» »

fiksen ip/dinamicen ip - kako spremeniti

fiksen ip/dinamicen ip - kako spremeniti

boula ::

Zanima me kako in če je možno fiksen IP pretvoriti v dinamičen. Probal sem določiti fiksnega (tam na nastavitvah tcp/ip) - in deluje - zanima me če je kakšen hitrejši postopek - z kakim programom.- da ne rabiš vse pisat

IP/renew ne deluje.


drugače pa je zanimivo vprašanje tudi to - kako boš vedel kateri je pravilni privzeti prehod (gateway), in prednostni ter nadomestni dns strežnik - če nisi imel priložnosti si izpisati, ko si bil še online. (dostopa do routerja pa nimaš- velik ethernet)

Matek ::

Kontaktiraj ISPja, drugace ne bo slo.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

boula ::

ne bo slo :) nisem doma in nisem lastnik - sem v instituciji :)

Torej je edini način z ročnim postavlanjem fiksnega?

Matek ::

Cakaj, o cem tocno ti govoris?

Pojma staticni in dinamicni IP se ponavadi nanasata na zunanji IP naslov, torej naslov, s katerim se predstavljas na internetu. Ti pa pravis, da se nahajas v vecji instituciji, kar pomeni, da si najbrz znotraj manjsega LAN-a, torej ne gre za staticni in dinamicni IP v obicajnem pomenu, temvec zgolj za to, ali si sam nastavis/izberes naslov, ali pa ti ga dodeli DHCP streznik. Se razumemo?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

boula ::

Menim da si ti prav povedal :)

gre zato da mi DHCP vedno dodeli enak ip, ja .
vendar v določenih primerih si tega ne želim in bi rad začasno menjaval - in nerodno je vsakič delat ročno.

Še to vendar ta ip ki mi ga da DHCP je enak mojemu zunanjemu

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boula ()

Matek ::

Še to vendar ta ip ki mi ga da DHCP je enak mojemu zunanjemu

Huh, to je pa skrajno cudno...

Drugace pa si ne mores kaj dosti pomagati. Obnasanje DHCPja je cisto odvisno od njegove konfiguracije in ce dobis vsakic isti IP, ti kaj drugega kot rocna nastavitev ne preostane.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

boula ::

ja ne vem če je skrajno čudo jz sm tega navajen :)
1. kar mi napiše v ipconfig in kot piše na netu pod - whatismyip je enako to je to ne????
2. ja sej če ni druge bom ročno - vendar je nekoliko nerodno
3. kako boš vedel kateri je pravilni privzeti prehod (gateway), in prednostni ter nadomestni dns strežnik - če nisi imel priložnosti si izpisati, ko si bil še online. (dostopa do routerja pa nimaš- velik ethernet

Tilen ::

Če veš IP od routerja je to tvoj privzeti prehod. Da ti pa DHCP dodeli vedno enak zunanji IP je pa itak logično. Tebi se lokalno res mogoče spreminja [npr. 192.168.1.10, 192.168.1.11, 192.168.1.12... ] na zunaj je pa tvoj ip vedno enak v kolikor ima institucija pri ISP zaprošen statični ip naslov. Ti lahko ročno sicer nastaviš, da boš s strani DHCP-ja imel lokalno "statični", ne pa da ti bo dodelil tistega, ki je prost ampak na zunaj to sploh nima veze.

Imenski strežniki:

AMIS
DNS1: 212.18.32.10
DNS2: 212.18.32.12

TRIERA
DNS1: 213.161.0.10
DNS2: 213.161.0.20

ARNES
DNS1: 193.2.1.66
DNS2: 193.2.1.72

SIOL
DNS1: 193.189.160.13
DNS2: 193.189.160.23

T2
DNS1: 84.255.209.77
DNS2: 84.255.210.77

Odvisno pač kteri ISP imaš...
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

ender ::

Verjetno ima institucija zakupljen blok IPjev, in dodeljuje te preko svojega DHCPja - na ta način imajo računalniki v LANu javne IPje. Če v tem primeru hočeš spreminat IP, se dogovori z administratorji sistema, sicer lahko povzročaš težave.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Pimoz ::

joj...če boš tole počeu pa da mate recmo classo C zakupleno pol lahko pride do čudnih stvari in te bojo administratorji zasovražl...dej se najpri z njimi pomen

boula ::

Dobro sem razumel. se bom pomenu z administratorjem.

Ne morem se strinjati z odgovorom, da se znotraj spreminja in zunaj ne! Ker je vsakič oboje isto. Dokaz za je ena spletna storitev, ki dovoli le enkratno registracijo - in pol ne dovoli več - če zamenjam ip - pa se da. Drugače pa ne bi jz imel skoz ta drugi ip, vedno bi imel statičnega, samo za 2 minutki bi si ga sposodil - da se registriram.

Pimoz ::

pri vas imate po vsej verjetnosti (če je res kar praviš) zakupljen rang ipjev. to pomeni da imate prve tri cifre določene zadno pa si dodeljujete sami. ali še več (malo verjetno) da si zadni dve dodeljujete sami.
primer:
84.32.4.x
sedaj lahko dam namesto x katerokoli število od 0-255 se pravi imam lahko direktno priključenih 256 računalnikov na internet.

lp primož

boula ::

To je res. samo da imamo še 2x 256. saj lahko poleg zadnjih treh, tudi zadnjo številko v tretjem sklopu zamenjamo.

Vendar še vedno mi niste odgovorili na ostala vprašanja - ne vem kako drugače napisat - da bi opazili tudi ostalo - bom prilepil.
2. Je res edini način menjavanja Ipjev tako da prekineš povezavo (disable na mrežni) - določiš IP + dns + gateway (tcp nastavitve) in nazaj enable???
3. kako boš vedel kateri je pravilni privzeti prehod (gateway), in prednostni ter nadomestni dns strežnik - če nisi imel priložnosti si izpisati, ko si bil še online. (dostopa do routerja pa nimaš- velik ethernet)

Matek ::

2. Drugace ne gre, ne. Ne mores kar tako, on the fly, kar med tem, ko je povezava vzpostavljena, spreminjati IP-ja.

3. Kar tako ne mores vedeti. Funkcija DHCP-ja je ravno v tem, da ti poleg dodeljenega IP-ja poservira se omenjene podatke, ce ne, moras pa rocno. DNS-i sicer niso problematicni, ce poznas ISP-ja, lahko uporabljas njegove, ce ne, delujejo arnesovi povsod, gateway je pa lahko problematicen. Sicer je pogosto x.x.0.1, kjer sta prva dva x-a enaka kot v tvojem IP-ju, ampak to se zdalec ni nujno in je povsem odvisno od konfiguracije omrezja. Zagotovo ne mores vedeti.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Tomay ::

Lahko uporabiš kak program, ki ti zamenja ip konfiguracijo (ip switcher), da ti ni potrebno vedno znova ip-jev vpisovat.

Vem pa da Arnes dodeli ustanovam blok ip-jev. Na eni šoli sem videl, da je imel vsak pc svoj zunanji ip, čeprav se mi to zdi malo čudno.
Voodoo 4Ever

boula ::

Ja to pravim tud - sam ker je ta program - to me zanima

mazupan ::

mazupan ::

Boula ...
Ker sem administrator večjega omrežja, lahko prepoznam v tebi enega tistih uporabnikov, ki jim pravim "pain-in-the-ass-user". Če si torej v kakšnem večjem in predvsem urejenem omrežju, se ti lahko zgodi, da boš ob takšnih ekscesih ostal brez povezave ali celo izgubil službo. Menjavanje IP naslovov v urejenem omrežju je nekaj zelo nezaželenega, ker ruši strukturo. V prvi vrsti bi ti to moralo biti onemogočeno, zraven pa še izrecno prepovedano v varnostni politiki podjetja.

680x0 ::

Kako zamenjati IP naslov in hkrati nerazpizditi sistemskega administratorja? Spremeni MAC address svoje mrežne kartice.

1.) Start -> Run -> "cmd" -> "ipconfig /all"
Zapiši si "Physical Address".

2.) Control Panel -> Network Settings -> pod mrežno kartico stisni Configure -> Advanced -> Network Address
Pod Value vpiši tvoj Physical Address brez pomišljajev ali dvopičij, samo zamenjaj zadnjo cifro ali dve.

3.) Start -> Run -> "cmd" -> "ipconfig /release" -> "ipconfig /renew"

OmegaBlue ::

In potem zaradi takih ljudje jokajo ko admin zaklene mac na switch portu. Seveda potem "nič ne dela" in je kriv admin.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

mazupan ::

C-64: no, če je omrežje segmentirano z VLANi, potem to odpade, ker potem sploh ne prideš več na mrežo ali pa v najboljšem primeru dobiš le povezavo do neta, ostalo omrežje ti pa ostane skrito, ker si pomaknjen v karanteno.

680x0 ::

Drži, drži, ampak je precejšnja možnost, da je v DHCP poolu nekaj IPjev namenjenih neznanim MAC addressam, ki jim je omogočen dostop do neta. Ne rečem, da tip ravna prav, ampak če se je že odločil, da na vsak način hoče zamenjati IP, je za ostale uporabnike še vedno boljši moj predlog, kot ročno nastavljanje IPjev...

imagodei ::

Hvalabogu vse mrežne (driverji za mrežno) ne omogočajo spreminjanja mac naslova.

Že lažje spim.
- Hoc est qui sumus -

mazupan ::

Drži, drži, ampak je precejšnja možnost, da je v DHCP poolu nekaj IPjev namenjenih neznanim MAC addressam, ki jim je omogočen dostop do neta. Ne rečem, da tip ravna prav, ampak če se je že odločil, da na vsak način hoče zamenjati IP, je za ostale uporabnike še vedno boljši moj predlog, kot ročno nastavljanje IPjev...


Jasno. Bouli očino niso znane osnove TCP/IP (s čimer načeloma ni nič narobe, saj ima še vso večnost, da se kaj nauči). Kolikor sem ga razumel, on rabi spremenjen zunanji IP. To je pa na velikem omrežju, na katerem pravi, da je, malo verjetno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domače omrežje - linija in wireless

Oddelek: Omrežja in internet
354255 (3734) amigo_no1
»

Preko ruterja imam brezžični internet vendar se strani nočejo nalagati???

Oddelek: Omrežja in internet
203028 (2728) sonceeek
»

Kako priklopit brezžični router?

Oddelek: Omrežja in internet
1116729 (15974) Tilen
»

acquiring network address problem!!

Oddelek: Omrežja in internet
212162 (1898) bmatko
»

Ne dela internet na enem računalniku

Oddelek: Omrežja in internet
133856 (3652) imagodei

Več podobnih tem