Forum » Omrežja in internet » Hitrosti prenosa na USB disk preko Wi-Fi routerja
Hitrosti prenosa na USB disk preko Wi-Fi routerja
Matek ::
V studentskem stanovanju imamo s cimri eno staro kisto, s pomocjo pfSensea (shorewall derivat) spremenjeno v wireless router. Sam sem si pred nekaj meseci nabavil zunanji USB disk, ker mi je na laptopu zmanjkalo prostora, a mi pocasi zacenja iti na zivce stalno vklapljanje, izklapljanje in iskanje vticnic (gre za veliko 3.5 WD kravo, ki rabi loceno napajanje). Zato sem zacel razmisljati o tem, da bi ta disk prikljucil na router, zal pa trenutno to ni najboljsa opcija. Homemade kista, ki sem jo omenil, ima namrec USB 1.1, kar pomeni, da bi bili prenosi obupni, pa tudi glede softverske podpore nisem preprican...
Ocitna opcija bi bila tako nabava off-the-shelf wireless routerja z USB zmogljivostmi. Se vedno je med popularnejsimi Asusov WL-500G Premium, a sem po krajsem googlanju in posvetu na IRCu ugotovil, da prenosi na zunanji USB disk niso najbolj blesteci. Nekateri pravijo, da zaradi USB 1.1, po mnenju drugih je kriv sibak procesor, pa tudi omejitev samega omrezja je zaskrbljujoca (ce dosezes 30-40 Mbps prenosa, je to se vedno zgolj 4-5 megabajtov na sekundo).
Ker bi sam rad malce bolj odziven zunanji disk, sem se zacel zanimati za hitrejse routerje, moj prenosnik ima namrec draft-n podporo, tovrstni routerji pa prav tako niso vec dragi. Asusov WL-500W je recimo eden od cenejsih primerkov, za namecek naj bi imel tudi USB 2.0, kar se slisi obetavno, ampak ce je za slab prenos res kriv procesor, mi to ne pomaga prav dosti. Zato me zanima, ce ima kdo izkusnje s tem ali podobnim (morda appleov Airport Extreme?) routerjem v navezi z zunanjim diskom. Glede na to, da slednji brez tezav dosega prenose v rangu 35 MB/s, bi si zelel omrezno opcijo, ki bi mi omogocala vsaj slabih 10 MB/s, kar je nekako kul za udobno delo.
Dodatno me zanima tudi kako je z mountanjem taksnih mreznih pogonov v Winsih in alternativnih operacijskih sistemih. Asus ga je nekaj casa sral z nekaksnim locenim softverom, kar je nesprejemljivo (poganjam OS X), ce je le mozno, bi imel nek standarden nacin mountanja (SMB/CIFS).
Ocitna opcija bi bila tako nabava off-the-shelf wireless routerja z USB zmogljivostmi. Se vedno je med popularnejsimi Asusov WL-500G Premium, a sem po krajsem googlanju in posvetu na IRCu ugotovil, da prenosi na zunanji USB disk niso najbolj blesteci. Nekateri pravijo, da zaradi USB 1.1, po mnenju drugih je kriv sibak procesor, pa tudi omejitev samega omrezja je zaskrbljujoca (ce dosezes 30-40 Mbps prenosa, je to se vedno zgolj 4-5 megabajtov na sekundo).
Ker bi sam rad malce bolj odziven zunanji disk, sem se zacel zanimati za hitrejse routerje, moj prenosnik ima namrec draft-n podporo, tovrstni routerji pa prav tako niso vec dragi. Asusov WL-500W je recimo eden od cenejsih primerkov, za namecek naj bi imel tudi USB 2.0, kar se slisi obetavno, ampak ce je za slab prenos res kriv procesor, mi to ne pomaga prav dosti. Zato me zanima, ce ima kdo izkusnje s tem ali podobnim (morda appleov Airport Extreme?) routerjem v navezi z zunanjim diskom. Glede na to, da slednji brez tezav dosega prenose v rangu 35 MB/s, bi si zelel omrezno opcijo, ki bi mi omogocala vsaj slabih 10 MB/s, kar je nekako kul za udobno delo.
Dodatno me zanima tudi kako je z mountanjem taksnih mreznih pogonov v Winsih in alternativnih operacijskih sistemih. Asus ga je nekaj casa sral z nekaksnim locenim softverom, kar je nesprejemljivo (poganjam OS X), ce je le mozno, bi imel nek standarden nacin mountanja (SMB/CIFS).
Bolje ispasti glup nego iz aviona.
- spremenil: Matek ()
Matko ::
alternativa:
priklopna postaja za prenosnika ;)
elegatno, hitro, a tudi dražje(preveri za tvoj model)
priklopna postaja za prenosnika ;)
elegatno, hitro, a tudi dražje(preveri za tvoj model)
[SkA] ::
Zakaj pa enostavno ne vgradiš v to staro kišto eno USB 2.0 kartico, ki te dan danes pride zelo poceni in je zadeva končana?
Matek ::
Matko, heh, imam MacBooka, ki nima dock prikljuckov, pa tudi sicer bi radi do diska na omrezju dostopali tudi drugi cimri, ker so gor predvsem razlicne multimedijske datoteke, ne pa neki moji dokumenti in privatne zadeve.
[SkA], verjemi, tudi o tem sem ze razmisljal, a je tezav prevec. Za zacetek ni nobene garancije, da bo zadeva delala, na kisti je, kot sem ze omenil, pfSense (BSD based), tako da je cisto mozno, da se linux/bsd gonilnikov za zadevo ne dobi. Nadalje ne vem kako je s podporo USB diskov v tej programski opremi, kot tretje pa nas kista ze malo moti (velika, ropotajoca stvar, vcasih nezanesljivo delovanje), zato zna biti nakup routerja neizbezen, tudi ce ne bo moznosti za ta network drive.
Vseeno hvala obema .
[SkA], verjemi, tudi o tem sem ze razmisljal, a je tezav prevec. Za zacetek ni nobene garancije, da bo zadeva delala, na kisti je, kot sem ze omenil, pfSense (BSD based), tako da je cisto mozno, da se linux/bsd gonilnikov za zadevo ne dobi. Nadalje ne vem kako je s podporo USB diskov v tej programski opremi, kot tretje pa nas kista ze malo moti (velika, ropotajoca stvar, vcasih nezanesljivo delovanje), zato zna biti nakup routerja neizbezen, tudi ce ne bo moznosti za ta network drive.
Vseeno hvala obema .
Bolje ispasti glup nego iz aviona.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | [Router] Asus WL500g Premium FAQ (strani: 1 2 3 4 … 10 11 12 13 )Oddelek: Omrežja in internet | 83729 (15490) | brez-imenko |
» | Linksys WRT160NL izkušnjeOddelek: Strojna oprema | 8937 (3133) | fxman11 |
» | Router z USB vhodom (torrent gadget)Oddelek: Strojna oprema | 4155 (3414) | floyd1 |
» | Kateri Router (tiskalniški strežnik, zunanji disk)?Oddelek: Kaj kupiti | 971 (971) | -=Tomaz=- |
» | Kateri router priporočate?Oddelek: Kaj kupiti | 1420 (1420) | Dark Angel |