Forum » Loža » Zavajujoči prevodi novic na rtvslo.si
Zavajujoči prevodi novic na rtvslo.si
asduix ::
Dostikrat berem novice s področja znanosti in tehnologije na rtvslo.si oz. teletekstu a čedalje bolj se mi dozdeva, da novinarji (ali honorarni študenti), ki te novice prevajajo in prirejajo nimajo pojma oz. strokovnega znanja o tem, kaj dejansko piše v tisti novice.
Zadnji kiks je ta, da je umetno sladilo saharin strup (ok, ima določene stranske efekte kot ostala sladila) ter nato navajanje posledic brez vzroka oz. dokaza. Originalna novica na Nature.com poda malo drugačen pogled na celotno zadevo.
jao jao... ni čudn, da je OECD ugotovil, da je 80% slovencev funkcionalno nepismenih...[:'(]
Zadnji kiks je ta, da je umetno sladilo saharin strup (ok, ima določene stranske efekte kot ostala sladila) ter nato navajanje posledic brez vzroka oz. dokaza. Originalna novica na Nature.com poda malo drugačen pogled na celotno zadevo.
jao jao... ni čudn, da je OECD ugotovil, da je 80% slovencev funkcionalno nepismenih...[:'(]
gzibret ::
He, he. Podganam so saharin dali zgolj vohati (ima sladkast vonj), hranili pa so jih z litijem, ki povzroča slabost. To se da pogruntat že z srednješolskim znanjem angleščine. Ne rabiš vedet nobenih strokovnih besed.
Šlamparija ali neznanje?
Šlamparija ali neznanje?
Vse je za neki dobr!
Sergio ::
Uf uf. Beri enkrat 24ur.com. Jaz se vsaj enkrat dnevno odločim, da tega sajta ne povoham več. Šodr prve stopnje.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.
on se ji zoperstavi.
AmokRun ::
Ja poptevejevci so kekci hehe. Pa tam ne dobiš v redu članka napisanega, zmerej so not neke traparije.
Zadnje čase pa itak sam še filmčke gor šopajo iz you tube.
Da ne omenjam britney pa paris and shit...
Zadnje čase pa itak sam še filmčke gor šopajo iz you tube.
Da ne omenjam britney pa paris and shit...
Oxford ::
Polovica uredništva na MMC-ju je itak študentov Teološke fakultete, ki popoldne pretipkavajo novice s tujih novičarskih strani. Takoj je jasno, da znanost in teologija ne hodita ravno z roko v roki.
Zadnjič sem se namenoma spravil na avtorja enega članka o Plečniku. Na eni strani je bilo zagotovo 10 konkretnih tipkarskih in drugih napak (dvojina, rodilnik ...). Registriral sem se in v obliki komentarjev toliko časa pošiljal namige, v katerih stavkih so napake, da smo skupaj rešili "problem".
Zadnjič sem se namenoma spravil na avtorja enega članka o Plečniku. Na eni strani je bilo zagotovo 10 konkretnih tipkarskih in drugih napak (dvojina, rodilnik ...). Registriral sem se in v obliki komentarjev toliko časa pošiljal namige, v katerih stavkih so napake, da smo skupaj rešili "problem".
madmitch ::
Ste opazili s kakšno vnemo so garažni novinarji zagrabili dramatični sedanjik? Uporabljajo ga že za najbolj panalne reportaže o slonjih prdcih.
OK, o prevodih pa raje ne bi.
OK, o prevodih pa raje ne bi.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody
WiseBear ::
O tem sem že pred kratkim pisal v eni izmed tem.
Ne razumem, kako lako pišejo novico brez vsakršnega preverjanja slovničnih napak. Če že vsebinsko niso sposobni napisati nič pametnega bi lahko vsaj malo na slovnico pazili. Tule so se že v samem naslovu novice zatipkali. Glede same vsebine pa tudi nima več smisla zgubljati besed. Tale novica je npr. povsem brez repa in glave. Samo oni vejo kaj so z njo hoteli povedati.
LP
Ne razumem, kako lako pišejo novico brez vsakršnega preverjanja slovničnih napak. Če že vsebinsko niso sposobni napisati nič pametnega bi lahko vsaj malo na slovnico pazili. Tule so se že v samem naslovu novice zatipkali. Glede same vsebine pa tudi nima več smisla zgubljati besed. Tale novica je npr. povsem brez repa in glave. Samo oni vejo kaj so z njo hoteli povedati.
LP
Kakšnega črkovalnika naše medijske hiše ne premorejo? Se jim v njihovi vsevednosti in superiornosti zdi, da ga preprosto ne potrebijejo, ker oni vse znajo in vse vedo. Mah, nima smisla.
Zvedavec ::
Misliš, da so se zatipkali pri "okolijski"? Po SP2001 je to bolj prav kot "okoljski" (ker je rodilniška oblika "okolij" in ne "okolj").
Misliš, da so se zatipkali pri "okolijski"? Po SP2001 je to bolj prav kot "okoljski" (ker je rodilniška oblika "okolij" in ne "okolj").
Kaj pa okolje in iz tega okoljsko? Samo vprašam.
kronik ::
Tisti, ki se zgrazate nad novicami na rtvslo si ocitno niste pogeldali novic na 24ur. Tam so vsi nepismeni. Poleg tega pa veselo brisejo komentarje z kritikami nad clanki, bedniki.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kronik ()
Tisti, ki se zgrazate nad novicami na rtvsloSI ocitno niste pogeldali novic na 24ur. Tam so vsi nepismeni. Poleg tega pa veselo brisejo komentarje Z kritikami nad clanki, bedniki.
Po napisanem bi dejal, da si se ti tam učil slovenščine.
...na rtvslo, ocitno niste...
...komentarje S kritikami...
Ja in zakaj pol pizdakaš in bereš novice v tem, preziranja vrednem jeziku?
kronik ::
Glej nisem neki ekspert slovenskega jezika. Ce jaz opazim, da so clanki porazno napisani, potem bo nekdo, ki obvlada slovnico popenil
Citiram 24ur:
Japonec Taro Sekiguči se je namreč z vso brzino zaletel v motor, ki je ležal na progi. Tik pred tem je namreč padel Italijan Marco Simoncelli.
dalje:
Podjetje Kuču-Fuku je izdelalo srajce in jakne, ki jih je prijetno nositi tudi v najbolj neznosni vročini. Za svoje delovanje pa potrošita le eno petdesetino energije, v primerjavi z manjšo klimatsko napravo, je povedal direktor podjetja Hiroši Ičigaja.
So ti stavki slovnicno pravilni? Predvsem mislim na imena.
Citiram 24ur:
Japonec Taro Sekiguči se je namreč z vso brzino zaletel v motor, ki je ležal na progi. Tik pred tem je namreč padel Italijan Marco Simoncelli.
dalje:
Podjetje Kuču-Fuku je izdelalo srajce in jakne, ki jih je prijetno nositi tudi v najbolj neznosni vročini. Za svoje delovanje pa potrošita le eno petdesetino energije, v primerjavi z manjšo klimatsko napravo, je povedal direktor podjetja Hiroši Ičigaja.
So ti stavki slovnicno pravilni? Predvsem mislim na imena.
Japonska imena načeloma prečrkujemo s slovensko abecedo, tako da bi znala biti imena kar pravilna. Kvečjemu bi zamenjal brzino s hitrostjo (in pa v članku piše "med jutrajim ogrevanjem").
Drugi primer je pa precej dobesedno preveden (in še vejica je odveč). "Za svoje delovanje pa porabita petdesetkrat manj energije kot manjša klimatska naprava, ..." bi se precej lepše slišalo.
Drugi primer je pa precej dobesedno preveden (in še vejica je odveč). "Za svoje delovanje pa porabita petdesetkrat manj energije kot manjša klimatska naprava, ..." bi se precej lepše slišalo.
asduix ::
@kronik
vem za 24 ur. tudi finance.si imajo čedalje več bombastičnih novic in rumenih "poslovnih novic" in tudi tam brišejo komentarje, konkretno tukaj. V članku je itak skoraj vse v pogojniku in napihnjeno do onemoglosti...
btw. mogoče pa rtvslo.si niti ni kriva. Glede na to, da STA dobavlja veliko že pripravljenih novic za medije, so lahko tam naredili napako (velja še za kakšne druge novice bolj politične tematike). Kdo je na čelu STA, se pa tudi ve.
vem za 24 ur. tudi finance.si imajo čedalje več bombastičnih novic in rumenih "poslovnih novic" in tudi tam brišejo komentarje, konkretno tukaj. V članku je itak skoraj vse v pogojniku in napihnjeno do onemoglosti...
btw. mogoče pa rtvslo.si niti ni kriva. Glede na to, da STA dobavlja veliko že pripravljenih novic za medije, so lahko tam naredili napako (velja še za kakšne druge novice bolj politične tematike). Kdo je na čelu STA, se pa tudi ve.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: asduix ()
Jim je pa 24ur v enem stavku uspelo pozabiti tri vejice:
Lastniki restavracij, ki sodelujejo v kampanji so podpisali peticijo s katero so se obvezali, da bodo javno govorili o vsakem poskusu izsiljevanja za katerega bodo slišali.
Da o drugem ne govorim:
Prav tako se bo Tükovo obiskovanje slovenskih mest nadaljevalo do 7. septembra ...
V Tükovem volilnem štabu so v sporočilu tudi zapisali ...
Policija na študente strelja z gumjastimi metki ...
Na hrvaški obali je izginila slovenska državljenka Irena Mlakar z Jesenic.
Pogrešana ima rdeče lase ostrižene na paža in sivozelene oči.
Ljudje, ki se uklanjajo mafiji nimajo dostojanstva ...
Verjetnost, da se bo to zgodilo ni zelo velika ...
... zadošča za precejšnjo izboljšanje zdravstvenega stanja ...
To še Besana vse opazi
Lastniki restavracij, ki sodelujejo v kampanji so podpisali peticijo s katero so se obvezali, da bodo javno govorili o vsakem poskusu izsiljevanja za katerega bodo slišali.
Da o drugem ne govorim:
Prav tako se bo Tükovo obiskovanje slovenskih mest nadaljevalo do 7. septembra ...
V Tükovem volilnem štabu so v sporočilu tudi zapisali ...
Policija na študente strelja z gumjastimi metki ...
Na hrvaški obali je izginila slovenska državljenka Irena Mlakar z Jesenic.
Pogrešana ima rdeče lase ostrižene na paža in sivozelene oči.
Ljudje, ki se uklanjajo mafiji nimajo dostojanstva ...
Verjetnost, da se bo to zgodilo ni zelo velika ...
... zadošča za precejšnjo izboljšanje zdravstvenega stanja ...
To še Besana vse opazi
Sergio ::
Huh.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
on se ji zoperstavi.
on se ji zoperstavi.
roli ::
Hih kaj gre meni na žlivce, ko se vli spotikujo ob napikice !
Ne hecno mi je kako se vsi spotikajo ob majhne napakice. Če se nekdo zatipka v novici še ni tak problem (če le ni preveč takih napak). Najbolj pa mi gredo na živce lomilci vej oziroma tisti, ki tako hudičevo lgedajo na te vejice kot, da so iz zlata.
--------------------------------------------------
Seveda se moram kaj takega zahvaliti učiteljici za Slovenščino, ki je bila bolj tiho kot pa, da bi kaj govorila. Vem, da se vejice uporabljajo pri, ki, ker, ko, da, če za kaj drugega pa bolj malo. Saj najbrž je omenila problem je samo, da si se v razredu bolj skrival, da ti ni kaj priletelo v glavo kot pa poslušal učiteljico.
Na srečo je od sedaj naprej ne bom več poslušal.
Torej za vejice v novicah se lahko zahvalite ekstremnim razmeram v razredih !
EDIT: Zaradi te teme sem spremenil podpis!
Ne hecno mi je kako se vsi spotikajo ob majhne napakice. Če se nekdo zatipka v novici še ni tak problem (če le ni preveč takih napak). Najbolj pa mi gredo na živce lomilci vej oziroma tisti, ki tako hudičevo lgedajo na te vejice kot, da so iz zlata.
--------------------------------------------------
Seveda se moram kaj takega zahvaliti učiteljici za Slovenščino, ki je bila bolj tiho kot pa, da bi kaj govorila. Vem, da se vejice uporabljajo pri, ki, ker, ko, da, če za kaj drugega pa bolj malo. Saj najbrž je omenila problem je samo, da si se v razredu bolj skrival, da ti ni kaj priletelo v glavo kot pa poslušal učiteljico.
Na srečo je od sedaj naprej ne bom več poslušal.
Torej za vejice v novicah se lahko zahvalite ekstremnim razmeram v razredih !
EDIT: Zaradi te teme sem spremenil podpis!
http://www.r00li.com
Zgodovina sprememb…
- spremenil: roli ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Patrija po volitvah?Oddelek: Problemi človeštva | 2426 (1785) | Person |
» | Cvikel najel Klavoro in Gričarja za svetovalcaOddelek: Problemi človeštva | 1599 (1227) | jozek |
» | Power Over Kloker- IBM...Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 3695 (3017) | Mercier |
» | Tudi Yahoo! bo sledil uporabnikomOddelek: Novice / Zasebnost | 2904 (2407) | BBB |
» | Finci bodo povezovali IrakOddelek: Novice / Nokia / Symbian | 2656 (2656) | frenk |