» »

Računalnik se prižge, a ne odziva

Računalnik se prižge, a ne odziva

georgeus ::

Zdravo!
Med delovanjem računalnika sem izklopil DVI kabel na monitroju, ker sem testiral laptop. Po ponovnem priklopu se slika ni več prikazala, sistem pa je deloval v ozadju (zvok,...). Ugasnil sem z Alt-F4, ter ponovno zagnal. Od takrat se ne odziva nič (tipkovnica ne sveti, lučka diska ne utripa, ekran ne pokaže nič) vse kar je, so lučke napajanja, ter ventilatorji ki se vrtijo.

Poskusil sem mu izklopiti grafično a je deloval enako, nazadnje sem poskušal še resetirati bios in popolnoma izprazniti napajanje z CMOS mostičkom, a tudi s tem ga nisem spravil v normalno stanje.

Je imel že kdo podobno izkušjo in kako bi ga spet spravil v delovanje?
  • spremenilo: georgeus ()

popster ::

poglej če imaš tipko za preklop monitorjev.. ponavadi je fn plus kak f8

UlyssesE ::

Preveri, če je kabel od monitorja pravilno priklopljen.
Grafično kartico daj ven in še enkrat noter.
Preveri, če dela z drugo grafično kartico.

georgeus ::

Grafično sem že poskušal dat ven in noter. Moral bi jo res zamenjati, a nimam starih.

GTX970 ::

O kakšnih komponentah je govora + starost ?

georgeus ::

Xeon e3-1240v3, AsRock H87 Pro4, Ram 16gb Crucial Ballistix, Gigabyte Gtx 660 OC, SSD Kingoston 120gb + WD 1TB....staro manj kot 1 leto.

Kondenzatorji zgledajo ok, v notranjosti ni opaziti nič posebnega. Fizično se vse vrti, tudi HDD disk, ostalo pa ne daje življenja, kot sem napisal zgoraj. Mašina je delala normalno, dokler nism staknil DVI kabla (na monitorju). Ali je možno da bi s tem skuril grafično in bi zaradi tega ne pustilo zagnati vseh ostalih komponent? Brez grafe je situacija ista.

UlyssesE ::

georgeus je izjavil:

Grafično sem že poskušal dat ven in noter. Moral bi jo res zamenjati, a nimam starih.


povprašaj prijatelje

Ali kaj piska?
Kolikor jst vem se no-boot napake rešuje tako, da se zamenja vsako komponento, da se vidi katera je kriva, ali pa s posebno kartico za diagnostiko matične plošče. Tukaj pomoje ni kaj za razmišljat.

georgeus ::

Iščem, mogoče bom dobil nekaj čez vikend. Piska ne. Če nebo druge bo treba na servis. Še eno vprašanje imam...v primeru da se pokvari sistemski disk, bi moralo zalaufati vsaj do biosa ali ne? Sicer mislm da to nima veze, ampak vseeno za splošno znanje. Hvala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: georgeus ()

GTX970 ::

Mašina je delala normalno, dokler nism staknil DVI kabla (na monitorju).
Ali je možno da bi s tem skuril grafično in bi zaradi tega ne pustilo zagnati vseh ostalih komponent?

Ne.

ssd+hdd odklopi napajanje, pusti samo 1 palčko rama.
Kateri napajalnik je notri ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GTX970 ()

georgeus ::

Notri je XFX 550w.

Jutri ga nesem k kolegu, da stestiramo z drugo grafo in brez enga rama, ker moram dat dol tudi hladilnik, ki jih prekriva. Bo bolje vse na enem mestu naredit. Bom poskušal tudi disk zamenjat, ker imam enega v rezervi.

UlyssesE ::

georgeus je izjavil:

Iščem, mogoče bom dobil nekaj čez vikend. Piska ne. Če nebo druge bo treba na servis. Še eno vprašanje imam...v primeru da se pokvari sistemski disk, bi moralo zalaufati vsaj do biosa ali ne? Sicer mislm da to nima veze, ampak vseeno za splošno znanje. Hvala.


Ja, bi moralo zalaufati do napake zarad diska.

Mesar ::

Čeprav je verjetno plata če ti nič ne piska.
Your turn to burn!

PacificBlue ::

poskusi z vga ali hdmi kablom če je možnost.

georgeus ::

Torej disk bi reku da je ok, napajalnik tudi ce delajo ventilatorji in cd-rom, HDD.
Maticna ni piskala tudi ko je delal, je pa najvecja verjetnost da je okvarjena. Mogoce se ram ali procesor, bomo vidli danes ko ga razsraufamo.
Kako je najlazje ugotovit ali je maticna ali procesor?

georgeus ::

Po zadnjih informacijah naj bi bila skoraj zagotovo okvarjena matična. Nihče od znancev "računalničarjev" pa mi, iz različnih razlogov, ni znal stestirati grafične ali ramov na njihovih PC-jih.:| Sem v bistvu tam kjer sem bil....sam bom moral dobit eno podobno matično.
Še to, računalnik je kupljen pri Hardwareversand. Najraje bi poslal celega gor, da oni stestirajo in zamenjajo kar je fuč. Ampak tega verjetno nebom dočakal? Ima kdo izkušnje s tem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: georgeus ()

georgeus ::

Živjo!
Pred dvema mesecema sem odpru to temo, ker se je PC nenadoma crknil in ni kazal življenja, ni bootal, slike ni bilo, laufali so le ventilatorji. Matično in procesor sem poslal v garancijo, dobil zamenjano.
Sedaj je delal en teden, danes pa spet tema. Ko sem sestavil je delal brez težav, nikoli moder ekran, nikoli nobenga opozorila, danes pa kr konc. Popoldan sem ga dal v sleep mode, šel nekam, pridem domov in delajo samo še ventilatorji. A se je že komu zgodilo kaj podobnega? Kaj mi svetujete, kaj bi vi naredili v tej situaciji?

P.S. sedaj ko vžgem utripa lučka napajanja, ventilatorji delajo, tudi disk se sliši ko se zažene

solatko ::

Izklopi zadevo iz elektrike (v sleep mode se računalnik ne ustavi). Odstrani 24 + 8 pinske konektorje napajanja, vzemi ven baterijo matične, naredi stik na ležišču, vstavi baterijo nazaj priklopi konektorje in bi moralo delat.
Možno je, da si dobil slabo popravljeno ploščo, vendar je to redek slučaj, se pa zgodi tudi najboljšim.

Lahko pa za probo izklopiš tudi vse SATA in USB naprave, tako stestiraš ploščo, RAM-e, grafiko in procesor.

Včasih se v sistemu nekaj zblede in ne prideš iz spanja, brez flash-a bios-a, kar ta postopek najelegantneje naredi.
Delo krepa človeka

georgeus ::

Ok, hvala bom poskušal.
Še prej imam še eno vprašanje. V jezi sem pozabil izklopiti napajalnik, medtem ko sem iztaknil CMOS stikalo da bi resetiral Bios, pa se je Pc zangnal. Ali sem na tak način dokončno poškodoval matično? Da se niti ne trudim, če sem to storil.

ajfon ::

ne

solatko ::

Edino kar lahko tako poškoduješ je bios. To boš videl, ko boš vso elektriko spraznil (odstranitev baterije) in s tem ponastavil tudi bios. Če se bo normalno zagnalo in boš mirno pišel v urejanje bios-a, potem je ta manever minil brez posledic.

ajfon - Ne tako prepričljivo. Gre lahko bios rakom žvižgat, kot če ti med nadgradnjo zmanjka elektrike, res pa je, da večino novih plošč bios lahko ponovno nafilaš s ključka, prej pa si moral menjat, oziroma ponovno naložit bios na programatorju.
Delo krepa človeka

georgeus ::

Ok, sem naredil tako kot ste mi svetovali. Sedaj modra lucka gori, prvi postopek je bil uspesen. Problem pa je ker se vedno tema na lucki od diskov in crn ekran. Torej je zadeva identicna kot pred 2 meseci.
Kako bi vedel ce je samo bios? V nasprotnem primeru je verjetno plata, kaj naj storim naprej?

Spajky ::

Sposodi si preverjeno dober napajalc, pa probaj spet ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

georgeus ::

Mislim, da bom moral poiskati pomoč. Se kdo od vas ukvarja s servisiranjem in bi imel podobne komponente (predvsem matično, napajalnik) ter bi bil pripravljen pogledati mašino?
Xeon e3-1240v3, AsRock H87 Pro4 (socket 1150), Ram 16gb Crucial Ballistix 1600mhz, Gigabyte Gtx 660 OC, SSD Kingoston 120gb + WD 1TB, XFX 550w...

V nasprotnem primeru, kateri servis mi priporočate za take težave? V Ljubljani ali Novi Gorici.

solatko ::

Odstrani vso periferijo, SATA, USB, pusti samo cpu, gpu (po možnosti integriran), eno palčko RAM-a. To poženi in na monitorju se mora prikazat komanda za vstop v bios.
Če še vedno ne gre, zamenjaj RAM z drugim in ponovi.
Če še vedno ni nič, preizkusi monitor in kabel z drugim računalnikom (to lahko storiš že prej).
Če tudi to ne bo delovalo je zanič matična.

V primeru, da boš ugotovil, da je zanič matična in jo boš vzel iz ohišja, naredi preizkus še enkrat izven ohišja. Na mizo položiš antistatično vrečko, v kateri je bila matična, priklopiš 24 in 8 ali 4 pinske konektorje napajanja, priključiš monitor na grafiko, vstaviš še RAM in poženeš s power stikalom, če je na plošči ali s kratkim pritiskom izvijača na pina power.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

m0LN4r ::

Kako je stanje, v bios prideš ali ne?
Updejti: http://www.asrock.com/mb/Intel/H87%20Pr... če res h87 pro4
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

georgeus ::

Ne pridem noter tudi zdaj, ko sem vzel iz skatle. Nimam vec kaj preizkusit... grafo bi lahko zamenjal ampak nimam druge in dvomim da je kriva.

gddr85 ::

a baterijo si vzel ven za par minut in še enkrat sprobal?

georgeus ::

Sem, ne pomaga...ekran ostaja brez slike.

georgeus ::

A je možno, da je AsRock res tako slab, da kar tako crkuje po enem tednu? Malo sem še v dvomih, da ni kaj drugega narobe z mojimi komponentami. Prilagam še dve fotki matične in procesorja, če opazite kaj čudnega.

 photo1

photo1


 photo2

photo2

georgeus ::

Katero preverjeno dobro matično mi svetujete? Z osnovnimi funkcijami, ne rabim navijanja ali crossfire.... Gledam Asus, a nikjer ne zasledim da podpira Xeon procesorje?

videc ::

Če priklopiš napajanje na plato (vse konektorje) in grafično, brez vsega drugega, torej brez RAM palčk, diskov, ... bi morala plata piskati.

georgeus ::

Pravkar poskusil tudi to, se enkrat resetiral, brez grafe ali z njo, nic ne piska...speaker imam gor :) a je se kaj mozno sprobat?

georgeus ::

Lepo bi vas prosil, če mi poveste katero od teh dveh matičnih se bolj splača vzet? Grem iz h87 na h97, če je razlika v kvaliteti. Uporaba: rendering, torej procesor je veliko časa obremenjen na 100%.

http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...
http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...

Sedanje komponente:
Xeon e3-1240v3, AsRock H87 Pro4 (socket 1150), Ram 16gb Crucial Ballistix 1600mhz, Gigabyte Gtx 660 OC, SSD Kingoston 120gb, WD 1TB, XFX 550w

ST-777 ::

georgeus je izjavil:

Lepo bi vas prosil, če mi poveste katero od teh dveh matičnih se bolj splača vzet?
http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...
http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...
Z ASUS H97-PLUS so uporabniki večinoma zadovoljni na newegg.com.
http://www.newegg.com/Product/Product.a...

(Avgusta bo 2 leti, ko sem kupil ASUS H87-PRO, nobenih težav ni bilo doslej z njo.)

m0LN4r ::

Vprašanje je, zakaj sta se ti pokvarili dve eno za drugim...
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

georgeus ::

No saj to sem predvideval, da je dobra a me zanima, če je res vredna 20EUR več kot Gigabytova? Jaz sem imel to AsRock H87 PRO4, pa mi je prva delovala 1 leto, druga pa 1 teden. Sedaj imam dva scenarija:
1. jih kuri preobremenitev pri renderiranju in enostavno niso kakovostne (eni menijo tako drugi drugače), torej kupim novo, recimo Asus pa jo reskiram in testiram z njo
2. jih kuri ena druga komponenta (gleda na to da je druga delovala samo 1 teden, je malo sumljivo) in si kupim raje eno poceni rabljeno pa z njo iščem krivca

Kaj mi svetujete?

@m0LNAr - ja sej to me najbolj moti, ker mislim, da ni kriva samo AsRock matična, ker bi v tem primeru že prva crknila po 1 tednu, da bi dobil drugo tako slabo je pa tudi čudež

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: georgeus ()

m0LN4r ::

Maš prezračeno ohišje, ko rendriraš? Oz. kakšno ohišje, hladilnik uporabljaš? Kake so bile kaj temperature na 100% obremenitvi CPU/core
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

georgeus ::

Imam Mugen4 na procesorju, pa original ventilator na ohišju, ko sem gledal temperature na proloženem software-ju od matične je med renderingom kazalo 58-60 CPU in 33-35 MB in hecno potem je crknil drugi dan, ko sem ga dal spat. Vsaj 6 ur prej ni renderiral.

m0LN4r ::

Mene še vedno muči tale, "dal spat in se ni več zbudil"... Nevem kaj naj rečem.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

georgeus ::

Ja, čudno je....še en podatek je zanimiv:
1. okvara medtem ko sem izklopil DVI iz monitorja, PC je laufal...ko sem odrabil monitor iz laptopa VGA , dam nazaj DVI in ni slike
2. okvara medtem ko sem ga dal spat, se spomnim, da sem iz prednjega USB 3.0 priključka vzel prenosni disk, ko sem prišel nazaj in ga zbudil samo še ventilatorji

Pomislil sem da bi lahko nastala okvara ,ko se dotaknim priključkov in prenesem recimo statično elektriko na PC, ker imam na tleh tisto podlogo za pisarniški stol in sem se spomnil, da ko čistim in jo dvignem od parketa vedno močno poka od statične elektirke. Sem pa takoj za tem pomislil na laptop, ki ga uporabljam sedaj na popolnoma enak način in dela brez problemov. Ugibanja, ampak vseeno.

BorutK-73 ::

m0LN4r je izjavil:

Mene še vedno muči tale, "dal spat in se ni več zbudil"... Nevem kaj naj rečem.

Tako je meni grafična in en PCI-E slot odletelo. ŠE dobro da sem takrat vzel malo boljšo matično z 2 PCI-E slotoma.

OP
Tvoj xeon ima gpu? Možno da je slot crknil ali grafična kartica.
Ko si iztaknil DVI kabel je možno da si naredil kratek stik v PCI-E slotu in grafično.

Zgodovina sprememb…

georgeus ::

Ne, moj Xeon nima gpu. Pa tudi nebi pomagalo če bi imel, ker ni šel samo slot. Če ima kdo odvečno matično z 1150 socketom, kupim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: georgeus ()

m0LN4r ::

Fajn bi blo, če bi dobil magari najcenejšo delujočo plato s posodobljenim biosom, za test.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

georgeus ::

Iščem, na bolhi mi je ušla pred nosom ena Asus H81 par dni nazaj, zdaj pa ni nobene naprodaj. Če je ne bo v naslednjem tednu, bo treba it po novo in upat na najboljše....si nisem mislil, da bi lahko imel takšne probleme z novim PC-jem. A se še kje prodajajo rabljene PC komponente?

ST-777 ::

georgeus je izjavil:

A se še kje prodajajo rabljene PC komponente?
Ena od takšnih trgovin je v BTC (Ljubljana): http://pctrgovina.com/kategorija-izdelk...

m0LN4r ::

ker imam na tleh tisto podlogo za pisarniški stol in sem se spomnil, da ko čistim in jo dvignem od parketa vedno močno poka od statične elektirke

:))
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj si mislite o tej konfiguraciji?

Oddelek: Kaj kupiti
181826 (1086) Blum
»

Menjava procesorja starega procesorja (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
8010150 (8949) SuperVeloce
»

sestavljanje računalnika

Oddelek: Kaj kupiti
161728 (1227) TOP
»

Matična plošča

Oddelek: Strojna oprema
141661 (1553) trnvpeti
»

Nakup matične plošče za domačo uporabo z podnožjem 115o

Oddelek: Pomoč in nasveti
181506 (1213) easyrider3

Več podobnih tem