» »

Nož na letalu

Nož na letalu

root987 ::

Glede na to, da imam jutri ob pol štirih zjutraj polet, in Adria Airways ne sprejema več klicev do osmih zjutraj, se obračam na širno publiko Slo-techa. ;)

Torej, ali lahko imaš v prtljagi, ki gre v skladišče letala, nož, ali ti ga na letališču vzamejo? Gre pa za standardni, približno 8cm, velik švicarski nož in ne nekega 30cm "mesarca". :-)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell
  • spremenil: root987 ()

iskra ::

Če ga imaš v kufru, od katerega se ločiš pri prevzemu pritljage, potem je lahko tudi tisti nož iz filma Scream :) Če ga imaš v ročni prtljagi pa se lahko posloviš od njega. :\
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

dr.J ::

> 8cm, velik švicarski nož

No, če ga boš dal v kufer, ne bo nobenega problema. Razen če nimaš recimo kakega mini metalca plamenov vgrajenega vanj. :D

whatever ::

Mi ko smo šli z avionom na maturantskega je mel sošolc s sabo švicarski nož - mislim da ga je mel celo kar v roki čeprav nisem 100% - in so ga b.p. spustili naprej.

iskra ::

Jst se spomnem ene Malezijke k je mogla dat pravkar kupljen Swiss Army Knife (40€) v tisto posodo in se poslovit od njega na dunajskem letališču -- je prosila skoraj na vseh štirih, naj ji ga spustijo skozi, ker je za darilo za njenega moža, ki ji je ukazal, naj mu kupi enega :O
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

balocom ::

Jst sm mel tut švicarski nož sabo na letalu, pa je šu na rendtgen in b.p. In tut v obratni smeri.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

karafeka ::

root987, zdaj je vprašanje če imaš slučajno afganistansko državljanstvo, potem zna bit da bojo problemi :)

Reso ::

Mene so ene 2x spustili z najvecjim svicarskim nozem na avijon samo to je bilo dolgo nazaj. Enkrat mi je edino v Egiptu vzel noz pokazal nadrejeneumu in me spustil z njim naprej na avijon.

root987 ::

Čisto krvn slovenc! :-)

Tisti, ki so vas spustli skoz - kdaj ste hodli to? Po ali pred 11.9.2001?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Legend(SLO) ::

Dones sm prletu iy Londona. Tkole je dej ga v kufer k se ločš. Lohk boš meu srečo pač odvisn od letališča pa an kolk zanimivo lokacijo letiš. Ker glede na to da so mi pregledal podplate odprl dnarenco in preslikal mobitel in še v uni posodi so ble tut britvice tko da močno dvomm da bi pa nož dobil pr tem, da vemo da se z eno zavarvano britvico skor nemoreš porezat pa če se res potrudš.

Je pa res, da sm šou pa ke grede iz Celovca dost z mal kontrole
krneki

BigWhale ::

Sam da ne bo olfa noz...

;>

sverde21 ::

nož zali v svinc neke oblike kot spominek pa ga dej v kufer noža skor sigurn ne bo videt na x ray :D :D

Stripy ::

Verjetno je odvisno od letalisca, ampak tudi ce imas noz s sabo in ti ga najdejo, ga ne vzamejo za vedno, ampak vtaknejo v posebno kuverto in ga potem dobis nazaj, ko priletis na ciljno letalisce. Obicajno pride kuverta kar po istem traku kot kovcki, vcasih ti jo pa predajo osebno. Izkusnje so z leta Praga-Ljubljana predlani.

Seveda to verjetno odpove, ce mislijo, da si namerno hotel s seboj nesti kaksen Rambo noz, sploh v kaksni paranoicni drzavi kot so ZDA.

Vesoljc ::

kwa pa ce bi si tam kupu se enga?

aja, je ze sou :D
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Vesoljc ()

krneki ::

Fotru so švicarja najdl v žepu na nizozemskem in ga niso spustil na letalo. Kolegu so ga pa v NY dal v eno kuverto in na cilju je bila kuverta odprta...noža seveda ni bilo not (ni bil švicar ampak en manjši okrasni nož enih indijancev). Neki sej je bunil ampak boli njih.

Tko da za vsak slučaj ga jaz vedno dam med prtljago (ne ročno!)

Microsoft ::

Ma da se jst enih par vprasam.

- Kaj vse je se sploh sprejemljivo dat v on kufer, ki se potem loci od vas? Slisal sem namrec zgodbe, da tiste kufre ne prenasajo glih tako, kot bi bil dojencek noter. :)) Tako, da so mende potrgani kolesi, rocke, rocaji,... nekaj cisto normalnega.

- Kako velika je lahko prtljaga, ki jo z sabo vzames na letalo? Kaj vse lahko imas notri? Pa a ti je potem tista prtljaga, ki jo vzames zraven, vedno na voljo?

- Kako je z prenosnikom in GSMjem na letalu? Verjetno je dovolj, da jih ugasnes. Kako to pregledajo.

- Potem, se ena stvar. Kako je z izgovorjavo 'sumljivih' besed na letalu (bomba, noz, pastola, terorist,...)?

- Kaksni so ukrepi, ce te doleti rumen/rdec karton?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

LoneWolf ::

Kaj vse je se sploh sprejemljivo dat v on kufer, ki se potem loci od vas? Slisal sem namrec zgodbe, da tiste kufre ne prenasajo glih tako, kot bi bil dojencek noter. :)) Tako, da so mende potrgani kolesi, rocke, rocaji,... nekaj cisto normalnega.

Ostri in podobni predmeti spadajo v prtljago, ki se jo cekira in gre v prtljazni prostor letala. V kovckih iscejo predvsem eksplozivne snovi, orozje in podobno, kar obicajni potniki itak ne nosijo s sabo. Nozi, skarje,igle ipd. gredo v kovcek, ostrih predmetov ne smes imet v rocni prtljagi. Veliko drzav po svetu tudi strogo prepoveduje vnos kakrsnekoli hrane in pijace. Kufri morajo res bit trpezni, veliko ljudi jih zveze s posebnim trakom (ce se slucajno med prevetavanjem odpre), ruzaki dobro zaprti in zvezani etc. Zelo priporocljivo je, ce se da kovcek zaklenit. Kufru, ki je prestal par poletov z letalom se to posteno vidi, pogosti letalci imajo najbolj zbite kufre. Obcutljive predmete, kot so kamere, laptopi, gsm,... imej v rocni prtljagi.

Kako velika je lahko prtljaga, ki jo z sabo vzames na letalo? Kaj vse lahko imas notri? Pa a ti je potem tista prtljaga, ki jo vzames zraven, vedno na voljo?

Mere rocne prtljage so predpisane, prav tako max. teza - detajli se razlikujejo med posameznimi prevozniki. Navada je, da imas na prakticno vsakem letaliscu pripravljeno posebno kovinsko ogrodje v max. dimenzijah predpisane rocne prtljage - ce lahko torbo vtaknes tja not, je OK, ce je prevelika ali pretezka moras cekirat in gre v prtljazni prostor letala. Izogibaj se raznim PVC vreckam kot rocni prtljagi - rocna prtljaga so torbe ustrezne velikosti in kaksna oblacila, npr. plasci ipd.

Kako je z prenosnikom in GSMjem na letalu? Verjetno je dovolj, da jih ugasnes. Kako to pregledajo.

Med vzletom in pristankom morajo biti vse elektronske naprave izklopljene, se posebej telefoni, ti so resnicno lahko nevarni. Posebne kontrole ni, ce te vidi stevardesa, te bo opozorila, ce te ne bodo prej ze sopotniki. Nenazadnje tudi tebi ni v interesu, ce pilotu v short final ILS kaze tocko dotika 100m pod zemljo zato, ker ti gobcas po GSMu...

Potem, se ena stvar. Kako je z izgovorjavo 'sumljivih' besed na letalu (bomba, noz, pastola, terorist,...)?

Bos ze nasel kaksno bolj zanimivo temo pogovora s sopotniki na letalu, namesto da delas vse zivcne. Ze itak so vsi paranoicni.

Kaksni so ukrepi, ce te doleti rumen/rdec karton?

V praksi je to bolj redko. Rumenega ti pokazejo, ce razgrajas, si nevljuden do stevardes,... To ti je znak, da se umiri. Ce kdo razgraja do taksne mere, da predstavlja nevarnost za letalo - je fizicno nasilen, ne uposteva varnostnih navodil - letalo pristane na najblizjem letaliscu in ga izkrca direktno v roke policiji.

Brilko ::

Ce kdo razgraja do taksne mere, da predstavlja nevarnost za letalo - je fizicno nasilen, ne uposteva varnostnih navodil - letalo pristane na najblizjem letaliscu in ga izkrca direktno v roke policiji.

Aha vidim da imaš že s tem lastne izkušnje. Kdo pa krije stoške zasilnega pristanka? >:D Sej ne, hecam se. :D

Jst bom pa septembra prvič čletel z letalom, juhej... ka pa internet že majo letala?

LoneWolf ::

Aha vidim da imaš že s tem lastne izkušnje.

Sem ze bil na enem taksnem poletu (LA-Frankfurt), kjer smo imeli nepredviden pristanek na JFK v New Yorku in potem debelo uro zamude zaradi enega taksnega cepca. Sem pa res takrat prvic in zadnjic v zivo videl Twin Towers, to je bilo kaksnega pol leta pred 11/9.

Kdo pa krije stoške zasilnega pristanka?

Kazni so kar precejsnje, ceprav ogromno vecino stroskov zaradi pristanka prevzame letalska druzba. Varnost je na prvem mestu. Je pa pogost stranski ucinek, da tak potnik nima vec vstopa v letala te druzbe, vcasih tudi v letala drugih druzb, ki sodelujejo s prvo.

Brilko ::

Ti si pa res poznavalaec zadev. Kulkrat si pa že letu?

Ka pa glede interneta, je že možno in če je kolk stane uporaba? :\

CCfly ::

Tistih nekaj uric boš pa menda že zdržal brez Slo-Techa.

Brilko ::

No sej to ja (čeprav iz dneva v dan bolj težko :D ), ampak nasplošno za businesmane me zanima.

LoneWolf ::

Ti si pa res poznavalaec zadev. Kulkrat si pa že letu?

Uh. Trenutno dvakrat ali trikrat na teden. Delam licenco sportnega pilota. ;)
Na potniskih na daljse razdalje pa tam okoli 50x, vecino od teh medcelinsko. Ne stejem vec ze nekaj casa. Prvic sploh sem pa letel iz Budimpeste v Kairo, ene 10 let nazaj.

Ka pa glede interneta, je že možno in če je kolk stane uporaba?

Te stvari ravnokar uvajajo, Lufthansa ima AFAIK zdaj eno taksno letalo. Osebno se nisem videl funkcionalnega interneta na letalu, pa tudi v economy razredu ne pricakuj interneta v bliznji prihodnosti, take stvari so rezervirane za prvi in poslovni razred. Bi pa internet prisel kar prav, iz Evrope do LA je 11 ur, do kaksnega Singapurja pa 14 - je preiskus za potrpezljivost, sedet toliko ur v tisti konzervi...

Microsoft ::

Uf, na eno zanimivo stvar si me spomnu. Se je dovoljeno med letom saj kakih 5min/1h sprehajat po 'hodnik', da se v nogah kri malo zamenja?
Da se ti ne naredi potem, ko prides v LA, da ne mores vstat. :))


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

LoneWolf ::

Vsekakor. Ce ne gori lucka za privezat se, lahko mirno vstanes in se sprehajas, to je tudi priporocljivo in se prakticira, ce ne drugega, gres na WC. Poleg tega so na vecjih letalih po trije ali stirje sedezi v vrsti, kar pomeni, da ce hoce tisti pri oknu na WC ali sprehod, mora dvignit vsaj dva sopotnika na noge, kar je vedno dobrodosel izgovor, da se malo pretegnes. :)
Sprehajanje ni dovoljeno samo med vzletom, pristankom, ali ce se pricakujejo turbolence ali kaj podobnega. V tem primeru gori ustrezna signalna lucka, ampak res samo, kadar je potrebno.

opp_us ::

pod prtljago ga daš in je vse v redu. drugače imaš z američani same težave:)

ThinMan ::

Ja tako kot nož je lahko nevaren tudi fen.

Fen majhnih dimenzij kaže na rengenu sliko podobno pištoli.

Pač vas pokličejo da odprete prtljago, prej vas pa še seveda poiščejo.

Pred nekaj leti smo šli iz španije v SLO z avionom, pa je mel kolega s seboj zel garnizon orožja, a mislite da so mu odvzeli. Čisto nič, še zajebavali so se na ta račun. No mogoče je danes kaj drugače (zgodilo pa se je pred 11.9.)


LP,

Flade

dr.J ::

> Da se ti ne naredi potem, ko prides v LA, da ne mores vstat. :))

Navadno ti kažejo telovadbo za noge kar po TV. Velja migati.

Poznam en primer, ko se je zaradi takega sedenja osebi zamašila žila v nogi - raztapljanje strdka, 2 meseca bolniške, zdravila, pa še vesela je, da se vse OK končalo.

ŽirC ::

nozek das lepo v aluminjast kozarcek, cez nalijes coca-colo pa gres cez kontrolo, dokumentarc o tem


Lp, ZirC
aks.rula.org

root987 ::

Ok, če koga slučajno zanima rezultat:

Na Brniku lepo piše, da je lahko takšen nož v prtljagi, ki gre pod letalo (prav tako pa pilice in podobni predmeti). Jaz sem ga imel v tej prtljagi, tako da ni bilo kakšnih problemov, mama je pa imela te "pilice" v osebni prtljagi, pa tudi ni bilo kaj rečeno.

Ko smo pa nazaj v Trst prišli z ladjo, smo itak samo potni list pokazali, in to je bilo to. Tako da ni nekih strašnih komplikacij.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

prvič na letalo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7519474 (15669) nodrim
»

ZDA in Velika Britanija na določenih letih prepovedali vnos elektronskih naprav razen

Oddelek: Novice / Varnost
208166 (7073) no comment
»

potovanje z adrio - prtljaga...vprasanje za veterane (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10524102 (21035) xsum1
»

Teža na osebi skozi letalsko kontrolo

Oddelek: Loža
131363 (1110) Ramon dekers
»

Prtljaga na letalu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6017696 (16223) 2x'=2

Več podobnih tem