» »

Lučke, ki jih lahko uravnavaš s stikalom(kako močno svetijo), problem!

Lučke, ki jih lahko uravnavaš s stikalom(kako močno svetijo), problem!

dadooo ::

Torej, imam luč, s katero lahko uravnavam kako močno svetijo žarnice, s pomočjo stikala.
Nekaj časa je delovalo v redu, ampak sedaj ko vrtim stikalo se dogaja tole (ubistvu to same utripajo...:\ ) :

Video

Žarnice so halogene, 40W.

Hvala.

BlackHole ::

Imaš luč, s katero uravnavaš luč? :\ Stikalo misliš? Verjetno bo kdo drug točno vedel, kaj je narobe, jaz pa mislim da je kaj s stikalom.
Ravno včeraj sem gledal eno tako stikalo v Merkurju. Presenečen sem bil nad ceno, 12k SIT (starih). Je to normalna cena za to "dim" stikalo ali je to kakšno high class stikalo? Namreč imam namen nabavit vsaj eno takšno stikalo za halogenke (na 220V).
LP Marko

Azrael ::

Vzroki za tako trepetavo svetlobo, kot je na posnetku, so:

- slab potenciometer v regulatorju
- slab stik v el. inštalaciji
- hladen spoj v regulatorju
- žarnice so napajane preko transformatorja (to prenesejo na daljši rok le redki regulatorji in transformatorji). Enako velja tudi za žarnice, ki rabijo dušilke in varčne žarnice (samo za info, ker slednje nima neposredne zveze z vprašanjem).

Naslednja možnost verjetno ni:
- prešibke žarnice, skupma moč žarnic mora biti vsaj 60W, drugače je trepetanje svetlobe neizbežno

@BlackHole:

Baje so nekateri regulatorji boljši, baje samo do sedaj sem vedno naletel na praktično isto shemo, kot so opisane to ali tu.

BTW pri meni doma regulatorji, ki so stali 2DEM ali po novem 1€ (neka akcija v Conrad.de) po 7. letih še vedno delajo brezhibno. Pri nakupu popazi na to, da ne bodo prešibki glede na uporabljene žarnice.
Nekoč je bil Slo-tech.

svizec75 ::

Takle "sistemček" je v rangu par 10€ na razprodajah.
Torej - dej regulator v ta okrogel fascikel v kotu sobe pa Kupi.si/novga.
Verbae volant, scripta manent. Labor omnia vincit improbus.

Mikron ::

mogoče brcam v temo :)) :

Glede na to da si opisal da je nekaj časa delovalo bi bilo možno da je induktivno breme uničilo tvoj regulator.
To bi se lahko zgodilo le v primeru, če bi bile tvoje žarnice priključene preko kakšnega transformatorja.

Če sem se zmotil, naj me prosim kdo popravi :)

Highlag ::

Katere halogenske žarnice pa niso priključene preko transformatorja? Mislim, da so vse. Tako da transformator je sigurno v vezju, vprašanje je le kakšen. Klasičen ali elektronski.
Never trust a computer you can't throw out a window

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

vezava zvonca

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2812725 (5277) mirator
»

Luč ?!

92509 (2039) int47
»

Flourescenčne svetilke v mrazu in izbira dušilke

245331 (3397) energetik
»

LED vs varčne vs navadne žarnice (strani: 1 2 )

8035666 (25767) Malajlo
»

1. feb. ugasnimo vse luči med 19.55 in 20.00 uro (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8919831 (17117) Gr0unD Zer0

Več podobnih tem