Forum » Kaj kupiti » Preprost RAID-1 - kateri kontroler za Linux?
Preprost RAID-1 - kateri kontroler za Linux?
duimstra ::
Rad bi si sestavil en mini Linux server za doma (za VPN, backupe in podobno).
Namestil bi CentOS (bivsi Redhat).
Verjetno imam 2 opciji:
- dedicated RAID kontroler za domaco uporabo
- maticno plosco, ki podpira vsaj RAID-1
Vseeno mi je, katero od teh dveh opcij uporabim, zanima me samo naslednje - kaj kupiti, da bo 100% delalo na CentOS brez nepotrebnih zaje*ancij z gonilniki?
Hvala!
Namestil bi CentOS (bivsi Redhat).
Verjetno imam 2 opciji:
- dedicated RAID kontroler za domaco uporabo
- maticno plosco, ki podpira vsaj RAID-1
Vseeno mi je, katero od teh dveh opcij uporabim, zanima me samo naslednje - kaj kupiti, da bo 100% delalo na CentOS brez nepotrebnih zaje*ancij z gonilniki?
Hvala!
Mavrik ::
Nobeno opcijo od tega.
Uporabiš linuxov dm-raid, ki je zanesljivejši od kateregakoli poceni kontrolerja.
Uporabiš linuxov dm-raid, ki je zanesljivejši od kateregakoli poceni kontrolerja.
The truth is rarely pure and never simple.
Se pravi potrebujem samo matično, ki bi mi podpirala toliko diskov, kolikor jih rabim (npr. vsaj 4) in v navezi z dm-radi je to to?
futune ::
Ja. Dmraid (ali mdadm, če hočeš še kako alternativo pogledat preden se odločiš) dela super v takih konfiguracijah.
brodul ::
Najbolj se ti splaca uporabit dmraid. Ce bos kdaj kupoval hardwarske raide se vedno kupi 2 ali 3 iste serije (na zalogo).
Pretending to be a mature adult is so exhausting.
Mavrik ::
Ja. Dmraid (ali mdadm, če hočeš še kako alternativo pogledat preden se odločiš) dela super v takih konfiguracijah.
Ahem. Mdadm je samo orodje za upravljanje z dm-raid modulom :P
duimstra: Btw, samo majhno opozorilo - dm-raid je načeloma veliko težje zrihtat če z njega tudi bootaš, zato se splača meti poleg polja še kak majhen disk / ssd, ki ima boot (in root če želiš) particijo.
The truth is rarely pure and never simple.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mavrik ()
zee ::
Tak problem pa spet ni, no.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
trnvpeti ::
Ahem. Mdadm je samo orodje za upravljanje z dm-raid modulom :P
duimstra: Btw, samo majhno opozorilo - dm-raid je načeloma veliko težje zrihtat če z njega tudi bootaš, zato se splača meti poleg polja še kak majhen disk / ssd, ki ima boot (in root če želiš) particijo.
zakaj je veliko tezje zrihtat?
Tomay ::
Na poceni kontrolejih nima smisla postavljat sistema na Linuxu, ker jih Linux vidi diske skozi kontroler.
Do sedaj sem imel v glavnem dobre izkušnje z dmraid, samo monitoring raida in smarta je dobro nastavit, da veš, če gre kaj narobe.
Do sedaj sem imel v glavnem dobre izkušnje z dmraid, samo monitoring raida in smarta je dobro nastavit, da veš, če gre kaj narobe.
Voodoo 4Ever
Ok, super :)
Lahko kdo priporoči kakšno pametno matično ploščo, ki bo brez težav delala pod linuxom?
V zadnje ko sem to počel, sem imel nešteto težav s hardware podporo, je pa res, da je že kar nekaj let od tega...
Lahko kdo priporoči kakšno pametno matično ploščo, ki bo brez težav delala pod linuxom?
V zadnje ko sem to počel, sem imel nešteto težav s hardware podporo, je pa res, da je že kar nekaj let od tega...
zee ::
V splosnem se izogibaj grafikulj od AMD/ATI, pa bo vse ok.
Softverski RAID-1 lahko ustvaris igraje med instalacijo Ubuntu Linuxa. Uporabiti moras Ubuntu alternate CD.
Softverski RAID-1 lahko ustvaris igraje med instalacijo Ubuntu Linuxa. Uporabiti moras Ubuntu alternate CD.
zee
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | MBWE-WL 1 TB nadgradnja na 2 TBOddelek: Pomoč in nasveti | 2116 (1742) | sas084 |
» | Najljubši Linux/Unix OS/Distro (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Operacijski sistemi | 38370 (27601) | diler515 |
» | Kaj kupiti za shranjevanje 10T podatkovOddelek: Kaj kupiti | 12478 (9919) | HighBane |
» | Kreiranje RAID1 v linuxuOddelek: Pomoč in nasveti | 992 (820) | c3p0 |
» | [ Linux ] RAID problem ...Oddelek: Operacijski sistemi | 1454 (1380) | kekz |