» »

Tv Sony, skrčena slika

Tv Sony, skrčena slika

janhar ::

Lep pozdrav

Imam problem s Tv-jem, starim skoraj 10let. Model No. Sony KV-25X5K. Slika se skrči samo po višini, po širini ostane v redu. Nagajati začne ko je topla, je prižgana vsaj 30min ali več. Slika ostane skrčena kakšno minuto, nakar gre nazaj v normalno stanje.
Še slika
Slikano z mobitelom, ampak se vidi kaj jo J**e.

Hvala za odgovore že vnaprej.

SashaCom ::

Nimaš kaj vertikala ti je crknila, servis, prej pa vprašaj kolko te pride, jaz sem imel isti problem z mojim sony-jem sicer diagonala 80cm, ampak se mi ni splačalo popravljat!
It's not bad being small fish if you're PIRANHA!

Scorpia ::

Pri našemu samsungu in grudingu je prišlo obakrat po bivših 5 tisoč sit. Torej nebi smelo biti drago niti danes, ker se to hiter zamenja pa niti material ni drag.

bumbar_ko ::

Mrzli loti na vertikali, verjetno na vertikalnem čipu.
Čim prej na servis, ko crkne čip bo dražje.javascript:smesko(':( ');
javascript:smesko(':( ');

janhar ::

Če je možnost, da je vzrok mrzel lot bom kar sam prespajkal platko. Jutri fotografiram notranjost s fotoaparatom pa mi boste povedali kateri TIV je za vertikalo. Spajakati znam, sem hodil na elektro in delal prek študenta na enem servisu 3/4 leta, sedaj pa delam bolj z PCjem kot s spajkalnikom.

Hvala za odgovore.

Scorpia ::

Da ugotoviš kateri je pokvarjen tako da se ga dotakneš, če je ful vroč je ta pokvarjen. Ponavadi ga niti dve sekundi ne moreš držati.

janhar ::

Živjo

Evo, projekta se nisem lotil dokler res ni prišlo do potrebe - slika je konstantno ozka, ne glede na to kako močno jo udarim z boka :) (doslej je delovalo - recimo da je možen slab stik).
Tv sem odprl. Mi lahko sedaj kdo od vas znalcev na področju pove kateri del vezja je za vertikalo? Je to vezje na začetku braunove elektronke? Na njem ni nobenega čipa, je pa nekaj par watnih uporov (belih na sliki), ki so se očitno greli. Ali je vezje za vertikalo na "glavni plati" spodaj?

Prilagam slike




Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

Brane2 ::

Konektor za odklonske tuljave je IMHO tisti v prvi sliki ( tv1.jpg), ki je vertikalen in ima dve tanki ( rjava, oranžna ) in dve debeli ( rdeča, modra ) žici, pri čemer sta zelo verjetno debeli namenjeni horiszontalnim tuljavam.

Poglej si na plati vse, kar je povezano nanju neposredno ali posredno in po potrebi prelotaj zadeve.
Čisto možno da gre za kak mrzel spoj.

Poglej si pobliže tudi tisto oranžno okroglo komponento, ki je vsaj na tv1.jpg podobna kondiju, je zraven VF traflca in jo skoraj v celoti pokriva na sliki snop žicl in če gre za elektrolitski (bipolarni ali unipolarni) kondi ga daj visoko v seznam sumljivih stvari...

Sem ti jo hotel označit in uploadat, pa trenutno nimam primernega strežnika za to.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Azrael ::

Tako ne bo šlo.

Rabiš shemo ali mogoče še bolje servis (napetosti v TVju so smrtno nevarne in ni cool pošlatati kaj, kar ima nekaj 100 ali 1000V), namreč tvoja vprašanja me navdajajo z dvomom ali boš zmogel.

Če se boš stvari polotil nekaj napotkov.

Vertikalni odklon je nekje na glavni plošči. Njegovo integrirano vzje je zelo verjetno pritrjeno na hladilno telo.

Če sheme ne izbrskaš, servis pa ne pride v poštev, prepiši oznake z vseh chipov in s pomočjo iskalnikov (nekaj linkov za eno in drugo najdeš v Uporabnih povezavah) ugotovi njihov namen.

Potem potegni dol pdf chipa, ki je uporabljen za vertikalni odklon. Če pri Sonyu niso zakomplicirali (kar žal počnejo pogosto) je v TV ta chip vezan točno po priporočeni shemi.

Preveri zacinjene spoje v vertikalnem odklonu in segrej vse, ki se ti zdijo sumljivi. Če ne pomaga preveri vse elemente, ki so namenjeni vertikalni amplitudi in linearnosti.

Če so v teh delih trimerji, jih menjaj brez nadaljnega. Prej poslikaj in trimerje pred vklopom nastavi na vsaj približno isti položaj, kot so bili stari (fino jih boš moral še vedno nastaviti sam).

Če so vsi elementi OK, preveri napajalne napetosti na chipu in če je še tukaj vse OK, menja chip. Pazi, da pri cinjenju ne uničiš tiskanine in ne narediš kakšnega kratkega stika.

Vse posege, razen meritev delaš, ko je TV fizično odklopljen iz elektrike, pri meritvah pa bodi previden in ne meri kar nekaj na pamet.

Ampak najprej spihaj TV, včasih zmedo dela prah, čeprav v tvojem primeru to najbrž ni, ampak ko je TV čist, mnogo lažje opaziš kakšne sumljive elemente.
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael ::



Upam, da je ta sumljiv del imel v mislih Brane.
Nekoč je bil Slo-tech.

janhar ::

Zdravo

Ker je Brane takoj odpisal sem se takoj za tem lotil dela. Najprej sem precinil konektor, ki ga je omenil in nekaj elementov na katere je povezan ter nekaj le-teh okrog njega. Omenjal je pa mislim da tale element (oranžne barve, skoraj cel prekrit s snopom žic)

Element iz druge perspektive:

Najprej sem mislil, da je kondenzator, vendar je imel neke čudne oznake. Potem sem od zgoraj opazil da je v njem navita tanka žica - tuljavica. Na sliki se lepo vidi ker je fleshirana. Tudi njo sem precinil.

Tv sem sestavil nazaj in zaenkrat deluje v redu. Možno da dela zato, ker sem jo odprl in nosil do garaže, kjer sem jo spihal ( tresljaji ob prelaganju, odpiranju, zapiranju), saj je tepež po levi strani običajno pomagal (do včeraj zvečer).

Bo sedaj v domači uporabi, če bo spet zaštrajkala se oglasim. Zaenkrat najlepša hvala obema.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

Brane2 ::

Ja, tegale sem tudi jaz sumil da je kondi.

No, v glavnem, če si vse prelotal, bi znalo biti da si rešil problem.
On the journey of life, I chose the psycho path.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pokvarjen TV

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
275831 (4387) M@73Y
»

Gorenje TV, deformacija slike po vertikali

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
122355 (2074) Pyr0Beast
»

TV fuč?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
222422 (1769) Pyr0Beast
»

TV - barve

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
322677 (2164) Azrael
»

Težave z grafično kartico Radeon 8500

Oddelek: Pomoč in nasveti
121205 (1046) Jackal

Več podobnih tem