Forum » Programska oprema » Povprecja v Excelu
Povprecja v Excelu
OOTBOXZY ::
Imam problem v Excelu. Rad bi racunal povprecno vrednost dolocenih celic. Te celice so rezultat formul. Problem pa je v tem, da niso vedno vse celice uporabljene. Kadar katera od celic nima rezultata je vrednost v njej, zaradi deljenja z nulo: "#DIV/0!" V tem primeru ne dobim povprecja mojih uporabljenih celic, ampak "#DIV/0!"
Mi kdo zna pomagati?
Mi kdo zna pomagati?
LP
OOTBO XZY
OOTBO XZY
- premaknilo iz Pomoč in nasveti: bastadu ()
ThinMan ::
Tale bo zastonj :)
uporabi preverjanej celice z IF (če je vsebina celice večja od 0 potem računaj v nasprotnem primeru pa ne :)
lp,
uporabi preverjanej celice z IF (če je vsebina celice večja od 0 potem računaj v nasprotnem primeru pa ne :)
lp,
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"
BlackHole ::
Če pa ne bo šlo tako, pa uporabi SUMIF, ki sešteje vse vrednosti, ki ustrezajo pogoju (>0) in to vrednost deliš z COUNTIF(A1:A10;">0"). Primer.
LP Marko
sajmon ::
Poskusi namesto preverjanja if vsebina celice > 0 z preverjanje dolžine znakov v tej celici if(len(a2)>0;........
veteran ::
Heh, ne vem, kaj packaš, ampak tole zagotovo deluje:
=IF(SUM(H2:H10)>0;AVERAGE(H2:H10);0)
=IF(SUM(H2:H10)>0;AVERAGE(H2:H10);0)
Chessman ::
veteran : tvoja formula ne deluje če imaš v kateri celici h2:h10 vrednost #Div/0, posledica tega je tudi končni rezultat #DIV/0
Tocno tako, kot je rekel Chessman. Ce bi imel povsod stevilke, bi bila stvar enostavna, tako pa... Moram se probati z stevilom znakov, samo tu je lahko problem, ce imam rezultat v eni od celic 7 mestno stevilo.
LP
OOTBO XZY
OOTBO XZY
Nevihta ::
Recimo zelo na brzino:
=IF(ISERROR(SUM(C1:C13));"";SUM(C1:C13))
v kolikor je v stolpcu C1:C3 napaka, potem bo ostalo prazno - "" drugače ti računa vsoto!
=IF(ISERROR(SUM(C1:C13));"";SUM(C1:C13))
v kolikor je v stolpcu C1:C3 napaka, potem bo ostalo prazno - "" drugače ti računa vsoto!
Nevihta
Chessman ::
nevihta: katero verzijo offica uporabljaš, ker koliko vem iferror ne deluje v verziji starejši od 2007. Vsaj če v verziji 2007 shraniš kot excel 97-2003 ti javi da funkcija ne bo delovala.
pajanko ::
Zakaj pa ne v celice, kjer se računajo rezultati daš IF stavek? IF(B2=0;"";A2/B2). Pa ti bo šlo računat povprečje.
veteran ::
tvoja formula ne deluje če imaš v kateri celici h2:h10 vrednost #Div/0, posledica tega je tudi končni rezultat #DIV/0
Chessman, dal sem primer; razumen človek bo že pogruntal, da je treba tudi v vsaki celici, kjer je kakšno deljenje, z IF preveriti, če slučajno ne deliš z 0. ;)
Chessman, dal sem primer; razumen človek bo že pogruntal, da je treba tudi v vsaki celici, kjer je kakšno deljenje, z IF preveriti, če slučajno ne deliš z 0. ;)
@Nevihta
Malo z zamudo, ampak hvala. Me ni bilo kaj dosti za racunalnikom, tako da sem sele sedaj probal. Zadeva deluje, kot da bi bila narejena za to
Malo z zamudo, ampak hvala. Me ni bilo kaj dosti za racunalnikom, tako da sem sele sedaj probal. Zadeva deluje, kot da bi bila narejena za to
LP
OOTBO XZY
OOTBO XZY
Loky ::
Če pa ne bo šlo tako, pa uporabi SUMIF, ki sešteje vse vrednosti, ki ustrezajo pogoju (>0) in to vrednost deliš z COUNTIF(A1:A10;">0"). Primer.
Imam podoben primer pa nevem sedaj točno... moram dobiti povprečje iz podatkov vendar si številke ne sledijo po vrsti da bi lahko označil kar A1:A20 vendar posebi npr. I3,K3,C12,E12,G12,I12,K12... pa sem nastavil kodo SUMIF((I3;K3;C12;E12;G12;I12;K12);>0) pa mi javi napako... kakšen vrstni red bi torej moral biti ker moram dobiti povprečje le tistih celic kjer je številka ">0"
prtenjam ::
Kot je bilo že omenjeno v tej tematiki, je daleč najbolje in pravzaprav edini pravilno, da napake rešujete že na izvoru - torej že originalni rezultat ne sme biti napaka - pač nekaj v stilu
Če pa dobite že pripravljeno tabelo, kjer so takšne napake v tabeli, si pač morate pomagati z izločevanjem teh napak. Pri tem pa je potrebno biti pazljiv. Predhodniki so vam svetovali, da izločite števila, ki so >0, ker v splošnem ni pravilno, saj so lahko rezultati tudi enaki 0 ali pa celo manjši od nič - torej niso napake. Reči želim da je torej bolje uporabiti takšnole obliko preverjanja:
Vi pa imate še poseben problem, ker celic, ki jih želite obravnavati nimate skupaj, temveč so razmetane po tabeli. Čeravno nekatere funkcije v Excelu (SUM, COUNT ...) sprejmenjo poljubnomnogo parametrov vam svetujem da si iz prej omenjenih celic sami naredite tabelico v npr. koloni Y:
in tako lahko preprosto seštevate y1..y20 ;)
=IF(ISERROR(A1/B1);0;A1/B1)
Če pa dobite že pripravljeno tabelo, kjer so takšne napake v tabeli, si pač morate pomagati z izločevanjem teh napak. Pri tem pa je potrebno biti pazljiv. Predhodniki so vam svetovali, da izločite števila, ki so >0, ker v splošnem ni pravilno, saj so lahko rezultati tudi enaki 0 ali pa celo manjši od nič - torej niso napake. Reči želim da je torej bolje uporabiti takšnole obliko preverjanja:
=COUNTIF(C1:C10;"<>#DEL/0!")
Vi pa imate še poseben problem, ker celic, ki jih želite obravnavati nimate skupaj, temveč so razmetane po tabeli. Čeravno nekatere funkcije v Excelu (SUM, COUNT ...) sprejmenjo poljubnomnogo parametrov vam svetujem da si iz prej omenjenih celic sami naredite tabelico v npr. koloni Y:
[y1] =I3 [y2] =K3 [y3] =C12 [y4] =E12 [y5] =G12 [y6] =I12 [y7] =K12 ...
in tako lahko preprosto seštevate y1..y20 ;)
Matjaž Prtenjak
https://mnet.si
https://mnet.si
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | excel (preverjanje istih/e besed/e v celicah)Oddelek: Pomoč in nasveti | 817 (745) | prtenjam |
» | Excel Težava - fukncijaOddelek: Pomoč in nasveti | 2499 (2192) | smetko |
» | Excel - seštevanjeOddelek: Programska oprema | 1057 (817) | BlackHole |
» | excell razvrščanjeOddelek: Programska oprema | 4103 (3747) | rferrari |
» | excelove enačbe me mučijoOddelek: Programska oprema | 1681 (1559) | Tutankhamun |