» »

Nakup strežnika

Nakup strežnika

jerry_p ::

Pozdravljeni!

V podjetju nameravamo kupiti računalnik strežnik. Prvenstveno bo strežnik namenjen spletni strani podjetja, ter omogočanje uporabnikom dolpotega datotek naše programske opreme. Ker sem glede tega laik mi prosim priporočite kakšno konfiguracijo strežnika je najbolj smiselno kupiti za tak namen.
Cena: naj bo ne premalo in ne preveč. 8-)

Hvala za vaše predloge.
/NVIDIA 680i SLI // Q6600 2.4GHz // Zalman 9700 NT // Geil Ultra 2GB KIT 800/
/WD Caviar 250GB // MSI NX8800 GTS 640MB @600/850 // X-Fi Fatal1ty/
/Logitech X-530 // G11 // G5 // LG L1900J /

Ice-Heki ::

Em, za koliko uporabnikov? Ker načeloma za prikaz spletne strani podjetja, ki ni ravno veliko obiskana je dovolj že ADSL povezava in sodoben računalnik (par GB diska, Apache software, 1 GB + RAMA pa je to to ...).
Če imaš veliko obiska spletne strani potem moraš imeti tudi hitrejšo / boljšo povezavo, ker morajo sicer stranke dalj časa čakati, da se jim stran naloži -> v tem primeru je treba kupit "dober" strežnik, sploh če se bo z njega downloadala programska oprema (tudi za to je potrebna čimhitrejša povezava) -> če imaš samo ADSL se ti ne splača postavt strežnika v podjetje, ampak bi bilo bolje če bi ga lociral kje drugje.

Sam osebno priporočam kakšen HP server (točnih modelov ne vem, poglej kapacitete diskov in RAMa, ki ti najbolj ustreza), ker sem z njimi zadovoljen ...

Še nekaj: Nikar ne kupi najdražjega strežnika, ker ni ravno najboljši (če ne veš zakaj bi ga imel)

Hvala za tako hiter odgovor.

Hm bo pa res potrebno premisliti glede tega, kje bo stal strežnik. Ker tle v podjetju imamo navadno ADSL povezavo 1024/256 in se mi zdi do to zna bit problem za uporabnike, zaradi downlodanja. Koliko bi bilo končno število ljudi, k bi se gor valilo pa tud ne znam ocenit.

Kot si rekel ne jemati dragih strežnikov. Ko sem gledu cene mi je kar malo jemalo sapo. Cene so ogromne in zato sem se začel spraševat če se to sploh splača kupit glede na naš namen.
Kaj pa če se kupi običajno računalniško ohišje, v katerega spravš not plato za povprečen strežnik, dat not kakšnega opterona oz katerikoli procesor najbolj paše, 2 raptorja, 4GB rama pa še kaj k paše in to bi blo to.... ne vem... :\

Bom pogledal HP-jeve strežnike.

Mr.B ::

HP ML150 ti pride pod 1k €.
Problem boš imel v liniji. Mogoče je smiselno pri provajderju narediti Web stran, pa naj iz tam DL-jajo. Ponavadi ti zraven Internet paketa, dajo tudi prostor na njihovih strežnikih.
Lahko narediš WEB stran, ter link, ki kaže link na WEB od Provajderja, kjer bodo dl-jali.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Coinbird ::

Za tak namen je izbira strojne opreme najmanjši problem, več dela bo z izbiro in nastavitvami programske opreme.
Odvisno od potreb se splača preračunat, če je smiselno kupit mini server samo za potrebe web strani in FTP storitve ali raje te storitve najet.

Za take majhne projekte so hp-jevi strežniki predragi napr. njihovi vstopni modeli so dragi povprečni namizni računalniki.
(In partially high-pitched voice) Feel good (9x)

bluefish ::

če boste na serverju le "poganjali" spletno stran in ponujali nekaj datotek za download, potem te, ko sešteješ stroške nakupa opreme in račun za hitrejšo internet povezavo, ceneje pride gostovanje.
Poleg tega moraš upoštevati tudi stroške vzdrževanja opreme, zagotavljanje varnostnih kopij podatkov, morebitne nadgradnje opreme v prihodnosti, administracija,...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

MTm2H37rqt7B ::

Mogoce bi bilo ceneje najeti kaksno gostovanje , ce se gre seveda samo za spletno stran in DL programa.

Meizu ::

Kaj pa če bi naredil zakup strežnika? Ubistvu boste meli lastni strežnik, le da bo pod hitrejšo povezavo ponudnika?

ja, vendar pa je spet vprašanje cena te zadeve, saj lahko zakup postane kar drag.

Ja, tu pa spet pridejo vmes tudi specifikacije strežnika...

je res :D . In smo spet na začetku.

:D

Hja lepo ste mi to povedali. Problem pa je v tem da že sedaj imamo problem ker nam provider pravočasno ne uploada stvari k mu jih pošljemo (npr. novice, razne datoteke, updajti) in skoz čakamo v firmi kdaj bo nadgradil stran.;(( (mogoče bi ga morali zamenjati, sam nikol se ne ve če bo drug še slabši :O )

Zato smo se naveličali tega čakanja in razmišljamo v tej smeri kaj narediti. Najbolje je da je zadeva v firmi in ko kaj rabimo naložit to naredimo takoj ne pa da se čaka par dni da nam objavi novico.

Se pravi če povzamem je najbolje v tem primeru nadgradit povezavo, tako da lahko dol vlečejo okoli 100-200 kilo. to pa ni več tako poceni. Pa tudi cena za katero bi kupili strežnik se giblje okoli 1000€, ker vemo da je potrebno v to nekaj investirat če hočeš da se ti potem to kaj obrestuje.

Hmm glede zakupa. ni slaba ideja samo kako hitro se dostopa na strežnik je pa spet vprašanje.

ali pač.... ;)

Enostavno naredite stran na podlagi Joomle, pa boste lahko kar prek kompov v firmi upgrejdali stran tudi večkrat dnevno;)

Edit: Na zakupljen strežnik se zelo hitro lahko dostopa, odvisno od hitrosti povezave ipd. Ponudniki strežnikov (vsaj priznani) imajo zelo hitre povezave, tko da to ni problem. Dostop traja praktično nekaj sekund, toliko, da se logiraš vanj in zaženeš ftp program...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Meizu ()

zamenjajte ponudnika. Kvaliteten ponudnik da na voljo tudi FTP dostop in cPanel. Tako lahko nalagaš datoteke po želji, spreminjaš vsebino, jih premikaš,...

Kateri pa so kaj boljši ponudniki ftp storitev?

tx-z ::

Kaj pa če bi naročil T-2...Majo povezavo k ma 2Mbit uploada dokaj poceni...Če ste dovolj blizu centrali, al pa če celo imate možnost optike. Če nimate velik(30+?) uporabnikov pa vzameš navaden računalnik(če mene kdo vpraša je 1GB diska, 2GHz procesor, pa disk v raidu(backup) čist dovolj...Sicr pa nimam izkušnj s serverji nad 5 uporabnikov :P
tx-z

darkolord ::

(Za par 100 ljudi na dan je tudi ~500Mhz s 128MB rama cisto dovolj)

Liker ::

Se strinjam z darkolordom.
Meni je do nedavnega dobro sluzil navaden celeron 800 z 640MB Ram-a. Pa je bilo cca 1200 unique IP-jev na dan, s skoraj 13,000 page load-i :) (cca 3GB prometa na dan).

Tako da verjetno se ti bolj splaca kupit eno navadno racunalo za majhen denar (procesor in ram sploh ni tako pomemben), pa rajsi investirat v ene 3 dobre diske in dober raid 5 kontroler :D Pa seveda UPS je v tem primeru nujnost :)

Ice-Heki ::

@Liker: Lahko vprašam za vrsto povezave in povprečni čas nalaganja strani?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Za vse, ki rabite dober webspace PHP, CGI, ipd (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Izdelava spletišč
376297777 (21069) hariscorale
»

najem exchange serverjev

Oddelek: Omrežja in internet
242549 (2168) SkIDiver
»

Strežniki

Oddelek: Operacijski sistemi
101672 (1324) urkoland
»

Gostovanje

Oddelek: Izdelava spletišč
411778 (1255) kopernik
»

Zakup ali koolokacija strežnika? Kje, kako?

Oddelek: Omrežja in internet
213307 (2951) Uporabnik

Več podobnih tem