Forum » Strojna oprema » LCD monitorji
LCD monitorji
barelyLegal ::
Zanimajo me določene zadeve glede LCD monitorjev (še posebej pixlov).
Torej, nekje sem bral, da screen saver lahko povzorči več slabega kot dobrega, kratkomalo ga LCD sploh ne potrebuje.
Zakaj bi screen saver povzročil kaj slabega?
Dalje, lahko sledeče stvari slabo vplivano na LCD:
- samo črna barva za background v windowsih
- gledanje filmov v temi
- igranje iger
- spreminjanje resolucije (npr. večkrat v parih minutah)
Nega LCDja:
- najbrž je treba paziti, s čem brišemo zaslon. Kaj je priporočljivo?
- je priporočljivo ugasnat LCD, če zapustimo rač. za daljši čas ali je bolje nastaviti , da se monitor ugasne po XY minutah?
Poleg odgovorov bi zaprosil še za kakšne dodatne nasvete.
Hvala
Torej, nekje sem bral, da screen saver lahko povzorči več slabega kot dobrega, kratkomalo ga LCD sploh ne potrebuje.
Zakaj bi screen saver povzročil kaj slabega?
Dalje, lahko sledeče stvari slabo vplivano na LCD:
- samo črna barva za background v windowsih
- gledanje filmov v temi
- igranje iger
- spreminjanje resolucije (npr. večkrat v parih minutah)
Nega LCDja:
- najbrž je treba paziti, s čem brišemo zaslon. Kaj je priporočljivo?
- je priporočljivo ugasnat LCD, če zapustimo rač. za daljši čas ali je bolje nastaviti , da se monitor ugasne po XY minutah?
Poleg odgovorov bi zaprosil še za kakšne dodatne nasvete.
Hvala
Error
bluefish ::
Ja, glede uporabe LCD monitorjev in posledičnega pojavljanja mrtvih pik se je pojavilo že kar nekaj teorij.
Gledanje filmov v temi nima nekega vpliva na to, saj je monitor neodvisen od "zunanje" svetlobe. Večkratno spreminjanje resolucije je lahko uničilo CRT monitor (predvsem starejše), saj je odpovedal elektronika, ki je skrbela za to. Pri LCD-jih pa verjetno to nima prevelikega vpliva.
Pri čiščenju je dobro paziti, da ne uporabljaš abrazivnih sredstev in čistil. Nekateri so tudi občutljivi na vodo, vendar le iz vidika sledov. Najbolje je, da uporabiš ustrezno čistilo oz. krpice, ki so navlažene s tem sredstvom.
Monitor je vsekakor dobro izklopiti ob daljši neuporabi. Je pa vseeno, ali uporabiš standby mode ali ga ugasneš sam.
To bi bilo nekaj na kratko.
Gledanje filmov v temi nima nekega vpliva na to, saj je monitor neodvisen od "zunanje" svetlobe. Večkratno spreminjanje resolucije je lahko uničilo CRT monitor (predvsem starejše), saj je odpovedal elektronika, ki je skrbela za to. Pri LCD-jih pa verjetno to nima prevelikega vpliva.
Pri čiščenju je dobro paziti, da ne uporabljaš abrazivnih sredstev in čistil. Nekateri so tudi občutljivi na vodo, vendar le iz vidika sledov. Najbolje je, da uporabiš ustrezno čistilo oz. krpice, ki so navlažene s tem sredstvom.
Monitor je vsekakor dobro izklopiti ob daljši neuporabi. Je pa vseeno, ali uporabiš standby mode ali ga ugasneš sam.
To bi bilo nekaj na kratko.
hvala za odgovore
Verjetno tudi igranje iger nebi povzročilo nič slabega (dolgoročno seveda) za LCDje (predvsem bi lahka bil skeptičen zaradi hitre menjave slik in barvnih odtenkov), ker bi potem tudi filmi... po tej moji čudni teoriji:)
glede screen saverja sem pa našel nekaj na wikipediji:
Verjetno tudi igranje iger nebi povzročilo nič slabega (dolgoročno seveda) za LCDje (predvsem bi lahka bil skeptičen zaradi hitre menjave slik in barvnih odtenkov), ker bi potem tudi filmi... po tej moji čudni teoriji:)
glede screen saverja sem pa našel nekaj na wikipediji:
Additionally, using a screensaver with a flat panel or LCD screen instead of powering down the screen can actually reduce the lifetime of the display, since the fluorescent backlight remains lit and ages faster than it would if the screen was turned off completely.
Error
Liker ::
No ja, bolje je povsem ugasniti monitor, saj s tem se dodatno zmanjsas porabo.
Pa screensaver je tudi brezvezen in dejansko "skodljiv". Bolje je nastavit da gre monitor v standby po nekaj minutah neaktivnosti.
aha.. zdaj bi bilo še dobro razčistiti glede barve... sem slišal oz. tudi videl neko LCD verzijo googla, da je ozadje vse črno.. torej črna barva "je dobra" za LCD?
Error
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | nakup očesu prijaznega LCD monitorjaOddelek: Kaj kupiti | 5787 (4252) | adisitko69 |
» | Eizo se ugasne samOddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ... | 4405 (3423) | PrimozR |
» | Nova anketa: kakšno je razmerje stranic vašega monitorja? (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ankete | 8439 (5669) | strictom |
» | Kateri LCD monitor WideScreen priporočate?Oddelek: Kaj kupiti | 2074 (1696) | Banananjam |
» | screensaver na lcd-ju?Oddelek: Zvok in slika | 971 (870) | Dr_M |