» »

Faraonke

Faraonke

STASI ::

Verjetno ste se že tudi nekateri srečali z majhnimi rdečimi nadležnimi mravljami faraonkami. Imate kak nasvet kako se jih znebiti?

Probal sem že vse, pa mrcine male še vedno lazijo po bajti.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

steev ::

Potem ti pa ni pomoči, če si probal vse.
:|

McHusch ::

Se pridružujem vprašanju.

Prav tako apeliram na pravnike, da mi povedo, kako prepričati stanovalce, da naj vendarle podpišejo soglasje, plačajo tiste uboge fičnike in dovolijo profesionalcem deratizirati cel blok. V vsakem bloku je namreč nekaj pacientov. Imamo kakšno pravno podlago?

STASI ::

Dober point McHusch. Pri nas imamo podobno situacijo. Nekaj premaknjenih ljudi, ki ne dovolijo profesionalcem vstop v njihovo stanovanje da bi pošpricali.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

mihec87 ::

Najbolje da začneš po bloku škropit sladkano vodo(vidi se itq ne..), bojo kmalu podpisali in dali fičnike..

Glede faraonk pa čim manj hrane, bonbonov in tega puščat v kuhinji po elementih itd..Pa tam ko not lazijo pošpricat s kakšno pizdarijo biokil or smth. pač morš bit vztrajen ko jih vidiš kr špricat nonstop..
Soseda je neki časa mela lonček not pa med in so mravle lazle v lonček vn pa niso pršle..

steev ::

Kaj pa tiste zelen pizdarije. Taka zelena kutija, ki jo daš v kak kot in mravlje počai umirajo. Mi smo mel tut kakih 5 let mravlje po stanovanju in smo dal kake 4 kutije po celem fletu. Samo mislim da niso bile rdeče, ampak tiste navadne - se ne spoznam na mravlje :D
:|

llc ::

obilno špricaj s faracid-om (strup posebej za faraonke), posebej tam kjer prihajajo v stanovanje in ni hudič da bojo šle rajš k sosedu.

Kar pa se tiče soglasja v bloku, kolikor jaz razumem, če večina lastnikov na zboru lastnikov sprejme sklep o deratizaciji celotne stavbe, se ta pač opravi tam, kjer to lastniki pustijo, stroške pa podeli med vse lastnike, tudi med tiste, ki tega niso hotel. Potem, ko bojo ene 3x plačal za storitev, se bojo pa mogoče premisll, pa sodeloval...

krneki0001 ::

Če ti ne smrdi preveč uporabi petrolej. Namaži z njim po kotih in o mravljih poteh. Sigurno jih odstrani za nekaj časa - pri nas jih potem ni bilo pol leta.

mare_ ::

Menda ne marajo cimeta...

darkolord ::

Ma, uničit je treba gnezdo, drugače bodo vedno nove prihajale.

Recimo nekaj takega:

Raid ® Double Control Ant Baits
Raid ® Double Control Ant Baits contain two types of food that ants eat. Place baits by ant trails or close to areas where ants are present. The bait food is then carried back to the nest to kill the queen and destroy the entire colony.

Pri nas smo jih včasih imeli ogromno, sicer ne vem kateri ukrep točno je najbolj pomagal (uporabljali smo kar nekaj podobnih "pasti"), a zdaj jih na srečo ni več.

BigWhale ::

> Menda ne marajo cimeta...

Res je. Preko malo posutega cimeta ne bodo sle. Jaz sem bil sprva skepticen, potem pa nisem mogel verjeti, kako je stvar delovala.

Iz tam kjer prilezejo malo cimeta nasujes. Potem najdejo drugo luknjo in to ponovis, vsega skupaj nekajkrat in bo fertik. Vsaj pri meni je bilo.

Tear_DR0P ::

pri nas so bile faraonke večkrat
enkrat so jih pregnale črne mravlje, ampkan nato se teh nismo mogli znebiti
drugače pa vedno špricanje - faracid pomaga, ampak omeji problem le lokalno in za nekaj časa, profesionalni izganjalci mrčesa pa zadevo opravijo temeljito - tudi pri nas so bili heroji, ki niso hotl nikogar spustit v stanovanje, ali pa so trdili da mravlje mamo samo mi ker mamo umazan - ampak ko se je prešpricalo po pol bloka, so tudi oni kamlu dali špricat

težava pri faraonkah je da imajo rado toplo in se selijo po toplovodih zato se jih lahko tudi znebiš, pa se vrnejo
potem pa še en hec z maticami - v drugih mravljiščih je samo po ena matica, pri faraonkah pa jih je tudi po več skupaj
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Unknown_001 ::

Pozdravljeni, v izogib odpiranju nove teme, sem si kar tole odsluženo sposodil.

Namreč po novem živim v bloku in recimo, da imam stanovanje realtivno čisto. 1x tedensko generalka, pa ene 2x še sprotno čiščenje kopalnice in mogoče brisanje tal če jih zaserjem s kako mastjo, ali se mi ne da sezut pa s čevlji polomastim po stanovanju, posoda vedno isti dan pospravljena in pomita,... No tok osnove, ni pa ravno sterilno stanje.
Namreč opazil sem, da se pojavljajo mravljice in po izgledu so genau iste kot Faraonke. Probal sem že 2x našpricat z Forth-om ki je praktično strup v obliki razpršila in učinkuje tako, da ga mravlje odnašajo v mravljišče. Zadeva sicer zaleže za kak teden potem pa spet, če za kako uro ko vmes delam pustim kak košček kruha (ja, malicam vmes) s salamo na mizi pride cel mali bataljon mravljic ki v vrsti marširajo po kruhu. Prav tako ne vem kako zaboga se lahko te gnide male zrinejo v ZAPRTO tupperverko v kateri hranim svež kruh. Pogledal sem vse živo danes sem vse omare okol obrnu pa mi ni hudiča jasno od kje ta golazen leze ven. Sumim da so nekje pri sosedih ali v zidu in čez reže potem vdirajo v moje stanovanje.

A se da zadevo kako trajno rešit? Sicer jih ni veliko, ampak so pa zelo moteče. Danes bom en konkreten aušvic naredu pa probal s silikonom špranjice zadihtat in upat da bodo prej odnehale kot pa probale čez pregurat. Vsaj toliko da men ne rinejo not ostali pa naj jih majo če majo voljo da jih pitajo z ostanki.

Se da storiti še kaj? Glede na to da so lahko kjerkoli po bloku sklepam, da bi bilo pametno narest pobudo, da se ena dezinsekcija naredi?
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Heavy ::

Unknown_001 je izjavil:

Se da storiti še kaj? Glede na to da so lahko kjerkoli po bloku sklepam, da bi bilo pametno narest pobudo, da se ena dezinsekcija naredi?



Faraonke imajo več gnezd z večimi kraljicami. Druge kot špricat čez celi blok vam ne ostane. Če preživi samo eno gnezdo bodo spet v roku nekaj mesecev razširjene čez celi blok.

keitai ::

Če si v bloku je edina rešitev večkraten obisk profesionalcev, da pošpricajo celoten blok in vsa stanovanja. Pri nas smo to poizkusili, vendar par ljudi ni pustilo in rezultata ni.
Odkar imam bolj kot ne vso hrano zaprto v posode in pazim, da ne puščam hrane odprte na mizi, pultu in v omarah je stanje veliko boljše. Le tu in tam še najdem kakšno scout-faraonko. Soseda (semi-profesionalna horderka) ima recimo dost hude probleme z njimi, verjetno ima par gnezd med vso tisto kramo. Drugače pa ko se pojavijo, glej od kod prihajajo, itak se ustvari avtocesta faraonk, ko začnejo odnašat hrano v gnezdo in vstopno točko zamaš, če je možno ali pa našprici (in to ponavljaj vsake toliko časa, tudi če se ne vrnejo).

Drugače pa paz, ker včasih če špricaš in skoraj uničiš eno gnezdo ter ne ubiješ vseh faraonk, lahko preživele iz enega gnezda ustvarijo dva ali tri nova (vsaj tako je bilo rečeno s strani modela, ki je sprical pri nas).

Drugače pa, najbolje, da se navadiš na nove sostanovalce ter pač redno čistiš in paziš kako imaš shranjeno hrano.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: keitai ()

Unknown_001 ::

Kaj pa kakšne suhe vabe? Recimo tist forth, ki ga začasno uporabljam je kar učinkovit, ampak je gadno ker je treba stalno zračit pa smrdi vsenaokoli, pa pazit je treba ko se šprica.
Bi se dalo v Merkurju/Šparu /merkatorju dobit, kaj konkretnega, da bi bilo za dalj časa? Tisto pršilo je treba vsak teden našpricat.

Pač, tudi če ne bom odpravil problema, samo da preusmerim tok marširanja in sproti reguliram populacijo mravelj in jim otežujem razmnoževanje. Nekaj takega da bo za kak mesec mir pa potem zamenjam. V tem času pa lahko iščem luknje za zadihtat.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

win64 ::

Mi za mravlje uporabljamo nek bel prašek. Ga potreseš potleh ob stenah ali okenskih policah(oziroma od koder prihajajo mravlje) in mravelj ni po nekaj urah. Deluje pa kot zgoraj opisano: mravlja odnese strup v gnezdo.
Ta prah ne nič smrdi, edino je treba pazit če maš majhne otroke ali domače živali.

Heavy ::

Unknown_001 je izjavil:

V tem času pa lahko iščem luknje za zadihtat.


To boš težko. Kot si opazil so tako majhni, da gredo še skozi zaprte posode. Vodovodne cevi, električna napeljava, napeljava optike, robniki ob stenah, pohištvo... vse to nudi potencialne prehode in lokacije za nova gnezda.

Markus386 ::

Jaz sem imel problem z malimi črnimi mravljami... sosedi isto, nočejo strupa (mimogrede, tudi proti satelitskim krožnikom so se isti sosedi borili v tistih časih, zaradi sevanja seveda).

Pomagal je biokill. Na srečo je bil cel blok iz armiranega betona, tako da je bilo treba špricat samo okoli oken in vrat, ter pri raznih vtičnicah in ceveh, ampak po nekaj časa, in ko smo trije v našem nadstropju špricali (pa verjetno večina v ostalih), se je tudi tisti problematičen premislil (verjetno, ker so vse mravlje končale pri njemu). Potem so prišli profiji, pošpricali vse cevovode ipd, ter nekaj malega tudi po stanovanjih, in je bil naslednjih nekaj let povsod mir (dokler se nisem odselil).

Georgios ::

Resitev: Soda bikarbona...

pa sporoci rezultate ;)

Highlag ::

V eni firmi smo se jih znebili z nekakšnimi vabami. Niso nič zaplinjali. Samo to so bile ene profi zadeve, ne tisto kar kupiš v merkatorju.
Namestili so dve sorti. Ena je bila nekaj razsutega v plastičnem prozornem ohišju z luknjicami za dostop. Druga pa je izgledala kot škatlica za bio vzorce, v kateri je bilo za en prst nečesa, ker je zgledalo kot košček masti. To dvoje so napopali pod nekatere mize in stene in faraonke so čez poletje zginile. Sedaj je že par let čisto.
Never trust a computer you can't throw out a window

Unknown_001 ::

Georgios je izjavil:

Resitev: Soda bikarbona...

pa sporoci rezultate ;)


Evo, mam eno kilo bikarbone pri roki. Kaj, naj to samo natresem po špranjah in to je to?
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

telexdell ::

Unknown_001 je izjavil:

Georgios je izjavil:

Resitev: Soda bikarbona...

pa sporoci rezultate ;)


Evo, mam eno kilo bikarbone pri roki. Kaj, naj to samo natresem po špranjah in to je to?

Mravlje imajo rade sladko in same sode bikarbone ne bodo jedle. Zmešaj mleti sladkor in sodo bikarbono v razmerju 1:1, daj vse skupaj v neko škatlico in postavi nekam, kjer opaziš mravlje. Če si izbral pravo mesto boš videl kar hitro, saj bo notri "črno" mravelj. Pa ne naredi veliko mešanice saj mravlje izločajo neke tekočine in ti bo soda reagirala že v škatli (naredila se bo trda skorja).
Ker sam nimam mravelj v stanovanju uporabljam to metodo za zatiranje mravelj na sadnem drevju. 100% deluje.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Unknown_001 ::

Hvala za predlog. Bom poročal čez kak teden da vidim ali se bo stanje kaj umirilo.

Lp!
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Crossfire ::

+1 za faracid. Lots of it!

5bojan ::

Sem imel tudi jaz podobne probleme.
Rešil sem takole:

najprej ugotovil kje vstopajo
z varikino počistil "pot"

Nekaj dni OK, potem pa ponovno.

gremo naprej!
kupil sem Raid peno v spreju
od takrat MIR več kot 10 let. Niso pa bile faraonke, tako da ?

PS Italijani znajo delat zelo dobre strupe :)
pss tudi v kamp prikolo so hotele mravlje noter, e! Zaje.i! Raid pa konec! Priporočam.
Še to. Raid pena ne ubija takoj. Žuželke jo odnesejo v gnezdo kjer s časoma tudi matica dobi "svojo" dozo.
Pa prosim za odziv pri egipčankah (a niso faraoni egipčani :)). Če to zaleže?

bsslo ::

Pri nam v bloku smo se težav lotili tako, da smo pošpricali le skupne prostora bloka. V stanovanjih pa smo postavili 2-4 vabe s strupom - tega mravljice odnašajo v gnezdo, ki celega uniči.

Učinek ni takojšenj (traja cca 2 meseca), je pa dolgotrajen.

Unknown_001 ::

Ja, Raid je kar huda zadeva. Ne bom pozabil, ko sem enkrat komarja pošprical in je prec krepnil dol, in pred mojimi očmi razpadel 8-O dobesedno so mu noge dol popadale.

Zdajle se malo kemika špilam, pa bomo videli, kako bo. Sem zamešal tko eno šalco cukra šalco bikarbone, dal v vodo, prevrel, da se je lepo raztopilo in ko se posuši bi to mogla ena lepa pašta pridt. Pa za foro sem dal mal olja in detergenta da se bo na njih zalimalo >:D
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Okapi ::

Pena proti mravljam je najboljša. Najprej nastaviš nekam malo salame, ali pa počakaš, da jo same kje najdejo. Potem slediš lepo potrpežljivo njihovi poti, da vidiš, od kje točno prihajajo. Mogoče boš našel že pri sebi njihovo gnezdo, ali pa neko špranjo v zidu, kjer gredo iz oziroma v tvoja stanovanje. No, in potem v to špranjo našpricaš peno, čim globlje. Našpricaš jo še ob robu po stenah in omarah, kjer si prej ob sledenju videl marširati mravlje. In to je to. Sicer se jih ne boš za vedno znebil, ampak pena učinkuje tudi mesec in več. Ko spet pridejo, ponoviš vajo.

Unknown_001 ::

Hvala za nasvete. Zdajle sem lepo pripravil improvizirane vabe is prevretega sladkorja v vodi v katerega sem zamešal še bikarbono. Zmes-lepilo sem namazal na lističe in jih razporedil na skrita mesta, vogali, pod omaro, radiator. Bomo videli kaj bo. V najslabšem primeru sem mravlje za nek čas zamotil in bom vasj videl od kje hudič prihaja. če jih to ne bo pobilo, potem pa ni druge, kot namenski pripravki.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

hammock ::

Da se jaz dodam svoje... V stanovanju v bloku imam konstantno to zalego, kljub maksimalnemu trudu da bi bilo vse sterilno, oziroma da ne bi bilo lahko dostopnih virov hrane za golazen. Hec je, da tudi kadar je vsa hrana v hladilniku ali pa v kakovostnih zaprtih posodah, se vedno najdem 3-5 mravelj na dan v kopalnici (?) in kuhinji, predvidevam da so to scouti ki iscejo hrano. Ce pustim na kuhinjskem pultu kos kruha ali kozarec zaprtega (!) medu, je na hrani v roku ene ure mravljisce.

Najvecji problem pa je, ker se mi ne sanja od kje prihajajo. Predvidevam da zivijo v servisnih jaskih, po katerih je napeljan vodovod oziroma odtoki. Druga opcija so prezracevalni jaski. Deratizacija za cel blok odpade, ker imamo seveda par butlov ki so proti vsemu, se proti soljenju zaledenelih stopnic.

Namestil sem neke zelene vabe iz Kalie za 7e, pa jih niti ne povohajo. Naslednji korak bo aplikacija sladkorja, prepojenega z spinosadom na mestih, kjer sumim da bi lahko vstopale v stanovanje. Ampak to je spet tako, vcasih mravlje zrejo vabe, dostikrat pa ignorirajo.

Ce se to pade v vodo, bom pac moral it full Chemical Ali in jih zaplinit s faracidom, ceprav ne vem se tocno kako...zacel bom najbrz z zracniki.

Pizdarija je to... Saj ni neke hude skode zaradi njih, samo res nocem bit ob vsako zivilo ki ga par minut pustim na kuhinjskem pultu :8)

S!lentHunter ::

Pri nas v bloku so bile leta in leta, z nobeno zadevo se jih v kuhinji ni dalo znebiti, nato pa so izginile čez noč in sedaj jih že cca 5 let ni več.
AMD Ryzen 5 2600x,MSI 450 Tomahawk,Gigabyte RX580 8GB,16GB DDR4, SSD Samsung
Huawei

Okapi ::

Ko se na koščku hrane naredi "mravljišče", jim sledi, kam nosijo hrano. Če je treba, odmakni kakšno omaro. Ampak na koncu te vedno pripeljejo bodisi do gnezda, ali do prehoda v stanovanje, če so sosedove.

Invictus ::

Mi smo okoli mravljišča nasuli sol, pa je tudi rešilo problem.

Je bilo pa ti zunaj, ne znotraj.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

greatdrakon ::

kakšna mravlja je to? kokr razumem tole ne more bit faraonka? ali je kak hibrid :D
 mravlja

mravlja



mam invazijo pa se jih ne morem rešit, ker prihajajo in prihajajo (iz zida, parketa, oz. razpok), vsak dan v večjem številu (blok 14 nadstropje). vse čisto, hrane ni več.

Zgodovina sprememb…

Compufreek ::

Doma moramo na balkonu vsako leto naredit mejo z cimetom in potem ne pridejo v stanovanje, v bloku je to praktično nemogoče, ker se ne ve kje pridejo not ... če pa veš kje je njihova štartna linija pa samo naredi dolgo črto z cimetom, če je dež ga ponavadi ne spere ampak strdi, pač mi smo sicer na vasi ampak odkar smo 4 leta nazaj začeli to delat jih ni več drugače pa vsak začetek poletja smo jih obvezno meli v kuhinji in nič trgovinskega ni pomagalo. Ampak tako kot sem rekel, niso prišle iz stene ampak preko balkona na okensko polico in nato v kuhinjo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mravlje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7711326 (8930) radmannsdorf
»

mravlje v hisi

Oddelek: Loža
2110012 (9085) Tear_DR0P
»

Mravlje

Oddelek: Loža
206091 (5643) Matev
»

Kako se rešiti faraonk?

Oddelek: Loža
1613486 (12989) Matev
»

Kako pregnat mravlje iz hiše??!!!

Oddelek: Loža
1722508 (22244) para-site

Več podobnih tem