» »

Razlika med sponzorstvom in donacijo

Razlika med sponzorstvom in donacijo

germanistek ::

Naše društvo bi rado za neko ekskurzijo zbralo čim več denarja.:D Zanima nas, na kak način bi lahko zbrali čim več ojrov. Metoda Veze in poznanstva nam je jasna. Kaj pa kaj drugega? Kake odgovornost in kake posledice nosi naše društvo, če denar, material, uslugo idr. stvari sprejmemo kot:
a) sponzorstvo
b) donacija

Ima sponzor/donator kako ugodnost zaradi tega? Kje se da kaj več o tem prebrati?

Hvala

A. Smith ::

Tkole na pamet bi rekel, da je donacija zares "free of charge", sponzorstvo je pa denar v zameno za nekaj promocije. Se pravi, če bodo vaši "sponzorji", boste morali zraven vseh opisov svojega potovanja nalimat še sponzorjev logotip. Morda boste natisnili majice z njihovimi logotipi, itd, skratka "sponzorstvo" je povezano z nekoliko komerciale. Če si podjetje slednjega želi, bo vsekakor odprlo svoj mošnjiček nekoliko bolj, kot samo za donacijo.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

nejcek74 ::

Včasih sem se precej ukvarjal s pridobivanjem denarja zase, nimam pa računovodskih spretnosti zato bom vmes verjetno napisal kakšno bedarijo ampak v principu so razlike takšne:

Sponzorstvo:
za sponzorja je to strošek, za sponzoriranca pa prihodek. Skoraj nekako tako kot če bi nekomu plačal za reklamo. Problem je v temu, ker moraš kot društvo za takšno stvar izstaviti račun, to je zate dohodek.

Donacija:
za donatorja to ne predstavlja stroška oziroma samo do neke zelo majhne vsote (ne vem natančno), donirancu pa to ni dohodek in lahko porabi v namene za katere je bil denar doniran.

Pa strošek in prihodek je tu uporabljen v računovodskem smislu. V glavnem društvu je bolje če dobiva donacije, darovalcu pa je bolje če sponzorira. Razlika je potem kdo plača davek državi. V praksi so podjetja pri manjših vsotah pripravljene donirati, pri večjih pa je skoraj obvezna sponzorska pogodba. Več ti bo povedal računovodja, verjetno ga kot društvo imate?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nejcek74 ()

rdecaluc ::

donacija -> daš klošarju €. :D
Est modus in rebus. ,typos


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prodaja sponzorskega materiala od uvedbe davčnih blagajn

Oddelek: Loža
203301 (2641) nejcek74
»

Ustanovitev društva

Oddelek: Loža
378171 (3275) šernk
»

Kako biti sponzoriran?

Oddelek: Loža
244999 (3661) Okapi
»

Dobrodelna odprava - vprašanja

Oddelek: Loža
162165 (1639) St235
»

"Anketa" o tem, ali ste... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
684473 (3679) Brane2

Več podobnih tem