» »

Poslovna Pot v USA, kaj je treba vedeti ?

Poslovna Pot v USA, kaj je treba vedeti ?

Brane2 ::

Čaka me torej nekajdnevni posliovni "izlet" v USA-Chicago. Za vse je baje poskrbljeno ( hotel itd), moja obveznost je samo to, da se pojavim tam.

Kaj je treba vedeti o takih zadevah ?

Recimo:

- koliko traja polet SLO/GE- USA ?

Kakšne so omejitve pri poletih ? So kakšne posebne omejitve s prtljago ? Kaj imam lahko s seboj kot hand luggage ?

So kakšne težave, če vzamem s seboj fotoaparat in maljon objektivov ? Se da uporabljat laptop med letom ?
Je treba za vse to imet posebne papirje ( račun pri nakupu itd) ?

Je pametno imeti kako kartico, ki jo tam upoštevajo ?

Kako je z gotovino- je pametneje tja odkorakat z evri ali USA dolarji ? Koliko gotovine sploh smeš imeti s sabo ?

Kako je z GSM napravami ? A moderne zadeve delajo v USA ? V bistvu je verjetno glede na cenik tovrstnih klicov bolje, če zadevo pustim kar doma ? :\

Kakoje z zdravstvenim zavarovanjem tam ?

itd itd. Vse informacije dobrodošle.
On the journey of life, I chose the psycho path.
  • spremenil: Primoz ()

whatever ::

Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Boeing ::

Ziga, ta je huda ja.

ipodov tut ne marajo. Grizejo, tako sem slišal :)


Enivej, brane, na webu od brnika imaš celotno besedilo oz. izvleček iz nove regulative, ki velja od lanskega avgusta (septembra?) in je identična ameriški. Tam vse točno piše kaj ne smeš, kaj lahko in v kakšnih količinah.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

pingec ::

Glede prtljage je ponavadi povsem odvisno od prevonzika, kakšne cene ima in kaj je všteto v osnovno ceno. Najbolje da ugotoviš s katerim prevoznikom greš in potem poiščeš vse omejitve glede prtljage za konkretno tvoj let. Tam ti bo prav tako pisalo kaj lahko vzameš sabo, kaj imaš lahko kot hand luggage in kaj mora dol, skratka vse.

Glede ostalih vprašanj lahko povem kako je bilo z Lufthanso (prejšnje poletje: Brnik-Minhen-LA). Naprave je bilo potrebno spraviti samo med vzletom in pristankom, pa če se je vklopil znak za pas. Drugače je folk komot mel laptope pa surfal po netu in poslusal muziko na ipodih - verjetno tudi to pise na spletni strani prevoznika.

Kartico je seveda zelo pametno imeti, konkretno vem, da Viso vzamejo takorekoč povsod, gotovine ne rabiš veliko(vsekakor dolarje). Sabo pa lahko vzameš 10k $ (če se prav spomnem :D ). Če imaš več, moreš prijavit...

Telefon dela, če je tri-band, je pa stvar tako draga, da pejd rajš na net pa prek skype-a kliči, pomoje je ceneje.
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

jernejl ::

Polet bo najbrž trajal dobrih 9 ur (odvisno od kod greš in od drugih razmer na poti)

Za prtljago večinoma za economy class velja 20kg za checkirano prtljago, za osebno pa obstajajo predpisane maksimalne dimenzije 56cm x 45cm x 25cm, več:
http://www.iata.org/whatwedo/passenger/...
V osebni prtljagi ne smeš imeti tekočin, katerih embalaža presega 100ml volumna, skupna prostornina pa ne sme presegati 1 l. Prav tako v ZDA ne smeš nositi hrane, na letalu pa niso dovoljeni nevarni predmeti.

Laptop se da uporabljati med letom, med vzletom in pristankom pa lahko zahtevajo, da se vse elektronske naprave izklopijo. Mobilnih telefonov se na letalu ne sme uporabljati.

Za gotovino mislim da je res zgornja meja $10.000, ostalo moraš prijaviti. Pametno je vzeti kakšno kartico (npr. Visa).

GSM naprava, ki podpira 1900MHz, bo delovala tudi v ZDA. Mene je SMS iz ZDA stal 0.19EUR (sem mobitelov naročnik).

Naše zdravstveno zavarovanje za ZDA ni dovolj, pametno je urediti turistično zavarovanje v tujini pri kakšni zavarovalnici (Zavarovalnica Maribor, Triglav, ...).

Na letalo je treba obvezno vzeti naziv in naslov hotela, kjer boš bival. Brez tega te ne spustijo v ZDA.

Brane2 ::

O.K. VISAe nimam in je ne bom šel dvigat samo za to, sploh pa za too ni več časa. A tale domači mastercard tam ne dela ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

metalc ::

V ZDA nisem bil že vse od tistih terorističnih napadov, upam pa, da bo vseeno kaj koristnega.

Že za lete iz EU (torej že za v Nemčijo) so skrajno zakomplicirali s tekočinami (kar vključuje tudi gele, zobne paste itd) v ročni prtljagi: skupaj največ 1 deci, pa še to moraš zapreti v neprodušno vrečko. Lahko pa v dutyjih na letališčih znotraj EU kupiš pijačo, ki ti jo bodo ustrezno zapakirali in označili, torej je do vkrcanja ne smeš odpreti.

Za lete v ZDA te bodo pregledali še bolj paranoično kot sicer, najbrž se boš moral še sezuti, vsekakor pa sleči jakno, notebooka boš moral odpreti in ga poslati čez rentgen. Vsekakor pa brez česarkoli ostrega ali "ostrega" v ročni prtljagi, ker ti bodo "nevarne" predmete zasegli brez odškodnine.

Med vzletom in pristankom boš vsekakor moral ugasniti vso elektroniko, med letom pa načelno lahko prižgeš (uradno moraš najprej vprašati stevardese) notebooka, ipoda, ne smeš pa uporabljati CD-jev in druge laserske robe, telefonov... Pred letom bojo itak zavrteli cel film na to tematiko.

Glej da boš že na letalu pravilno izpolnil zeleni obrazec (za tiste, ki ne rabijo vize), tam boš verjetno moral dati prstne odtise. Dobro je, če veš nek konkreten naslov, kjer boš vsaj prve dni. Nekaj se govori, da moraš že 48ur pred prihodom v ZDA izpolniti nek vprašalnik na internetu, samo ne vem, če je to že. Za vsak slučaj vprašaj pevoznika. Vsekakor pa jim mora prevoznik dati podatke o vkrcanih potnikih, zato le glej, da so pravilni.

Sklepam, da letiš z Lufthanso. Pred dvema mesecema sem od njih dobil naslednje definicije brezplačne prtljage:
Ročna prtljaga: 1 kos v ekonomskem in 2 kosa (subject to exceptions) v prvem in poslovnem razredu. Dimenzije kosa ne smejo presegati 55*40*20 cm. Pred šalterji za prijavo pa lahko sprobaš, ali gre v etalon s temi dimenzijami.
Prijavljena prtljaga za lete v/iz ZDA: do 2 kosa omejene velikosti (ne vem točno, kaj to pomeni), vsak največ 32kg

Ne vidim nobenega razloga, zakaj MasterCard (kot tudi Visa ali American Express) ne bi "deloval". Za vsak slučaj nabavi še nekaj dolarske gotovine, če se le da, tudi v manjših bankovcih.

Za zdravstveno zavarovanje skleni zavarovanje z asistenco Coris (zastopa Adriatic Slovenica), Elvia (zastopa Vzajemna) ali še nekaj, kar zastopa Triglav. Cena je odvisna od trajanja veljavnosti in velikosti kritja, ni pa noben pogoj, da si že zavarovan pri omenjenih zavarovalnicah. Lahko urediš tudi v katerikoli turistični agenciji. Če boš moral kljub vsemu kaj plačati, shrani original račune in se po vrnitvi pomeni z dotično zavarovalnico.

Na Mobitelovih straneh (najbrž tudi Simobilovih, če si pri njih) boš našel podatke in cenike o njihovih roaming partnerjih. Vsekakor je pa to drag hec, poleg tega imajo v ZDA drugo frekvenčno območje. Preveri, če ti ga telefon podpira.

Ziga Dolhar ::

Razcep: Vpliv elektronskih naprav na letalsko varnost @ Slo-Tech

Da odpravim smetenje Branetove teme, ki sem ga sam začel :).
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

  • vrnil v prejšnje stanje: perci ()

Jackal ::

Verjetno ne greš direkt Slo-Ge, ampak še prej nekam vmes. Let Brnik - Pariz(Charles de Gaulle) traja ca. 1h 45min, let Paris - Atlanta pa 9 ur, s tem da moraš upoštevat časovni zamik. Dejansko v Atlanto prideš po lokalnih urah 3 ure pozneje kot zapustiš Pariz.

Pri prtljagi je omejitev glede teže. Za čezoceanske polete mislim, da je meja 30kg. Ročna prtljaga je omejena na 1 torbo z omejenimi dimenzijami (55x40x20cm) in težo 10kg. V osebni prtljagi ne smeš imeti ostrih predmetov, raznih gelov in tekočin. Svetujem ti, da ne nosiš s sabo kakršnekoli hrane (ne v kovčku in ne v osebni prtljagi), ker ti jo bodo zmetali stran. Tudi kovček ti bodo odprli in pregledali.
Na letalo lahko vzameš zraven še 1 kos dodatne prtljage kot je npr. torbica za fotoaparat. Z vsemi tvojimi objektivi te bodo mogoče malo čudno gledali. Sam sem drugače nosil s sabo semering premera dober meter, ker mi enostavno ni šel v kovček, pa me noben ni gledal postrani.

Laptop med letom lahko uporabljaš. Problem je edino trajanje baterije, ker nisem nikjer zasledil kakšne vtičnice. Odvisno s kakšnim letalom boš letel tja - na 747 je dolgčas za umret. TV je podobno kot na busu - vsake toliko časa je en na stropu. Drugače je na 767. Tam ima vsak sedež svoj touchscreen, na katerega si lahko poljubno naštimaš vsebino (filmi, serije, dokumentarci, radio, navigacijo...). Zadeva dela na Linuxu ;) Sem videl, ko se je ravno med vzletom sistem rebootal.
Posebnih papirjev za laptop ni treba imet. Moreš pa pri vsakem varnostnem pregledu vzet laptop iz torbe in ga posebej poslati skozi rentgen.
Če boš imel srečo pri prihodu v ZDA, te bodo samo slikali in ti vzeli prstne odtise, ter malo zaslišali zakaj potuješ. Če greš službeno, je dobro, da imaš takrat pripravljeno kakšno povabilno pismo tistega, ki te vabi tja. Na letalu izpolniš 2 obrazca - zelenega (odrezek ti bodo napopali v potni list) in belo-modrega.

Dobro je, če imaš gotovino. Lahko imaš do 10.000 USD. Če imaš več, je potrebno prijavit. Ne boš verjel - na njihovih bankomatih prime BA Maestro kartica. Zdaj ne vem ali sem imel srečo ali je to že redna praksa.

GSM v ZDA dela, če podpira triband (900MHz, 1800MHz, 1900MHz)

Glede zdravstvenega zavarovanja pa so ti svetovali že drugi.


Kot zanimivost - letel sem z Air France in pri kosilu smo dobili kovinski pribor - žlice, vilice, nože...
Pa verjetno boš šel potem naprej tudi z letalom? Pri notranjih letih pazi in se 3x pozanimaj, da imaš veljaven boarding pass. Postaja namreč praksa, da izdajo boarding passe, ki sploh nimajo sedežev v letalu. Poleg tega je z leti po Ameriki čisti kaos. Tako da se pripravi, da ti let najmanj prestavijo iz enega terminala na drugega, mogoče bo let zamujal, lahko pa se zgodi da sploh ne bodo imeli letala za let. Se tudi zgodi.

Drugače pa prijetno bivanje v ZDA.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

MeGreat ::

Ali komplicirajo kaj pri prtljagi za nazaj. Mislim nabaviti ene multivitamine(recimo 10 paketov), ki v sloveniji niso legalni, in me zanima če bodo s tem kaj komplicirali?

jamiroq ::

> Ne boš verjel - na njihovih bankomatih prime BA Maestro kartica.
se ne bi niti čudil, glede na to, da sta tako maestro kot cirrus mastercardovi pogruntavščini. mastercard pa je tako ali tako ameriški ;).

Balandeque ::

Maestro prime povsod. Probal v Vegasu, Singapuru in Moskvi. In še provizija je 5x nižja na dvig.

Nekateri prevozniki (tudi Adria) dovolijo tudi večjo in težjo osebno prtljago, jo pa daš pred letalom na voziček in jo potem rnako pri štengicah prevzameš. Bonus je, da ti ni treba na baggage claimu čakat.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

Jackal ::

Mislim da za multivitamine ne bo problemov. Sem imel v prtljagi 8 Bengai krem proti bolečinam, ki v EU niso dobavljive zaradi določenih prepovedanih sestavin, pa sem jih normalno prinesel domov. Sem jih pa zapakiral v kovček in NE v osebno prtljago.

Drugače so stvari v Ameriki dokaj poceni zaradi nizkega tečaja dolarja. Primer: Velika 4-celična Mag-Lite baterija stane pri nas 45€ (Conrad). V Ameriki jo lahko kupiš v Wal-Martu za 20$ (14€).
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Modri dirkač ::

Nelegalni multivitamini ...:D :D :D

Izjava tedna!
Everybody lies!

MeGreat ::

Ja verjameš ali ne, tam stanejo določen izdelek 20 dolarjev, pri nas je prepovedan, zaradi prevelikih količin vitaminov in zato poskoči cena na bolhi ipd tudi do 50€

thramos ::

Prepovedana je prodaja, posest ni.
Glede na to da se jih lahko brez problema naroča in dobiva preko interneta ne bi smelo bit problemov.

Brane2 ::

Aja, kako se iz podatkov na karti ( ki sem jih dobil po emailu v doc formatu ) znajdem, v katerem razredu letim (economy etc) ?

Letel bom z Air France, to vem. Najprej en let za Pariz, nato pa od tam za Chicago...

Oznaka razreda ("CL"- najbrž CLass ) na vozovnici je "K". Google pravi, da je to najbrž ekonomski razred, ne najdem pa podatka kateri očno od treh ponujenih je ta.

"Fare basis" oznaka je "HLPXSI", podatka o tem kaj naj bi to točno bilo pa ne najdem nikjer. Jasno mi je,d a je ta oznaka sestavljena iz več podatkov, samo točno te kombinacije ne najdem nikjer.
On the journey of life, I chose the psycho path.

#000000 ::

Brane2
sorry ampak nisem se mogu zadržat da bi ne napisal tegale.

Pred cajtom (2001-2003) sem nekje prebral da je dobr vzet na samaljot bombo, ker baje je 1 od 8 mio letov, kontaminiran z samomrilskimBomberjem in so pobje iizračunal, da če vzameš sabo bombo magar uno paradajzarco, ki je v bistvu fajrcajg :D je možnost da bi bil isti let kontaminiran z dvema takima osebkoma, ki se med seboj ne poznata, 1 proti 16 mio :D

Drugač pa miren let LP

Brane2 ::

To vem. Čeprav tu je verjetnost za s*anje višja, ker bo srb na letalu in ker so srbi krivi za vse... >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Koneckoncev je tudi prejšnjo katastrofo Shuttlea zakrivil slab srb... >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

#000000 ::

Če greš sa srbinom v USA, i ako on tamo imade rodbine (a sigurno imade) si ga najebal :D Pil boš lepo domaćo rakijco, obiral kralja živali, pel pesmi iz ravne gore ipd. :D

Jackal ::

Predvidevam da imaš to elektronsko vozovnico.

Ko prideš na Brnik, zavij na desno, kjer ima Air France check-in. Tam boš dobil boarding pass na katerem bo pisalo v kakšnem razredu letiš in tudi sedež. Iz Brnika leti sicer Air-France ERJ 145, ki je bolj majhne sorte (na eni strani 1 sedež, na drugi strani 2 sedeža). Sicer pa se mi zdi, da je eno najboljših letal s katerimi lahko letiš do Pariza Adrijin 737. Drugače mislim, da ti ne bo problema letet v economy razredu, kar se višine tiče. Jaz sem jim v Parizu na 747 naredil konflikt, ker s svojima dvema metroma višine enostavno nisem normalno sedet. Potem so me prestavili na zasilni izhod, ki ni imel sprednjega sedeža in počutil sem se kot v first class, edino hrana je bila še vedno zanič.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Brane2 ::

Sem nazaj.

Izkušnje:

Polet v ekonomski klasi je sranje. Do kakega pariza še gre. Do USA si pa na cilju napol mrtev.

Pot do USA: čisti crap. Jebejo in ponižujejo te tam neki polpismeni mehičani. Jebeš tako darilo poslovno pot, da zardi neke poslovne večerje prej cel živalski vrt serje po tebi.

Chicago: polished turd full of polite morons. Spolirano mesto, po katerem se lahko pošteno sprehajaš šele pod zemljo.

Stvar je totalka umetna in se iz ritnih žil trudi dajati vtis da ima neko zgodovino in prefinjenost. Life v njem je zelo materialno usmerjen in vse se vti okrog tega, v katerem sloju si in kako bi se prebil višje. Sem naredil par fotk pa ta crap ni vreden objave.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Tr0n ::

Welcome to the US of A. :)

Bil poslovno v North Carolina nekaj casa nazaj in je bilo prav smesno opazovat len folk po trgovinah in gostilnah (90% crnci), ki se jim niti govorit ni dalo in so komaj kaj premikali svoje debele riti.

Najvec je seveda bilo vse vrste nakupovalnih sredisc, ki so zgledali kot mini mesta. V glavnem mestu ni blo za videt prav nic (same novogradnje, tako kot si rekel, umetno). Eden muzej, to je to.

Je kr zanimivo, kako se ti percepcija ZDA spremeni, ko gres enkrat dejansko tja. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

MEDENA ::

torej BRANE2 ZDA sploh ni neka obljubljena dežela, a ne? To itak vemo, da je tam samo "when money talks bullshit walks" >:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

prvič na letalo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7519436 (15631) nodrim
»

Presedanje, Lufthansa

Oddelek: Loža
255554 (4534) jernejl
»

potovanje z adrio - prtljaga...vprasanje za veterane (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10524085 (21018) xsum1
»

Prtljaga na letalu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6017683 (16210) 2x'=2
»

Nož na letalu

Oddelek: Loža
294541 (3841) root987

Več podobnih tem