» »

Na pomoč - vsi, ki o mobilcih in prenosu podatkov veste več od nas, navadnih smrtnikov

Na pomoč - vsi, ki o mobilcih in prenosu podatkov veste več od nas, navadnih smrtnikov

ULLS ::

Kako dokazati, da se je nekdo 'neizmerno' zabaval ob prenosu podatkov s spleta preko mojega mobilnega telefona, ob tem, seveda, da o tem nisem vedela nič, da bo mera polna, pa se je vse skupaj odvijalo na hrvaškem.
Aha, pa še podatki o mobilcu - sony ericsson v630i

Že v naprej hvaležna za kakršen koli podatek
  • polepsal: Primoz ()

PaX_MaN ::

Hja, sodeč po povezavi ima telefon "stalno internetno povezavo." Internet na telefonu pa je, predvsem v tujini, zeloo drag špas.

ULLS ::

Drži, draaag.
Ampak, če nisi povezan ... sploh ob nemogočih urah?

PaX_MaN ::

Ne vem, če imaš telefon vedno prižgan in se te ... opcije ne da izključiti, potem je res nekaj na tem. Nisem ziher, ker ne poznam S-E telefonov. Če pa sumiš, da se je nekdo igral s telefonom, ko ga nisi imela blizu, pa pobaraj mobilnega operaterja, če ti lahko pošljejo kakšen izpisek porabe, če ga sploh lahko pošljejo ( zakonodaja, pogodba, potrošnikove pravice in to ...).

ULLS ::

Telefon je bil sicer prižgan, ampak vedno ob meni in brez povezave, tako da tretja fizična oseba odpade. Pregled porabe pa mi DOPOVEDUJE, da sem ves čas nekaj prenašala na mobilca, in to po 30 MB in več (skupaj datoteke presegajo velikost kartice), pa ponoči, podnevi, na dve minuti ... Skratka, na morju sem bila po njihovem SAMO ZATO, da sem si krajšala čas s prenosom podatkov.

poweroff ::

Bluejacking in/ali bluesnarfing morda?
sudo poweroff

ULLS ::

To pa je? V teoriji in v praksi.
In, predvsem, kako dokazati? Ali obstaja možnost diagnostike spominske kartice - da bi se vsaj videlo, kaj se je v resnici dogajalo z moje strani?

poweroff ::

To pomeni, da se ti nekdo iz neke oddaljenosti (v praksi so dokazali do 1 km), priklopi na telefon in si ogleda tvoj imenik, se priklopi na internet, itd.

KAko to dokazat v praksi pa ne vem... v forenziko mobilcev se še nisem ukvarjal... imam pa občutek, da bi se morda dalo, če kje ostanejo kakšni logi.
sudo poweroff

LjubimPeezde ::

Če pregleduješ razne forume ali kakšne internetne strani z vključenimi slikami in podobno šaro se PRECEJ hitro nabere tistih 30MB:)

Matthai: hm tudi na software in hardware in varnostne omejitve mobilcev se spoznaš.:)

ULLS ::

Naj še enkrat povdarim - z mojega telefona ni nihče brskal po spletu, še povezave ni bilo. Zato tudi zaganjam paniko.

ULLS ::

Aja, prenosa je bilo skupaj za 150 mb, prostora na kartici pa 100 MB. To gre pa kako skupaj?

poweroff ::

Z mobilci sem se začel ravno sedaj malce bolj ukvarjat. Bluesnarfing pač pozna, ker je precej znana zadeva. Me pa zanima izdelava prisluškovalne naprave za GSM... :D Na žalost je hardware precej drag...
sudo poweroff

poweroff ::

Aja, prenosa je bilo skupaj za 150 mb, prostora na kartici pa 100 MB. To gre pa kako skupaj?
Čist komot, če se zadeva samo prenaša in ne shranjuje.
sudo poweroff

ULLS ::

Vse lepo in prav, prenaša ... Saj sem laik, ampak - če s tem istim telefonom fotkam mojo družinico v bazenu, povezava NI vključena, hkrati pa nekje in nekako vsaj SRFAM po netu, če že podatkov ne prenašam?
Če mi zna kdo odgovoriti kako, bom to z veseljem uporabila tudi v službene namene.

poweroff ::

Par povezav:

http://www.alighieri.org/project.html (glej pod bluesnarfer utility)

http://trifinite.org/trifinite_stuff_bl... (proof of concept)

http://www.bluejackq.com/how-to-bluejac... (navodila - tvojega telefona sicer ni med njimi, je pa verjetno stvar podobna kakšnemu drugemu modelu)

(video demo za tvoj telefon)

Bluejacking @ Wikipedia (na splošno kaj je to)

Bluesnarfing @ Wikipedia (wikipedijski opis zlorabe)

http://www.securiteam.com/tools/5KP0220...

So pa pred časom eni modeli na BT napravo namontirali zunanjo anteno (parabolo) in se uspeli povezati na telefon iz razdalje 1 km. JE bila o tem tudi novica na Slo-Techu - pobrskaj po arhivu.
sudo poweroff

LjubimPeezde ::

"Podobna" zgodbica je bila pri mojih znancih. Dobili računa za telefon v današnji valuti za recimo 500EUR. Noben nič uporabljal...ZzZzZ. na koncu se je izkazalo da je mali klical hot linije:D

ULLS ::

Ja, če ne bi bil naš malček star šele 8 mesecev (kar je tudi eden od razlogov, da je telefon pri hiši povsem drugotnega pomena - recimo mp3 predvajalec oz. fotoaparat), bi tudi sama pomislila na to možnost, tako pa ...
Pa še - Matthai, hvala za povezave, bom pogledala.

fiction ::

Iz povedanega se slisi, kot da je nekdo z racunalnikom tvoj mobilni telefon uporabil za "modem" in tako zastonj surfal po internetu.
Dvomim, da bi se na telefonu lahko kaj pametnega naslo, razen mogoce MAC naslov tiste druge bluetooth opreme, ki jo je
uporabljal zlobnez. Samo s tem bolj tezko dokazes, da nisi bil ti tisti, ki je prenasal podatke.
Izpisek porabe ti lahko kvecjemu pove kdaj se je to dogajalo, tako da lahko potem razmislis kje je takrat bil telefon.
Mogoce se je to dogajalo vedno ob vecerji in ce bi se recimo spomnila, da je za sosedno mizo zmeraj
sedel nekdo z laptopom...

Z mobilci sem se začel ravno sedaj malce bolj ukvarjat. Bluesnarfing pač pozna, ker je precej znana zadeva. Me pa zanima izdelava prisluškovalne naprave za GSM... :D Na žalost je hardware precej drag...

Ce ne bi bil, bi se najbrz vsak mulc sel James Bonda :)
Softwarske resitve so veliko cenejse (recimo Flexispy), je pa zato treba ta program
nekako instalirati na ciljnem telefonu. Ne vem ce se to da dosezti samo z Bluesnarfingom, je pa ponavadi tudi tam
treba uporabniku vse skupaj potrditi (vcasih so obstajali neki telefoni z buggy firmwarom, ampak dvomim da je danes se veliko takih).

ULLS ::

Ja, v bližini je - na žalost - res bil internet kotiček (v kampu Lanterna kar mrgoli mladincev, katerih osnovna oprema je nameto brisače prenosnik), tako da sem tudi sama pomislila na to varjanto, ampak ... Bega me samo dejstvo, da je dan pred vrnitvijo telefon zmrznil in tudi pin ni prijel, puka pa nisem imela s seboj, tako da sem ga lahko odklenila šele po prihodu domov. In takrat - vsaj sodeč po izpisku - sem bila takoj spet povezana na splet. Poleg tega pa se je vse skupaj ČUDEŽNO KONČALO v trenutku, ko sem na VIP net poslala SMS, da ne želim več prejemati vremenske napovedi za severni Jadran. To se pa nekako tepe z vsemi teorijami.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: ULLS ()

Matek ::

Aja, prenosa je bilo skupaj za 150 mb, prostora na kartici pa 100 MB. To gre pa kako skupaj?
Kot so ti ze povedali, to nima prav nobene zveze, tebi se podatki prenasajo, medtem ko si ogledujes internetne strani, beres novice, itd, shranijo se pa samo za krajsi cas (posploseno lahko recemo samo za tisti cas, ko si doloceno stran ogledujes). Tako lahko v koncni fazi preneses neomejeno kolicino podatkov (spominska kartica nima nobene zveze), saj se ti vsakic, ko odpres drugo stran, podatki s prejsnje zbrisejo.

Ja, v bližini je - na žalost - res bil internet kotiček (v kampu Lanterna kar mrgoli mladincev, katerih osnovna oprema je nameto brisače prenosnik), tako da sem tudi sama pomislila na to varjanto, ampak ... Bega me samo dejstvo, da je dan pred vrnitvijo telefon zmrznil in tudi pin ni prijel, puka pa nisem imela s seboj, tako da sem ga lahko odklenila šele po prihodu domov. In takrat - vsaj sodeč po izpisku - sem bila takoj spet povezana na splet.
Hmmm, ne bi izkljucil tudi moznosti kaksnega mobilnega virusa. Pa to z VIP napovedjo se mi prav tako zdi sumljivo. Lahko, da so ti oni poskusali poslati napoved v obliki kakega MMSa, tvoj telefon pa ga potem zaradi nekega razloga ni uspel prejeti (tezave z roamingom ali kaj podobnega), je pa vseeno neprestano poskusal in kuril podatke. Sicer je to bolj brca v temo, poskusam si izmisliti kaj priblizno verjetnega.

Si poskusila obiskati kako vecjo poslovalnico svojega mobilnega operaterja in se pogovoriti o tezavi?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

sustah ::

Najbolj verjeten bi bil zadnji odstavek, ki ga je zapisal Matek.

Torej a) virus na mobilniku
oz. b) cvremenska napoved v obliki MMSa, sem že doživel takšne primere, v tujini namreč sprejem MMSov ni brezplačen, kot v SLO, ampak se plačuje prenos podatkov. In možno bi bilo, da je telefon ves čas poskušal prenašat pa mu nekako ni uspelo. Čeprav je 150MB res malo veliko za to.
It is!

sustah ::

Pa še to, v tujini ponavadi prenos podatkov zaračunavajo v 100kB intervalu, kar pomeni, da praktično preneseš 1kB, npr. samo da se vzpostavi seja, pa jo potem lahko takoj prekineš plčaš pa 100kB. Takisto plačas za 100kB, če jih preneseš 99. Tako se bi lahko kar hitro nabrala večja količina.
It is!

ULLS ::

Glede na vse napisano in vse teorije, je najbolje, če nanizam kronološko, kaj se je dogajalo:
Ob prihodu na Hrvaško je prišla ponudba za Sms vremenske napovedi, ki naj bi bili - vsaj po tistem, kar so napisali - brezplačni, storiti pa ni bilo potrebno nič drugega, kot ročno preklopiti na VIP - omrežje.
Prvih nekaj dni, natančneje tri, je bil (govorim o tistem stanju, ki se pojavlja na izpisku) mir, torej nič, razen parih klicev in treh poslanih MMS-ov.
Četrti dan sem s taščinega telefona prenesla tri slikce (blouetooth), ampak sem takoj zadevo tudi prekinla. Pa še nekaj ozadij - prednaloženih - sem vstavla v slikce.
Potem pa se je začelo - najprej NAJ BI SE povezovala vsaki dve minuti (po nekaj kb prenosa), ampak to ves dan - od 7-mih zjutraj pa do polnoči, naslednjega jutra, če se temu lahko reče tako - ob enih zjutraj - pa samo enkrat, ampak to pot je bilo prenosa za 30 MB - če govorim v Eurih - za 110 Eurov.
In tako vsak dan - ali so si vzpostavljanja povezave sledila v kratkem zaporedju in jih je bilo OGROMNO, ali pa se je zgodila ena sama na dan, vendar vedno za čez 100 Eurov - zato tudi moj sum, da gre za davnlovdanje in ne zgolj ogled strani.

Skupaj sem torej 'nasrfala oz. prenesla' ljubkih 1200 Eurov.
Do - kot sem že opisala - takrat, ko mi je telefon odpovedal poslušnost, pa potem še pin ... Skratka, po prihodu domov in vklopu sem BILA TAKOJ SPET NA NETU - zdaj že v Sloveniji, sicer res samo 2 minuti, in, seveda brez moje vednosti, ker sem takoj poslala tisti SMS, da nočem več napovedi.

In to je to!
Kar se tiče predlaganega obiska poslovalnice - žal sta za menoj že dve reklamaciji, oni pa mi še vedno odgovarjajo, da so podatki pač natanko takšni, kot so jih prejeli od VIP-a, torej vse drži. Na vprašanje, če bi lahko prišlo do tehnične zlorabe, pa seveda odgovor vedno ne, čeprav sem sicer uporabnica, ki ni imela v vsej zgodovini nikoli računa višjega od 15 Eurov.
Torej se mi je PO NJIHOVEM zmešalo, in če sem že pri dopustu ŠKRTARILA v prikolici, sem si privoščila vsaj pošteno srfanje.

poweroff ::

Softwarske resitve so veliko cenejse (recimo Flexispy), je pa zato treba ta program
nekako instalirati na ciljnem telefonu. Ne vem ce se to da dosezti samo z

Flexispy ni zmožen prisluškovanja, shranjuje pa prometne podatke in posreduje SMS sporočila.

Oprema za prisluškovanje mobilcem pa stane okrog 700 EUR. Ne govorim o profesionalni opremi, ki je ni mogoče kupiti, pač pa o posebnem hardveru, ki so ga razvili v okviru projekta GNU Radio. Hardware omogoča sprejem poljubnega signala, sam "signal processing" pa poteka v računalniku.

Letos so na Chaos Communication Camp imeli zanimivo predavanje na temo prestrezanja in kriptoanalize A5 algoritma... Naslednje leto pa bodo imeli live demonstration. Software bo na voljo free, hardware pa bo stal okrog 700 EUR. Kar pa v bistvu niti ni tako veliko.
No, to je že pogovor za drugo temo...

Sicer pa se mi iz opisanega zdi najbolj verjetno, da je telefon res nekaj skušal prenašati in očitno prenos ni uspel in ga je potem samodejno ponovil...

Žal se tukaj vidi odnos mobilnih operaterjev do potrošnikov. Namesto, da bi oni potrošnika obvestili, da se z njegovim telefonom dogaja nekaj čudnega - bi ga recimo poklicali in mu rekli, da je nabil že 200 EUR stroškov in ga vprašali ali naj prekinejo prenos - se jim za potrošnika preprosto "žvižga".

Drug problem je pa ta, da so sodobni telefoni računalniki v malem - z virusi, zamrznitvami in vsemi križi in težavami, ki jih poznamo v svetu računalništva. Ko sem pred dvemi leti kupoval telefon, sem moral z lučjo iskati takega, ki omogoča samo telefoniranje, brez fotoaparata, GPRS-ja in ostale "navlake". Danes takega telefona verjetno ne dobiš več...
sudo poweroff

NupY ::

Da nimaš na telefonu naloženega kakšnega programa, ki samodejno pobira podatke z neta (RSS odjemalci, samodejna ozadja in podobna šara)?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bob (nova ponudba Simobila) (strani: 1 2 3 4107 108 109 110 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
54691283836 (5055) PINki
»

Si mobil in napake (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
7920268 (16854) Mitja358
»

ORTO U NULO vs. Itak Dđabest

Oddelek: Mobilne tehnologije
285873 (3547) St235
»

Neverjetni prenosi podatkov na Mobitelu

Oddelek: Mobilne tehnologije
373711 (1592) Utk
»

A ma kdo izkušnje s Siemens ST60

Oddelek: Mobilne tehnologije
221819 (1562) boogoo

Več podobnih tem