» »

Prednosti in slabosti typo3 in Joomla portalov [kateri je boljši?]

Prednosti in slabosti typo3 in Joomla portalov [kateri je boljši?]

_Beast ::

Pozdravljeni, imam eno vprasanje, katerega bolj priporocate typo3 (www.typo3.org) ali Joomla (www.joomla.org) in zakaj, prosim utemeljite.... zanima me kateri je zmogljivejši, kdo ima boljši souport, community...

Osebno se že zelo dolgo ukvarjam z Joomla portali in jih kar obvladam medtem, ko me zadnje čase bode v oči Typo3... se splaca zaceti ukvarjati tudi s tem?



L.p.
www.lukalavrisa.com - kreativne rešitve.

Vice ::

1. Odvisno kaj zate pomeni splača... to je odvisno od potreb naročnika
2. Odvisno kaj rabiš, vsak ima določene stvari dobre in slabe, to da ima nekdo nekaj več še ni nujno da je boljše. Glede na izkušnje, vsaj zame, nobeden od teh free cms sistemov, ni bil uporaben za kakšno bolj profesionalno rabo.
3. Te Typo muči iz posebnega vzroka?

_Beast ::

Muci me zaradi nepoznavanja, zato tudi sprasujem.

In kateri kriteriji so tisti po katerih bi se ocenjevalo (bi stranka ocenjevala)?

V medsebojni primerjavi, za katerega se raje odlocate, se poslužujete in zakaj?
www.lukalavrisa.com - kreativne rešitve.

Tody ::

on the long run se splača naredit svoj CMS :) Tako lahko prirejaš zadevo tako kot tebi paše :)

Kdaj se bodo proizvajalci skregal, kdaj jim bo dost in kake derivate bodo naredili iz obstoječih projetkov je nemogoče vedit.

Brane2 ::

V čem pa delate te zadeve ? PHP, Python, Ruby ali kaj sedmega ? :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

snow ::

PHP je zaenkrat najbolj razširjen. Tudi najlažje dobit kakšen komercialen strežnik. Pa z lahkoto si postaviš apache+php+mysql, ker dobiš razne pakete na netu ala xampp.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Brane2 ::

O.K. Kje je potem prednost pred ready-made zadevami ? Samo v tem, da si bolj domač v lastni kodi ?

Ali ni nobenega odprtega projekta, v katerega bi lahko zlahka "not padel" ?

Je kdo tu že napisal nov modul za Apache ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Tody ::

Seveda so odprti projekti, kjer lahko pišeš svoje module zdraven. Stvar je v tem da nimaš kaj dosti kontrole. ČE ti neka stvar v samem jedru izdelka ni všeč, boš teško spremenil vse zadeve da bo zdeva pravilno delova. Če pa si narediš lasten CMS pač lahko tudi jedro spreminjaš saj veš kaj si delal in kje si delal. Poleg tega pa so te skripte lahko tudi manj napadene z strani razni botov ali hekerjev ali pač bolj odvisno od programerja :D

_Beast ::

Vzemimo za primer Joomla portal... sam lahko razvjaš, vendar predlagam, da pač updejtaš na zadnjo verzijo, ki jo souport naredi, fora je v tem, da si tako najbolj varen, saj zadeve, ki so najbolj izpostavljene vdorom so ponavadi najbolj varovane oziroma imajo popravke takoj zunaj, medtem, ko je tvoje programiranje znanje enega človeka, tam pa več tisočih.
www.lukalavrisa.com - kreativne rešitve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _Beast ()

HardFu ::

Sam vsekakor priporočam uporabo Typo3 saj sem že imel projekte tudi z joomlo (oziroma mambom). Razlika je predvsem v tem, da je joomla namenjena predvsem slabše tehnično podkovanim osebam, saj je v bistvu out-of-the-box portalski sistem, ki ga preprosto inštaliraš in stvar deluje, ko pa se pokažejo kakšne bolj specifične zahteve pa nastane kar velik problem, sploh če je specifičnih zahtev stranke veliko. Tu pa se potem pokaže moč typa3, saj praktično ni zahteve, ki jo preko sistema ni možno urediti, žal pa je dokumentacija precej nepregledna (večinoma za vsak problem obstaja dokumentirana rešitev, vendar se je potrebno kar potruditi, da jo na spletu tudi najdeš). Sam sem porabil kar približno pol leta, da sem se naučil uporabe typa, predvsem sistem logike, ki je kar precej drugačen od blog engineov in portalskih sistemov. VELIKA prednost typa je njegov sistem objavljanja novic in njih kategorij, saj je daleč najbolj okreten in prilagodljiv kar sem jih kdaj videl (sem testiral cca 30 CMSjev). Prav tako je za typo napisanih več tisoč pluginov (extensionov), tako da je za vsak problem rešitev najverjetneje že napisana in vam tako ni treba znati nobenega programskega jezika (razen osnov TypoScripta, gonilne sile typa3), seveda pa je vsekakor prednost če ga znate. Poleg tega typo zelo dobro podpira vloge oziroma userje, ki jim lahko določite praktično prav vse (kaj lahko urejajo, ali lahko in kam uploadajo, katera orodja lahko uporabljajo...), prav tako vsaki (pod)strani lahko določamo lasten template, ki je lahko napisan s skripto ali pa je (X)HTML naravnan. Praktično je možno prirediti typo svojemu načinu razmišljanja, in ko enkrat dojamete logiko, potem ste na konju. Moj zadnji (končan) projekt se nahaja na: http://les.bf.uni-lj.si (portal oddelka za lesarstvo biotehniške fakultete kjer študiram), vsebuje 70 uporabnikov (backend userjev) in prek 1000 podstrani. Takšne zahteve z joomlo nebi mogel uresničiti brez poseganja v same source datoteke. Glasujem torej za typo3.

Kar pa se tiče lastnih CMSjev pa jih ne priporočam, saj je nivo znanja in izkušenj posameznika (ali majhne skupine) veliko manjši kot ogromne skupnosti, kot sta typo3 ali joomla. Če se vas kdo odloči napasti in ima znanje na tem področju potem tak posameznik ne bo imel prav veliko dela.

LP
Tomaž
http://codeable.io


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri CMS

Oddelek: Izdelava spletišč
242323 (1586) GaS
»

Kateri CMS uporabljate ??

Oddelek: Izdelava spletišč
317748 (6985) lexios
»

Iščem najbolj primeren CMS

Oddelek: Izdelava spletišč
233577 (2135) svejk
»

CMS primeren za Radio

Oddelek: Izdelava spletišč
141573 (1203) bluefish
»

Kateri cms uporabljate?

Oddelek: Izdelava spletišč
212641 (1876) BlackOrange

Več podobnih tem