Forum » Strojna oprema » Izbira RAID
Izbira RAID
knesz ::
Trenutno sem v fazi postavljanja serverja, operacijski sistem bo Debian Etch. V serverju bosta med ostalo strojno šaro tudi dva 250GB diska, SATA2, ki bosta garala v raid1.
Tukaj pa postavljam vprašanje:
ali naj uporabim softverski raid, ali strojni. Etch ima dokaj enostavno postavitev raid1 (vir: google), strojni za linux je pa cenovno razmeroma neugoden (pač sem gorenjc).Predvsem me zanimajo argumenti za/proti, dobrodošle bodo pa tudi vaše morebitne izkušnje ob menjavi crknjenega diska. Mogoče bi ob tem še izkoristil priliko ter povprašal linuxaše, kateri raid kontrolerji so primerni za linux. Po mojih izkušnjah, so razni ST-lab ter ostali do 30€ za linux neuporabni (kljub nastavitvi raida, linux še vedno vidi 2 diska namesto enega).
Hvala za odgovore
Tukaj pa postavljam vprašanje:
ali naj uporabim softverski raid, ali strojni. Etch ima dokaj enostavno postavitev raid1 (vir: google), strojni za linux je pa cenovno razmeroma neugoden (pač sem gorenjc).Predvsem me zanimajo argumenti za/proti, dobrodošle bodo pa tudi vaše morebitne izkušnje ob menjavi crknjenega diska. Mogoče bi ob tem še izkoristil priliko ter povprašal linuxaše, kateri raid kontrolerji so primerni za linux. Po mojih izkušnjah, so razni ST-lab ter ostali do 30€ za linux neuporabni (kljub nastavitvi raida, linux še vedno vidi 2 diska namesto enega).
Hvala za odgovore
SasoS ::
Z r1 bo najbrž softwareski popolnoma ok (hardwareski pride prav pri petki, da računa checksume). Z raid karticami je pa tako - za tiste prave, strojne, rabiš tudi prave gonilnike. Če jih proizvajalec nima, potem je jeba. Tu so dobri recimo 3ware kontrolerji. Za ostale kartice (tiste do 30€ ) obstaja pa generičen dmraid gonilnik. Ker je kartica sama tako ali tako programska, dmraid samo dešifrira iz diskov podpis za kakšen raid gre in temu ustrezno prikaže device. Meni taka postavitev deluje super na rezervnem strežniku (primarni ima serveraid )...v biosu od kontrolerja lahko kreiram polja, kloniram diske, linux pa potem najde taprave diske...
zee ::
softverski RAID-6 na Gentoo (AMD64 arhitektura) in dela bp.
spodobne RAID kartice stanejo ~300 in več.
spodobne RAID kartice stanejo ~300 in več.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Preprost RAID-1 - kateri kontroler za Linux?Oddelek: Kaj kupiti | 1324 (1138) | zee |
» | Opcije glede RAID-aOddelek: Strojna oprema | 2385 (2020) | wave |
» | je raid prenosljiv?Oddelek: Strojna oprema | 1970 (1572) | All |
» | Linux in LVM- ma kdo izkusnje ?Oddelek: Operacijski sistemi | 1487 (1254) | ender |
» | [Linux] Kateri RAID postaviti?Oddelek: Operacijski sistemi | 1718 (1535) | zee |