» »

pregrevanje ICH in zmrzovanje računalnika

pregrevanje ICH in zmrzovanje računalnika

b ::

Živjo vsem,

Brat ima težave z računalnikom, pravi, da mu ob delu z zvokom (ne vem točno katere programe uporablja, ker o tem nimam pojma) zmrzuje.

Konfiguracija:

plošča Intel DG965WH
procesor Q6600
4x 1GB RAM (ne vem proizvajalca zdej, lahko pa pogledam)
Gigabyte GeForce 7600GS
2x WD 320GB
(notri je tudi ena DSP karta, ne vem modela, ampak to je po mojem irelevantno, ker je jaz zdaj ne uporabljam.)

system summary

Napajalnik ima 12cm ventilator, na procesorju je box hladilnik, zadaj je še en dodaten ventilator, prav tako spredaj na vhodu. Če so ventilatorji vezani na ploščo, se nikoli ne vrtijo nad 1200 RPM.

Težava je v tem, da se ICH segreje na čez 70 stopinj. sedaj sem sprednji ventilator odmontiral, ga priključil direktno na molex, da se vrti z 2500 RPM, in ga nastavil tako, da piha na ICH in grafično (ki je fanless). Temperatura ICH-ja je padla pod 50 stopinj, ampak še vedno imam določene težave.

prime95 npr. javi takoj po zagonu torture testa (Blend):
FATAL ERROR: rounding was 0.5, expected less than 0.4

prime95 error

Ker npr. Small FFT torture test ne javi podobne napake (laufal sem ga sicer samo par minut, lahko bi se pojavila pozneje), sem sklepal na težave z RAM-om in pognal memtest86+ 1.70. Na žalost sem opazil, da je mašina zmrznila, predvidoma zaradi pregrevanja (sprednji ventilator takrat še ni pihal direktno na ICH). Test bom zdaj ponovil, a do zmrza ni bilo napak.

Kakšne ideje? Pregrevanje ICH-ja bi se verjetno dalo rešit tako, da bi nekako usmeril tok zraka prek njegovih reber, a očitno to ni edini problem. Mali umetnik je uspel na računalnik naložit tudi nekaj virusov, a ti niso glavni problem, če je mašina zmrznila tudi med memtestom, ko windows še niso pognani...

Kaj sploh še lahko poskusim, da bi lociral napako? Zdaj vidim, da obstaja novejši bios, bom še tega nadgradil.

b ::

update: pognal sem 4x burnp6 iz paketa cpuburn. Po kakšnih 30 minutah mašina še vedno brez težav teče. Temperatura procesorja se je povzpela do 18 stopinj pod thermal marginom. intel desktop utilities še vedno kaže, da se ventilator vrti z dobrih 1000 RPM, čeprav se je moral zavrteti kaj hitreje. Temperatura je namreč v max dveh minuta prišla z -45 na -19, zdaj pa stoji tam. Vsa 4 jedra so 100% zasedena.

Grem instalirat MBM, mogoče dobim bolj uporabne readinge.

Anyway, kot kaže je s procesorjem vse OK.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vzrok za BSoD

Oddelek: Strojna oprema
151027 (779) McAjvar
»

Zakaj je navijanje cool in zakaj ne (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
925073 (3683) Pyr0Beast
»

High-End računalnik (naveza amd/ati)!!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
867077 (5129) Vuli
»

Procesor???

Oddelek: Pomoč in nasveti
191563 (1216) DjVirus
»

(Ne)normalno segrevanje procesorja?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
232323 (1847) BlackHole

Več podobnih tem