» »

Samostojna mrežna kartica

Samostojna mrežna kartica

eVro ::

Na matični plošči dobimo lahko že veliko integriranih stvari. Pri grafični kartici ni debate, to razen za pisarniško delo v vsakem primeru potrebujemo samostojno (saj še integrirane grafike s spodobnim DVI izhodom niso naredili za razumno ceno), prav tako se splača investirati marsikomu v samostojno zvočno kartico, ker razlika je. Mene pa zanima kakšno je vaše mnenje o samostojnih mrežnih karticah za normalen domači, delovni, medijski, download PC. Se splača investirati v pravo mrežno kartico? Govorim seveda o tistih karticah s procesorjem, ne Realteku za 5 €.

solatko ::

Ne

Azrael ::

Tudi marsikatera integrirana rešitev temelji na Realteku in tako z dodatno mrežno kartico na Realtek chipih samo zasedeš en PCI slot, ki jih na večini današnjih matičnih plošč kronično primanjkuje.

Dodatna mrežna kartica je smiselna le:

a.) če se moraš povezati na npr. 10BASE2 (BNC) ali kakšno podobno omrežje, kjer integrirane rešitve niso uporabne.
b.) je integrirana mrežna kartica odpovedala.

Pa še to za info, ko že omenjaš Realtek.

V splošnem velja, da slabših mrežnih kartic, kot tiste z Realtek rešitvami, ni. To velja za visoko obremenjene strežniške zadevščine, za domačo rabo razlik med neko ultra poceni Realtek in minimalno 20x dražjo profi Intel rešitvijo, ne boš opazil.

Vidna razlika, poleg tanjše denarnice bo, da boš lahko šel v BIOS intel mrežne kartice (v katerem ne boš videl nič zanimivega) in imel zaradi ponujene opcije v stilu "Press Ctrl+I to enter BIOS setup", malo daljši čas zagona sistema in se ti bo zdel nakup dražje kartice povsem zgrešena naložba, saj razlik ne boš opaziti, pa če še tako teraš P2P.

Če pa imaš strežnik z ogromno prometa, boš točno vedel, zakaj je taka razlika v ceni in se ti bo zdela cena enega in drugega izdelka povsem upravičena.
Nekoč je bil Slo-tech.

eVro ::

Tak odgovor sem hotel (in tudi pričakoval). Hvala, bom ostal na integriranemu Realteku. :)

Brane2 ::

+1

No, mogoče še kaka pripomba.

Večina kartic, ki jih boš videl, so za 32-bitni PCI slot, kar bi znalo brezmzati zadeve.

PCI32 ima resda peak bandwidth 132 MB/s, 1 GBit mrežna pa lahko generira največ recimo teoretično 128 MB/s, vendar imaš ponavadi na plati na istem vodilu več stvari, tako da nimaš celotnega bandwidtha za mrežno.

Če imaš mrežno integrirano v čipsetu, je dostikrat v samem southbrigdeu, kar pomeni, da ne zaseda PCI bandwidtha in prenosi kartica -- CPU niso problem, saj šibajo po VELIKO hitrejšem HT linku pri AMDju, pri Intlu pa gredo skozi ravno tako hiter ali še hitrejši FSB.

Posebna mrežna bi znala biti zanimiva kvečjemu če bi jo dobil za PCIe slot IN če bi imela gor HW CPU, ki bi delal routanje in firewalling in ki bi znal sam vpisovati in brati iz RAM-a.

Nekako tako kot tista kajježe KillerNIC, ki so jo tako reklamirali prej, le da je bila na žalost samo za PCI-32-

Če bi bila za PCIe, če bi imela gor vsaj 2 ali še raje 4 Gbit štekerje in če bi bila narejena solidno, bi bila mogoče zanimiva naložba...
On the journey of life, I chose the psycho path.

eVro ::

Za PCIe 1x se dobijo Intelove. :)

Vseeno mislim da smo prišli do zaključka da se za navadnega uporabnika ne splača.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gigabyte izdal P35 matično ploščo s 5 PCI režami

Oddelek: Novice / Matične plošče
433738 (3738) Spc
»

Nakup gigabitne mrežne kartice

Oddelek: Kaj kupiti
182556 (2176) PaJo
»

Intel Pro/1000 MT Server Adapter Dual Port

Oddelek: Strojna oprema
182693 (2444) Spc
»

mama plata in mrežna kartica se sovražita

Oddelek: Pomoč in nasveti
161340 (1160) Jaz
»

kaj je boljše: INTEGRIRANA ALI PCI MREŽNA

Oddelek: Strojna oprema
151224 (895) MadMax

Več podobnih tem