» »

WLAN in routerji

WLAN in routerji

dr.house ::

Pred kratkim sem dobil prenosni računalnik, ki pa se mi zdi brez interneta skor neuporabn (verjemte, da res). No edini način, da ga prklopm je, da izštekam namizni računalnik pa vklopen laptopa. To se mi nekak ne zdi zadost komot, poleg tega sm tud vtič že čist zrabu.
Zared tega sem se odloču, da bi si postavu brezžično omrežje, kupu router. Pč v router bi prklopu internet ADSL, potlej bi komp povezu na router žično, laptopa pa bezžično.
Tega še nikol nism delu, zato bi rabu mal vaše pomoči. Kjerkol si kej preberem o tem se govori nekaj o statičnih IP, je res, da moreš pr Siolu statičen IP naročit?
Vem, da za vse skupi rabm router, kmp ma wlan že vgrajen, a rabm pol še kej?
No pa velik tud z mule downloadam, a bi se poznal, če bi šlo vse skup čez router, downloadow bi po žični povezavi na namizen komp. Aja, a ni komp s statičnim IP bolj ranljiv?

No nimam glih pojma, tko da sm mogoče zdej kje mim udaru, bi bil vesel če me popravte :) . Pa povejte če mislte, da je to možn postavttdu če nisi glih strokovnjak, al nej ostanem pr dobri stari žici?

Hvala če mi bo kdo odgovoru

bluefish ::

če boš na router povezal dva računalnika ne potrebuješ statičnega IP-ja. Glede na to, da uporabljaš tudi P2P (eMule,...) si omisli zanesljiv router (malo poglej po ST, ker je že polno tem o izbiri routerja).

Nato router povežeš z modemom, na router pa priklopiš računalnik s kablom, prenosnik pa se bo povezoval brezžično. Seveda se bo uporaba eMule poznala na povezavi, vendar pa pri dobrih routerjih lahko določiš omejitev hitrosti in števila povezav na posamezen računalnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

dr.house ::

Hvala za tolk hitr odgovor. Ja obeh računalnikov nebi mel skupi na net prkloplenih, tko da pomoje se res kej velik nebi poznal. Bom prebral tm o izbiri routerja. Sam kaj mislš/-te, kolk more približn bit cena routerja, da veš, da je dober. Al cena ne more mert kvalitete? Mogoče kir k bi ga priporočal?
Hvala

OmegaBlue ::

Gremo kar od začetka ;)

Za wifi omrežje lahko uporabiš brezžični router ali samo dostopno točko, ki omrežje samo razširi a ne usmerja prometa. Glede smiselnosti nakupa ene izmed teh naprav je odvisno kako imaš trenutno postavljeno omrežje, ker cenovna razlika med routerjem in AP je zanemraljiva in tudi router lahko po potrebi nastaviš da se obnaša kot navaden AP. Če želiš priklopit 2 računalnika ne rabiš statičnega IP pri siolu, če se prav spomnim ti siol omogoča oz. dovoljuje 4 PPPoE seje hkrati, kar pomeni da bo mogel vsak računalnik sam vspostavit povezavo. V primeru da boš kupil router bosta oba računalnika imela enak zunanji ip in seveda bo potrebno odpiranje portov za razne aplikacije, ki to zahtevajo (primer je p2p, ki ga omenjaš). Na prenosih se preko dobrega routerja popolnoma nič ne pozna na hitrosti, za kaj takega je priporočen kak Linksys WRT54GL ali Buffalo WHR-HP-G54, oba se da nadgraditi z 3rd party firmwarom kot so dd-wrt, open-wrt ali tomato.

In ne na statičnem IP nisi nič bolj ranljiv...
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

dr.house ::

Ja tko je. Men so skoz govorl sam od routerja, za dostopno točko pa prvič slišm. Prov domačga omrežja nimam. Mam adsl modem, pa nanjga prključen računalnik. Edin kar bi rabu na novo je, da bi lahko vzpostavu brezžično povezavo s laptopom in to po možnosti, k je najlažja. Kaj nej pol izberem.

OmegaBlue ::

Potem se ti skoraj bolj splača kupit enega izmed zgornjih routerjev(buffalo je malo cenejši), saj imata še dodatne 4 lan porte kamor boš lahko priklopil računalnik preko kabla, AP ima samo 1 lan port in naprej wireless - torej zahteva vsaj še nek obstoječi switch. Router lahko potem skonfiguriraš kakor ti paše, lahko ga nastaviš, da ti usmerja promet ali pa ga nastaviš samo kot "razdelilec" na wifi in žico - potem seveda vsak računalnik sam vzpostavlja povezavo na internet.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

dr.house ::

No pol bom kupu enga izmed teh dveh. Lepši mi je sicer drugi. Sam a je kakovost kej različna, al pa težavnost namestitve(razni čarovniki), ker pr tem nebi šparu, pa tud 12 eu ni ne vem kaka razlika.

dr.house ::

Zdej sm ga najdu ma mimovrste
klik
piše, da je linux verzija. A to kej pomen? A pomen, da ga lahk sam na linux uporabljaš?

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

Ne, to pomeni, da router uporablja nastavitve na osnovi linuxa in je tako njegova programska oprema bolj nadgradljiva, saj lahko uporabiš dd-wrt, open-wrt, tomato,...

Skratka, naj te ne skrbi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

OmegaBlue ::

Oba navedena modela uporabljata za delovanje prirejeno linux opremo, zaradi tega so zmogljivosti izredno dobre za ta cenovni rang (oz. najboljše kar dobiš za domačo uporabo) in seveda preneseta p2p brez problema, če nadgradiš oz. zamenjaš na kakšn bolj zmogljiv firmware še QoS - dodeljevanje prednostni prometa omejevanje hitrosti in podobno.

To da je linux verzija, nima nobene povezave kateri operacijski sistem uporabljaš na svojem računalniku, ne se bat ;)
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

dr.house ::

No prov lepa hvala obema, zlo sta mi pomagala in zdej sm že naroču linksysa pri mimovrste=).
Upam, da ga dobim čim prej, pol pa upam, da bom znol to namestit. No drgač bom pa še kej napisu:)) , upam da me naute že naveličani.

dr.house ::

Ratal mi je router pa omrežkje kr dobr namestit, zdej mam pa mal problemov z mule in sicer rutico čez oči. To se prav da mom odpret porte, kar pa sm naredu po tele strani http://www.portforward.com/english/rout..., kako se vam zdi? Je to vredu? Kle je pr IP sam ena ničla? Je to vredu, k na eni strani je pisal da morš z doa ip prebrt pa ga sm vnest. Aja, pa zravn menija v mulah je za s klukco označt okol upnp, kaj to pomen pa kaj mi korist. Pa še če maš z odprtii porti dist bl ranljivo mrežo.
Hvala za odgovore.

Tonći ::

bom kr tuki prašal, da ne bom nove teme odpirat! Kakšne izkušnje imate z asusom WL 500W. LINK
Ali vam nese čez armiran beton?

Tihi Mi53k ::

Meni Asus WL-500g (starejši model) nese iz mansarde v klet, torej čez dve plati.

Tonći ::

Trenutno testeram liksysa 54GS pa dobim signala sam 25 do 35 posto v svojo sobo ki je oddaljena 5 metrov vmes sta pa 2 zida! Je možno pri asusu spreminjat moč signala?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tonći ()

OldSkul ::

Če maš GS varjanto je to verjetno "taslaba" verzija in je za na odpad. Zrihtaj si Linksys WRT54GL in ne GS.
Potem pa gor namestiš modificiran firmware in povečaš med drugimi tudi oddajno moč.
Lp

Tonći ::

Tega mam samo na testu doma oziroma začasno in ima nadgrajen firmware! Kupil bi si asusa 500W! Kake izkušnje z različnimi asusi ali dotičnim modelom!

velikiB ::

Imam Asusa WL500-W. Dela mi super vendar imam en problem. Na router imam priključen PC in sicer preko kabla, prenosnik pa uporabljam brezžično. Prooblem imam z odpiranjem nekaterih internetnih strani na prenosniku ( Simobil, Slotech...). Na PC mi strani nalaga brez problema.
VelikiB

niko7890 ::

Živjo rad bi kupil brezžičen router pa me zanima kateri je boljši in tudi KATERI IMA BOLJŠI DOMET od teh dveh. Linksys WRT54GS Router Brezžični router D-Link DI-524 54Mb/s Lepo prosim če mi lahko kdo pove svoje mnenje, hvala. LP

jan01 ::

@niko7890 Oba zanič! Kupi buffalo whr-hp-g54 oz router po n standrtu asus wl-500w

niko7890 ::

Jaz bi se rad povezal na prijateljev internet ki pa je odaljen od mene 70 metrov ravne linije. Ampak za router D-Link DI-524 54Mb/s PIŠE: domet do 100 m (noter), do 400 m (zunaj)

jan01 ::

ALi hočeš marketinški crap ali realnost?

Spajky ::

"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kateri router priporočate

Oddelek: Omrežja in internet
393956 (2381) Mesar
»

Kateri router naj kupim? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
879724 (6465) janezek67
»

Kateri usmerjevalnik (router) ?

Oddelek: Kaj kupiti
282581 (1872) blackbfm
»

Kateri Wireless-N Gigabit Router

Oddelek: Kaj kupiti
122669 (2228) NetName34
»

brezžični router

Oddelek: Kaj kupiti
202198 (1773) SimplTech

Več podobnih tem