» »

Pritožba: kvaliteta vs. kvantiteta

Pritožba: kvaliteta vs. kvantiteta

SmeskoSnezak ::

Ok. Berem zdaj kako uro tale forum pa mi je vedno manj jasno in me grejejo odgovori uporabnikov. In ja, vem. Čudna pritožba, ampak verjamem, da bi se glavni akterji foruma morali zbudit pa začet kaj delat na temo kvalitete foruma. Ne pa da jaz kot uporabnik berem (ali pa dobim, če se postavim v kožo drugih uporabnikov) takšne odgovore kot so v v temah C&C Red Alert 3, Aoe 3, T-2 nas nateguje, da sploh ne omenjam brezveznih enovrstičnih stavkov od mtoseva & co v raznih temah.
Resno vprašanje je ravno tole, kako dolgo mislite pustiti, da kvaliteta foruma pada? Da se vedno več uporabnikov prereka v temah, namesto da se pomaga. Da se vedno več uporabnikov obnaša kot mister know it all, read tfm, itd. Spoštovanja soljudi, posluh in pripravljenost pomagati. Vse to je šlo očitno rakom žvižgat... Spremlam ta forum 2/3 leta, šele kako leto sn tu gor, kr sn pač mlad, ampak enostavno mi ni jasno, kako več glavnim ni mar do tistega kar so imeli takrat ko so prišli gor. Kaj se zgodilo? Pa niti nočem vedet kaj se zgodilo. Tema tega topica je torej kaj uporabniki in glavni akterji foruma želijo. Kvaliteto ali kvantiteto. Dolge debate konstruktivnega mišljenja ali nešteto tem enovrstičnih nezanimivih stavkov. Vprašanje je tukaj, želim(želimo, vsaj v želji upam da vsi želimo) odgovore in dejanja. Kakšni so vaši načrti glede tega? Verjamem, da marsikateremu uporabniku (besides me) ne visi dol kakšen je ta forum in bi z veseljem ti uporabniki pomagali. In upam, da bomo prišli do kakih idej, odgovorov, ki bodo vodila v dejanja in napredek.
@ Pusti soncu v srce... @

zbogi ::

tko pač je, onim tam "gor" prav dol visi :D :D, sej maš dost drugih forumov
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

mktech ::

jaz mislim, da so glavni akterji, kot jih imenuje smeskosnezak, od takrat, ko je slo-tech zrastel do sedaj "zrastli" tudi sami. ker ima slo-tech ze kar nekaj let se je v tem casu marsikaj spremenilo in vrjetno imajo tudi oni manj casa za urejanje/pregledovanje etc.
resitev bi bila, da bi se "uvedli" novi moderatorji, ki bi skrbeli za nadaljni red. je pa problem najdet nekoga, na katerega se lahko zaneses. tako vidim jaz problem, ki ga opisuje(s) smeskosnezak.

"sci-fi" resitev tezave bi lahko zgledala takole: vsakemu postu se da moznost, da ga uporabniki ocenijo (recimo od 1 do 5). ce post prejme (recimo) vec kot 10 glasov z oceno 1 (1=najslabse, se razume) ga sistem (forum) avtomatsko izbrise iz baze. ce se od dolocenega uporabnika tako izbrise vec kot (kaj pa vem) 20 postov sistem uporabnika avtomatsko izkljuci in blokira njegov email (ni tezko naredit novega emaila, ampak nek ukrep pa je le). problem takega sistema je, da lahko pride hitro do zlorabe, sploh v kaksnih politicnih temah (ki pa itak ne spadajo sem gor), ko bi se lahko zaradi drugace opredelitve do problema nekatere "nasprotne" poste tako na eleganten nacin eliminiralo.. bi pa tak sistem deloval (vsaj preprican sem v to) dobro v temah kot sta npr pomoc uporabnikom pri strojnih in programskih tezavah.

Meizu ::

bi pa tak sistem deloval (vsaj preprican sem v to) dobro v temah kot sta npr pomoc uporabnikom pri strojnih in programskih tezavah.


Hja, no, niti to ni ravno zanesljivo. Nekdo je pristaš ene firme, nekdo druge, zdej, lahko ti sicer svetujejo bestbuy, ampak če ti nekdo pač svetuje, nevem, AMD sistem, potem se mi vseeno ne zdi smiselno, da bi zdej njegove poste kr brisal... Konec koncev je žele uporabniku na krožnik servirat verjetno svoje izkušnje, prek katerih je očitno ugotovil, da mu AMD bolj zvesto melje. Nevem, no...

SmeskoSnezak ::

To izjavo, da komu kaj ne paše, naj gre drugam, si ne smejo in ne morejo privoščiti. Verjetno noben ne želi da se večina uporabnikov izgubi na podlagi takšnega odnosa?
Kar se tiče ocenjevanja postov, bi se strinjal. Sam bi še dodal funkcijo, ki za besedilo obsegajoče manj kot recimo 50 znakov, to besedilo sploh ne objavi, njemu pa se prikaže opozorilo, naj odgovori argumentirano in spoštljivo. Uporabniki bi bili tako primorani preoblikovati svoje besedilo. Lahko pa to dvoje združimo. Uporabnik napiše svoje mnenje, ampak ga vmesnik opozori, da če je besedilo prekratko, nespoštljivo, premalo argumentirano, ali kaj drugega, da se bo izbrisalo brez nadalnje debate. Kako bi se brisala? Lahko bi kak filter uporabili za ti. grde besede, če je manj kot 50 besed in vsebuje LOL in podobne. S tem se olajša delo moderaterjem in lahko več debat preverijo časovno.

Že dolgo časa se govori o prenovi, a narejeno ni nič. Popravljanje strani in iskanja tudi traja dolgo. Tako so glavni izgubili vso svojo kredibilnost pri nekaterih uporabnikih, saj kažejo neinteres, da bi se stvari izbolšale. Če dodamo še upadanje kvalitete debat in kvantitete "neumnih" debat, je rezultat takšen forum, kot ga vidite. Verjamem, da se starajo glavni, saj se itak vsi. Zato pa tudi se mora bolj tekoče vse izvajati, kar se tiče moderatorjev in napredovanja. To bi morali pohitriti. Nekdo ki bolj kot ne škodi forumu, bi ga morala večina odstraniti, ne pa da so skupaj in se vedejo kot janša z njegovo garnituro v vladi. Vsaj na internetu bi lahko politična sranja pustili na miru ter gledali za dobrobit svojih forumašev. Sicer bo jih tako in tako sam internet potegnil vase.

Tukaj opažam, da ljudem ki imajo predloge sploh ne prisluhnejo oz. prisluhnejo že, a v tej smeri nič ne naredijo. Poglejte si malo temo Predlogi. Če nimajo časa, ljudi, naj to bolj jasno izrazijo in povedo, da iščejo ljudi za pomoč. V tej množici ljudi, sem prepričan, da se najdejo posamezniki, ki bi pomagali.

Nič, grem na sonce se špilat s psomi. Nucajo malo telovadbe. :D
@ Pusti soncu v srce... @

Avby ::

Tudi sam menim, da za kvaliteto foruma bi bilo dobro malo premešati zadeve. Že sama pasivnost bi bla ključ če ni trenutno rešitve!

Ker zanimivo sedaj vidim, da tudi drugi uporabniki opažajo podobne stvari kot jaz sam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Avby ()

Mavrik ::

Digg je krasen dokaz dejstva, da sistem, kjer uporabniki "glasujejo" glede kvalitete sporočil ne deluje. Namesto da bi ostajali kvalitetni posti z vsebino, ostajajo tisti, ki podpirajo mnenje fanboyev, kerih je pač več prišlo zraven.
The truth is rarely pure and never simple.

Adrijan0 ::

Za kvaliteto morejo uporabniki sami poskrbeti in ne tisti, ki naj bi bli tam gor. Če nebi uporabniki zastavljali neumnih uprašanj, mislim da nebi blo neumnih odgovorov, oz. bi število blo nižje. Tako da je kvaliteta foruma odvisna predvsem od vseh uporabnikov.

dzinks63 ::

:)) Za mene je bolj pomembna kvaliteta vsebine posameznega posta, pa čeprav jo nekdo izrazi z malo besedami. Važno je, da zadene bistvo odgovora. Nekdo, ki pa brezvezno nabija in dolgovezi, mi pa nič ne pomeni, pa čeprav napiše pol metra besedila. Tako, da kvantiteta ne pomeni nič, pomebna je kvaliteta. Z predlogom minimalnega štetja besed, se sploh ne strijam, ker potem se bodo forumaši ravnali po tem pravilu in se bodo tvezile še večje neumnosti kot sedaj. In če se nekomu neka tema ne zdi zanimiva, pač ne bo sodeloval v njej, bo pa zato v kateri drugi, kjer ima pač malo več pojma oziroma znanja.

Hardstyle ::

Prvo je treba moderatorje naučiti kako se sploh nadzoruje portal/forum potem pa jim dati proste roke, ker včasih imam občutek, da so moderatorji kaki tlinajstletniki.

ripmork ::

se kar strinjam z Adrijan in Dzinks63-ovima komentarjema tule.

morda bi res bolj strogo moderiranje v temah, kjer se ponavadi vžge "flamewar" prišlo prav... je pa na koncu še vedno v glavnem odvisno od nas uporabnikov samih, moderator lahko le briše, neumnih vprašanj/odgovorov pa ne more spreminjat v pametne.

Na nekaterih svetovnih megaportalih, kjer pa si to lahko zavoljo ogromnega navala privoščijo, pa je kvaliteta foruma na visoki ravni: dober primer se mi zdi CG-Talk, kjer je debata argumentirana in odrasla (nekako prijaznejša), neaktivne teme se hitro zaklenejo, žaljivk in kakršnihkoli izpadov pa se tudi slučajno ne tolerira.
Je pa to povsem specifično vrsta portala, in mislim da je težko to direktno primerjat s slo-techom, podal sem le kot primer.

Lahko bi bilo boljše, ni pa IMO nobene panike , dovolj zanimivih tem z dobrimi debatami se najde tule vsak dan (ponavadi z sarkastično-unikatnim slo-tech prizvokom:D), flamewar-ov se pa pač izogneš,
ker so tratenje časa in živcev.

Tilen ::

Smeško, bi ti predlagal, da prvo počistiš pred svojim pragom. Ni samo mtosev s svojim značilnim LOL, WTF, OMG, ... in s svojim zabaviščnim parkom smeškov. Črna ovca si tudi ti.



Pa brez zamere!
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

strictom ::

OMG pa še dva ista smeška v isti vrstici si uporabil?! To je pa proti Cookie Monster Slo-Tech pravilniku. Poglej člen 12. 42.

8-O :| :))
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

KandazaR ::

No niso problem samo kvaliteta komentarjev ampak odpiranje tem po dolgem in počez. Dober primer je npr. nakup routerja kjer se nova tema pojavi skoraj vsak dan, ker se ljudem pač ne da prebrati ali pa poiskati že stokrat predebatirane teme o routerjih. Drug tak primer je konstantno odpiranje novih tem ala kaj se je zgodilo 11/9 in ko se ena zaklene se odpre druga... In tu se skriva tudi velik problem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

SmeskoSnezak ::

Tilen, ne zamerim, sicer pa brez zamere, si pa hinavec. Tale delček si ven izrezal iz celotnega posta. Sram te bodi, da počneš takšne stvari. To enostavno ne moreš primerjati z mtosevimi enovrstičnicami, ki jim sledijo smeškoti ali pa LOL, ip. Če koga zanima celoten odgovor, kliknite tukaj. Priznam pa, da je tisti odgovor bil bolj vnet, saj obožuejm C&C. Pa pustmo osebno obračunavanje.

Če mogoče ne razumeš, o čem sem govoril, ti bom zdaj dal jasne indice. mtosev 1, 2, 3. Takšnih in podobnih komentarjev je vedno več od različnih uporabnikov. Če bi tako predalčkali kakor ti, Tilen, pade noter večina uporabnikov foruma. Mogoče celo ti sam.

To debato sn odprl, da pridemo do nekih idej, kako in kaj bi se lahko spremenilo za zvišanje kvalitete foruma in ne da se zdaj spravljate name, ker sem mogoče kje sam kiksno. Če sem, priznam in se opravičujem. Toliko v vednost vsem, ki bi še radi dodali kaj na temo pometanja praga. Zato naprošam, da se osredotočite na samo temo in napišete kaj pametnega. ;)
------
ontopic:

KandazaR, s tem se tudi kar strinjam. Večino takšnih tem bi se res lahko kar zaklenilo (ali pa celo izbrisalo) in napotilo v prvotno temo. Zdaj treba samo ugotoviti, kako rešiti takšne probleme na dolgi rok.

En predlog bi bil, da se primerja besede naslova (takrat ko naslov pišeš) z že podanimi, in če se zasledi da kakšna tema že obstaja, se uporabniku nekje (ob strani, zgoraj, spodaj) prikaže seznam tem, na katere lahko klikne in si prebere temo ter tako odda odgovorov v že obstoječi temi. Lep primer je ravno ta tema o routerjih. Koliko dela pa je z samim programiranjem da bi se to naredilo, pa nimam pojma.

Za tematiko zarot bi v bistvu lahko naredili zraven Lože še en oddelek Zarote sveta (primer poimenovanja) in se takšne debate tja noter oddaja. Tako bi velik del napornega delovnega časa moderatorjev sprostili, saj se več ne bi toliko ubadali z takšnimi temami po celotnem forumu. En podforum/oddelek dodati je še najmanjša težava, se mi zdi.
@ Pusti soncu v srce... @

Tilen ::

Smeško, pod drobnogled sem te vzel le za to, ker si s prstom kazal na "moj" oddelek. Mtoseva pa prav vsi dobro poznamo, le tisti ga naj ne obrekujejo ki ga tu pa tam posnemajo.

V omenjen post oddelka igre si nabil 5 [pet] smeškov ter WTF, omg, rofl like zadeve, potem se pa še čez mtoseva obrekuješ? Bodi resen in preden govoriš čez druge počisti pred svojim pragom, kot sem ti že povedal.

To enostavno ne moreš primerjati z mtosevimi enovrstičnicami, ki jim sledijo smeškoti ali pa LOL,

Kako da ne? Razdeli teh 5 smeškov v tvojih 5 "enovrstičnih odstavkov". Dobiš 5 enovrstičnic s smeškom.

Če bi tako predalčkali kakor ti, Tilen, pade noter večina uporabnikov foruma. Mogoče celo ti sam.

Povsem možno, da bi se kje kaj našlo. Dejstvo pa je, da če bi se zavedal tega potem zagotovo ne bi šal odpirat teme ter pisal čez druge, v primeru, da bi sam delal isto.

Bom pa naredil nekaj za ta forum, da boš srečen. Pobrisal ti bom odvečne smeške.:8)

Lp
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

SmeskoSnezak ::

Me veseli, namreč tisti odgovorov še meni več ni tak všeč. Preveč sem bil razburjen, ko sem tisto pisal.

Zdaj pa lahko gremo nazaj na debato. Imaš ti kak predlog oz. komentar na predloge?
@ Pusti soncu v srce... @

Zgodovina sprememb…

perfect ::

Nisem prav pogost obiskovelec tukaj na SloTech. Se pa rad zabavam tam nekje pod razno kjer gre bolj za hec kot za res. Ampak vseeno.Opazil sem, da nekateri moderatorji res niso na ''zadostnem'' nivoju.Verjetno je težko najt prostovoljce za to.Verjetno tudi časa za kontrolo ni prav veliko.Kakorkoli..Ker je tisto kar sem hotel napisati zelo dobro opisal Snežak se lahko spodaj le še podpišem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perfect ()

sheldon ::

SmeskoSnezak:
Sam bi še dodal funkcijo, ki za besedilo obsegajoče manj kot recimo 50 znakov, to besedilo sploh ne objavi,

Nekdo lahko pove veliko več z manj besedami kot nekdo in povzame bistvo, kot nekdo ki se pač zna malo razpisat in povzame bistvo z 10000 znaki!:\

drugače pa vsak pomaga kokr zna eni pač mal bolj na grobo! Se mi pa res zdi da bi se lahko malo manj kregali in posvetili problemu ter kako ga rešiti, če že je!

Meizu ::

Ja, recimo lakonski odgovori, hehe:D Povedo bistvo, čeprav s tremi besedami :D

cypena ::

SmeskoSnezak:
Sam bi še dodal funkcijo, ki za besedilo obsegajoče manj kot recimo 50 znakov, to besedilo sploh ne objavi,

Nekdo lahko pove veliko več z manj besedami kot nekdo in povzame bistvo, kot nekdo ki se pač zna malo razpisat in povzame bistvo z 10000 znaki!

drugače pa vsak pomaga kokr zna eni pač mal bolj na grobo! Se mi pa res zdi da bi se lahko malo manj kregali in posvetili problemu ter kako ga rešiti, če že je!


jaz tudi tako mislim.
če seješ veter, boš po vsej verjetnosti požel vihar...
pa lep dan želim :)

bluefish ::

Nekdo je za zgled dobro vodenega foruma podal CGTalk, ki je usmerjen v specifično eno področje. Morda bi h temu lahko dodali še Neowin, ki ima podobno tematiko, kot ST. Na forumu so raznorazne vojne hitro pogašene, reklamiranje v lastno korist te lahko stane izključitve, moderatorji pozorno nadzirajo odprte teme,...

Menim pa, da so za trenutno stanje v veliki meri krivi predvsem novejši uporabniki, ki se niti ne potrudijo obdržati kvalitete odprte teme. Bolj nerazumljivo je napisana, bolje se jim zdi. Čim pa se nekdo obregne ob to pa ga že pošiljajo nekam. Poleg tega se odpira nove teme za vsako malenkost, namesto da se vprašanje zastavi že v obstoječi, ki je v podforumu še vedno vidna in tako sklicevanje na nedelovanje Iskanja ni potrebno. Potem ni čudno, da se pojavijo odgovori v stilu "google it", "rtfm",...
Tega problema zvezdice in vse ostalo ne bodo rešile. Morda bi res potrebovali nov val moderatorjev.
Minimalno število znakov za objavo odgovora pa je brezzvezno. Kvečjemu bi lahko ta kriterij uporabili pri ustvarjanju nove teme (in to ne le 50 znakov, bolj okoli 250), saj je veliko takih v smislu "kaj je narobe z mojim [vstavi poljuben samostalnik]".

Torej, ni vse samo v vodstvu, veliko več je v uporabnikih samih. Tudi perfektno vodstvo, ki bi kaznovalo vsakogar, ki objavi enovrstičnico, žali,... ne pomaga nič, če so na forumu prisotni le tovrstni uporabniki.

Gandalfar ::

Ali lahko das prosim par primerov tem kjer je odgovor google it ali pa rtfm?

bluefish ::

sam osebno sem jih le redko opazil in niti nimam linkov do tovrstnih tem. Sem se pa s tem navezoval na trditev v enem od postov v tej temi. Se mi pa zdi, da so takšni odgovori velikokrat povsem na mestu. Ravno zadnjič sem recimo naletel na temo, kjer je nekdo spraševal, kaj je pc speaker. Oba sodelujoča v temi sva podala konkreten odgovor, vendar bi ga avtor veliko hitreje našel z googlom, saj že prvi zadetek cilja na wiki, kjer je stvar jasno razložena.

imagodei ::

SnezkoSnezak@Resno vprašanje je ravno tole, kako dolgo mislite pustiti, da kvaliteta foruma pada? Da se vedno več uporabnikov prereka v temah, namesto da se pomaga.

Kvaliteta foruma ne pada nujno zaradi prepirov. Če gre za argumentirane spore, ki ne vključujejo žaljivk in ad hominem napadov, potem je debata lahko precej žolčna, pa zato kvaliteta ne trpi. Se pa strinjam, da če se začnejo uporabniki med sabo žaliti in neargumentirano prerekati, da takšne debate niso vredne nič. Z eno besedo: flamewar.

SnezkoSnezak> Spremlam ta forum 2/3 leta, šele kako leto sn tu gor, kr sn pač mlad,...
SnezkoSnezak> To debato sn odprl, da pridemo do nekih idej, kako in kaj bi se lahko spremenilo za zvišanje kvalitete foruma in ne da se zdaj spravljate name, ker sem mogoče kje sam kiksno.
SnezkoSnezak> To enostavno ne moreš primerjati z mtosevimi enovrstičnicami

Tudi uporaba slovnično pravilnih stavkov pomaga k kvaliteti besedila. Priznam, sploh sem alergičen na variante ala "sn prišo", "sn reko" - skratka, narečje iz štajerskega konca. Če "rekel" krčiš v "reko" v pisni obliki, mi to deluje, kot da se nek južni brat trudi s slovenščino. Pa zamenjevanje tožilnika z rodilnikom me tudi hudo moti.

Prav imaš, v takšni obliki je napisanih precej postov. Ti se še trudiš, tisti, ki pa se ne trudijo in objavljajo izključno sestavke v spakedravščini, krepko znižujejo kvaliteto foruma.

blueFish> Menim pa, da so za trenutno stanje v veliki meri krivi predvsem novejši uporabniki, ki se niti ne potrudijo obdržati kvalitete odprte teme. Bolj nerazumljivo je napisana, bolje se jim zdi. Čim pa se nekdo obregne ob to pa ga že pošiljajo nekam. Poleg tega se odpira nove teme za vsako malenkost, namesto da se vprašanje zastavi že v obstoječi, ki je v podforumu še vedno vidna in tako sklicevanje na nedelovanje Iskanja ni potrebno. Potem ni čudno, da se pojavijo odgovori v stilu "google it", "rtfm",...
Tega problema zvezdice in vse ostalo ne bodo rešile. Morda bi res potrebovali nov val moderatorjev.

Se strinjam. Vedno večkrat se mi zazdi, da si butasto vprašanje zasluži butast odgovor. Seveda na ta način še sam prispevam k nižanju kvalitete na forumu. Je pa res, da bi moderatorji lahko imeli takšno vlogo, da bi v večji meri poskrbeli za takšna brezvezna vprašanja.

Opažam tudi, da so določene teme skrbno moderirane, druge pa prav nič preveč. Flamewari med Linux/Win uporabniki se razvnamejo najmanj 1x mesečno (vsakič v NOVI temi) in lahko eskalirajo do onemoglosti, moderatorji pa posežejo šele, ko se zadeva sprevrže v očitna osebna obračunavanja. Na drugi strani so teme, ki so KAO "politično nekorektne" in se jih moderira na ful.

Kaj pa vem - ocenjevanje avtorjev je bull, razen če bi bila to domena tajne policije. Da bi pa moje prispevke ocenjevala mtosev ali Thomas, je pa skrajna kriza.

Mislim, da so glavni problemi naslednji: ponavljanje stalno istih vprašanj, linux/win flamewari, dopuščanje neargumentiranih debat, nerazumljiva in slovnično porazna vprašanja (ne nujno v tem vrstnem redu). Občasna rahla žaljivka oz. oznaka v smislu "ti si butelj" ni niti toliko moteča, če avtor lahko upraviči to oznako. Nekateri v debati pač nočejo sprejeti argumentov, ki jih pred njih položiš, ali pa vztrajno nekaj trdijo brez vsakega argumenta. Jasno, da včasih kdo v žaru debate koga označi za bebca. Seveda pa do teh označb sploh ne bi prišlo, če bi moderatorji vsebinsko šibka in neargumentirana sporočila sproti brisali.
- Hoc est qui sumus -

bluefish ::

le dopolnilo h mojem predprejšnjemu postu, ko sem omenil nedelovanje Iskanja.
Morda je sonce končno posijalo tudi nad to rečjo, saj sem danes opravil kar nekaj uspešnih iskanj in se je stvar očitno vrnila. Upam le, da to niso bili prividi iz nekega vzporednega sveta.
Hkrati pa je to še en razlog več, da ljudje pred odpiranjem nove teme uporabijo to čudežno oživljeno funkcijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

perfect ::

Imagodej zapiše tole cvetko: Občasna rahla žaljivka oz. oznaka v smislu "ti si butelj" ni niti toliko moteča, če avtor lahko upraviči to oznako.

Poslušaj Imagodej. Sedaj ti jih bom pa jaz napel. Ne vem sicer kdo si in koliko si star, me tudi ne zanima, vendar tvoje pisanje ne odraža neke prevelike kredibilnosti.In če sedaj uporabim tvojo logiko po kateri se da to upravičit, si prav ti tak ''butelj'', če se v istem odstavku zavzemaš za čim lepšo slovnično pravilno slovensko pisanje, katero je pač po tvoje, lahko začinjeno z ''občasno rahlo žaljivko''.Koliko je lahko ta rahla, si pravkar občutil na svoji koži. Upravičena pa je prav po tvojem predlogu.In če na koncu deklariraš ''ti si butelj'' z ''oznako'' kod da gre za plemiški naziv, potem s teboj res nekaj ni v redu. Žaljenje ljudi v pogovoru odraža nezrelost in pomanjkanje kulture.Pika.Poslužujejo se ga tisti ki jim primanjkuje drugih izrazov, ki prav tako dosežejo svoj namen.Pika.
Takega ''hohštaplerstva'' je na forumu dovolj zato ne nasedajte še enemu.
Pa da nauš kej repliciru slučajn.

Neme ..... 0 tolelerance

imagodei ::

perfect@Pa da nauš kej repliciru slučajn.

No, svojo kulturo in kredibilnost in predstavo o argumentirani debati, si nam pojasnil v zgornjem stavku, pa tudi v določenih temah, ki so v zadnjem času vzniknile kot gobe po dežju in v kateri se ti in še nekateri vztrajno sklicujete na nekredibilne vire. |O

Tisti, ki se niso razpenili ob omembi "rahle žaljivke" in so odstavek uspeli prebrati do konca, so prebrali tudi sledeče:
Jasno, da včasih kdo v žaru debate koga označi za bebca. Seveda pa do teh označb sploh ne bi prišlo, če bi moderatorji vsebinsko šibka in neargumentirana sporočila sproti brisali.


perfect> Koliko je lahko ta rahla, si pravkar občutil na svoji koži.


Točno tako. Me sploh ne prizadane. Sploh zato, ker je ne znaš argumentirat. Pot calling kettle black :|

Kakorkoli že - nisem za to, da bi se med sabo žalili. Malce nerodno se mi je tudi zapisalo. Gre za to, da so emocionalne reakcije in posledično "name calling" deloma razumljive, če moderatorji pravočasno ne posredujejo. IMO so ravno zato v Pravilih zapisali, da je sklicevanje na lastno avtoriteto neželeno in da je zahtevana argumentirana debata. Vse ostalo provocira sogovornike in to lahko privede do zmerjanja.

Če pa se kljub Pravilom dopušča neargumentirana debata, potem je občasna raba malce stilno zaznamovanih označb v stilu: "Ali se delaš neumnega?", "Tvoje izjave so popolnoma bedaste," ali pa: "To lahko izjavi samo bedak!" sporna naveč toliko, kot je bila sporna debata, v kateri se sogovornik vztrajno izmika navedbi kredibilnih virov in argumentov.

Še enkrat - če se temu želimo izognit (in verjamem, da se vsi želimo), potem morajo moderatorji pravočasno poseči v debato in pozvati k navajanju kredibilnih dejstev.
- Hoc est qui sumus -

Thomas ::

gzibret mi je v Warming temi zbrisal post v skladu s 1. členom pravil, kot je rekel.

Koga sem žalil?

Sam vprašam, kaj me briga sicer, ampak nej le pove.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gandalfar ::

Nisi malo teme zgresil? :)

Thomas ::

Sem ja. Ampak se mi ne ljubi pucat zdejle. Zbrište še to.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perfect ::

Imagodei@ : ''Malce nerodno se mi je tudi zapisalo.''

Ja kdo bi si mislil..?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perfect ()

imagodei ::

Ti očitno ne, ko si nam privoščil tak čustven izliv...

Drugič pa beri sporočila v celoti in ne selektivno, samo tisto, kar ti godi. Oz. tisto, na kar se ti ljubi odgovarjat. :\
- Hoc est qui sumus -

SmeskoSnezak ::

Že v tej sami temi se vidi pri zadnjih nevmesnih komentarjih, da kvaliteta foruma upada. Namreč še zdaj niso pobrisani odgovori, ki naj ne bi bili v tej temi. (leti na Thomasa z Gandalfom) Takšne lenobe pa še nisn vido. :\ Očitno se glavnih kratko malo jebe za nastalo štalo. V bran pa še tudi niso nobene povedali. Se mogoče strinjajo z menoj (nami), ki se mi zdi da kvaliteta upada vedno bolj?

Dajte še kak predlog , kako stvar rešiti. Saj si vsi želimo izbolšanja, ne samo nekateri uporabniki. Ali ne? :\
@ Pusti soncu v srce... @

MadMax ::

No niso problem samo kvaliteta komentarjev ampak odpiranje tem po dolgem in počez. Dober primer je npr. nakup routerja kjer se nova tema pojavi skoraj vsak dan, ker se ljudem pač ne da prebrati ali pa poiskati že stokrat predebatirane teme o routerjih.

Vsekakor je tudi tale tema podvojena, saj že imamo Pritožbe.
SmeškoSnežak pa celo v par minutah posta svoj žolč v obe...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

Gandalfar ::

Ce ze na veliko vztrajae lahko tudi zaklenem, ampak recimo da je boljse da pustim da se tema izpoje medtem, ko se ukvarjamo z dejanskim moderiranjem v forumu.

xeon ::

hmm, meni še kr ni jasno zakaj se folk venomer pritožuje nad vsem. ta forum je npr. en najbolših kar jih mamo v sloveniji.Npr. reklam skoraj da ni. ko iščeš pomoč jo dobiš v zelo hitrem odzivnem času, res da se všasih kdo norčuje iz koga, ampak občasno je kr zabavno prebrat nekaj tazga:D ... kaj bi potem rekli na gregor mraza iz pc formata>:D . Dejansko vse na tem forumu je zelo praktično, zabavno, izobraževalno... Folku pa kar naprej nekaj ne paše, ko da plačuje naročnino, da je lah na tem forumu:\.. Tko da vsaka čast modelatorjem kaj morajo vse prenašat.

opeter ::

xeon, podpis! Zdaj pa kupi dve-tri gajbe pira pa razdeli med moderatoji oz. Tajno policijo >:D

Sicer pa folku nikoli nič ne paše. Če je nekaj brezplačno folku ne paše, ker je kako slabe klavitet, če pa je treba plačati, pa potem zaradi slednjega.
Isto je s temami: če ni moderirano je to problem, če pa je, pa poglejte v Pritožbe. Skratka, začaran krog.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

R33D3M33R ::

ko iščeš pomoč jo dobiš v zelo hitrem odzivnem času

Odvisno v kakem oddelku in kaka tematika. Cel kup tem sem že imel, kjer sem si moral odgovarjati kar sam...
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

SmeskoSnezak ::

Mater, človek se more res razpizdit na vas in vam vse stokrat in počasi razložit. Pa gremo lepo od začetka proti koncu:

MadMax, ta tema je posebna. Ni prava pritožba, temveč bolj kot ne debata o tem zakaj kvaliteta upada in kaj bi se dalo naredit za dvig le te. Preberi si prvi post v temi Pritožbe, boš takoj razumel. In ne, ne izlivam žolca. Tam sem podal pritožbo za offtopic debato, tukaj pa napisal, da moderatorji še sami ne poskrbijo za to da bi se kvaliteta dvignila. Že samo ta primer, ko ne zbrišejo bogih treh odgovorov, ki so offtopic in po nepotrebi v tej debati, to dokazuje. A zdaj sem jaz kriv, da je ravno ta nepotrebni offtopic v tej debati, v kateri mi debatiramo o kvaliteti foruma? :\

Gandalfar, zelo si prijazen, da bi mi zakleno to temo. Namesto da bi dejansko kakšno pametno rekel, bi jo najraje zaklenil. Da pa za izgovor navajaš moderiranje foruma, pa je skoraj višek, saj niti nisi zbrisal offtopic odgovorov v tej temi, pri čemer si celo ti sam sodeloval. Jako delovanje v skladu z vašimi pravili. :\ Mnja, kaj mene briga, če sami sebi špukate v skledo.

xeon, se strinjam. Folk se pritožuje nad vsem. Jaz po drugi strani pa se nočem pritoževati, temveč pomagati. Namesto, da kritiziraš tiste ki kritizirajo, raje pomagaj in povej kakšno pametno, kako bi lahko forum izbolšali. In zares, vsa čast moderatorjem, da prenašajo svašta na tem forumu. A ta tema je ravno za to tu, da bi se to spremenilo, ne pa da se skurca glavne. Kapiš? Rad bi videl argumentirano debato na to tematiko, ne pa izlivanja žolca po uradnikih tega foruma.

Toliko o tem, da bi v tej temi dejansko se vodila argumentirana debata za pomoč forumu. Je pa lih nasprotno, nonstop se folk krega med sabo. Enostavno mi to ni jasno, zakaj se tak radi kregate. :\
@ Pusti soncu v srce... @

Wox ::

Ta forum je funkcionalno zastarel. Ne deluje niti iskanje, zato tudi veliko odgovorov tipa WTF, RTFM ipd. na vprašanja, na katera je bilo že odgovorjeno.
Čeprav pa je na žalost tudi eden najboljših slovenskih forumov, čeravno se tudi tu kaže nizek nivo kulture in vsesplošne skreganosti Slovencev.
Commodore 64

OmegaBlue ::

Glede funkcionalne zastarelosti bi se dalo kaj povedat a nažalost boste mogli počakat kak teden (res upam) - zadeva še ni čisto public. Včeraj se je postavljal novi index za iskanje (bolje, hitreje) zato je trenutni (včeraj) crknil.

Naj vam namignem Nove hrčke smo dobil.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

SmeškoSnežak, saj vem kam meriš, ampak čeprav je ta forum res eden boljših s področja računalništva, moraš še vedno upoštevati vsaj povprečno starost uporabnikov (čeprav se tisti malce starejši še raje kregamo :D ).

Na začetku je bila anarhija. Ni se obnesla.
Potem je kar nekaj časa bil režim totalne diktature, pa se spet ni obnesel.
Zdaj imamo relativno dovolj take in drugačne svobode govora, pa evo, spet ni vredu.
Moderatorji in policaji opravljajo vse to smetarsko delo po forumu zastonj, pa jim, verjemi, ni lahko.
Vedno se nekomu zamerijo.

Veliko članov foruma je opravljivcev, hinavcev, škodoželjnežev... Na srečo jih ni prav veliko takih, ki bi sloveli po vseh naštetih lastnostih.
Toda, a misliš da je v realnosti kaj drugače?
Res?
Stopi malo čez vrata, v real world.
Če imaš pestro druščino, znance vseh možnih nazorov, nacij, ver in pogledov, boš videl da je nekaj resnice v tem mojem pisanju. Ako pa imaš seveda izredno ozek krog ljudi s katerimi kontaktiraš, potem pa verjamem, da se ti zdimo kot kamenodobni barbari.

Pa vendar... Mislim da kar dobro shajamo skupaj, navkljub izbruhom virtualnih in manj virtualnih čustev.

Kaj boš torej naredil?
Zaradi mene lahko ščiješ proti vetru, saj se da.
Ampak ni higienično.
(upam, da boš razumel kaj sem želel s tem povedat in da nikakor ni mišljeno žaljivo, slabšalno, kakorkoli negativno)

Lp
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

SmeskoSnezak ::

MadMax, čisto te razumem. Jaz samo pravim, da je treba najti za te ljudi še nasprotje. Torej ljudi, ki so čisto nasprotje, temu kar si ti naštel. Real-word je mešanica vsega i svašta. Zakaj bi gledali kako se ta, zaenkrat, večina krega, itd.? Raje bi se "pozitivci" in dobronamerni ljudje na vkup brali in ravnali ravno obratno. Treba najti ravnovesje, ki ga po mojem mnenju trenutno pač ni. Nagibamo se zelo proti "negativni strani".

Tako, da to ni hcanje proti vetru. Je samo iskanje in delo za vzpostavitev ravnovesja na forumu. Kar počnejo ljudje tudi v real-word. Je pa čist odvisno od vsakega posameznika, kam se nagiba in kaj njemu ustreza. Ampak delati dobro in biti pozitivn, je pač težje kot bit negativc. To pa tak vsi vemo.

Mal metaforično vse vkup zveni, ampak je resnično. :D
@ Pusti soncu v srce... @

opeter ::

SmeškoSnežak, samo tak iz firbca zanima, ali se ti šeteješ za pozitivca ali negativca?

Jaz samo pravim, da je treba najti za te ljudi še nasprotje. Torej ljudi, ki so čisto nasprotje, temu kar si ti naštel. Real-word je mešanica vsega i svašta. Zakaj bi gledali kako se ta, zaenkrat, večina krega, itd.? Raje bi se "pozitivci" in dobronamerni ljudje na vkup brali in ravnali ravno obratno. Treba najti ravnovesje, ki ga po mojem mnenju trenutno pač ni. Nagibamo se zelo proti "negativni strani".


Heh, kaj če bi admini odprli eno poglavje/kategorijo z naslovom "pozitivci" in tam bi se lahko zbirali le "pozitivci". Skratka dostop do njega bi imeli le tisti "izbranci". Samo pa bi imeli zanimivo situacijo, kjer bi nastajala neka "elita", kar ostalim ne bi bilo všeč. Spet bi bila razlika med izbranci in povprečneži. Kot v "real-life". Pa se spet gremo politike. In med temi pozitivci bi se spet nekateri začeli kregati. Ali bi v tej situacijo prišlo do izločitve oz. ponovne selekcije? Absolutno. Potem pa smo spet na začetku.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

SmeskoSnezak ::

Čist si zamešal. Politika sploh nima tu nobene veze. Je pa zanimiva ideja, ki meni kar diši po propadu. Mnja, kak včasih. Večinoma sn dobrovolček, mam pa slabe dneve, ko tud negativno stran pokažem. :8)

Sploh pa se ne gre za predalčkanje. Bolj sem imel v mislih takšen prizor. Tam kjer je zdaj recimo nizek nivo debate, da se vključijo ljudje ki bi debato "cuknili" na nek nivo s tem, ko bi oni sodelovali v njej. To, da pride moderator pa reče, naj se nivo zviša, namreč nima nekega dolgoročnega efekta.
@ Pusti soncu v srce... @

opeter ::

Tam kjer je zdaj recimo nizek nivo debate, da se vključijo ljudje ki bi debato "cuknili" na nek nivo s tem, ko bi oni sodelovali v njej


Smeško, to veš tudi ti, da se ne bo zgodilo. Večina ljudi, ki debatira na višjem nivoju se vresnici nikoli ne bo vključila v debate, kjer so (po tvoje) "negativci" nivo teme spravili na nizek nivo. Pametni molčijo (kar verjetno nisem, saj sem se oglasil v tej temi). Verjetno sedaj spadam med negativce... eh, kdo ve.

Skratka iluzija je pričakovati, da bi se situacija kakorkoli "popravila". Lahko začnejo izključevati uporabnike iz Slo-Techa, podobno kot na drugi forumih, kar bi privedlo do situacije, kar sem že zgoraj napisal: elitizem oz. forum izbrancev. En čas sicer pomagalo, da je administracija na ST-ju delila razne nazive, vendar izgleda, da tudi izrečena/napisana "simbolna" kazen več ni dovolj.

Sploh me motijo debate, kjer se namesto slovenščine uporablja nek sleng in te internetne bedarije (o tem sta že sicer pisala tudi BlueFish in imagodei).
Osebno ne vidim nobene možnosti, da bi se to v prihodnosti popravilo. Vse več je mladine na ST-ju, kar je na eni strani sicer pozitivno, na drugi strani pa se občasno pojavijo izrazi in nizek nivo debat, ki je primeren za Jokerjev forum (ali pa še tam ne).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

T-h-o-r ::

Pametni molčijo

and idiots have control
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odprto pismo slo-techu (strani: 1 2 )

Oddelek: Slo-Tech
637343 (5391) Pyr0Beast
»

Kaj točno pomeni high-tech?

Oddelek: Kaj kupiti
321853 (846) batista bomb
»

Moderiranje tem v Z&T - mnenja, pripombe, predlogi (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
774897 (3770) jozek

Več podobnih tem