Forum » Strojna oprema » AHCI se splača ali ne?
AHCI se splača ali ne?
Icematxyz ::
Torej AHCI (Advanced Host Controller Interface) pod windows XP naj nebi nativno deloval. Sedaj pa so postopki kako ga usposobiti. Ampak sem prebral nekaj odgovorov že na slo-tech in na spletu pa še vedno ne vem, a se mi splača s tem ubadati ali ne?
Plošča ima IHC8R most tako da podpira AHCI in posledično NCQ... Trdi disk še ne vem če podpira ampak recimo da Samsungov Spintpoint T166 Sata 2 16 mb 320 gb to podpira?
Torej če mi podpirata obe komponenti AHCI opcijo se mi splača s tem ubadati in jo usposobiti ali ne?
Edit: Trdi disk bi mi tudi naj podpiral sem našel na proizvajalčevi strani:
Plošča ima IHC8R most tako da podpira AHCI in posledično NCQ... Trdi disk še ne vem če podpira ampak recimo da Samsungov Spintpoint T166 Sata 2 16 mb 320 gb to podpira?
Torej če mi podpirata obe komponenti AHCI opcijo se mi splača s tem ubadati in jo usposobiti ali ne?
Edit: Trdi disk bi mi tudi naj podpiral sem našel na proizvajalčevi strani:
SATA Native Command Queuing Feature set
- spremenil: Icematxyz ()
zee ::
AHCI usposobiš tako, da s programom nLite sledeč navodilom vstaviš gonilnik za AHCI v Windows XP Pro CD. precej enostavno, vendar po mojih ugotovitvah ne profitiraš prav dosti.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Icematxyz ::
Šlo bi vrjetno tudi z disketo in F6 ob zagonu?
Da saj to je. A sploh pridobim kaj? Je pa res, da ker sem šel iz IDE na Sata disk da mi backup ne deluje čisto ok. In bom tako moral na novo namestiti sistem.
Trenutno se ubadam kako driver vnesti v obstoječo inštalacijo ampak vidim da tako bom prej če reinštaliram windowse.
No skratka zanima me če sploh kaj pridobim ja. Kot ti ugotavljaš in mnogo kje preberem nič. So pa ljudje seveda ki trdijo nasprotno. In pa so ljudje, ki usposobijo AHCI na matični plošči in trdem disku ki tega sploh ne podpira (NCQ ne podpira ena od komponent). In tam vrjetno res ni nobene razlike. Naprimer IHC8 naj sploh nebi podpiral NCQ medtem ko IHC8R naj bi. In sedaj če na obeh sistemih usposobimo AHCI je dejstvo da nebo enako.
Edit: Sem pa gledal grafe na TomsHardware in malenkostna razlika bi naj bila. Grafi!
Tako da škodilo ne bi če bi usposobil? Pa tudi če pravijo nekateri da pri single thread aplikacij lahko celo malo zgubiš zaradi latence NCQ-ja?
Da saj to je. A sploh pridobim kaj? Je pa res, da ker sem šel iz IDE na Sata disk da mi backup ne deluje čisto ok. In bom tako moral na novo namestiti sistem.
Trenutno se ubadam kako driver vnesti v obstoječo inštalacijo ampak vidim da tako bom prej če reinštaliram windowse.
No skratka zanima me če sploh kaj pridobim ja. Kot ti ugotavljaš in mnogo kje preberem nič. So pa ljudje seveda ki trdijo nasprotno. In pa so ljudje, ki usposobijo AHCI na matični plošči in trdem disku ki tega sploh ne podpira (NCQ ne podpira ena od komponent). In tam vrjetno res ni nobene razlike. Naprimer IHC8 naj sploh nebi podpiral NCQ medtem ko IHC8R naj bi. In sedaj če na obeh sistemih usposobimo AHCI je dejstvo da nebo enako.
Edit: Sem pa gledal grafe na TomsHardware in malenkostna razlika bi naj bila. Grafi!
Tako da škodilo ne bi če bi usposobil? Pa tudi če pravijo nekateri da pri single thread aplikacij lahko celo malo zgubiš zaradi latence NCQ-ja?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Icematxyz ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | SATA III na SATA IOddelek: Pomoč in nasveti | 2792 (2492) | BorutK-73 |
» | Pocasen SSDOddelek: Pomoč in nasveti | 4100 (2962) | AgiZ |
» | Ima kdo Intel (P35) ICH9R SATA adapter ? (štekanje diska)Oddelek: Pomoč in nasveti | 1803 (1711) | ender |
» | sata/ide nepravilno razumevanje pojma!Oddelek: Strojna oprema | 3359 (3032) | Icematxyz |
» | Kateri hiter SATA trdi disk kupiti (Raptor 10k obr?)?Oddelek: Kaj kupiti | 1977 (1465) | mat11 |