» »

osnove routinga

osnove routinga

bjelakrez ::

hmmm mogoce se bodo komu zdela vprasanja trivialna, ampak z routerji in switchi res se nism meu opravka.

torej, iz starga racunalnika bom naredu router (najbrz ubuntu server + shorewall). na njega bo prkloplen switch in na switch ostali racunalniki. predvidevam, da ostali racunalniki vidijo en drugega? a je mozno, da je en izmed njih NAS in ostali dostopajo do njega? kako prepoznam dolocen racunalnik, razen po ipju (na tak nacin k je npr dyndns service, sam za lan)? vsak bo namrec dobu po DHCP vsakic drug ip. a lahko na enem izmed njih laufa ftp server, ki se ga vidi tudi od zunaj in kako?

netanyahu ::

predvidevam, da ostali racunalniki vidijo en drugega? a je mozno, da je en izmed njih NAS in ostali dostopajo do njega?
Da in da.

kako prepoznam dolocen racunalnik, razen po ipju (na tak nacin k je npr dyndns service, sam za lan)? vsak bo namrec dobu po DHCP vsakic drug ip.
DHCP strežnik na usmerjevalniku lahko konfiguriraš, da znanim računalnikom (glede na Ethernet MAC naslov) vedno dodeli isti IP naslov.

Skupaj z IP naslovom računalniki prek DHCP dobijo tudi podatke o imenskih DNS strežnikih. Kot IP naslov DNS strežnika posreduješ IP naslov usmerjevalnika, na katerem poganjaš DNS strežnik, ki razrešuje imena za notranje računalnike. Poizvedbe za imena, ki niso v notranje mreži, DNS strežnik na usmerjevalniku posreduje ISP-jevim DNS strežnikom in odgovore tudi predpomni (za celo omrežje).

Če nočeš poganjati (in nastavljati!) pravega DNS strežnika (BIND), lahko uporabiš simpatičen program Dnsmasq, ki je kombinacija DHCP in DNS strežnika. V eni datoteki našteješ MAC in IP naslove računalnikov v notranji mreži in njihova imena.

a lahko na enem izmed njih laufa ftp server, ki se ga vidi tudi od zunaj in kako?
Da. Na usmerjevalniku je potrebno nastaviti 'port-forwarding'. Ves dohodni promet za določena vrata (npr. tista za FTP) usmerjevalnik preusmeri na enega od notranjih računalnikov.

bjelakrez ::

hvala za odgovore. ne, z bindom se nocm ubadat, tko da sm mislu dnsmasq ja. bomo vidl, ce bo ratal. se neki me zanima glede switcha. kaj switch sploh dela? a ce je switch prkloplen na router, pol router misl da je npr 5 racunalnikov prkloplen na njega in dodeli vsakmu svoj ip? al dodeli ip tistemu necemu, kar je pac prkloplen na ethX in pol tisto nekaj naprej muti al kako?

MTm2H37rqt7B ::

Switch si na grobo predstavljal kot elektricni razdelilec :) Vendar zelo na grobo.

Ja, router bo videl vseh 5 PCjev in vsakemu dodelil svoj IP.

bjelakrez ::

@netanyahu: kako pa to nardim v dnsmasq, da da nekaterim karticam zmeri isti ip? pa zanima me se kaj (kje) je treba narest, da dela dns forwarding al karkoli ze, skratka da dela web na vsakem od racunalnikov. zdej sm v vsakem rocno vpisu dns serverje. kako narest, da jih dobi od routerja oz. neki podobnega? a nebi to dnsmasq ze sam mogu?

bjelakrez ::

a je mozno, da ne smejo bit racunalniki na switch povezani s crossover kabli? za dva racunalnika ne vem, s kasnimi kabli sta povezana (mozno da nista crossover), za tretjega pa vem da je s crossover in ta tretji ne dela. a mi loh kdo razlozi?

Spc ::

Če imaš switch kateri podpira MDI/X potem je vseeno ali je crossover ali ne.
:D
 

bjelakrez ::

ok kul. ocitno mam js hub in ne switch. in ce prov razumem ma hub en uplink port in tja not utaknes crossover kabl iz routerja, na ostale porte pa prklops ostale racunalnike s patch kabli. a bo neki tazga?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Siol TV STB - software

Oddelek: Omrežja in internet
4510304 (3076) Klemen Košir
»

Postavitev strežnika in lokalnega omrežja

Oddelek: Omrežja in internet
81687 (1404) NoName
»

Ne razumem teh naslovov IP :)

Oddelek: Omrežja in internet
4210975 (9643) SasoS
»

Poimenovanje računalnikov v mreži

Oddelek: Omrežja in internet
51224 (1041) fiction
»

Vrhovni strežniki z IPv6

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
405841 (4057) MrStein

Več podobnih tem