» »

Nadgradil sem procesor - računalnik se ne prižge?!

Nadgradil sem procesor - računalnik se ne prižge?!

urosbe ::

Na domačem računalniku sem nadgradil procesor in sicer plata je INTEL 865GLC, procesor ki je do sedaj tiktakal na njej je bil Intel Celeron 2.4 GHz 400 MHz 128 MB cache. Pred kratkim pa sem le-tega zamenjal z Pentium4 2.8 GHz, 533 MHz, 1 MB cache, ki je podprt na seznamu procesorjev, ki pašejo na to plato: http://www.intel.com/support/motherboar...

Čim priklopim napajalni kabel se računalnik prižge in gumb za vklop/izklop sploh ne reagira - da bi ga ugasnil. Torej prižge se sam, to je že čudno. Kot drugo pa... na monitorju le utripa standby lučka, kot da bi bil kabel odklopljen od grafične. Od tukaj naprej ne gre. Ker sem predvideval, da je procesor fuč, sem ga zamenjal za drugega-identičnih specifikacij. Tudi drugi počne enako.

Plata ima zadnji BIOS, zanimivo mi je pa tudi, če potipam procesor in držim prst na njem, se v celi minuti ne segreje niti za malenkost.

Kakšna ideja kaj naj še preizkusim?

jan01 ::

Si kabel za prižgat priklopnil na prave pine?

urosbe ::

Jih sploh nisem odklapljal.... poleg tega če v istem hipu zamenjam procesor nazaj na Celeron, vse deluje brezhibno.

bluefish ::

resetiraj BIOS z jumperjem na plati (poglej v navodila za njegovo lokacijo).

urosbe ::

Ko bi vsaj pomagalo... sel ze poskusil, pa zal ni efekta.

bluefish ::

koliko W ima napajalnik? Če imaš več diskov in podobno, poskusi odklopiti kakšnega.

urosbe ::

Mislim da 400W. Takih problemov se ponavadi poskusim lotiti tako, da vse odklopim in ostane priklopljeno le še 1 slot rama, procesor, grafična (ki je na tej plati tako ali tako onboard), diske in vse ostalo pa odklopim. Žal ni razlike, ali imam vse priklopljeno ali pa izklopljeno.

bluefish ::

na tem mestu mi žal zmanjka idej :| .

dukenukem ::

kako maš z ramom ,a je dobro zapet ,preveri če maš vse pravilno prkloplen

urosbe ::

Rama sta 2 modula po 512 MB DDR400, torej skupno 1 GB. Sem tudi že poskusil en modul ven vzeti in tistega ki je ostal notri še prestaviti v druge slote, pa ni spremembe.

cekr ::

Nazaj daj Celerone, potem pa nadgradi firmware od plošče na zadnjo verzijo. Vse nastavitve v BIOS-u daj na avtomatiko potem pa ponovno poskusi z menjavo. Poglej tudi kako ima urejeno s hlajenjem. Važno je, da plošča dobi povratno informacijo, da se ventilator vrti.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

urosbe ::

BIOS sem nadgradil na najnovejšo verzijo, ki obstaja. Tudi BIOS reset na originalne nastavitve sem naredil. Ventilator je ok, saj v kolikor bi bilo z njim kaj narobe, bi verjetno že pri Celeronu zadeva obstala (če bi potreboval povratno informacijo, da se ventilator vrti).

JohanP ::

Si preveril, če imaš pravo revizijo plošče?. Glede na spisek, ki si ga dal, proc. z 1MB L2 delujejo samo v določenih AA revizijah plošč D865GLC.

JohanP ::

Če je plata pravilna, potem prestavi Jumper B (J9J4) v pin 2+3, kar pomeni configuration mode. Sistem bo potem ob vklopu prebral novo kodo procesorja,...

urosbe ::

Ta trik s configuration mode sem že preizkusil (premaknil jumper iz 1/2 na 2/3 in nato nazaj), pa nima vpliva. Bom pa preveril še revizijo plate, da ni slučajno res to hec, da je tista, ki nima podprtih 1 Mb cache procesorjev.

solatko ::

Nabavi kakšnega prescota 3,0/800Mhz/1MB - dela na tej plati kot cukrček. 533 procesorjev veliko plat ne podpira najbolje. Še bolje pa se obnaša na tej plošči Northwood 3,0/800Mhz/512Kb, saj se dosti manj greje, je pa malenkost počasnejši (poglej na Bolhi, se dobi že za okoli 50€)

urosbe ::

Kateri revision plate pa imaš? Če se bo izkazalo, da imam res stari revision, potem 1 MB cache sploh ni podprt. Res se en prodaja zdajle na bolhi: http://www.bolha.com/oglas2949373

3.0 / 800 / 512 pa ne najdem, veš ti za kakšnega? Ta bi moral namreč delati tako z eno kot drugo različico plate.

solatko ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

JohanP ::

Za tak denar, kot ti jih išče solatko, raje prodaj vse skupaj in kupi novo robo. za 170€ dobiš C2D E4500 in pripadajočo plato.

urosbe ::

Vseeno je kar nekaj doplačila za novo robo... tako pa obstoječega Celerona prodam za 25 EUR, doplačam še 20 EUR in imam dost spodoben procesor. Seveda tisti za 99 EUR odpade v štartu, iščem nekaj v rangu 45 EUR.

solatko ::

JohanP - Za tiste ki imamo na ploščah podnožje 478, AGP za grafiko in DDR rame, je zamenjava proca za par deset evrov, najboljša naložba. Moj sistem je sledeč:

Gigabyte GA-81875 Ultra; Intel P4 3.0 / 800 / 1MB ; 4X 512 DDRRAM; napajalnik LCpower 550w 2.0; 1X LG DVD-RW; 1X Nec DVD-RW; ATI RADEON 9800 PRO 256MB; 1X Maxtor 120 GB IDE 133; 1X MAXTOR 120 GB SATA; 1x WD 160 SATA; Lifeview Tv/FM kartico; OS VISTA ULTIMATE

Zdajle ko to pišem, mi Shareaza vleče torrente 1200 Kb/s, sem na internetu, pa na visti Ultimate, pa mi vse dobro dela. Tisto kar pa ti predlagaš za 170€, si pa lahko nekam utakneš, saj je isto kot bi za moj sistem nabavil plato z SiS čipi in gor dal kakšnega celerona 1,5. Ko se bom odločil (v primeru da mi gre moj sistem v k....), bom sigurno gledal po plošči X38, procesorju nekje v višji sredini cenovnega razreda, vsaj 8GB spomina in neko solidno grafično kartico, kar pa bo vsekakor zneslo več kot teh tvojih 170€.

Zato ne dajaj neumestnih nasvetov, saj tudi sistemi na pokojnem 478, čisto dobro služijo svojemu namenu, ni pa to za igranje novejših iger. Za udobno delo z Office, videi, fotografijami (fotoshop, ulead, fotoprint), glasbo, 2D in 3D programi, so pa čisto vredu.

urosbe - če imaš kolikor toliko solidno plato, Rame in diskovje, je tudi tisti novi prescot za 99€ dost solidna naložba, tisti na tretjem linku pa, če je še na razpolago, pa sploh. Je na bolhi še nekaj Northwoodov 2,6 in 2,8, vendr ti nakup odsvetujem, saj niso toliko cenejši, kot so počasnejši, na drugem rčunalniku kjer imam plato AI7 in gor 2GB rama, mi za visto na Northwood-u 3.0HT /800/ 512kb da samo 2,9 snake index, na prvem pa 3.9. Ko sem dodal še dva GB rama se je dvignilo na 3.0, tako da sem ostal na XP.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

dejansan ::

novi prescot za 99€ dost solidna naložba :D

a si ti z lune priletel

nekaj rabljenega za 30-40€ še ne rečem

ni pa tako neumna tale od johana, trenutno imajo še komponente ranga s478 visoko ceno, prav tako ddr ram, tako da bi bilo proti ceni novih komponent doplačilo majhno
dejansan

solatko ::

Dejansan - Če bo ostal na tej periferiji in ima npr. 875 ali 865 plato, je nakup novega procesorja za ta tip plate dost solidna naložba. S sorazmerno nizkim vložkom, pridobi dost solidne performance. Drugače pa primerjava stroškov na podobnem nivoju kvalitete:


GA-8I875Ultra ..... dobim max ....40 - 50€ - Nova X38 ... 200 - 250€
P4 3.0/800/1MB 2L ........max...........40€ - nov core 2 duo - 100 - 200€
RAMDDR ........ 4x..........max...........80€ - nov 4GB ..........100 - 200€
R9800PRO/256MB..........................70€ nova.................100- 200€
...............................................240€ ......................500 - 850 €
SKUPAJ RAZLIKA MIN 260€ MAX ČEZ 610€
Govorimo o kompletu neke višje srednje kategorije (tako kot imam sedaj za takratni čas), brez novega ohišja v rangu okoli 100€, napajalnika okoli 100€, hladilniki in ventilatorji tudi najmanj 100€ pa ne bo tisto za kar ga rabim delalo nič hitreje (že sedaj ne koristim vseh performans) in bolj kvalitetno.

kixs ::

Katerokoli kupovanje racunalniskih komponent bi ZELO tezko rekel dobra nalozba!

So primeri, ko se ti povrne denar ali se kaj vec, vendar to ni obicajna praksa.

lp

solatko ::

Kixs 97 - kaj pa ti predlagaš - si tudi ti mnenja, da se procesorja na 478 ne splača zamenjat, če sistema ne rabiš za kakšne extremne zadeve (igre, navijanje.....)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

dzinks63 ::

:)) > če sistema ne rabiš za kakšne extremne zadeve (igre, navijanje.....)?

Seveda je v tem primeru takšen starejši računalnik zadost, internet, ofice, pa še kake starejše igrice bodo prav lepo laufale in ga nima pomena menjavat.

Za nove grafično zahtevne igre, je že računalnik za cca 600€ čisto dovolj (za srednje nastavitve).
Če pa hočeš na high na velikih monitorjih igrat , pa moraš biti pripravljen na cca 1000€.

kixs ::

solatko:
vse je odvisno zakaj clovek uporablja racunalnik in s kaksnim namenom se je odlocil nadgradit sistem. Sej to kar sem prej napisal ni nobena novost. Ze nov avto hitro izgublja vrednost, rac.komponente pa se toliko bolj.

Torej, vazen je NAMEN!

Clovek potem po nadgradni ene komponente ugotovi, da pa vseeno ni to kar bi zelel. Pa gre nadgrajevat ostale dele. Na koncu pa se izkaze, da je bilo to dosti vec €€€ kot je bilo najprej predvideno. Pa vseeno, ce si potem zadovoljen, ze pozres tistih par 100€. Ali pa celo ugotovis, da bi bila boljsa "nalozba" v novi racunalnik.

Osebno sem kar "mali odvisnik" in enostavno moram vsake toliko casa kaj zamenjat. Pa ceprav v resnici sploh ne rabim. Zadnji nakup npr. 8800GT 512MB od nakupa pred dvemi meseci sem igral igre vse skupaj recimo 4 ure 8-O Za ostalih 99,99% porabljenega casa, pa bi zadostovala ze integrirana graficna.

Tako sem se zdej odlocil, da nekaj casa nic ne "vlagam" v racunalnik. Me prav zanima kako dolgo bo to trajalo.

Ceprav sem v minusu (prodaja/nakup komponent) za cca 700€, sem se nekaj malega sluzil z njim in sem tako vseeno v plusu za cca 500€. Tako se niti ne sekiram prevec.

lp

JohanP ::

solatko
če daješ predloge po nakupu predpotopnega enojedrnega procesorja za 99€, potem pričakuj kakšen komentar in ne furaj užaljenosti. Poleg tega si najprej pripopal samo prvi link in po mojem komentarju še druga dva - cenejša.

solatko ::

JohanP - nisi napisal kakšen sistem imaš, sam pri svoji periferiji in potrebah, bi če bi menjal procesor in ne bi dobil cenejšega, skoraj gotovo vzel novega, ker ne vem kakšen sistem imaš, za kaj ga rabiš in koliko časa naj ti še služi, sem pač na hitro pogledal kaj se dobi na bolhi in sem ti dal link treh, po različnih cenah. Za ta sistem so pač zaradi pomanjkanja, procesorji in rami sorazmerno dragi. Če pa imaš kakšne leve komponente, potem razmisli o nakupu nove mašine. Odgovori so zmeraj sorazmerni podatkom, ki jih nekdo da. Sploh pa nisem nikdar užaljen, samo bedasto se mi zdi, ko negdo, ki še office ne zna uporabljat, prične nabijat o starih iztrošenih sistemih, kako je škoda vsakega denarja za posodobitev... , ne zna pa dati kakšnega pametnega nasveta.
Jaz vedno pravim, da nekdo s 30 let starim fičkom, lahko naredi mnogo več kilometrov in pri tem še dobro zasluži, kot pa negdo s 150k evrov vrednim avtom, če mu stoji doma v garaži.

Linke sem pa dajal sproti, kot sem najdu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Volta ::

Urosbe. Tvojega problema na žalost ne znam rešit, vsekakor pa bi se ti pomoje izplačalo, če bi kupil rablen procesor P4 3.0 ali kaj podobnega na 800FSB. Še do nedavnega sem imel podoben računalnik in z njim sem lahko delal praktično vse. Rablen 3.0 proc dobiš za 35 evrov in bo za tvoje potrebe dobra naložba, pa še občutna pohitritev bo iz Celeron procesorja na tega Pentiuma :)

Klik na proc

urosbe ::

Težavi sem prišel do dna. Imam star revison number plate (401), na kateri 1 MB cache ni podprt. Tako da sedaj mi ostane le, da 2.8 / 533 /1 MB zamenjam za 2.8 / 800 / 512 (lahko tudi 2.6 ali 3.0).

solatko ::

Urosb - ne podpira ti samo pri 533 procesorjih, pri 800 pa podpira 1 MB L2. Tako, da poišči 3,0/800/1MB PRESCOT ali 3,0/800/512MB NORTHWOOD procesor. Vsi 865 čipseti podpirajo 800/1MB L2 prescot in HT.

zee ::

priporocam kaksnega Northwooda, saj se Prescotti _ZELO_ grejejo. sam sem imel do nedavna 2.8 GHz Northwooda (s HT seveda) in je delal kot pesem + bil hladen kot spricer.

EDIT: typo, podatki o domacem Northwoodu
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

solatko ::

Imam northwooda in prescota 3,0 in je razlika okoli 10 stopinj pri Zalmanovem hladilniku. Razlika v delovanju pa je precejšnja.

no_fear ::

A bi lahko men kdo pomagu?

link


Hvala!
LP

JohanP ::

@urosbe - s solatkotom se dogovori da ti krije stroške nakupa, če ti Prescot 800/1MB ne bo delal v tvoji 865glc plati. :D

Moj nasvet: Najdi ugoden Northwood proc.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

dvig množilnika v biosih ne obvelja

Oddelek: Navijanje
16974 (703) Pšenični
»

W7 mini mini Requirements

Oddelek: Operacijski sistemi
231560 (966) blackbfm
»

Socket 478

Oddelek: Kaj kupiti
251637 (1414) radiator
»

Za katerega P4 naj se odločim???

Oddelek: Kaj kupiti
251363 (959) Bobek
»

Počasi bo potrebno nadgraditi sistem... Kaj svetujete?

Oddelek: Kaj kupiti
261511 (1029) Zheegec

Več podobnih tem