» »

OLPC najavlja akcijsko prodajo v stilu "Buy-2-Get-1"

1
2
»

smash ::

vsak novo pečeni afriški lastnik računalnika bo obvezan kontaktirati svojega "boga", ki mu je stvar priskrbel, preko v naprej instaliranega msn-ja s strani Microsofta...zraven bo nainstaliranega se kup ostalega adware-a, ki bodo bodočemu afriškemu uporabniku pravi izziv pri prebijanju do informacij...

cerkev bi zraven še posebej prispevala biblijo v pdf formatu z zahtevo, da je to edina ikona na namizju

8-O

jype ::

Ker je laptop kompletno odprta platforma in ker na njem teče kompletno odprt OS, seveda bojazni, da bi se kaj takega zgodilo, ni.

LjubimPeezde ::

borchi: probaj bit malo manj nesramen. Že v prvem ali drugem postu zmerjaš uporabnike:) Če si nekdo tolmači napisano drugače seveda ni nepismen. Na srečo imamo lahko drugačna mnenja od svetega tvojega in zgleda edinega pravilnega.

Torej kje je zagotovilo da bo šel laptop dejansko v prave roke in ne naprej v prodajo? Sicer ne vem ampak nekateri afriški diktatorji me ne navdajajo s tem da si tako želijo izobraziti svoje ljudi. Vprašanje je res koliko kosov bo dejansko v uporabi pri revnih otrocih. Ali da ne bodo starši teh otrok prodajal te laptope kakšnim dealerjem za skledo riža.
Imam občutek da se bo na veliko dealalo s temi prenosniki naprej

Zgodovina sprememb…

jype ::

LP> Če si nekdo tolmači napisano drugače seveda ni nepismen.

Če si pa nekdo napisano tolmači narobe, pa je brez kančka dvoma nepismen.

"Pismen" ne pomeni, da zna brati in pisati, ampak da prebrano razume in napisano lahko prebere še kdo drug.

Saj bomo tudi vam, funkcionalno nepismenim kakšnega priskrbeli, pa se boste hitro naučili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

opeter ::

jype, kaj nekateri se še vedno mučite s ceno laptopov? :\

MTm2H37rqt7B ::

Replika na tisti post, kateri sprasuje ce otroci to rabijo:

Ali ni nekdo (oprosti mi, pozabil ime), ki dela prostovoljno v afriki, lepo povedal, da bi OLPC prisel zelo prav v izobrazevalnih ustanovah?

Replina na post, kako je zagotovljeno, da otroci res dobijo laptop.

Enostavno... Ni ti.

Potem se lahko za vsako stvar res vprasamo (katero kupimo) ali gre ta denar res kamor bi moral iti?

LjubimPeezde ::

Enostavno... Ni ti.

tako je. še manj pa to da bo otrok vso stvar dejansko LAHKO uporablja. Da ne bodo nazadnje hodili dealerji po teh vaseh in "dokupovali" teh prenosnikov za zmerne cene (beri: skledo ali dva riža). nekako dvomim da je že zrel čas za to akcijo. prvo bi bilo v teh obskurnih državah potrebno urediti notranje razmere, šele potem pa izvesti tako akcijo. Tukaj bodo spet nekateri fajn služili na račun ubogih otrok. pa tudi starši ne bodo imeli nič proti če se te laptope zdeala naprej. Tko pač je, s polnimi usti je lahko govoriti. dejanske razmere so drugačne:)

jype ::

LP> nekako dvomim da je že zrel čas za to akcijo. prvo bi bilo v teh obskurnih državah potrebno urediti notranje razmere, šele potem pa izvesti tako akcijo.

Pa kaj vam je? Kdo bo pa urejal notranje razmere, če je edina izobrazba, ki jo danes otroci lahko dobijo, kako se razstavi in spuca kalašnikova?

Za tako akcijo je čas _vedno_.

LP> Tukaj bodo spet nekateri fajn služili na račun ubogih otrok. pa tudi starši ne bodo imeli nič proti če se te laptope zdeala naprej. Tko pač je, s polnimi usti je lahko govoriti. dejanske razmere so drugačne

Nonstop so vas polna usta kapitalizma in tega kako ni nič narobe, če orožarski lobi ZDA pač še malo zasluži ko spreminja v prah bližnji vzhod - če pa nekdo za profit dela laptope in jih tala po afriki, je pa to nenadoma skregano z vašimi načeli.

Ja madona, saj imate denar - kupite orožje, pa ga darujte nekam v afriko! Ziher so tam tudi ljudje, ki bi raje puško, kot laptop, pa še "notranje razmere" bodo z vašim darilom bistveno lažje uredili, ane?

LjubimPeezde ::

Malce vdihni pa še enkrat preberi kar je bilo napisano. Konec koncev se v tvojih stavkih zrcalijo protislovja.

Čas za akcijo je vedno ja, se strinjam. Če bodo otroci, kot sem napisal res lahko uporabljali in sploh prišli do laptopov. Vendar se mi nekako dozdeva da brez podpore raznih oblasti v teh obskurnih državah nekako ne bo uspevalo najbolje. Mislim da si dovolj pameten da veš kaj je bil namen mojega pisanja. Očitno puščica funkcionalne nepismenosti ni falila tudi tebe:\

Prvo, prečastiti jype je potrebno zagotoviti podlago za tovrstno akcijo:)

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

V bistvu hudo komplicirate. Gre za to. Za ceno 400 USD, bosta izdelana in prodana DVA laptopa, ne?
Torej je eden vreden 200 USD. Zdaj pa trik. LAhko se sproži reklamna kampanja, da ob vsakem nakupu daj še dobrodelni prispevek za afriške otroke... ali pa te prodajalec "prisili", da lahko laptop kupiš samo v primeru, če hkrati pristaneš na dajanje "humanitarnega prispevka".

Recimo... če danes hočem kupiti mobilni telefon z naročnino, MORAM zraven dati še svoje osebne podatke. Če jih ne dam - telefona ne morem kupiti. In je zato povsem sprejemljivo, da svoje osebne podatke dam, da lahko potem še kupim telefon.

Tukaj gre pa za podobno logiko. Le da moraš tukaj če želiš kupiti laptop, pač nakazati nek denar v humanitarne namene. Če se bo potrošnikom to zdelo enako sprejemljivo kot oddaja osebnih podatkov, ni razloga, da ta tržni model ne bi uspel. Logika trženja je pa po mojem mnenju v ekonomiji obsega. Čisto preprosto.

Raje kupi kakšnemu revnemu otroku nekaj koristnega. Boš veliko več dosegel. Ker ogromno revščine je že pri nas. In bo en evrski desetak denimo naredil precej več učinka kot z nakupom teh "dobrodelnih" voščilnic
Brez zamere, ampak - kolikokrat si ti komu dal kakšno neposredno pomoč?

Tega ne moremo storiti, ker bodo sicer kmetje zaparkirali celo državo s traktorji. Lahko pa kmetom ponudimo laptope, morda se bodo sčasoma kaj naučili in jih ne bo treba več tako izdatno podpirat.
OLPF - One Laptop Per Farmer.

Sicer pa, zna se zgoditi, da bo posledica te akcije še več "nigerijskih prevar". Ali pa jih bodo prodajali preko e-baya. Morda. Samo point je v tem - dokler se projekta ne poiskuša izpeljati, ne vemo kaj se bo zgodilo. Ob dobrem načrtovanju so možnosti za uspeh kar zgledne...
sudo poweroff

LjubimPeezde ::

Brez zamere, ampak - kolikokrat si ti komu dal kakšno neposredno pomoč?

Večkrat (več javno ne bom govoril, lahko pa pošlješ ZS če te slučajno kaj zanima). Vsekakor lažje in bolj učinkovito izvedljivo kot nakup unicefovih razglednic ko dejansko veš da bo naslovniku prišlo enih par procentov. Seveda pa nisem omejen na afriške otroke. Revščine in seveda pomoči potrebnih je več kot preveč tudi pri nas.:)

To, da se bodo v nekih odročnih državah tile laptopi dejansko obdržali pri uporabniku (revnemu otroku) je precej iluzorno pričakovat. Po vaseh kjer divjajo vaške milice in ropajo vse živo bodo vsekakor laptope pustili:) Akcija je smiselna le tam kjer so razmere dovoljšne in kjer bo dejansko prišlo do odobravanja oblasti. Povsod drugod je stran vržen denar. In nemara se blo clo iz tega vira financiralo oboroževanje.:\ Namen akcije je dober, vendar ni za povsod i za vsakogar. Žal. Tko da upam da so vodilni pri projektu dost pametni inc bodo dejansko začeli z razpečavo v državah kjer so razmere kolikor toliko mogoče:) Potem se bo pa videlo naprej

Zgodovina sprememb…

jype ::

LP> Namen akcije je dober, vendar ni za povsod i za vsakogar.

Ne bodi no smešen, saj ne bodo najprej rinili v krizna žarišča - tega tudi ni nihče trdil.

V celotni afriki in aziji je en kup ljudi, ki jim izobrazba dela težave - prenosnik te vrste pri tem lahko odlično pripomore k stanju in v polovici generacije dejansko lahko ustvari bistveno boljše pogoje že s samim nastankom lokalne gospodarske pobude, ki je zdaj pač ni, ker praktično nihče ne pozna ničesar, razen tradicije.

Krizna žarišča so v primerjavi s to maso ljudi le pljunek v morje.

Zagotovo se bo usoda kakšnega od laptopov izpridila, ampak to ne pomeni, da je projekt kar v celoti nesmiseln.

LjubimPeezde ::

pa dejansko poglejmo še drug vidik.
samo dostava prenosnika ubogemu otroku ne pomeni prav nič. V tem primeru je bolje da ji dostavijo za 200USD hrane. Je dovolj volje in kadra da bodo te otroke lahko tudi poučevali in vodili?:) Projekt je seveda dobro zamišljen. Vprašljiva bo pa izvedba vsega skupaj.

Prodaja bo pa seveda tako ali tako stekla. Da še malo shypeajo tole zadevo in ji nadenejo "cool" faktor se ni za bati

ps: koliko laptopov boš kupil ti jype če bo možnost?:)

Zgodovina sprememb…

jype ::

LP> ps: koliko laptopov boš kupil ti jype če bo možnost?

Verjetno tri (zase, torej še tri za tretji svet).

LP> Projekt je seveda dobro zamišljen. Vprašljiva bo pa izvedba vsega skupaj.

Bomo videli. Bolje, da se po svetu valja par milijonov laptopov, ki jih lahko napajaš z vrtenjem ročke, ki se jih lepo bere ob sončni svetlobi in ki znajo tvorit brezžična omrežja, kot da teh laptopov ni.

infiniteLoop ::

Evo bom se jaz pristavil svoj piskercek.

Menim, da ste eni pretirano zategnjeni in skrti ter mislite predvsem na svojo rit. Hkrati pa menim, da je akcija dobro zastavljena in da kdor hoce lahko sodeluje. Sili nihce nobenega v nic. Ce jaz malo bolje razmislim mi je pravtako cisto vseeno ce mulec (ali njegov foter) proda laptop za 100$. To pomeni, da sem nekomu, ki ga rabi, poslal denar s 50% izkoristkom. To je se vedno mnogo vec kot pravite da tja spravijo organizacije ala unicef (nekdo je napisal da preko njih prijadra dol 10-20% denarja).

Je opravicujem za hipoma grob jezik in se enkrat povdarjam, da gre za moje osebno mnenje in ne za kakrsnokoli prepricevanje. Delajte kar vam pac pase. Ce se vam zadeva zdi brezveze, pac ne bote kupli laptopa pa basta.

[edit: typo - gotovo je se kak :) ]
None of us is as dumb as all of us.

Zgodovina sprememb…

opeter ::

ali pa te prodajalec "prisili", da lahko laptop kupiš samo v primeru, če hkrati pristaneš na dajanje "humanitarnega prispevka".


Ali nisem točno to že zgoraj napisal???
Se pa v celoti strinjam s tem, kar je infiniteLoop napisal.

OK.d ::

cela stvar se je po mojem izjalovila saj je iz prvotnih 100$ cena zrasla x2, saj če pogledaš že pri nas dobiš za ceno okoli 450€ kakšen acer prenosnik, drugače je pa bilo v začetku fino mišljeno
LPOK.d

borchi ::

ej, jaz tega ne razumem. to je tako kot če bi jaz začel pizdit nad gatesovo dobrodelno fundacijo, ali pa nad applov product red.

a gatesov sistem je pa popoln? ker če se ne motim je gates obdaril fundacijo iz bogastva, ki ga je nabral s tem, ko je prodajal windowse uporabnikom. pazite, med temi uporabniki so bili tudi zelo revni ljudje. npr. tako revni, da so morali dat mesečno plačo, da so kupili windowse. njim niti nihče ni povedal, da z nakupom billovega softvera financirajo dobrodelno ustanovo, niti jim nihče ni povedal točno koliko prispevajo, koliko procentov njihove "donacije" bo prišel do cilja, kdo je cilj... mi lahko gre gates še tako na jetra, ampak to da je dal miljarde v dobrodelne namene, mi pa ne pride na pamet, da bi mu oponašal.

in zakaj naj bi bilo sporno, da lifrajo laptope v afriko namesto riža? šit, pač se na to najbolj spoznajo, ane?! zakaj bi red hat pomagal s štrikanjem volnenih zoknčkov za mrzle puščavske noči, če pa so veliko bolj usposobljeni za razvijanje kode, zakaj bi amd-jevi inženirji gradili vodovode, če pa so neskončno bolj produktivni pri štancanju čipov... jaz lahko imam še tako dober namen a če bom hotel za afriko zapravit 1000 EUR in bom lastnoročno šel vbrizgavat cepiva v mal črnčke, je velika verjetnost, da mi bo teh 1000 EUR zmanjkalo nekje nad sredozemskim morjem (beri, bore malo črnčkov bom cepil), unicef pa bo za mojih 1000 EUR cepil 500 otrok.
l'jga

LjubimPeezde ::

borchi: ta primerjava z Gatesom je totalno debilna. Več se mi pa ne da. Ah ta beautiful mind:)
To kaj dela Gates z denarjem nima nikakršne veze. Lahko bi si privoščil tudi 1000 kubanskih prostitutk (potemtakem bi kupci financirali te prostitutke). NIMA VEZE. Denar je njegov in dobra volja da razdaja. Tule gre pa za akcijo in razlike je nekak 180 stopinj. Mal se zamisli. To Koliko mesečnih plač stane software nima veze kot tudi nima veze koliko mesečnih plač te stane neka storitev (recimo frizerija). Podjetje ni dobrodelna ustanova. Če si škrtica se 1) ne ostrižeš 2) te ostriže mama 3) hodiš kot Richard Stallman:D! Nekateri mešate hruške in jabolka

A tut ko kupiš avto ali kolo preračunavaš kako bodo delničarji zapravili denar? Ali ko revež kupi avto ali kolo... se sprašuje da bo šel recimo 2% izdelka za nagrade upravi? Get a life:)

Zgodovina sprememb…

borchi ::

> Tule gre pa za akcijo in razlike je nekak 180 stopinj.

?! krneki...

icholas Negroponte is founder and chairman of the One Laptop per Child non-profit organization.

OLPC je praktično dobrodelna ustanova. tako kot gatesova fundacija. tako kot sem rekel, da mi na misel ne pride, da bi blatil gatesovo fundacijo, se mi zdijo neumna namigovanja, da je OLPC nateg, brezvezen itd. trudijo se po svojih najboljših močeh, prispevajo na tistih področjih na katerih lahko največ dajo.
l'jga

LjubimPeezde ::

ja ampak dragi borchi. Gatesova fundacija != Microsoft. Če to enačiš si debilček. Brez zamere.

OLPC pa so ustanovili zaradi ravno te dobrodelne akcije (in pa nekaj dealanja zraven ampak pustmo da ne bo krega). Cilj naj bi bil jasen!

se mi zdijo neumna namigovanja, da je OLPC nateg, brezvezen

Mislim da smo se pogovarjali o možni učinkovitosti same akcije.

Torej ne mešat Gatesova fundacije z Microsoftom ali fundacije ene druge multinacionalke z fundacijo drugega ustanovitelja... To so različni pojmi. Možno da jih nisi sposoben razumeti. Kar pa ni moja stvar

jype ::

LP> Gatesova fundacija != Microsoft

Money-wise tvoja trditev ne drži.

borchi ::

> Gatesova fundacija != Microsoft

and your point being... WHAT?

nikjer nisem rekel, da je gatesova fundacija = microsoft. in tudi če bi, kakšne veze ima to s čimerkoli. ali pa vsaj z OLPC? tako kot ima vsaka fundacija ali pa dobrodelna ustanova nek program oz. cilj, tako ga ima tudi OLPC. samo zato ker OLPC nima v programu napisano, da hoče vsem pizdam sveta zrihtat zastonj olušenih koruznih storžev, te organizacije ne naredi brezvezne, nepotrebne ali pokvarjene.

The Bill & Melinda Gates Foundation is dedicated to bringing innovations in health and learning to the global community

a zato ker ne piše "The Bill & Melinda Gates Foundation is The Bill & Melinda Gates Foundation" to pomeni, da je debilna? seveda ne, izbrali so si nek cilj, poslanstvo, prispevat pri inovacijah v zravstvu in izobraževanju, ker mislijo, da na tem področju lahko največ prispevajo. Ampak telebani bodo verjetno začeli kričat, da jim morejo najprej riž zmetat z avionov, ker če ti v trebuhu kruli se itak ne moreš nič naučit...
l'jga

LjubimPeezde ::

in tudi če bi, kakšne veze ima to s čimerkoli.

Hja ima veze, ima. Ravno zaradi tvoje krepko za lase privlečene primerjave par postov nazaj:) Ampak o tem se mi ne da več ker nima smisla.

Poglej, kdo pa govori da je gnoj vse skupaj?:\ Ampak če pomisleki pa niso dovoljeni potem pa sploh ne vem zakaj se o tej temi lahko debatira. Dej premisli malo.
In verjamem da vsakega odgovornega kupca dejansko zanima kaj se bo zgodilo s tem drugim laptopom/ali bo res prišel v ročice lačnega in revnega otroka. Kaj ti ni jasno? Akcijo seveda podpiram, a cilji in strategija morata biti jasni. Sej verjamem da so odgovorni vso zadevo dobro pretuhtali in da se ne bo delalo kar levo desno.

MTm2H37rqt7B ::

Heh, kaksno razmisljanje...

Torej, sem prostitutka (!) in grem na Rdeci kriv,UNICEF ali karkol in doniram denar. Kar naenkrat -> Ja, prostitutke hranijo sirote. (Nimam nic proti prostituciji, vendar sem moral it v ekstrem).
Ali pa dealerji drogic (ce ima veliko srce in donira kesh) ali pa karkol....

Tako razmisljanje imate, ko vezete Gatesovo fundacijo in Microsoft :) In je napacno.

Aholes....

Liker ::

Heh, koliko napisanega BS-ja, smrdi skoraj do nebes.

Moram rahlo 'popraviti' novico, namrec akcija ni, buy 2 get 1, ampak je 'give 1 get 1'. Vec o tem lahko zveste tudi tule:
OLPC donacije.
Kot je razvidno iz te strani bo to pac unikatna priloznost nabavit laptop in hkrati enega donirati. Donira se sicer lahko ze sedaj, ce pa se bo OLPC v 'razvitih' drzavah sploh dalo kupit normalno pa bomo se videli.

Pa se popravek, zadeva sploh ni misljena samo za afriko, ampak ocitno tudi za azijo in verjetno kaksno latinsko ameriko...

Malo OT:
Jure, tisto rocico za polnjenje so ze ukinili, ker se je izkazala za neprakticno in nezanesljivo.
Ima pa zadeva zelo solidne komponente, sploh LCD je state of the art 8-), 1200x900 na 7,5", in za tak zaslon bi v kakem Apple/Dell/Lenovo proizvodu doplacali vsaj toliko kot je vreden celoten OLPC.

Luka Percic ::

LCD in ohišje sta ok (v bistvu super za tako ceno).

Drugo je vse bljak, ampak ok, za tako ceno(200$)

Sem pa pred par meseci testiral os, pa je zanimiv, ampak hkrati okoren.

Nekako zaprto se mi je zdelo vse skupej, kar ni nujno slabo, pač zaključen izdelek.

Če se nemotim, so pa spustili touch, tako da to zgleda nebojo poceni tablice... če se nemotim ima namesto miške touchpad pred tipkovnico (naj me kdo popravi če se motim).
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

OLPC XO-3 bo tablični računalnik

Oddelek: Novice / Ostale najave
383565 (2873) Icematxyz
»

OLPC G1G1 prihaja v Evropo

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
333783 (2883) zee
»

OLPC v škripcih v Nigeriji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
10712746 (9156) jype
»

OLPC najavlja akcijsko prodajo v stilu "Buy-2-Get-1" (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
767670 (5982) Luka Percic

Več podobnih tem