Forum » Omrežja in internet » najcenejša rezdelitev mrežnega kabla na 2 računalnika
najcenejša rezdelitev mrežnega kabla na 2 računalnika
;-) ::
zanima me najcenejša rešitev mojega problema...v sobo imam mrežni kabel, katerega bi rad razcepil na 2 računalnika da bi oba imela internet. Kaj naj uporabim router ali switch? In kaj je ceneje.
za 4 mega povezavo mislim da ni neke sile ane
za 4 mega povezavo mislim da ni neke sile ane
- premaknil iz Pomoč in nasveti: gkovac ()
flipflop ::
Kupi še eno mrežno pa ju poveži direkt, samo potem bo "glavni" moral bit stalno prižgan če boš hotu met net na drugmu.
madog ::
Po istem kablu lahko prpeleš za oba kompa naenkrat net.
Za 100MB mrežo rabš tko samo 2 parice UTP jih na 4 seprav samo razdeliš kabel na dva dela in stisneš konektorje tko k je treba se prav pine 1,2 in 3,6. Kvečjem če maš kompa delč narazn k štukat ti jih ne priporočam al pa če je na modemu samo 1 port pol se pa stvar spremeni in je najcenej switch.
Za 100MB mrežo rabš tko samo 2 parice UTP jih na 4 seprav samo razdeliš kabel na dva dela in stisneš konektorje tko k je treba se prav pine 1,2 in 3,6. Kvečjem če maš kompa delč narazn k štukat ti jih ne priporočam al pa če je na modemu samo 1 port pol se pa stvar spremeni in je najcenej switch.
5er--> ::
Ja in če mu ISP pusti samo 1 IP? Pol pade ideja s switchem v vodo in rabi router.
Tudi,če bo kabel podaljšal ne bi smelo bit problemov,če bo stvar narejena kot se spodobi.
[Mi dela streaming DVD videa na Dreambox brez problema na tak način.]
@EWEER:We need more info!
Tudi,če bo kabel podaljšal ne bi smelo bit problemov,če bo stvar narejena kot se spodobi.
[Mi dela streaming DVD videa na Dreambox brez problema na tak način.]
@EWEER:We need more info!
T-2 4/512
Ok je toto dovolj? pa kr kater switch oz. router priporočate še link...am mrežna bi bla ok sam me zanimajo tud druge možnosti(en komp bo itak skoz ON)
modem ma 4 porte sam mi ne koristi ker je od modema do sobe 20m pa nemorm še 1ga kabla zravn vlečt-res ne.
Ok je toto dovolj? pa kr kater switch oz. router priporočate še link...am mrežna bi bla ok sam me zanimajo tud druge možnosti(en komp bo itak skoz ON)
modem ma 4 porte sam mi ne koristi ker je od modema do sobe 20m pa nemorm še 1ga kabla zravn vlečt-res ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ;-) ()
CitroX ::
V Le-tehniki so imeli včasih razdelilec (oz. dva). Na vsaki strani ga natakneš in lahko izkoristiš en kabel za dve 10M liniji. Seveda moraš na vhodni strani imeti dva priključka. V nasprotnem primetu kupi wlan router, ne bo bistveno dražje, je pa bolje.
5er--> ::
Kot je že madog napisal, ne rabiš še enega kabla.Ta,ki je že potegnjen je v bistvu 1/2 neizkoriščen, zato lahko nanj priklopiš še en konektor in imaš svoja navidezna 2 kabla. Pa naj nekdo, ki ima T2 pove, če ta pusti, da se več uporabnikov priklopi samostojno gor na njihov modem.Če stavar deluje tako je tukaj za EWEER-a how-to:
Ti trenutno v tem kablu uporabljaš samo oranžen/belo-oranžen in zelen/belo-zelen par kablov.
[moder/belo-moder in rjav/belo-rjav par sta neuporabljena]
Na končnem delu (pri konektorju) olupi kabel in prereži neuporabljene žice [modra/belo-modra in rjava/belo-rjava] (NE VSEH kot je tukaj na sliki)
Sedaj lakho kabel podaljšaš ali pa kar takoj zraven dodaš še en UTP konektor.
Razlika je le v tem, da sedaj na mesto kjer naj bi bili oranžen/belo-oranžen, zelen/belo-zelen pari kablov daš kable z modro/belo-modro in rjavo/belo-rjavo kombinacijo.
Postopek ponoviš še na drugi strani (tam kjer imaš kabel vklopljen v modem?) in ga priklopiš.
Kako naj bi zgledal tvoj nov kabel:
Tako pa izgleda standardna vezava:
Edit: Verjetno bo zate lažje da kupiš 2x tole kot je predlagal CitroX.
Ti trenutno v tem kablu uporabljaš samo oranžen/belo-oranžen in zelen/belo-zelen par kablov.
[moder/belo-moder in rjav/belo-rjav par sta neuporabljena]
Na končnem delu (pri konektorju) olupi kabel in prereži neuporabljene žice [modra/belo-modra in rjava/belo-rjava] (NE VSEH kot je tukaj na sliki)
Sedaj lakho kabel podaljšaš ali pa kar takoj zraven dodaš še en UTP konektor.
Razlika je le v tem, da sedaj na mesto kjer naj bi bili oranžen/belo-oranžen, zelen/belo-zelen pari kablov daš kable z modro/belo-modro in rjavo/belo-rjavo kombinacijo.
Postopek ponoviš še na drugi strani (tam kjer imaš kabel vklopljen v modem?) in ga priklopiš.
Kako naj bi zgledal tvoj nov kabel:
Tako pa izgleda standardna vezava:
Edit: Verjetno bo zate lažje da kupiš 2x tole kot je predlagal CitroX.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 5er--> ()
Dead_Eye ::
Če imaš samo 2 PC-ja potem ti je najlažje, da kupiš switch in en kabel do drugega PC-ja. Če imaš/boš imel 3PC-je pa obvezno rabiš router, ker T-2 da samo 2 dinamična IP-ja(če imaš statični samo 1 in tako in tako rabiš router).
Najcenejše pa itak pride deljenje kabla, samo ti ne priporočam, raje dokupi še eno mrežno in vleči naprej(če bo 1 PC non-stop delal potem ni problema).
Najcenejše pa itak pride deljenje kabla, samo ti ne priporočam, raje dokupi še eno mrežno in vleči naprej(če bo 1 PC non-stop delal potem ni problema).
The one and only
Klemzz ::
...mam podobn primer...dons crknu router/server na kerem je biu CC, zdej začasno dokler ne dobim kako starejšo kištuljico sm hotu bridgat stvar, na tem pcju k ma direkt net, sm iz druge mrežne potegnu lan kabl na drug pc, use nastavm ampak na drugem pcju ni pod razno ne dela net...dodeli mu IP pol se pa konca...strani ne odpera itd. ma kdo kako idejo?
saj zaj mam 2 mrežni oz. ena še je zunaj kompa druga je intergrirana...kak pa zdaj nastavit približno? sem googlal pa nism nič našo.
nedelja ::
Ali lahko še eni kako pomagate:
dva računalnika in na obeh bi rad imel net (enega bom jaz uporablajl, drugega pa družinski člani), drugi računalnik bo oddaljen od prvega 5-10m, ali se mi bolj splača kupiti router ali switch?
Prvi rač.je prižgan kar večina dneva. Ali je možno da drugi rač.vidi kaj jaz išečm po net-u.
lp
dva računalnika in na obeh bi rad imel net (enega bom jaz uporablajl, drugega pa družinski člani), drugi računalnik bo oddaljen od prvega 5-10m, ali se mi bolj splača kupiti router ali switch?
Prvi rač.je prižgan kar večina dneva. Ali je možno da drugi rač.vidi kaj jaz išečm po net-u.
lp
Jakka ::
Pri voljadsl-u imaš očitno statičen IP, torej lahko naenkrat vzpostaviš le eno pppoe povezavo. Recimo pri siol adsl-u, če imaš dinamičen ip, lahko vzpostaviš najmanj dve pppoe povezavi naenkrat.
Torej najboljša opcija je router, ki se poveže in deli povezavo med oba računalnika.
Torej najboljša opcija je router, ki se poveže in deli povezavo med oba računalnika.
solatko ::
Poglej ta link in se odloči, zadeva mi že cca 2 leti deluje bp.:
http://www.nakupi.net/menu.php?&categor...
http://www.nakupi.net/menu.php?&categor...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Podaljševanje UTP kabla (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 28152 (13881) | denisbegood |
» | Kako zvezati kabel za LanOddelek: Omrežja in internet | 5082 (4256) | Bakunin |
» | 50m dolg UTP kabel - povezava ne deluje!?Oddelek: Omrežja in internet | 3984 (3334) | Jackass |
» | UTP kabel, 4 žice za mrežo, 4 so odveč, se jih da uporabiti za ISDN ?Oddelek: Omrežja in internet | 5016 (4668) | Boeing |
» | kakšna je razlika med navadnim UTP kablom in cross-overOddelek: Omrežja in internet | 3872 (3810) | alesrosina |