» »

Dostop do sistemske (root) particije v Win XP

Dostop do sistemske (root) particije v Win XP

Mitch ::

Po inštalaciji Windowsov XP na nov računalnik se mi je pojavil zanimiv problem! Končno sem se odločil za prehod na NTFS datotečni sistem in tako ustvaril dve NTFS particiji na katerih sta operacijski sistem (Win XP) in podatki. Ustvarjena imam tudi dva "računa" oziroma uporabnika (administrator in uporabnik) in dokler sem prijavljen kot admin dela vse v redu. Ko pa se prijavim kot navaden uporabnik pa imam težave pri ustvarjanju in brisanju datotek/map na "root" NTFS particijah! OS mi enostavno ne dovoli istvarjat/brisat na osnovni (root) particiji v poddirektorijih pa lahko ustvarjam/brišem datoteke nemoteno! Problem z osnovnim(root) dostopom se pojavlja tudi pri določenih programih, zato je zadeva kar moteča. Naj poudarim, da dotičnega problema nisem imel, ko sem bil še na FAT32 datotečnem sistemu. Morda kdo ve, kje leži problem?

Hvala!
Mitch

ender ::

Navadni uporabniki lahko načeloma ustvarjajo in spreminjajo datoteke samo v svojem domačem imeniku (%USERPROFILE%) - vse ostalo jim je prepovedano (enako kot na *nix sistemih). Žal je bila do sedaj praksa na Windows, da so uporabniki vedno imeli skrbniške pravice, zato cel kup programov ne deluje, če ne morejo srati po celem disku. K sreči se z Visto to nekoliko spreminja (niti skrbniki privzeto ne pogranjajo programov s polnimi pravicami), žal pa cel kup nesposobnih programerjev vidi to kot težavo, kateri se želijo (neuspešno) izogniti tako, da ne pustijo namestiti svojega programa v Program Files. Glede problematičnih programov lahko ali pišeš avtorju za različico, ki upošteva standarde, ki veljajo najmanj od NT 4.0 naprej, ali pa v lastnostih namestitvenega imenika daš pravico Modify skupini Users (s tem pa žal odpreš varnostno luknjo na sistemu).

Na FAT32 teh problemov ni, ker FAT32 ne omogoča nadzora nad dostopom do datotek. Mimogrede, Vista se ne pusti namestiti na FAT32 disk.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Mitch ::

Ja, samo pri meni je problem v tem, da ne morem dostopat le do "korenskih" imenikov do vseh ostalih pa brez problema. Recimo, če želim zbrisat mapo C:\NOD32 mi Windowsi javijo napako, po drugi strani pa lahko brez problema zbrišem mapo C:\NOD32\TEMP. Isto velja za datoteke. V korenskem imeniku jih ne morem brisat ali ustvarjat. V vseh ostalih podimenikih/direktorijih pa lahko brez problema. Problem je torej le v korenskem imeniku (C:\ ali D:\) in še to le na NTFS particijah na FAT32 particiji pa deluje vse v redu...

LP!
Mitch

ender ::

Poglej si pravice na teh imenikih.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NTFS ali FAT32

Oddelek: Pomoč in nasveti
212717 (2270) bluefish
»

Particije - najboljša postavitev

Oddelek: Operacijski sistemi
121721 (1575) Pegaz
»

winsi ne prepoznajo več zunanjega diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
62107 (1978) klemen1
»

Namestitev Linux-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
614710 (3800) Roadkill
»

FAT32 ali NTFS (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
706827 (5288) Mavrik

Več podobnih tem