» »

PC se nepricakovano ugasne > napajalnik!!

PC se nepricakovano ugasne > napajalnik!!

stewox ::

Imam problem z pcjom , ki se mi med igranjem kr naenrat ugasne , to pa se je zacelo po garanciskem servisu ko se je star pregrel zaradi vrocine med poletjem pred 2 letoma , pred pol leta pa sem sam dal zamenjai napajalnik , ampak seveda tega ze navajen , so mi dali gor napajalnik za 16 eur in naredli PCmark 2005 teste in rekli da dela , ko sem prisel domu , je blo isto , ampak malo bolse , prej ko sem imel se orginalni napajalnik pa tega ni blo , yelo dolga zgodba je nastala med 2 letoma , saj sploh serviserji niso vedli kaj je narobe , kr nonstop nekaj zubori z PCja kot da bi se iskrilo , zzzzzrzzzzrzzzz , 2 leti s tem , vem da to ni zvok trdega diska , tak kot so me hotli v chip trejdu prepricat , prihaja pa seveda iz napajalnika , prej pa sem mislil da se procesor pregreva , saj se je racunalnik ugasnil na 2 nacina , prvo da se tiho ugasne , ventilatorji se vedno laufajo tudi zelena PowerON luc je prizgana, aktivnosti ni , drugo pa da se ugasne vse razen zelene pwrON lucke. Trenutno se pc ugasa z drugim nacinom , in to zelo cudno , pri C&C3 tiberum wars na sreco dela in se ne ugasne , pri C&C generals ZH pa se ugasne v 3 minutah , igra ki sem jo igral nonstop pred garancijskim popravilom , shutdown je tudi bol splosen , tudi pri nod32 on demand scanu se vcasih ugasne , opazam tudi da 2. napajalnik ima vedno bol glasen zzzzzzrzrzrzzz zvok , ampak ne tako fejst kot pri 1. katerega mi je garancija , opazil sem tudi da vedno bol blizu je izklopu vedno bol glasno je "iskrenje" z napajalnika.
Enemu frendu sem neso komp , kak ga je prklopu pogledal , in ko se je ugasno je reko da ni dovol elektrike , in kolk jas vem je to tudi res. V biosu mi kaze +12 = 11.86 , ko pa grem v XP pa v speed fanu kaye 11.19 , za druge voltaze nevem kr so mi stari ekran vzeli(sola) , mogoce pa je kaj glih v ostalih voltazah m kr preden sem dobu 2. napajalnik je v speed fanu imel isto 11.19 ampak je bilo ugasevanje dost hujse. Nastavil sem tudi voltage v biosu overVcore na +10% in se neka 2 na high , ampak rezultat je bil > shutdown 1 min po logonu v XP. HUH!?

se nekaj o PCju: star je 4 leta pa se to je bil bol avreage takrat in kuplen v intersparu ,OMG, takrat sem bil se noob. prestal je se kake 3 formate , prvo graficno sem skuro , par ventilatorov dodanih , cod4 sploh ne dela ... maticna je Asrock k7Upgrade-600 , nekaj na maticni je od Via , procesor je AMD athlon XP 3000 + , graficna ATI radeon 9600 XT 128 ram, 1 GB enga izmed najbolsih DDR1 ramov ... do drugih informacij ne morem zaradi prej omenjenega razloga

Isti frend ko mi je reko za premalo elektrike , je tudi reko da lahko zvrtajo lukne v maticno in potem prisraufajo novejse hladilnike , da se to nekako da , kar pa so me v chip tradeu spet hotli prepricat da to negre in naj bi jim pustil komp tam za 1 tedn in bi mi oni to kao vse zrihtali z novo maticno seveda.

zdaj sem tudi dal ekran in PC v svojo vicnicno , prej je blo 8 naprav na eni sami , ampak ni reslo problema.

torej kaj , imam ze eden napajalnik za 50€ v kosarici na mimovrstah , ampak nevem ce bo pasal v to staro 4 leta staro ohisje , in postavitev procesora in hladilnika je drugacna od danasnih , torej kaj naj kupim napajalnik , ali cakam na dovol dnara za novi komp , ali pa naj pustim vse za 2 do 3 tedne in da v soli kazem kr dobr uspeh in mi bojo kr stari privoscli novi komp.??
  • spremenil: stewox ()

Pyr0Beast ::

Nastavil sem tudi voltage v biosu overVcore na +10% in se neka 2 na high , ampak rezultat je bil > shutdown 1 min po logonu v XP. HUH!?
uff ufff ... ne tega delat prosim >:D
Kar si naredil je to, da si samo povečal porabo, napajalnik ali matična pa tega niso prenesli.

1 GB enga izmed najbolsih DDR1 ramov
To ti nekdo rekel ali sam veš ?

Isti frend ko mi je reko za premalo elektrike , je tudi reko da lahko zvrtajo lukne v maticno in potem prisraufajo novejse hladilnike , da se to nekako da , kar pa so me v chip tradeu spet hotli prepricat da to negre in naj bi jim pustil komp tam za 1 tedn in bi mi oni to kao vse zrihtali z novo maticno seveda.
Tega frenda je treba linčat. ..

Problem ni v tem da je premalo štoma ampak v tem, da so linije nestabilne. Cvrčanje (zzz sound) je povezano z slabo regulacijo napetosti, od tega pridejo tudi reseti, ugašanje in podobne zadeve, ki stvari samo slabšajo.

Odpri kišto, če jo že nisi in poglej, če imaš napihnjenih kej kondenzatorjev na matični plošči. Če jih tam ni, so potem zagotovo v napajalniku oz. je sam napajalnik okvarjen.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

solatko ::

Tvoj računalnik rabi en dober pregled in čiščenje hladilnikov. Ker ti pride do pregrevanj (verjetno na CPU in GPU) ti računalnik po določenem času vrže ven. Pri skeniranju z NOD 32 pride do obremenitve, kot pri igrah, zato ugasne. Verjetno imaš tudi programje nasičeno z nepotrebno navlako. Tistmu prijatelju, ki ti daje take nasvete prepovej stike s tvojim računalnikom. Računalnik je pač potreben dobrega čiščenja, potem šele pregled komponent.

stewox ::

dobro sej sem tiste overVcore in porabo nastavil nazaj na automatic , vseeno pa hvala za opozorilo

nevem kaj je tisti frend/bivsi sosolec mislo pred letom in pol ??, ampak vem da ma vlki exp z kompi.

za ddr ram , vem da je bil drag , drugi frend je reko da so dobri clocki in latenca , pac , bolsi od tega pa so ze ddr2 , al kak.

aha , zzz sound , nobenemu serviserju ni bilo to znano. pa tudi pametne so se delali naredli pa nic in mi je fotr guso kak jas nic. Ja napajalnik je priso 16 eur z ddv(lol) to je ze kr fejst pre poceni.


odprtega sem mel leto in pol , saj je po zelo cudnem nacinu delalo , hlajenjem , 40 cm vent + 10 cm sta lepo pihala not cez poletje , zadnje pol leta imam ta 2.za-en-k... nap. in ko mi ga je zamenjal je tudi preveril bunke na kondenzatorjih , jih ni bilo , in sem zdaj preveril in jih tudi se ni.
do pregrevanj pa ne prihaja , kar pa sem mislil to pred 2 letoma in se dolgo potem , obicna temp je 34-28 graf , 29-32 hd , 45-54 proc
racunalnika pa ne vrze ven po dolocenem casu , pri nod32 scanu pa ja hoto sem glih to povedat da pac vecja je obrmenitev vec moznosti je da se bo ugasno , in se to sem pozabo , v winsih se ugasne tut ce dost odpiram in zapiram video datoteke (bs player)

no ja , navlake sploh nimam tolk , scanam redno in pac sploh ne iscem tam ki ni treba , dobivam pa kr nekaj spama zadne cajte , ki gre lepo vse pod delete , dodat pa morm da sem po nesreci prvic odpr edn mail , ta se je bil u hotmailu kjer ponavadi ni nic , blo je kr hudo ampak sem pocisto in ni sledu vec.

kar je najbol cudno je da lahko igram tiberium kolk cem , generalsi pa v treh minutah auf , wtf , mogoce pa ma tiber tak dobr engine??ne , ni logike tu??
kaj pa se tice praha v kompu , ja to v tem primeru ni problem , vsaka 2 mesca ga spucam s kompresorom , kot novo , in brez skrbi cipi so se celi. se tisti zlepljen prah na ventih se da lepo odstranit , ampak je cvilece glasno...


No kako pa naj zaj izvem ce mi bo izbran napajalnik pasal v komp zaradi postavitve hladilnikov in ohisja , ali to sploh nima veze? bom se medtem malo pozanimal...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stewox ()

Pyr0Beast ::

exp ... sliši se kot dota. Izkušenj z kompi si ne nabereš z geekanjem 24/7 če to ta prijatelj misli.

Drugače si za ram najveretneje dal kakšnih 20€ več, njegovega potenciala pa ne izkoriščaš.

Napajalo za 16€ .. ja nevemkaka kvaliteta to res ne more bit.

40cm vent praviš .. no, potem je bilo za hlajenje poskrbljeno.

Dokler je napajalnik ATX formata bo pasal, seveda če nimaš res majhnega ohišja, ki ima napajalnik namesto na vrhu, ob strani.

Za spile ti pa lahko tako recem. Frendu sem rihtal komp in je šlo čez vse teste BP, ko je zagnal DOTO se mu je kom usipal. Znižal frekvenco ramu in stvar je delala.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

damjan11 ::

Seveda je možno, da je premalo elektrike ampak iz napajalnika ven ja. Se mi pa zdi, da zaradi tega računalnik kompletno ugasne in ne gori nobena power lučka? Mogoče se motim?.
Koliko močan napajalnik pa imaš?
Lahko pa so tudi izdihljaji matične plošče
Pregledal bi pa vse ventilatorje in jih očistu grafika in proc nanesi termalno pasto na novo. itd

stewox ::

ram je prisel dost vec , za takratne cajte , mogce pa bi probo latence zvisat , ki so kr dobre , naj se pa nekaj povem da sem nove rame kupo potem ko je ze bil ta problem , tako da sem sigurn da je problem zarat napajalnikov , mogoce pa sama plosca to povzroce ki je ze tako stara. ampak pac napajalnik je prvo kaj moram probat menjat se mi zdi
napajalnik stoji normalno zgoral kot ponavadi , med spodnim delom napajalnika in hladilnika procesorja je komaj 1 cm prostora , nap> Perdon , the ultimate power , potem so tri tabele z razlicnimi modeli in napetostjo , moj je p-500ATX in 500W , dual fan , nakoncu tega prvega stolpca pa kaze 300W in se nekatere druge stevilke so nizje od 2 drugih stoplcov v tabeli , pol pa je se ena mala tabela not je , 2.01>prazno , 2.03>z kljukico , PFC>prazno , P4>z kljukico. napajalnik kaj mi ga je garancija zamenjala > Qtec PSU 400W dual fan , ST-400ATXP4 , novi rami > Mushkin 2GB HP3200 Dual kit 2-3-2 (2x1GB) ... pozor imam samo 1 plosco z 1 GB , to kar sem kupil , ampak finta je da je dan po nakupu nek drug serviser ko mi je formatiro in vinse naredo testal tiste rame , imeli so napako , ... zamenjali so mi jih s temi potem v chiptrejdu ampak je foter sol pa dobo nove ... tak da nevem kaj je blo ... kr to je 1 del dual kita , toti pa niso bli testani ,

za vente ... to je blo pred drugim(trenutnim) napajalnikom , je nekak delalo ampak tak ne more noben nic delat.

..btw rami so 400mhz ali 200 pa potem krat 2 , al kak to gre , in so zelo novi v primerjavi z tem kompom.

prvic ko se mi je komp tak ugasno je blo ko je orginalni napajalnik crkno , zelena lucka je gorela , ampak se potem ni vec prizgal.

venti so vsi cisti , termalna pasta na graficni je vredu , pred 11 mesci letom sem naredo zalmana gor , na procesoru pa je pred malo majn kot pol leta takrat oni v servisu na novo naneso , takrat ko je napajalnik zamenjo.

spremenbe kompa , dodal sem 2 obicna venta , + 1 za trde diske(2 mala venta skup) + zalman za graficno (vecja verzija) novi rami , nova graficna , te spemenbe so bile po garanciji in med problemom , pred garancijskim napajalnikom nisem sploh odpr kompa , najprej je crknala graficna , ko sem zacel igrati cod1 ki sta oba dual fan , prvi ki je delal oz ko je masina delala , masina pa je delala ko ni bilo zgoraj omenjenih spremenb , ni bil dual fan. no nevem ce je to sploh pomenbno.

torej problem se je zacel po zamenjavi napajalnika , torej ce mam zdaj te ATX in so na vrhu , lahko potem probam drugega , pa sej ga lahko vrnem ce ne bo delal , na netu so pac one slike take da neves ce je malo al vlko.

stewox ::

...waiting...

Pyr0Beast ::

.. wikend ... :D

Najbrž se ti napajalnik sčesne ..
Da gori lučka, je pa samo signal, da 5VSB dela, popolnoma ločana linija od glavne napajalne tako, da to nič ne pomeni. Zdej, če res na ceno gledaš, je najbolje da uzameš Lc, ni Tagan, ampak za malo denarja, malo muzike.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

stewox ::

Res da ja , se mi zdi da se ne bo splacalo za tak star PC , bom rajs sparu dnar dokler ne dobim novga.

Vseeno pa tnx , saj se je dost stvari koncno razjasnilo , kako in kaj s takimi , .... , napajalniki.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kupujem računalnik!

Oddelek: Kaj kupiti
494574 (3731) e'LoverBoy
»

Rabim hlajenje? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
11421154 (19597) Xserces
»

Pregrevanje nečesa ali ... ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
151197 (960) auch
»

silent pc - zero noise

Oddelek: Kaj kupiti
413753 (1591) GrimReaper
»

PC za obdelavo zvoka

Oddelek: Kaj kupiti
122355 (2202) tiborrr

Več podobnih tem