» »

koliko mreznih v 1 racunalo

koliko mreznih v 1 racunalo

matic ::

Prvotno vprasanje je ali je treba imet kake posebne mrezne kartice in naredit kake posebne nastavitve za postavitev firewalla in streznika za dostop do interneta?
Naj bi slo po sldecem znanem postopku. 2 mrezni v 1 rac. V eni mrezni npr. adsl v drugi pa potem naprej.. npr. hub. Iz hardwerskega vidika, ali so potrebne kake posebne nastavitve na takih 2 mreznih karticah v racunalniku in ali morata biti ti 2 kartici slucajno kake posebne..?
Koliko pa je mozno realno strpati mreznih kartic v 1 racunalo? Bi delovale 3, ali morda celo 4, da sploh nebi rabil huba npr!? Seveda je prvi pogoj da imam toliko slotov v racunlniku.. kaj pa dalje..?

Hvala za pomoc! ;)

Binji ::

Mislim da bi delalo.
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Chessman ::

Število mrežnih kartic v PC-ju je odvisno samo od prosti mest v katere boš kartice not tiščal, drugi večji problem je ta kako pripravit omrežje do tega da bo delovalo. Vsak računalnik bo imel dostop do glavnega računalnika. Za dostop od postaje do postaje pa nastane že prvi problem, saj mora server s pomočjo programov pošiljati podatke iz prve postaje na drugo. Win 2k in XP ter linux bi zadevo sicer morali znati porihtati teoretično sami.
Glede dostopa do interneta pa zadeva tudi ne bo preveč preprosta. Na računalniku z dostopom do interneta se nastavi ICS (internet connection sharing) takrat se tudi določi na katero mrežno kartico naj dalje pošilja podatke. torej pošilja jih samo na eno mrežno karto. Če zna zadevo porihtat kakšen WINgate ali njemu podobni program pa ne vem. Tudi kakšen linux serverček bi znal zadevo urediti. Najbolje je da se pač kupi en hub ali switch in zadeva bo delovala sigurno.

V primeru da se bo mreža med računalniki uporabljala samo za internet se da problem rešiti zelo preprosto z uporabo 8-O 10Mbitnih 8-O mrežnih kartic. V tem primeru se v vsak računalnik da samo ena mrežna kartica. Vsi računalnik so priklopljeni na en kabel (coax) ki potuje od mašine do mašine. Slaba stran prenos podatkov med računalniki max. 10Mbitov, kar je za prenos podatkov iz interneta več kot preveč :)) :)) (adsl 512Kbitov).

Pisk ::

"takrat se tudi določi na katero mrežno kartico naj dalje pošilja podatke"

Računalniku ki rabi podatke moraš povedat od kod naj jih dobi. V novejših OS pa niti tega ni treba.
Ti bom jaz enkrat zapiskal!!!!!!!!!

CaqKa ::

jaz imam tri mrezne v moji masini... za ostale kompe nastaviš na tistem ki ima inet povezavo proxy streznike za http in ftp ter ostalo po potrebi. dela. laufam winxp.

Pisk ::

Aja, pozabu nasvet... :P
Razmisli o kakšnem routerju, IPje avtomatsko dodeljuje, ne rabiš serverja, pa še strojni firewall imajo. Potem lahko še na vsako mašino posebej namestiš softverski firewall, recimo ZoneAlarm bo kar v redu.
Ti bom jaz enkrat zapiskal!!!!!!!!!

matic ::

jah vse te zadeve, kot so roterji itd so kar fine zadeve, drage pa tut.. ravno zato o tem razmisljam.. sploh pa kaj ce mi to, ce ena 10/100 genius mrezna stane 2k$IT, imam pa se dva starejsa racunala (p120), ki jih usposabljam zato. In vse skupaj sploh delam bolj za zabavo - ucenje/izkusnje :) Vem da to kao z dvema mreznima deluje, nisem pa bil do sedaj se seznanjen ali je treba kake posbene mrezne ali ne.
Mreza preko bnc kabla je ze precej zastarela in precej slaba za te namene! Saj npr. ce imam potem v takelem vrstnem redu povezane ADSL--InetServer--Klient1--Klient2--Klient3--....-KlientN. Potem bom imel zadnji zelooooo slabo povezavo do interneta! Tako da se danes to ne splaca vec, pa tut takih mreznih se prakticno ne dobi vec! Drugi problem je da npr. ADSL ali Kabelski internet tako nebo delal! Ker dela samo z dvema klientoma v mrezi ostalih pa ne j***!
Bom probal... pa bom videl kaj bo.. zanimalo me je itaq samo s hw stalisca.. iz sw bom pa se vidu kaki bodo problemi, ampak naceloma jih nebi smel bit! Sem si pa za vse to ze prej pripravil - linux.

p.s.: CaqKa: imam drugace en router, samo nevem zakaj delas ti to preko proxy-a! Tako imas precej zadevo omejeno in moras vsaka vrata posbaj odpirat in kaki prgrami/igre pa tega sloh nimajo na voljo (proxy-a). Meni router dela z nacinom gateway-a in tako nameravam uspsobit tut to linux masinco z 2 (morda 3-mi) mreznimi..

Brane2 ::

To sem ze naredu s hardverskega vidika, za softverskega si pa moram najti cajt, pa bo. O tem bom napisal članek, ki ga počim na CD. Če boš takrat še rabil, pošlji naslov, pa ti pošljem CDjko...


Hardver je namreč dost simpl in tako si lahko v pol ure do ene ure zapikaš nekaj kartic v staro 486ko in nardiš iz nje hub, router, firewall itd.


CaqKa ::

zato ker ne rabim nič druga kot pa http na drugih mašinah in omrezne diske
btw.. glede koaxa... zakaj pa te kabelski operaterji uporabljajo koax na dolgi razdaljah... ker je signal pri zadnjem uporabniku zelo slab.. yeah right...
coax je dosti boljsi od utpja.. finta je samo v tem da ga industrija forsira ravno tako kot ostale komponente ki nebi bile potrebne.... kakšna usb miška... zakaj bi te miš potrebovala hitrost usba... hehe ajt

Chessman ::

V primeru uporabe coax mrežnih kartic sem mislil tako da daš v server dve. Prvo povežeš na ADSL drugo pa na vse ostale računalnike. Vsi računalniki imajo do omrežja enak dostop, tako da sploh ni odvisno kako daleč stran je posamezen računalnik od serverja če je le dolžina kabla v mejah normale. Edini problem pritej povezavi je ta da poteka prenos od računalnika do računalnika samo z 10Mbiti. Kar pa za pretok informacij na internet povsem zadustuje. Glede na to do server služi ko ruter za internet lahko imaš priklopljeno na tak sistem noomejeno število računalnikov.

Coax povezava se je ukinla predusem zaradi problema dolžine kabla- Od prvega do zadnjega računalnika je bilo lahko največ 300m, kar je sicer za normalnega uporabnika čisto dovolj za kakšno večjo mrežo pa občutno premalo. Če si torej priklopil 100 mašin na kabel je bila lahko razdalija od mašine do mašine največ 3. Drugi problem coax kabla, v primeru okvare kabla cela mreža ni delovala, pri UTP-ju pa ne deluje samo tisti računalnik kateri uporablja dotični kabel. Tudi prenos podatkov je po UTP-ju občutno višji. Slaba stran utp-ja pa je to da moraš zraven imeti hub ali switch z toliko porti koliko imaš računalnikov, pa še kabel moraš vleči do vsakega posebaj.

matic ::

CaqKa: Chessman ti je ze lepo razlozil o kosialnem kablu (coax) in ni ravno najbolj res da ga zato rinejo iz trzisca. Ampak to je ze druga tema!

No ce se bom spomnil bom sporocil tukaj kaj o zadevi ko bo (ce bo) delovala! ;)

CaqKa ::

stvar glede razdalje je pri coaxu ravno tako odvisna od kvalitete kabla kakor pri utp.. s tem da če boš za coax uporabil kakšen aircom kabel ali kaj bolšega, boš lahko imel tudi 1 km razdalje
tisto glede tega da pa more bit coax v krogu ter posledično zaradi tega vsi kabli ok.. to pa je čista finta ki bi se jo zlahko odpravilo ako bi razvoj šel v coax smeri...

matic ::

CaqKa: Daj prosim ne flancaj solate! Reci mi se da hodis (ali pa si hodil) na kako Vegovo pa te lahko sam se kolkja v rit brcne! Pri koksialcu so povsem drugi problmi in kabel ne more tam pod nobenimi pogoji dolg 1km.. glede sklenjenosti pa tudi nebi z nobenim razvojem nikamor slo nic naprej, ker mora imeti na koncu kabla 50 ohmski upor za kabel "zapre" pa ce se ti in vsa tehnika na glavo postavi! In ce se krog nekje vmes prekine je basta.. daj razumi ze!

Brane2 ::

Zakaj ne ? Koaxialec ima pred UTP bistveno prednost, ki pa verjetno namenoma ni izkoriščena.

Če bi bil UTP tako dober, bi ga imela vsaka televizija za povezavo z anteno...

Vse, kar pri karticah velja za UTP, bi lahko veljalo tudi za koax, vendar ta ni bil uporabljen, verjetno zaradi cene. Drugače pa ima dober koax pasovno širino nad UTPjem...

To, da za UTP rabiš HUB, koax pa pelje od mašine do mašine je stvar definicije standarda bolj kot pa kabla.

Če bi vedu med katerimi pini je treba meriti, bi verjetno tudi pri UTP katici lahko z ohmmetrom nameril terminacijsko upornost. Ker pa so povezave pri UTP vedno point-to-point, je pač terminacija na kartici, ker jo itak vedno rabiš. Pri koax karticah si jo montiral eksterno, ker so jo rabile samo končne mašine, vmesne na kablu pa ne. Pa tudi tam sem dostikrat zalotal tisti upor kar na kartico, ker nisem imel BNC terminatorja...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Chessman ::

Gre se samo za to da z obstoječo tehnologijo ki je v uporabi UTP nudi več kot coax, nobeden pa ne trdi da če bi razvijali coax tehnologijo naprej in ne bi začeli uporabljati UTP-ja da coax ne bi bil boljši. Trenutno ti za normalno lokalno omrežje nudi več UTP kot COAX.

CaqKa ::

matic: kaka vegova daj no... serš v mariboru to je to...hehe malo šale.. no kar sem jaz hotel povedat je brane2 povedal na malce bolj strokoven način tako da mi ne moreš oporekat, oziroma lahko povem tebi da kvasiš bledastoče... pa btw slovenija ni samo ljubljana
chessman je pa tudi povedal kar sem hotel oziroma sem že
ČE bi šel razvoj v coax bi bilo bistveno drugače.... coax ima bistveno večji potencial kar se tiče prenosa podatkov, kot pa kakšen utp po 4ih prepletenih paricah...
če bi šel razvoj v coax bi le ta lahko ravno tako bil P2P...
povdarek je na ČE...
noben ne ve ali se bo primil firewire ali pa usb2...
pri tem ko so izbirali med koax in utp so naredili veliko napako, sploh kar se tiče bandwidtha, kajti coax spravi malo več kot pa ubogih 10mbit.. samo za info tvoja kabelska doma vlači vsaj 40 video+audio kanalov (nekompresiranih) in to vsaj po razdalji 1 km
zaključek je pa ta da so nam veliki ukazali uporabljat utp karkoli pač pravi fizika in elektrotehnika. itak pa kot si ze rekel to ni tema te teme:)

matic ::

ma kaj nej ti recem..? CE CEbula nebi bila CEbula bi bila bula... al ka ze.. ce pa ni ce.. pa verjetno zarad kakega razloga.. jaz pa o tem vem kar so me v srednji elktro soli naucili.. ce so me pa narobe ucili potem pa bom to mogoce zdej zvedu... ampak kej o tem bi mogu tut ti vedt al pa se bos!? Vzami osciloskop 100m coax kabla spusti notr signal, spreminjaj frekvenco in glej popcenja.. verjetno se tisti veliki niso odlocili za utp zato ker je salbsi, pocasnjesi, bolj butast in nevem kaj se... Brane2: vzami 1cm coaxa in mu zmeri upornost, nato pa vzami 100m coaxa in mu zmeri upornost..
Sploh pa postavi si mrezo z 10 racunali na coaxu potem pa postavi to isto mrezo na utp pa magar lih tko na 10Mbitno pa opazuj razliko!
Zdej pa konec tega... prosim!

Brane2 ::

matic:

Brez zamere, ampak tu si faliu.

Vzami osciloskop 100m coax kabla spusti notr signal, spreminjaj frekvenco in glej popcenja..


To počnem vsak dan, ko signal pride skozi tanki (3mm ?) koax v osciloskop. To, da bo signal po 100 m lahko razmazan ni nič novega. Pač bandwidth upada z razdaljo. A z UTP je kaj drugače al kaj ?

FYI, "twisted pair" je kao-koax za reveže. Fora pri twisted pair je da z ovijanjem žic ene okrog druge izničiš čimveč sevanega polja in da seveda tudi narediš parico čimbolj nedojemljivo za zunanja sevanja. Zato je "twisted", in to je vse. Zato imaš na starih SCSIjih vsak drugi signal maso na kabli, na novejših pa diferencialne signale (signal in invertiran signal drug ob drugem) itd...


Verjetno se tisti veliki niso odlocili za utp zato ker je salbsi, pocasnjesi, bolj butast in nevem kaj se...

Zanjso se odlocili, ker je cenejši in ker je montaža konektorjev hitrejša.
Ocenili so, da ima stvar kljub temu zadovoljive lastnosti.


Brane2: vzami 1cm coaxa in mu zmeri upornost, nato pa vzami 100m coaxa in mu zmeri upornost..


Kakšne zveze ima upornost s tem ? A UTP pa kao nima upornosti ?
Saj je iz bakra...


Sploh pa postavi si mrezo z 10 racunali na coaxu potem pa postavi to isto mrezo na utp pa magar lih tko na 10Mbitno pa opazuj razliko!


Klamfaš neumnosti. Ne me silit v to, ker nimam časa in 10 mašin, mam pa hub 10 Mbit-koax v omari pa 3 mašine na kerih to lahko sprobam. Sploh pa bi tud s tem težko pršu do pametnih rezultatov, ker tud ko sem prešaltu s 10 Mbit na 100 MBit realni pospeški niso bli 10x ampak tam 4-5x.
Koax je kao počasnejši, ker imaš kup mašin na istem kablu in ker takrat prihaja do kolizij paketov (kar je predvideno po standardu). To je namerna odločitev, da del hitrosti prodaš za cenejši hardver ( ne rabiš nujno Hub)..
Piči koax na pošten Hub pa boš imel iste ali celo boljše rezultate kot z UTP


Zdej pa konec tega... prosim!


O.K.

CaqKa ::

spet se pridruzujem branetu
aja pa če si hodil na srednjo elektro še to zdaleč ne pomeni nič če nimaš izkušenj iz tega, mogoče te bomo res mi kaj novega naučili.

"Zdej pa konec tega... prosim!"

ok

matic ::

mah boste ze z casom dojel al pa tut (ocitno) ne.. to je pac vajin problem..

CaqKa ::

eh mi2 z branetom boma rajši šla na pir, pol naju pa lahko prepričaš v bilokaj :D
vsi trije skupaj pa bomo šli na srednje elektro šole pa one včitle malo narezali, ker nas barabe niso kaj dosti naučili

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IPTV preko koaks kabla

Oddelek: Omrežja in internet
312717 (2128) Infinity
»

Mreža - max razdalja med dvema točkama

Oddelek: Pomoč in nasveti
101209 (964) Pisk
»

Povezava super računalnika z starčkom

Oddelek: Pomoč in nasveti
191448 (1100) Yurko
»

lan povezava - 100m

Oddelek: Omrežja in internet
322401 (1942) Blue3D
»

mrežna-problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
381598 (1326) Jinxy

Več podobnih tem