» »

Slab čas za nakup računalnika?

Slab čas za nakup računalnika?

friksi ::

Čau.
Mal sem bral po različnih forumih in računalniških revijah pa sem zasledil, da naj bi v kratkem prišli novi Intelovi procesorji. Ker sem v procesu kupovanja računalnika (komponente + monitor za cca. 1550 €) me zanima, ali se splača počakat ali ne? Kdaj naj bi sploh k nam prišli te procesorji in kakšna bo cena? Navijanje me ne zanima, bi pa vseeno rad računalnik, ki bo deloval hitro in zanesljivo. Zato sem imel do sedaj ogledano:
Q6600, Asus P5E, WD Raptor (150 GB), Geil black Dragon 4gb, LC 850W, BFG 8800GTS 512 OC

Če bi mi kdo torej lahko povedal, ali se splača počakat ali ne, bi bil zelo hvaležen.:))

LP

Šimpanz ::

Računalniške komponente so vedno hitrejše in boljše tako da bo vedno nekaj novega. Če no bo prišel ravno novi CPU bo pa hitrejši ram, večji disk, nov OS itd.

solatko ::

Kadar koli boš kupoval tehnične predmete, je veliko vprašanje ali se splača, saj vedno napovedujejo nove in nove, boljše, cenejše, skratka oh in sploh. Če toliko razmišljaš, potem računalnika sploh ne rabiš in tistih 1500 evrov porabi koristneje. Vedno se najprej vprašaj, za kaj bom računalnik potreboval, ko pa boš to ugotovil, pa na forum napiši za kaj rabiš, da ti bomo lahko pomagali. Taka vprašanja kot je to, pa samo smetijo forume, saj nima smisla odgovarjat nekomu, ki se mu zdi, da ima nekaj dnarja preveč.

opeter ::

friksi, kaj so sploh tvoje zahteve? 1550 € ni malo denarja.
Vprašanje je, če se splača toliko porabit za nakup računalnika, sploh, če ne boš delal nič produktivnega, samo igral igre.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

kmetek ::

kupiš ko rabiš, če bo čakal na novo boš brez pcja.

friksi ::

Hmmm... Ja, hvala za odgovor :\

Računalnik bom rabu za brskanje po internetu, filme, fax, pa seveda tudi igre (boys will be boys), ... Kdaj pa kdaj bi pa rad tudi kaj z grafiko poskusil naredit ...

Moj največji problem je ta, da mi gre na živce, če mi računalnik dela počasi in ˝melje˝ dolgo časa. Tega sem se naveličal na mojem sedanjem računalniku (athlon 3000+, 512mb, geforce 6600, ...)

Torej, rad bi računalnik, ki mi bo brez težav podpiral tudi najzahtevnejše igre (vsaj nekaj časa) in programe za obdelovanje slike & videa.

Vem, da če čakaš izbolšave oz. ˝nove stvari˝, lahko čakaš v nedogled, vseeno pa se mi je zdelo, da prihod nove serije procesorjev je nekaj, kar bi se splačalo počakati. Ker pa nisem toliko doma na področju računalništva, da bi o tem lahko vrednostno dovolj tehtno presodil, sem se obrnil na vas, ki se s tem več ukvarjate in imate o tem potrebna znanja (naučena ali priučena).

Če torej menite, da se čakanje ne izplača, bom šel v nabavo že sedaj, drugače pa bi, tako kot že v prvem postu, prosil za kakšno informacijo o ceni in času prihoda teh novih procesorjev. Dobrodošel bi bil tudi kakšen morebitni test teh novih procesorjev (če je kdo kje zasledil kakšen resen članek).

Hvala že v naprej.

LP

mesoreznica ::

Pomoje se ne splača čakat na novo serijo procesorjev. Takšne revolucije pa spet ne bo, sploh če ne misliš navijat.

LP
Gigabyte UD3P, E8500 @ 4.5 GHz , HD4870-X2, 4GB ram (Xtreeme Dark),
WD Velociraptor, LC Legion-X

damjan11 ::

Počakaj nove procesorje.. ali pa rabljenga q6600 ker se bodo sedaj pojavili in jim bo cena zelo padla. Po moje ga boš dobu za 150e ali pa daš se 20e pa imaš novega dvojedernika nove serije.

OPS 1550e??? ZA NAKUP RAČUNALNIKA???
Nič čakat, kar kupi vse novo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: damjan11 ()

friksi ::

O.K. kje je sedaj smisel tega? Če bi kupoval računalnik za manj denarja naj počakam na nove štirijedrnike, ker bo pa 1500 eur (skupaj z monitorjem, da ne bo pomote) pa naj takoj kupim? :\
No ja, upam da se bom prav odločil ker bom najverjetneje počakal.
Še vedno pa me zanima, ali je kdo zasledil kakšen test novih procesorjev? In koliko se bo dejansko poznala ta nova tehnologija (če sem prav zasledil, naj procesorji ne bi bili več lepljeni skupaj ampak narejeni iz enega dela) 45 - 65 nm ter 12mb pri novih namesto 8mb cache pri trenutnih procesorjih?
Če bi mi kdo na to odgovoril (ali bo kakšna razlika in če bo, ali bo za navadne smrtnike sploh opazna), bi se lažje odločil.

LP

opeter ::

ali bo kakšna razlika in če bo, ali bo za navadne smrtnike sploh opazna


E6550/E6750 vs. novejši dvojedrniki in Q6600 vs. novejši štirijedniki... seveda bo neka razlika. Ne pa taka, da bi sedaj ženske doživele orgazem.

Po mojem ne bo bistvene razlike. V Photoshopu prišparaš nekaj sekund. No ja, dolgoročno se morda računica izide (če sešteješ prišparane sekunde) :D.
Operaterska ura nikoli ne stoji :)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

marjans ::

Najprej boš moral čakati da povedo kdaj bi ti novi proci naj prišli na trg. Potem bo treba počakati prve teste s prodajnimi primerki, potem počakati če nimajo kakšnega "hudega" bug-a, potem da jim malo pade cena (saj veš "nove" tehnologije so drage, če ne zaradi česa drugega pa zato ker so "nove" oz. se morajo vsaj s ceno pokazati da so "nove"). Zraven seveda spada tudi novi chipset, ki bo prilagojen za te nove proce, ampak ker je prva generacija običajno bolj za k***c bo treba počakati vsaj na drugo generacijo. Takoj za tem ko pride ven druga generacija chipseta se napove sprememba tip RAM-a (iz DDRx na DDRy ...) in tako naprej. Ko se vse te stvari lepo "iznihajo" pričneš z izbiranjem komponent, zbereš predračune in "najugodnejšega" ponudnika. Ko imaš okoli nakupa že vse narejeno (sam pri sebi se prepričuješ kako si naredil najboljšo izbiro in počakal na "pravi" trenutek) in se z avtom voziš k štacuni kjer boš čez nekaj minut plačal "posel stoletja" na radiju zaslišiš kratko novico:

Na spletnem portalu Slo-Tech je pred nekaj minutami bila objavljena novica kjer je Intel (ali AMD, da ne bo kdo užaljen) napovedal prihod nove generacije procesorjev, ki bo predstavljala naslednji korak v hitrost (ali pa v čem drugem, ni važno).

Pred očmi se ti sesuje svet. Ne, to ne more biti res. Saj nisem tega slišal. Mogoče se mi je samo zdelo. Začneš dvomiti ali je sploh kje pravica ... in lahko pričneš brati ta post od začetka.

Torej, če na svet gledaš optimistično je vsak trenutek za nakup pravi, če si pa pesimit pa ni nikoli, oz. vedno ti ponujajo "zastarelo" robo, ki jo bo "v kratkem" zamenjala "revolucionarno" novejša.

Kupi ko rabiš in tisto kar rabiš.

camx ::

Včeraj je bil boljši dan kot danes :\

kixs ::

Kupovanje racunalnika je ENAKO kot kupovanje avta.

Kupis taksnega za koliko si ga lahko privoscis oz. imas realne potrebe. Vsak trenutek je enako slab za nakup. Fino je kupit nekaj, kar je dobro danes in zadovoljivo jutri.

Osebno nikoli ne kupim celega racunalnika, ampak pocasi menjujem posamezne komponete po potrebi. Pazim na to, da kupim kar se da ugodno in v takem casu, ko za staro komponento se nekaj dobim - pac prodam naprej rabljeno.

Vcasih kupim tudi kaj, cesar ne potrebujem nujno.

Recimo poleti 2006 sem kupil Athlona X2 takoj, ko je bilo prvo znizanje, rame sem imel od prej... in verjamem, da letos se ne bom menjal tega. Mislim, da ne bom nic menjal ;) Je bilo lani kar nekaj investicij (diski, grafika, LCD). No, ja... morda monitor "Biiiiig screen" :P

lp

mesoreznica ::

8500 GT je zelo švoh grafa. Vzami vsaj 8600GT.

LP
Gigabyte UD3P, E8500 @ 4.5 GHz , HD4870-X2, 4GB ram (Xtreeme Dark),
WD Velociraptor, LC Legion-X

Saladin ::

Kupis taksnega za koliko si ga lahko privoscis oz. imas realne potrebe.

to je res,
medtem ko
Vsak trenutek je enako slab za nakup. Fino je kupit nekaj, kar je dobro danes in zadovoljivo jutri.

to ni .

Z starim računalnikom poskušaš zdržati tako dolgo, kot se le da, iztisnit iz njega, kar se le da in potrpet z njegovo počasnostjo, kokr se le da (in počakat na najbolj ekonomično dolgoročno varijanto)

Ker to pretežno pomeni igranje iger, pač ne igraš najnovejših oz. na najboljši kvaliteti. Z vsako generacijo procesorjev ali grafičnih, ki jih lahko preskočiš, boš za isti denar dobil boljše dele in boš za isti denar lahko dlje igral igre oz. tiste starejše na boljši ločljivosti. Vedno splača počakat tako dolgo, kot se le da.

In da - nasledjih 6 mesecev je slab čas za nakup povsem novega računalnika in za velike nadgradnje.

Kajti prihaja 45 nm tehnologija, DDR3, povsem novi tipi procesorjev,... in čisto vse nezdružljivo z staro (sedajšnjo) ponudbo.

Torej nadgradnje do par 100 eurov še ja, kaj več pa ne.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

kixs ::

Saladin:

vse je odvisno od potreb in koliko casa mislis cakat.

Glede novih tehnologij. Na zacetku so drage in ni dober price/performance... potem lahko se pol leta pocakas, da se ta price/performance izboljsa (prve pocenitve) in tako naprej... neverending story.

Zato pravim, da je vsak trenutek enako slab za nakup racunalnika. Sicer so vedno neka krajsa obdobja, ko se res splaca pocakat. Npr. en mesec do znizanja cen procesorjev ali kaj podobnega.

Vse kar je pomembno, je to, da imas pripravljen denar in za ta denar kupis trenutni best-buy. Jutri bo situacija ze drugacna.

Ce ti je jasno za koliko casa kupujes, potem je tudi jasno, da kupis nekaj, kar je danes malo prevec. Se pravi, danes kupis stirijedrnika. Ker je ram tako poceni, 2x2GB in si dober najmanj za 2 leti.

lp

Saladin ::

Glede novih tehnologij. Na zacetku so drage in ni dober price/performance... potem lahko se pol leta pocakas, da se ta price/performance izboljsa (prve pocenitve) in tako naprej... neverending story.

To smo že prešli - vse kar sem omenil je že zunaj - je le redko in drago. Čez 6 mesecev pa bospodobno in preverjeno. Dolgoročno.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

kixs ::

Dolgorocno?

Dej razlozi kaj to pomeni? Leto, dve, tri... pet?

Ce danes kupis racunalnik za 2 leti, ni vazno na kateri danasnji tehnologi je, vseeno bos cez 2 ali 3 leta moral menjat komplet.

lp

Saladin ::

3 leta je za računalnike dolgoročno. In za 3 leta si preskrbljen z vsaj eno nadgradnjo procesorja, grafične in rama, ki (vsaj) podvoji njihove kapacitete.

Recimo po DDR2 in DDR3 tako hitro zaporedoma si ne bodo upali vreči hitro še en novi standard notri (narod ni tako butast). Tako bošp imel na voljo vse hitrejše DDR3 module, ki pa so med sabo kompatibilni.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

kixs ::

Sej pravim... na koncu se naj vsak sam odloci.

Sam imam rame iz 2005 in bodo se vsaj to leto ziher v moji mashini. Procesor iz 2006 in ga tudi ne nameravam menjat.

Vse kar sem v dveh letih menjal je graficna (4x) in do zamenjave celotnega sistema ostanem na 8800GT, morda tudi potem. Pac menjam po potrebi - vcasih tudi, ker se mi zdi, da imam "prevec" denarja :P

lp

Saladin ::

Sam imam pravilo, da moram ob vsaki nadgradnji pridobiti vsaj 2 ali 2.5x moči, hitrosti, kapacitete,... (ob isti ceni prvotnih komponent)

Dolgoročna nadgradljivost pa je über-prioritet.

Furam AXP2400+, 1Gb DDR in x1950Pro pa sem tudi Crysis preigral. Ko začno redno igre izhajati, ki jih res (tudi ob manjših nadgradnjah) ne moreš igrati, potem je šele čas za novo.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

keba ::

mene pa zanima ali je smiselno počakat da prideta vn novi procesor Nehalem in grafične kartice serije R700 pri atiju in g100 pri Nvidiji? Ker po nekaterih informacijah naj bi bil Nehalem procesor na novem podnožju in do 2krat hotrejši kot zdajšnji! A so moje informacije napačne?

opeter ::

Nehalem pride tam okoli konca 2008, oz. bolj verjetno 2009... če pa so komaj zdaj izdali Penryna in Wolfdale.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

keba ::

Potem ga pa nebom čakou, kdaj pa naj bi izšle grafične? A je boljš da uzamem 2jedrnika e8400 al enega 4jedrnika do300 eurou?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD vs Intel (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5510527 (9483) Predator X
»

core i7 ali ne (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
676182 (3632) PrimozR
»

računalnik in GF8800 ultra

Oddelek: Kaj kupiti
301546 (893) ke ke
»

Nakup novega računalnika-zdaj ali počakati?

Oddelek: Kaj kupiti
251933 (1022) MEDENA
»

Athlon 64 DA ali NE? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
1317029 (4552) Jeronimo

Več podobnih tem