» »

Težave s čebelami

Težave s čebelami

c00L3r ::

Sosed, ki je oddaljen od nas približno 30 min ima veliko čebel. Vsako leto ima malo večji čebelnjak. Težava je tem, da kakor hitro zunaj ni več mraza in začnejo rastline cvetet se čebele spustijo na naše ozemlje. Pa me to ne bi motilo pretirano, če ne bi dobesedno "posrale" vsega. Naj naštejem par stvari: perilo, ki se suši na zunaj, ploščice na balkonu, strešne okna, vrtna miza, vrtni stoli, avto (če ga operem, je tačas da ga obrišem spet celi posran ;( ). Pa še ti malo "drekeci" se neverjetno zasušijo. Dol jih dobim samo z ribanjem vsakega posebej ;((

Preden grem do soseda me zanima, kakšen je zakon glede vzgoje čebel v Sloveniji. Tukaj je kar nekaj pdf dokumentov, vendar nisem pravnik niti čebelar. Če ima kdo kakšne izkušnje/znanje iz tega področja prosim za nasvete in pomoč. Hvala

zee ::

Oce ima doma ob hisi cebelnjak pa tovrstnih tezav ne poznam...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

t-zonaz ::

Lahko zahtevaš odškodnino ali pa da umakne čebele. Podoben primer je imel prijatelj, pa je dosegel da so umaknili panje proč.
t-zonaz

c00L3r ::

zee če ti teh težav nimaš, potem predvidevam da imate doma manj panjev. Sosed jih ima vsako leto več. Sprva to ni bil velik problem. Kakšen kakec tu in kakšen tam. Se sploh nisem tako oziral na to. Ampak zadnje leto in predvsem včeraj ko so spet prišle ven... ;( Najbolj me zanima, ali je kje predpisano koliko metrov vstran od naseljenega območje je lahko čebelnjak in kako "velik" je lahko...

Vikking ::

Lahko zahtevaš odškodnino ali pa da umakne čebele. Podoben primer je imel prijatelj, pa je dosegel da so umaknili panje proč.

Tole je imo precej iz trte zvite. Verjetno je ta tvoj prijatelj stanoval oz. sosed imel panj zraven njegove meje. Pa dosegel da ga prestavi.

Čebele lahko hodijo nabirat tudi 3km daleč od panja, sploh pa da boš dokazal da ti sosedove čebele, oddaljene 30minut hodijo po tvojem avtu "srat" precej smešno.
Da recimo ne govorimo o tem, da spomladi ne obstojajo samo čebele, ampak tudi druge žuželke, ki so verjetno še bolj krive (imo kakšne muhe) da ti "mažejo" avtomobil. Lahko pa imaš te pike sopomladi samo zaradi cvetnega prahu.

koyotee ::

za vse nasvete, dobre in slabe odklikaj tu.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Go-ahead ::

Siceer pretirano ne poznam biologije čebel, vendar pravijo, da se čebele po zimovanju (nekaj mesecev preeživijo v panju) ob prvem toplejšem spomladanskem dnevu otrebijo. To lahko traja dan ali dva, vendar je nato celo leto mir. Iz tvojega dimnika pa se kadi vsaj pol leta.
Upoštevaj, da v kolikor teh čebel ne bi bilo bi imel kako jabolko na vrtu manj.


Če so odaljene 30 min kako boš dokazal, da so njegove?

poweroff ::

Kaj pa če si recimo alergičen na pik čebele?

Lahko v tem primeru od soseda zahtevaš, da čebele umakne?
sudo poweroff

BigWhale ::

Ja, cebele se 'userjejo' takoj, ko se po zimi vsaj malo otopli. Potem je pa mir oziroma serjejo pac povsod kjer so, ne samo okrog panja.

Matthai,

Verjetno ja, ker si v bistvu v zivljenski nevarnosti. Tukaj je verjetno tudi pomembno kdo je bil kje prej, ne vem.

damjan11 ::

Le kaj bi čebelice rekle na vse to.
Verjetno mi malo bolj serjemo na njihove potrebe.
Čebelica javi se in povej nekaj v svoj zagovor.
Kaj takšnegaa pa še ne, da te motijo najbolj pridne živalice na tem svetu, ki navsezadnje delajo samo v dobro človeku.

Karaya 52 ::

Lahko da jih je naščuval na vaše ozemlje. Ustavno sodišče, brez pardona. Potem pa se ljudje čudijo da obstajajo "čudni" zakoni. Ravno zaradi takih!

šernk ::

to temo zgleda da komentirate le takšni osebki ki pojma nimaste kako je če imajo čebele pot natančno čez tvoje dvorišče.
v tem primeru lahko kar pozabite na mirno sedenje pred hišo. to ne traja le en ali dva dni. to traja od prvega do zadnjega dneva kar so zunaj, če ne verjamete ste vabljeni sredi avgusta k meni in boste imeli dve uri parkiran avto na dvorišču in vi sedeli zraven njega. bomo videli koliko časa boste še istega mnenja da to ne more biti problem. dve uri sta več kot dovolj da vidiste problem pomislite da se to dogaja skoraj 3/4 leta po cele dneve
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

c00L3r ::

Hvala šernk, vsaj eden ki razume težavo. "Najraje" pa imam vas, ki seveda te težave nimate in mislite, da pretiravam in da nimam kaj boljšega za delat, kot se jezit na čebele.

Le kaj bi čebelice rekle na vse to.


Lahko da jih je naščuval na vaše ozemlje. Ustavno sodišče, brez pardona.


Ti in podobni komentarji mi zelo pomagajo. Vam je sicer to smešno, vendar ko si oblečeš sveže oprano majico/pulover/hlače in imaš 5 ali pa 10 malih rumeno/rjavih črtic ni več smešno. Prav tako ni smešno, ko želiš priredit doma piknik, lepo sčistiš stole in mizo, prideš nazaj čez pol ure in je spet polno drekecov. Prav tako ni smešno, ko si res vzameš čas in "zglancaš"... pa se vsedeš vanj in imaš spet polno flekov na šipah (ki jih brisalci samo razpacajo). Ampak hej :D Glavno da je vam smešno.

Mislim da bom poslal email čebelarski zvezi, da vidim če mi oni lahko povedo kako je kaj z zakonodajo.

BigWhale ::

sernk,

Clovek se je pritozeval nad cebeljim sranjem, ne nad tem, da mu letajo preko dvorisca.

Edit: I stand corrected. Baje se tudi spustijo na njegovo dvorisce. Ampak kot glavni problem sem razumel cebelje sranje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

cholt45 ::

Dajte se malo sprijaznite da živite v naravi, katero smo pač preuredili po svoje.
A zato, da ti barva obledi na leseni ograji ali avtu, boš šel pa sonce dol ugašata? Vem, malo huda primerjava.
Sosed ma čebelje panje postavljene v kotu (štirimeja), koliko panjev je nevem, jih pa mora dvakrat s tovornjakom odpelat na pašo. Oddaljene so max 30 metrov od vseh treh sosednjih hiš.
Vsako pomlad jih je na tisoče okrog bajte, pa me še nikoli niso motile.
1.rešitev je, da se preseliš, najboljše kar v kako mesto.
2.rešitev je, da posekaš vsa drevesa, potrgaš vse cvetlice okrog bajte, se pravi odstrani vse tisto kar jih pritegne.

MCSE ::

Že dolgo nisem nič odgovoril na forumu ampak ta tema je pa višek komedije... HALO!!! Kaj pa vsi industrijski obrati, ki ti "serjejo" po tvojem zraku vodi in zemlji??? Pa avtomobili ki grejo mimo, pa sosed, ki ti prdne med tem ko dremaš na vrtu :).

Hvala bogu, da še sploh imamo čebele, in bodi srečen da ti lahko sploh serjejo po verandi, namesto da ti Šoštanjska termo elektrarna serje po verandi recimo...

A ne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MCSE ()

trot ::

Živjo, oziroma kot pravimo čebelarji -Naj medi!

Čebele zelo dobro poznam in jih imam kar precej. To postane prava zasvojenost, tako da razumem tvojega soseda, da jih ima vedno več. Podobno je pri meni. >:D Kot pravijo, čebelarstvo ni hobi, je bolj diagnoza.

K tvoji težavi. Čebele se dejansko kar precej iztrebljajo, še posebej spomladi. Če bi jaz imel tvoj primer, bi kot čebelar s kašnimi sladkimi darili iskal odpustke sosedov zaradi teh iztrebkov. Situacija je zelo nerodna. Uradno ti ne moreš kaj veliko narediti, če so čebele vsaj kakšnih 10 metrov znotraj njegove meje. Menda ampak res menda naj bi o tem obstajal nek predpis, iskati bi bilo potrebno še po socialistični zakonodaji. Ko sem še delal za Čebelarsko zvezo Slovenije, smo neuspešno iskali to reč.

Lahko poskusiš prositi čebelarja, če bi lahko malo obrnil panje, da bi se jim malo spremenil izletni koridor, ampak ni nujno da bo pomagalo. Če bo začel kaj o pravilni orientaciji čebelnjaka (na JV-to je bolj fama kot kaj drugega), ostajajo študije in praktične izkušnje, da to ne zdrži presoje. Morda samo na lokacijah z močno gozdno pašo (osrednja in zahodna SLO, Pohorje, ...). To je najboljša opcija, če bi on malo korigiral smer leta. Če seveda ne gre potem komu drugemu čez dvorišče. Drugače pa je šumenje čebel zvok, ki se ga uporablja tudi za zdravljnje, tako da je prisotnost čebel bolj privilegij kot nadloga.

Kako se da zdriblati predpise in prisilno odstranjevati čebelnjak, ne želim razlagati. Je možno, samo ker že dovolj omejujemo prostor kmetijstvu in nas dobesedno moti vsak drekec, ti svetujem, da pač potrpi in poskusi prestaviti garažo/vrt na drugo stran hiše. Lahko da je tvojim starim strašem ali generaciji prej še gnojnica skozi kuhinjo tekla, ker so živeli skupaj z živalmi. Rešitev za perilo je sušilec, če je avto malo umazan, ni konec sveta:\. Resno. Kolikor dobrega naredijo čebele za nas, se takšne stvari morajo potrpeti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: trot ()

trot ::

Še nekaj za čebelje drekce na avtu - lepše gredo dol, ko jih sonce nekajkrat zapeče na avto. Se nato skoraj okrušijo dol. Testirano>:D

šernk ::

@BigWhale: upam da si tisto napisal kot sarkazem in nisi mislil resno ali pa kot sem že enkrat rekel tudi ti nimaš pojma o čebelah

@trot: drugi post bolje da nebi napisal saj ne drži ali pa imamo tu pri nas drugačne čebele :D
s prvim postom se pa strinjam. problem imamo rešen kar se da, čim več prostorov kjer se zadržuješ moraš imeti pokrite.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

trot ::

Mogoče pa samo avta nisi pustil dovolj dolgo na soncu :D >:D :D

težave so res z drekci na steklu in v notranjosti avta, če čebele voziš naokoli, s pločevine gre brez težav dol-navadna, ne metalic barva :D ampak ni to nič v primerjavi s tem, če te ena sredi vožnje piči znotraj v uho ali pa v notranjo stran nosa>:D . Pa da je to že 30-ti pik tisti dan;(

Karaya 52 ::

Čebelarji ste pravi mazohisti. :)

MCSE ::

Zamenjam majhno stanovanje v onesnaženi ljubljani za hišo "onesnaženo" s čebeljim drekom... :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potencial v čebelarstvu

Oddelek: Problemi človeštva
4612656 (7565) jest10
»

Sestava medu in deklaracija? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5411744 (9439) boss-tech
»

Kako legalno postaviti čebelnjak na kmetijsko zemljišče

Oddelek: Loža
4826597 (23284) estons
»

Problemi s sosedovimi čebelami

Oddelek: Loža
449067 (5977) GrofMonte
»

čebele pol pa mi!

Oddelek: Loža
495012 (2934) Vice

Več podobnih tem