» »

Vpogled v plačilne liste

Vpogled v plačilne liste

Vpogled ::

Lepo pozdravljeni;

Čisto na kratko. Potrebujem čimbolj natančen odgovor.
Zanima me naslednje. Ali ima zaposleni (delavec) pravico do vpogleda v plačilne liste ZA NAZAJ (ali lahko delavec zaprosi/zahteva npr. kopije plačilnih list za nazaj)? To vem, da mora delodajalec te podatke hraniti.
Če se da bi bilo dobro vedeti še člen v zakonu v katerem to piše! In na podlagi katerega se lahko sklicujem in zahtevam to.

jype ::

Mislim, da delodajalec ni z ničemer zavezan tega storiti, če si plačilne liste že prejel. Seveda si ne predstavljam, zakaj bi želeli to pred tabo skrivat. Pojdi do računovodje in lepo prosi, če ti jih izpiše ali pa ti jih vsaj pošlje po e-mailu.

Zakon te itak v vsakem primeru kot delojemalca močno ščiti in če so kaj narobe ali premalo nakazovali (prispevke in akontacije), bo davkarija eventuelno itak terjala njih, ne tebe (razen če si podpisal tako pogodbo, kar je pa malo verjetno).

Phoebus ::

Najbrž se gre za kako kredo (zadnjih 6 plačilnih listov) in ne davčne zadeve. Pejd do računovodje in zafehtaj.

poweroff ::

Plačilni listi, oz. podatki o dohodku so tvoji osebni podatki.

Te imaš pravico kadarkoli zahtevati in upravljalec zbirke osebnih podatkov (=delodajalec), ti jih mora posredovati na lastne stroške.

Zahtevaš jih pa lahko enkrat na tri mesece (se pravi ne moreš uleteti vsak dan, da hočeš izpiske za 10 let nazaj, pač pa enkrat na tri mesece lahko ponoviš zahtevo).

Zakon je pa ZVOP-1 - Zakon o varstvu osebnih podatkov.
sudo poweroff

V-i-p ::

Hmm, jaz imam pa eno (podobno vprašanje). Nekaj stvari bi rad preveril od prejšnjega delodajalca, pa imam na spletni banki (sparkasse) možnost vpogled samo za zadnje 3 mesece. Ali lahko oz. ali banka ima moje prilive/odlive izpred recimo 2 let? Če ja, jih tako ali tako lahko dobim, rajt?
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

poweroff ::

VIP - banka podatke zagotovo še ima, saj mislim, da jih morajo hraniti do 10 let. In če tvoje osebne podatke ima, imaš po ZVOP pravido do vpogleda oz. izpisa.

Je pa res,d a bodo na banki morda čudno gledali in se bom za pomoč moral obrniti na Informacijskega pooblaščenca.
sudo poweroff

V-i-p ::

Matthai, hvala za razlago. Bom skočil en dan na banko, povprašat kako in kaj...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Phoebus ::

Matthai: eno je hraniti, drugo je pa hoditi po arhivih in ljudem kazati kdaj so kaj in koliko dobili pred X leti. Tudi pri TK je znano da ti lahko pove podatke o klicih le za zadnje tri mesece. Za več sicer imajo, ampak jih ne dobiš (razen če ni res neke hudo višje sile).

poweroff ::

Glej, ZVOP-1 ti daje to pravico. Druga stvar pa je, kako banke to zakonodajo poznajo in spoštujejo. Zato pa sem rekel,da bo verjetno to pravico treba iztožit - oziroma na pomoč poklicati državnega nadzornika za varstvo osebnih podatkov pri Informacijskem pooblaščencu.
sudo poweroff

Vpogled ::

Problem @jype ni v tem kar mislis. Tudi na lep nacin smo ze skusali dobiti placilne liste a ne dajo. Verjemi! Stvar je taka da se gre za povracilo v preteklosti neizplacanega dodatka oz. nadomestila! Ce hoces seveda dobiti znesek ki pripada seveda potrebujes placilne liste. Gre pa za par let nazaj. Tako da potrebujem placilne liste! Zakaj jih nocejo dati je pa iz opisanega mislim da evidentno! Toliko o problemu!

Matthai: hvala za informacijo. Ce te prav razumem lahko na podlagi zakona ki si ga navedel zahtevam placilne liste za par let nazaj kajne? Si siguren da je tako? Torej na tajnistvu predlozim ta zakon pod nos? Imajo morda rok do katerega morajo izpiske posredovati? Ce uspe sem ti dolzan pijaco!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vpogled ()

poweroff ::

Tole si preberi: Pravica do seznanitve z lastnimi osebnimi podatki.

Mislim, da je kar dobro razloženo. Lahko pa pokličeš še dežurnega inšpektorja na 01/2309-730.

Bi te pa prosil, če sporočiš kaj boš dosegel. Takih primerov je v praksi zelo malo, mislim pa, da bi moral uspeti.
sudo poweroff

Matheeew ::

Bom še sam vrinil eno vprašanje.

Na KLIK NLB imaš na voljo podatke o prejemkih in plačilih za največ pol leta nazaj.

Ko sem potreboval podatek o plačilu, ki je bil starejši, so mi odvrnili, da bi te podatke moral sam arhivirati.

Torej bi se tudi sam lahko skliceval na te zakon? Ali je to druga zgodba?
Ti lahko tako "storitev" zaračunajo?

jype ::

Matheeew> Ti lahko tako "storitev" zaračunajo?

Se bojim, da jo. Če smejo, pa Matthai bolj ve, ker je prebral zakon :)

Mimogrede, pri SKB imam pregled poljubno dolgo v zgodovino (do takrat, ko sem odprl račun).

poweroff ::

Saj pravim - problem je, ker banke te zakonodaje večinoma ne poznajo, kar je v bistvu žalostno, saj z osebnimi podatki na veliko upravljajo.

Prvi, ki bo to zahteval, bo tako moral podati pritožbo in si podatke pridobiti po pravni poti. Naslednji bodo imeli lažje delo.

Glede stroškov... Pravilnik o zaračunavanju stroškov pri izvrševanju pravice posameznika do seznanitve z lastnimi osebnimi podatki pravi takole:

1. člen

(2) Upravljavec osebnih podatkov lahko posamezniku zaračunava ceno materialnih stroškov po določbah tega pravilnika, lahko pa mu tudi posreduje podatke brezplačno.

2. člen

(1) Upravljavec osebnih podatkov mora posamezniku vedno zagotoviti fotokopijo ali prepis, v primeru računalniške zbirke pa izpis formata A4. Cena materialnih stroškov za posredovanje ene strani formata A4 je 0,10 eura.

Podatke pa morajo posredovati, če jih imajo. Vse.

Se pravi, če je recimo en bančni izpisek v povprečju dolg 2 strani, to na leto nanese 24 strani. Torej 2,4 EUR na leto. Oz. 24 EUR za deset let nazaj.

Ni ravno hud znesek.

Za druge oblike (fotokopija na večjem formatu, itd.) so malce drugačni zneski, a v osnovi smejo računati le materialne stroške.
sudo poweroff

Matheeew ::

Tnx.

Lepo je to vedet...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ukraden (izgubljen) zunanji disk (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
719803 (7259) St235
»

Kako so v praksi videti prometni podatki (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
10542744 (36363) PaX_MaN
»

Googlove težave s Street Viewom v Švici (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6322382 (20893) BlueRunner
»

Ena tema za Matthai...

Oddelek: Problemi človeštva
124510 (3430) BlueRunner

Več podobnih tem