» »

Center zvočnik je potiho

Center zvočnik je potiho

frenkb ::

Imam reciever Onkyo 504 in me moti, da je zvok iz center zvočnika veliko bolj tih , kot pa iz ostalih (levi, desni kanal). Največkrat se to opazi pri Dolby Digital (5.1) filmih, posebno pri govorih igralcev.Sicer sem na receiverju nastavil jakost za center na maksimalno, samo še vedno je veliko bolj tih kot ostali zvočniki.;(
Kakšna ideja , kaj mi je narediti ?:\

AnWar ::

Si probal v ac3fliter povecat jakost zvoka za center? Seveda to naredi v filmu ku se predvaja.Main/ pa povecaj master in gain, ter pod gains mas center pa povecaj.
LP
[Asus ROG Strix SCAR III]

cojss ::

A so vsi zvočniki iz iste serije - kompleta?

Na kaj (dvd, pc,...) in preko kakšne povezave (spdif, analogno,...) imaš priklopljen receiver?

Na receiverju imaš verjetno tudi možnost kalibracije zvočnikov s predvajanjem šuma na vsakem kanalu posebej. A je tudi tukaj center tišji od ostalih kanalov?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cojss ()

frenkb ::

Zvočniki so komplet za 5.1 (System fidelity), filmi se predvajajo preko Philips 5960 DVD enote, povezava je coax kabel preko digital izhoda.
Ko na receiverju nastavljam zvočnike (kalibracija) s test tonom , je jakost centra enaka kot jakost ostalih zvočnikov.

cojss ::

Zdaj če pri testnem tonu ni razlike, je problem verjetno povezan z dekoderjem. Da bi bila fizična napaka, se mi zdi skoraj nemogoče.

Bolj se mi zdi da bo kakšna nastavitev. Mogoče je kje kakšna opcija ala "center width", kot je pri prologic2, kjer se nastavi jakost centra neodvisno od osnovnih nastavitev glasnosti. Ali pa da ni vklopljen kakšen dsp program na receiverju, ki bi znal imeti tak učinek.

Kaj pa z dts je isti problem?

danix1 ::

Vedi da so pri DVD filmih dialogi lahko precej tišji kot ostali zvoki oz. efekti. To pa zato , da je razmerje med govorom in ostalimi zvoki podobno kot v naravi, saj veš, tvoj govor je v praksi precej tišji kot pa recimo helikopter. Dinamika pri DVD filmih torej ni kompresirana, tako kot pri recimo TV filmih ali video kasetah, kjer se vse sliši (nenaravno!) enako glasno, ampak poskuša biti čimbolj realna. Nekateri receiverji in DVD-ji znajo to razmerje zmanjšati z
funkcijo Dynamic Range (jo daš na minimum) ali pa z "Night Listening" načinom. Preveri če tvoj Onkyo to omogoča.
Če si že dal center na ful, in je še vedno pretih, potem ga imaš verjetno nizko v AV omarici. Imeti ga namreč moraš takoj pod ali nad TV-jem, in nikakor skoraj na tleh.
Če ga imaš na pravilni višini, potem ti preostane samo da ga daš na ful in zmanjšaš jakost ostalih zvočnikov. Če so zvočniki iz iste serije, bi potem zadeva morala delovati OK, vendar pa to ni to... Za pravilno poslušanje morajo zvočniki biti nastavljeni tako, da ko daš testni šum, ga slišiš iz vseh zvočnikov enako glasno (to lahko nastaviš z decibel metrom - navaden stane cca. 50€). Najceneje pa glasnost nastaviš z kakšnim DVD koncertom (recimo Eagles-Hell freezes over), tam lahko takoj opaziš, če je petje (iz centra) pretiho ali preglasno in ga ustrezno nastaviš.
In še enkrat, popolnoma normalno je, da je zvok(govor) iz centra tišji kot pa recimo eksplozije. Saj veš da v kinu, ko je v filmu samo govor, je ta normalno glasen, ko pa je recimo eksplozija, pa se cela dvorana strese....Filme je torej z 5.1 sistemom potrebno poslušati glasneje.


Aja, pa še to: se ti na receiverju vklopi Dolby Digital 5.1? Vem, da imaš povezano koaksialno, vendar vem, da imajo nekateri Philips predvajalniki digitalni izhod tovarniško nastavljen na PCM (stereo), tako da se ti pri predvajanju DVD-jev sploh ne vklopi Dolby Digital ali DTS. ???
Preveri in poročaj


Mater sem se razpisal.
Lp
d

frenkb ::

Sem se malo igral z nastavitvami na receiverju, jakost centra sem dal na max, ostalim zvočnikom sem pa "odvzel" malo glasnosti.Sedaj je kar v redu,Je pa res, da je celotna zvočna slika odvisna od vsakega filma posebej,Zgleda, da sem gledal (beri: žena je gledala) same take filme, kjer so veliko govorili, akcije je bilo pa bolj malo.

Drugače je pa center zvočnik postavljen na televizijo, na receiverju je vklopljen DD 5.1, Philips DVD je torej pravilno nastavljen.

Hvala za nasvete.
Lp

cojss ::

Aja, pa za kalibrirat sliko in zvok nasplošno je zelo dober dvd "The Calibrator v.2 (6.1)". Pa razni koncerti imajo kot dodatek možnost testnega tona, za pravilno kalibracijo zvočnikov - eden takih je recimo Pink Floyd - Pulse.

frenkb ::

Ja hvala za idejo, samo nimam pojma, kje naj dobim ta Calibrator DVD ( na torrent straneh ga nisem našel).

cojss ::

frenkb, poglej ZS.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Priklop hišnega kina

Oddelek: Zvok in slika
265570 (3410) ninjaxx
»

Kateri A/V reciever? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6310734 (7745) BigWhale
»

ZVOK-Dolby TrueHD,DTS-HD Master Audio,DTS HD High Resolution

Oddelek: Zvok in slika
274245 (3841) OK.d
»

AC3filter for dummies - nedelujoči center zvočnik

Oddelek: Zvok in slika
3511210 (5018) Sarimner
»

Receiver do max 300 eur

Oddelek: Zvok in slika
333844 (2804) Trancedeejay

Več podobnih tem