» »

Nekaj je crknilo..

Nekaj je crknilo..

rock_girl_ ::

Cau!

Kaj je narobe z racunalnikom, ce se na ekranu ne prikaze nic, ko ga prizgem? Ja, napajalnik je menda vredu ker strom je, disk tudi laufa (sem ga probala na drugem racunalniku). Torej? Maticna? Mogoce procesor? In kako naj sploh ugotovim kaj je slo? Ze preden je cist crknil je kazal neke bolezenske znake: ce si ga dal v Stand by se ni hotu vec zbudit - sem ga morala resetirat, da je spet zalaufal. Zdej se pa sploh ne nalozi vec. Ne, tudi bios se ne nalozi.

Hvala za pomoc! :)

Stratus ::

Zamenjaj napajalnik, to da se disk vrti ne pomeni da je napajalnik ok. lahko je katera koli druga napetostna linija fuč. V glavnem menjaj napajalnik pa bo !
Nije žvaka za seljaka !

A ma kdo žvečilni :)

rock_girl_ ::

He he.. Jz sm pa misla da ce gorijo lucke na compu je napajalnik zihr ok. :8)

rock_girl_ ::

Nope, ni napajalnik. Sem zamenjala z novim pa ni spremembe. Se kaksna ideja? Kako naj ugotovim a je sla maticna ali procesor, ne da bi jih menjala z drugimi - ker jih nimam. :8)

Volta ::

Lahko ti je crknila Grafična kartica ali pa ekran...Možnosti tu je kar nekaj ;)

>>><<< ::

Na plati imaš 4 lučke, ki kažejo, če je plata zaznala procesor, grafično... V manualu od matične plošče bi moralo biti napisano nekaj o tem.
ATI cards are like buses... They're huge, red and have bad drivers.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: >>><<< ()

rock_girl_ ::

Volta: ekran ni (preverjeno), graficna.. sicer nism probala ampak... mislim da ni. Ker fora je, da bi racunalnik se zmeri "mlel" ce bi bla graficna fuc, ker bi se vse nalozilo normalno (ane?), samo videl ne bi nicesar; tuki pa se ne. Zalaufa se cd-rom, disk, ventilator na procesoju in to je to. Pri tem ostane. Tudi rdeca lucka na racunalniku spredaj ne utripa (eee... zakaj sploh je ta lucka? a to pomen da racunalo bere iz diska?).

Sem iskala tudi lucke na plati. In jih ni. Plata je Biostar P4VMAM Ver 2.3

Laly ::

Mislm, da če grafična ne dela se računalnik ne postavi.
Je pa res, da grafična redko crkne kar iz nenada. Ponavadi začne zafrkavat predno crkne.

PacificBlue ::

Poskusi odstranit vse komponente razen tistih najbolj nujnih..izklopi dvd/cd rom, razne pci kartice(mrežna,zvočna..),potem če imaš dva ali več modula ramov..jih odstrani tako da imaš samo enega v slotu..zdaj možno je da je šla grafična(ni pa nujno)..mogoče je problem v ramih ali matični..za procesor sem pa 99% prepričan da je v redu(ker ful težko kr tk odpovejo..razen če neki ful navijaš)..
Poskusi pa resetirat cmos na matični(odstrani tisto baterijo ali restiraj z jumperji..navodila so v navodilih od matične)..Držim pesti;)

solatko ::

Napiši kakšen sistem imaš (podatke), verjetno je nekaj narobe z rami (takrat ponavadi ni reakcije pri vklopu, ali pa samo piska). Napaka se išče z izločanjem komponent. Postopek je sledeč:
Najprej poizkusi z drugim napajalnikom - če ne dela:

1. Razstavi računalnik (izklopi napajalnik, izklopi vse konektorje napajalnika na plošči in napravah, vzemi ven RAM-e, poglej kakšen je hladilnik na procesorju - če je prašen, ga snameš in dobro očistiš, z procesorja očistiš staro pasto ( s suho ali samo malo vlažno mehko krpico ), postaviš procesor nazaj (pazi na lego), namažeš s hladilno pasto, daš nazaj očiščen hladilnik, priklopiš ventilator, vstaviš v režo en RAM, priključiš napajanje 20 ali 24 konektor, 4 ali 8 konekto (podatkov za ploščo nimam), vstaviš grafično kartico (če ima posebno napajanje, ne pozabi vklopit), priklopiš napajalnik in startaš računalnik.

2. Če ti ob startu prikaže bios, računalnik ugasneš (par sekund držiš power gumb), izklopiš napajalnik, iztakneš iz plošče 20/24 in 4/8 konektor, dodaš še en Ram (če jih imaš več, ponoviš postopek za vsakega posebej).
2.a/ če ne pokaže bios, zamenjaš ta ram z drugim, če še takrat ni reakcije, poizkusi še clear cmos (s plošče odstrani napajanje, odstrani baterijo za 1 uro in jo po eni uri vrni nazaj - so tudi hitrejši postopki, vendar ta sigurno odstrani vso elektriko iz plošče in očisti bios čip). Po tem priklopi po postopku in če še ni odziva, je za nič nekaj na osnovni plošči.

Če ti računalnik po vseh vloženih RAM - ih, še vedno pokaže bios, so napajalnik, plošča, RAM-i in grafika vredu in začneš po eno vstavljati komponente (od tu naprej ni potrebno iztikati napajanja na plošči, dovolj je izklop napajalnika iz 220V. Priključiš flopy (če ga imaš) in prižgeš, če dela ugasneš PC in dodaš DVD enoto, zopet ugasneš in če je delalo do bios -a, dodaš sistemski disk - ko poženeš mora prit v WINDOWSE. Tako delaš od komponente do komponente in izločiš tisto, pri kateri sistem ne bo zagnalo. To je vse, postopek je malo daljši (mnogo vklapljanja in izklapljanja, vendar je to edini način za ugotovitev napake doma, brez orodja in merilnih instrumentov). Delaj pazljivo (da ne pozabiš uklopiti ali izklopiti kakšno stvar in nima bit kaj narobe)

rock_girl_ ::

solatko: Ful hvala za izcrpna navodila!

solatko ::

Poročaj, če bo pomagalo.

rock_girl_ ::

solatko: Procesor je sou. Napake pa nisem odkrila jaz, ker se mi je zataknilo ze pri ramih. Imam namrec samo eno palcko. Vseeno hvala za navodila, sem prepricana, da mi bodo se kdaj prisla prav.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se prižge, a ne odziva

Oddelek: Pomoč in nasveti
455091 (4272) m0LN4r
»

Računalnik se ne zažene (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
535357 (4293) svetetko
»

Računalnik se ne prižge

Oddelek: Pomoč in nasveti
4317284 (13407) G_mAn
»

A je crknala plata ali napajalnik?!

Oddelek: Pomoč in nasveti
71068 (938) Pyr0Beast
»

Pc se ne zažene v Windowse

Oddelek: Pomoč in nasveti
81036 (875) solatko

Več podobnih tem