» »

lcd zaslonček

lcd zaslonček

pingec ::

še en SLO članek

btw, kje imajo torej najcenejse 4x20 oz. 2x16 lcdje?
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

steev ::

Mi da kdo kaksno shemo tega. Ker je teh shem maol morje. Imam pa LCD brez osvetlitve. Nekaj me se zanima, ali lahko po tisti shemi z icevulcano.com pa kakšn potenciometer nejdam za kontrast.
:|

Privatnik ::

steev: sheme so tak povsod iste, tista osvetlitev vzame le en pin z LPT-ja, ki jo ti pac ne povezes, ker nimas osvetlitve. Tule je pa SHEMA kak vezat vse skupaj, mas ze noter potenciometer za kontrast, tadrug pa je za osvetlitev. Za kontrast je tisti 10kOhm.

Ker nimas osvetlitve spustis tisto, kar je vezano na pin 17 LPT-ja (dioda 1N4148, upor 150ohm, tranzistor BD135, potenciometer 100ohm). Tega ne rabis.

Ubistvu ti tak ostane sam potemciometer 10kOhm za kontrast :D

LP

steev ::

Zdi se mi, da je na icevulano.com drugačna shema. V čem je stvar? :\
:|

Privatnik ::

Ja na icevulkano je shema malo drugacna, na tej shemi za katero sem dal link je namesto 1kohm upora za osvetlitev na LCD pinu 3 potenciometer 10kohm. Prav tak je na Icevulkano osvetlitev vezana kr direkt na 5V, medtem ko je pri moji shemi vezan na LPT pin 17, da se lahko softversko preko programa ugasa. Ampak ce nimas osvetlitve ti to tak ne rabi.

LP

steev ::

Tudi pini od LPT so malo drugačni. Druge žičke se priključujejo.

Ali je LPT priključek narisan tako od zograj ali odspodaj (mal čudn), mislim ali je narisan na tisti strani kjer se žičke prispajkajo na pine al na tisti strani ki gre v port? :\
:|

Privatnik ::

Nevem kak je narisan LPT, je pa tak, da cifre stimajo, ker sem si doma dopisal cifre LPTja na to shemo in se lepo pokrijejo s tistini iz IceVulcanota. Tak da sta ubistvu obe vezavi ok, ceprav bi js raje uporabo (no js sem jo ze :\ ) to iz JaLCDs strani.

LP

m.i.h.a. ::

steev: evo še nekaj shem, vezave so na vseh iste oziroma z so minimalne razlike.






Če pogledaš zadnjo shemo in katerokoli drugo boš videl, da je lpt port pri zadnji shemi obrnjen tako, da gldaš v njegov zadnji del (tam kjer boš lotal žice). Vse ostale sheme ga imajo narisanega iz sprednje strani, torej tista stran, katera se priključi v comp.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

steev ::

Ok, Hvala!!! :P

Zej ša rabm sam še lpt. Sm enga rastavu (olupu), pa sm pol z ohm metrom gledu kere žičke pridejo na ker pin. Pa ni blo žičk za 8 in 9 pin pa še za nekaj drugih. Mankal je 10 žičk, se pravi je blo povezano samo 15 pinov z drugimi 15 pini + masa seveda.

V čem je stvar? Je to prestar kabl al je samo za določeno napravo priklučit (npr. printer)? :\

Aja, zakj je tisti potencimeter vezan še na 5V. A ni dot sam 3pin -> potenciometer -> masa ?
:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: steev ()

m.i.h.a. ::

Ja, se mi zdi da ima lpt podaljšek (na eni strani moški na drugi ženski lpt) maj žil, jaz sem vzel zato kar navaden kabel za printer kateri ma na enio strani moški lpt na drugi pa priključek za printer z 36 kontakti in v takšnem so vse žile nalotane. Že sama razlika v debelini kablov je opazna in je kmalu jasno, da tisti podaljšek nima vseh žil.

Glede potenciometra je pa takole, sicer nisem nek električar, ampak zdi se mi, da če hočeš regulirat osvetljenost oztiroma kontrast potem to storiš z spreminjanjem napetosti in nekako najbolj priročen za to je potenciometer. Lahko bi uporabil tudi upor za zmanjšanje napetosti, ampak to je preveč fiksna stvar in se za tako ne uporablja. Skratka s tistim poteciometrom reguliraš napetost od mislim da 0 pa do 5V.

_pobesneli_ ::

jaz sm naredu do sedaj že toliko teh lcd-ju da sm nabavil zdej enega gragičneha okoli 250*120 pik..ne vem natančno :)
bom zdej se igral s tem :) upam da mi bo kaj uspelo
Gregor

mazy ::

kje boš pa dobil kej takega?

Boki_ ::

Mislim da se jih da kupit v Conradu, pa IC in HTE tut... Sam ne vem kako ga boš kontroliral...
I'm back

steev ::

Zej sm prspajku. Pol sm pa u crystal control neki probavu, pa je na LCDju neki napisal, sam ne to kar sm jet. Pa se obrnu je levo in desno (tist kar je na levi strani je na desni). U čem je stvar?:\ A sm mogoce zamesu 5 in 6 pin, ker je na slikci neki čudn?
:|

Nejc Pintar ::

men je pa zamoril da hoce en .sys file, dlportio.sys
Lahko je biti prvi, če si edini!

steev ::

Men je uspel. Zdej dela! 8-) .

Puschkin: toj zarad tega k uporablaš fake program. Rajš uporab CrystalControl :P .
:|

m.i.h.a. ::

CrystalControl je dober program in trudi sam sem ga imel nekaj cajta, ampak je jaLCDs boljši, ker podpira še winamp spectrum, slikice,... in ima veliko dodatkov.
Sicer je pa s temi programi tako, da en program podpira to potem drugi tega ne podpira, ampak ima neko drugo bolj uporabno funkcijo, ampak ta spet nima tega kar ponuja en tretji program....itd. Treba je najt en kompromis in jaz sem se po šestih programih odločil za jaLCDs.

Nejc Pintar ::

meni winamp spectrum ne dela čisto ok, drugače pa kdo pozna kakšen software za linux?
Lahko je biti prvi, če si edini!

m.i.h.a. ::

Zakaj ti pa ne dela dobro?
Za spectrum rabiš winamp, plugin (google: "winamp spectrum") in program s katerim spektrum pošlješ na LCD (recimo: jaLCDs), vse to pa najdeš na netu.

Pija ::

Pozdravljeni,

Opazil sem to temo o LCD ekranih in mislim, da je pravšnja za moje vprašanje.

Problem pa je sledeč:

Imam nov avto, ki ima na sredinski konzoli LCD ekran z informacijami o vozilu, radio itd.
Problem je v tem da se s sončnimi očali, ki vsebujejo polarizacijski filter ne vidi prikazanih informacij na zaslonu v položaju voznika, ampak na vseh drugih sedežih je zaslon berljiv brez problema.
Ko obrnem očala za 90° ni nobenega problema, ekran je berljiv.
Očala sem preizkusil tudi na drugih LCD ekranih in se prav tako v določenih pogledih pojavi popolnoma črn ekran., ampak v nobenem avtu na voznikovem sedežu.
Na primer: na LCD monitorju se v ravni legi 0° vidi brez problema, pri zasuku očal za 90° pa popolnoma nič.

Torej vprašanje za vas: Ali je mogoče vidni kot na teh ekranih spreminjati s kakšnim drugačnim priklopom ekrana na vezje, ali je to določeno že v sami konstrukciji ekrančka.

Seveda sem se obrnil tudi na pooblaščeni servis, kjer pa so samo čudno opazovali ta pojav. Seveda so modro ugotovili, da so za to kriva sončna očala.

Hvala vam, za odgovore!:)

Lep pozdrav,
Primož

TommyBoy ::

Mene pa zanima če ta displej lahko priklopim še na kakšen drug izhod na računalniku?
hvala
lp

m.i.h.a. ::

TommyBoy: Nekateri na drugih forumih tudi iščejo načrte za vezavo na USB, ampak jih ne najdejo. Sicer mislim, da bi bilo možno stvar priklopit tudi na USB, ampak bi za to verjetno potreboval še kakšen kontroler. Za primer si poglejte načrte za IR daljinc na COM portu. Stvar je popolnoma simpl za zlotat, če ga hočeš imet na COM portu, ampak če ga hočeš na USBju se pa stvar malo zakomplicira (zaradi kontrolerja).

PS: če najdeš načrt ga prilimaj še sem. :)

profii ::

lahko imetniki zaslonov poveste koliko so veliko oz visoki? zanima me namreč če gre 4x20 v luknjo za cd-rom ali je prevelik.

m.i.h.a. ::

4×20 mere:

ohišje LCDja: 98 × 39.4 mm
ploščica z vezjem: 98 × 60 mm

...torej stvar je ravno toliko visoka kot tista ploščica na ohišju, problem je edino v vezju, katero na obeh koncih gleda čez še za slab centimeter. Jaz sem svojega vdelal tako na eno ploščico, sicer pa to v mojem big tower-ju ni bil problem, večji bo pri kakšnih midijih, ampak tudi tam se da lepo naredit. Ni pa niti nujno, da ga imaš v compu, lahko ga daš v kakšno majhno ohišje in postaviš na comp, mizo,...

neoto ::

Glede priklopa na USB port za naprave, ki jih imamo ponavadi na com portih je najlažke uporabit čip od FTDI-ja (dobiš ga pri svetu elektronike), ki ga ni treba niti programirati... Mislim pa, da imajo tudi za paralelni port pretvornik

Elvoo ::

Lep pozdrav

Imam problem z LCD zaslonckom ki sem ka kupil v HTE
Je 4x20 z osvetlitvijo enak kot je zgoraj eden napisal

imam pa problem kadar priklop lcd na 5V se mi zvgeta 1 in 3 vrstiva celi 2 in 3 pa samo 12 prvih digitov(nekje polovica vrste) zadnjih osem pa sploh negori in ponekaj casa vse pocasi zbledi z ekrana
Pojavilo se mi tudi ko ga pa prvo priklopim samo na lpt se mi vzgejo samo tisti 8 biti(2 in 4 vrstica)

Pini so pravilno priklopljeni ker sem vse izmeril(in 2 preveril)) z unimetrom
instaliral sem tisti driver port95nt in lcd center nastavil naslednje nastavitve com 1 9600 pa cip hd44780 rows 4 in cols 20.

Mozno je tudi da mi sel lcd lepo bi prosil za odgovor

Priklopil sem takole LCD

pin 1 =masa 18-25 =MASA
pin 2 =+5V
pin 3 =masa (kasneje 10k pot)
pin 4 =rdeca z crno crto (16)
pin 5 =masa
pin 6 =rjava (1)
pin 7 =rdeca (2)
pin 8 =orandzna (3)
pin 9 =roza(4)
pin 10 =rumena (5)
pin 11 =temno zelana (6)
pin 12 =svetlo zelena (7)
pin 13 = modra (8)
pin 14 =violicna (9)
--------------------------- nimam se prikljuceno (kasneje)
pin 15 =ovestlitev
pin 16 osvetlitev
ELvoooooooooooo

m.i.h.a. ::

Meni tudi sprva stvar ni delovala, krivec za to pa je bil stik med pini na lpt. Stvar sem še enkrat odlotal in sestavil skupaj in potem je delovalo. Je pa tudi meni kazalo samo kvadratke v prvi in tretji vrstici. To sicer ni napaka, če se ti kvadratki skrijejo, ko zaženeš kakšen lcd software. Če pa tudi ob naloženem programu še vedno kaže kvadratke je pa velika verjetnost (90%, tako pravijo ostale strani), da imaš kratek stik.
Recimo pri meni je bilo tako, da so bili vsi pini v stiku.

NobelMan ::

hmm.. kaj pa lcd kaksnega noteboka? bi se dalo iz njega tudi kaj takega naredit? (v barvah) ce ve gdo za kaksno shemo mail
l.p.0:)

Boki_ ::

BTW, js mam en še dobr 10" LCD macintoshevega (apple) notebooka. Če ve kdo za kako foro, kako ga slučaj uporabit za kako stvar, ideje so dobrodošle, kar nej pasta sem.
I'm back

neoto ::

Probi naredit home-made projektor

NobelMan ::

Probi naredit home-made projektor


hmm.. sej bi sam se vedno je problem kako povezati lcd noteboka z compom, ceprav bi raje ga uporabljal da bi mi temperaturo,procese, komade ki jih predvajam, .... pokazal :\

ps:pa tud pod temo homemade projektor mi se niso odgovorili tako da....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: NobelMan ()

Racunalnik ::

M.i.h.a,bi lahko iz zgornjih slik vezav povedal katero si ti uporabil in katera pina je treba zamenjat za osvetlitev in kaj dodati za kontrast?

Kolk pa stane tista modra osvetlitev v conradu?Da vidm ali bi mel raje orginal ali tisto modro osvetlitev.

Kje se da dobiti najceneje ta velik LCD 4x20?

NobelMan ::

hmm uzel sem si malo casa in spravil ekran iz noteboka ter razbral oznako -> Hyundai LCD Screen HT14X12-101

m.i.h.a. ::

Racunalnik: Uporabil sem tale načrt


sicer so si vsi bolj ali manj podobni.
Za uravnavanje kontrasta vežeš 10k potenciometer (na sliki je to tisti z 10k).
Jaz sem moral zaradi malenkost drugačnega razporeda pinov zamenjati + in - pri osvetlitvi, zato si je priporočljivo z neta potegnit datasheet za svoj lcd, da se ugotovi razpored pinov. Sicer pa ni ogromnih razlik in če ga boš kupil po Hitachijevem standardu potem pri prvih 14 kontaktih ni razlik.

Jaz sem svojega kupil v HTE in se mi zdi da ni bil pretirano drag (4×20 osvetljen 4.600sit).

Glede svoje osvetlitve s tistimi folijami je pa tako, da stvar potem rabi še več štroma, torej ne 12 ampak recimo od 40 pa do 110V, se pa da tudi to brez večjih problemov poštimat.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

CCfly ::

hmm.. kaj pa lcd kaksnega noteboka? bi se dalo iz njega tudi kaj takega naredit?

Moj nasvet pozabi na to. Rabiš kontroler za LCD, ki te stane skoraj toliko kot nov LCD monitor.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Racunalnik ::

Miha hvala.
Barvo znam zamenjat tudi sam samo je nekdo omenjal da je vse skupaj zalito,zato sem vprasal.

Kupil ga bom pa tudi jest v hteju in zato bo vrjetno isti in zato sem te vprasal po sliki in kaj je treba dodati za stelanje kontrasta da se nebi sam zafrkaval in se kaj skuril.

A v stacuni reces samo 4x20 display ali se kaj?Ali pa kako se imenuje tvoj?

NobelMan ::

kaj pol naj lcd stran vrzem:( al ma se gdo kaksno idejo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: NobelMan ()

zlabo ::

NobelMan: prodaj ga za dele. Mislim daj oglas da prodajaš LCD za tapata notebook.

Racunalnik:za štelanje kontrasta dodaš trimmer potenciometer 10k (al pa 20k)
Ja, rečeš če lahko dobiš LCD 4x20 z osvetlitvijo (al pa brez če ti tko paše:D ), če se da kšnga bl poceni:P

Lp,zlabo

Privatnik ::

Racunalnik: ce hoces met npr modro al pa rdeco osvetlitev, ti priporocam, da kupis LCD brez osvetlitve, ker ti ki ze majo osvetlitev (vsaj moj, kuplen v HTE MB) je cel zelenkast, ne samo diode zadaj, tako da tudi ko sem diode zamenju za el. folijo iz conrada, se vedno malo na zeleno potegne, zato je pomoje boljs LCD brez osvetlitve, pa potegnes sam zadnjo folijo svetlobno neprepustno dol pa mas ;).

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Privatnik ()

Racunalnik ::

A mislis?Od kje pa potem dobim strom za ledice da bi jih programsko al kakorkoli se jih vklaplja priklapljal?Pa da ima za vklop/izklop elektroniko,ce jo ima.

NobelMan ::

amm. dobil sem se eno idejo.. in sicer da bi uporabil lcd od kaksnega starega mobitela. Je to izvedljivo?

steev ::

Pred kratkim je bila tema o tem. Klikni me:P
:|

Eddy ::

Cimer ima takle lcd na svojmu compu....mere 4 X 20 , kupljen v ICelektronika, zanj je pa dal okol 7k sit... Če hočeš imeti priklopljenega na LPT port mora bit hitachi standard....Imena programa ki vse to obdeluje se točno ne spomnim, ga bom pa povprašal....vem pa da mu na monitorju prikazuje, CPU clock, hitrost ventilatorjev....katero skladbo vrti v Winampu in tako dalje.....
Baje, da je priklop čisto enostaven, lahko ga pa povprašam če bi to naredil :)

LP Eddy
www.ekwaterblocks.com

m.i.h.a. ::

Eddy ni se ti treba mučit in cimre spraševat, ker je itak napisano že vse od A do Ž v tej temi. Če je pa kdo len si prebrat kašno stran te teme si je pa sam kriv. In tudi vsa ostala vprašanja so predelana.

zlabo ::

no da obudim tole staro temo:D in sicer me zanima če je komu že uspelo priklopiti grafični zaslon.
Imam namreč nekaj kosov grafičnih LCD-jev 128*64 doma in me zanima če je kdo že prikljapljal, sem že googlal, pa nič ne nejdem...
Imam pa tega.

LP, zlabo

grega90 ::

Jst sem v IC Elektronik kupil zaslonček 4x16 ampak ima samo 14 mest za spajkanje. Kakšen je pa načrt za tega ???

balocom ::

@Pija: LCD-ji vsebujejo 2 polarizaciska filtra. Zato z takimi špegli ne videš na LCD zaslon. Ej, a si probal pred računalniškim monitrorjem(LCD seveda)?
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

m.i.h.a. ::

grega90: če je po hd44... standardu ga priklopiš tako kot je narisano na tistih shemah, 15 in 16 pin sta namreč za osvetlitev in te verjetno tvoj displej nima.

zlabo ::

No nekaj pa sem našel za grafični LCD, če koga zanima, tukaj je povezava pinov, sicer ni isti lcd je pa isti kontroler. Bom jutri poskusil pa potem poročam:D
samo ta program LCD hype mi je ful čuden, nevem sploh kako z njim delati.. :8)

zlabo ::

No uspelo mi je sicer z manjšim popravkom ampak dela sedaj super:D
Evo moj novi super jebački 128*64 grafični display:D (ubistvu v živo zgleda velik bolš, tudi osvetlitev je kristalno bela in ne tako temna8-) )
Prikaz je za enkrat tak kot je ko bom imel pa kaj časa bom pa še to kaj polepšal...








osvetlitev je taka (nimam pojma zakaj je pri ostalih slikah izpadlo drugače...):


Za konec pa še bivši 2*16 katerega sem sestavil včeraj malo za foro ker mi je bilo dolgčas in je pravi malček proti temu novemu:D:

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

lcd ekranček in software

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
332416 (1773) StricGeza
»

problem z LCDjem 4*20

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
91203 (1097) gorjanc
»

Spet lcd zaslončki (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
585650 (4639) Yacksy
»

LCD >>>>>RULZ<<<<<<

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
362099 (1231) bf4ed
»

LCD zaslonček in ČRKE!!!

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
172667 (2264) sonyboy

Več podobnih tem