» »

Kako vem, ali matična WinFast podpira HDD SATA II

Kako vem, ali matična WinFast podpira HDD SATA II

cCleo ::

Imam matično ploščo WinFast 760GXK8MC.
Kako naj vem, ali matična podpira HDD SATA II ?:O

Kupil sem namreč "HDD SATA II 320 GB 7200rpm Hitachi 16 MB",
naknadno sem opazil, da nimam potrebnih kablov za priklop diska,
saj je do zdaj bil not HDD PATA, ki ima drugačen priklop kot pa HDD SATA.

(s tem vprašanjem sem se obrnil tudi na servis Comtrona, pa so mi javli, naj se oglasim po potreben kabel, da mi ga celo podarijo).
Ok. Vse lepo in prav, ampak na vprašanje ali moja matična sploh podpira te vrste diskov pa mi niso odgovorili.

Citiram:
"Oglasite se na servisu Comtron d.o.o. v Mariboru, Tržaška 21 med 08:00 in 16:00,
Vam bomo SATA kabel dali brezplačno."

"Hitachi ima na svoji strani posebno orodje (boot disketa) – ftool, s katerim lahko disku nastavite
SATA delovanje (Sata 1 ali 2), tako da ni problema s katerokoli ploščo."

Ali matična WinFast 760GXK8MC podpira HDD SATA II:\ .

Davids84 ::

živjo
tvoja plošča NE podpira SATA diskov,v poštev ti pride samo pretvornik oz. vmesni člen iz vodila PATA na SATA.Sam sem imel podoben problem saj imam na pošči samo sata priklop imel sm pa stari disk s pata priklopom.težavo sm rešil s tem vmesnim členom.
malo se pozanimaj če ga lahko kje dobiš in če je možno priklopit sata disk na pata vodilo.Kajti obratna možnost s priklopom pata diska na sata vodilo je vsekakor možna.
lep pozdrav

Hvala, se bom pozanimal.

Zanima me edino še to, kako pa je s razširitvena kartica na PCI (Express) vodilu...?
(...na njo bi lahko disk priklopil...)

Katero izmed teh dveh opcij

[pretvosrnik oz. vmesni člen VS. razširitvena kartica]

priporočate, ter zakaj? // tudi mogoče s cenovnega vidika //

Lep pozdrav

All ::

Plošča ne podpira niti SATA niti PCI-E

LINK

PaX_MaN ::

Sodeč po temule, plošča NE podpira SATA diskov.
Kar se tiče obeh zadev, so krmilniške kartice precej drage, tam od nekje 30€ ( kartica nižjega ranga), medtem ko so pretvorniki precej cenejši ( primer), le da lahko priklopiš samo enega, medtem ko lahko na kartice priklopiš več enot. Če imaš samo en disk, potem se ti res ne splača kupovati kartice za 4 ali več diskov. :)
Glede hitrosti je pa tako. Enkrat sem iskal takole kartico in sem na guglu naletel na jezne uoprabnike, ki so imeli težave s karticami - mislim, da se sistem ni zbudil z diska, ki je bil priklopljen na le-to kartico. Po drugi strani pa so pretvorniki že po defoltu precej počasni, saj morajo strojno pretvarjati podatke z enega vodila, na drugo, pa še ATA vodilo je počasnejše kot SATA.

Davids84:
sem se pozanimal glede "pretvornika oz. vmesnega člena iz vodila PATA na SATA HDD".
Odgovor s strani servisa Comtron:
"Pretvorniki, ki ste jih navedli ne obstajajo. Rešitev za vaš primer je dodatna PCI kartica s SATA kontrolerjem"

Davids84 ::

pretvorniki obstajajo saj ga imam namreč sam in mi ga je dal kolega ,ki ga je dobil zraven abitove plošče in ga ni rabil.računalniška trgovina ti bo pa sigurno raje prodala nekaj dražjega in te naplahtala ,da je to edina rešitev.
lp

Dva dni nazaj sem šel v Comtronovo poslovalnico, glede "konektorja".
In glej ga zlomka, edina poslovalnica, ki jih ima "kao" na zalogi, je v Ljubljani.

Za isto zadevo sem se pozanimal pri sosednjem BigBangu, kjer so mi celo odsvetovali "konektor", saj naj bi bil prenos podatkov počasen oz. da celo naj ne bi zaznal diska:\ ...

V Comtronu so mi na svetovanje v BigBangu odgovorili:
"...to so vas nasrali, samo da so se vas rešili..."

Kot laiku mi ni blo najbolj kristalno jasno, kdo ima sedaj prav.
Lahko le zaknjučim, da mi Comtronci želijo po vsej sili prodati ta "konektor", medtem ko so mi v BigBangu svetovali, naj ga ne nabaljam (ker ga niso imeli na zalogi, pa mogoče tudi zaradi tega, da so se me po hitrem postopku rešili).

Comtronovi so mi zatrjevali, da obstajajo ti "konektorji", saj je zadnji čas veliko povpraševanje. A takoj zatem se si postavil vprašanje: če je res takšno povpraševanje, zakaj potem imajo samo v poslovalnici v Ljubljani te "konektorje".
Hm...

Na njih, če bi si jih naročil, bi moral čakati do 5 dni!!!;(

Še nekaj je nedorečenega... ne razumem pomena HDD adapterja SATA Ž/IDE M, kot ga je omenil v svojem postu PaX_Man --> (POVEZAVA).

A bi mi s tem "adapterjem" šlo konektat HDD SATA II na WinFast 760GXK8MC, al ne?:\

HDD adapter SATA Ž/IDE M (Pretvornik za priklop SATA naprav na PATA/IDE vmesnik) ---> a bi lahko ta adapter bil povezan s PATA HDD-jem, ta pa direktno na matično?

Al bi bil s tem "adapterjem" prenos podatkov prepočasen oz. sploh ne bi prepoznalo HDD-ja?

Prosim za nasvet! :O

solatko ::

Fantje ne komplicirajte, link:
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnisk...

Poglej še druge pod PCI SATA kontroler (google)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: solatko ()

Pubeci, moja matična PODPIRA SATA HDD, saj ima 2 SATA kontrolerja;).
Je pa res, da ko sem preko spleta brskal, sem pridobil drugačne podatke, da ne podpira.
Zanimivo, ne?>:D

solatko ::

Potem maš pa drugo plato, ne tisto k si napisal.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prosim za pomoč pri instalaciji Windowsov

Oddelek: Pomoč in nasveti
452947 (2487) mitja12345
»

maticna 1155 z priklopom PATA/IDE

Oddelek: Pomoč in nasveti
81457 (1347) Dr_M
»