» »

EMI velikodušno z neokrnjenimi datotekami

EMI velikodušno z neokrnjenimi datotekami

Ars Technica - Pred kakšnim mesecem je EMI v sodelovanju z Appleom najavil začetek prodaje glasbenih datotek brez nadležne DRM zaščite, kar je sprožilo veliko odobravanja. Očitno so v založbi s potezo zadovoljni, saj jo nameravajo razvijati še naprej. Po novem so sklenili pogodbi s še dvema podjetjema - PassAlong Networks in 7digital, ki bosta prav tako prodajali svobodno glasbo. Za razliko od Applea sta se novinca med drugim odločila, da bodo datoteke distribuirane v formatu MP3 s kar 320 kbps.

Izvorna novica.

4 komentarji

Pithlit ::

No, vsaj nekatere novice, ki se pletejo okoli RIAA in MPAA so razveseljive... Ko bojo začeli prodajat lossless bom pa resno razmislil o nakupu. MP3 pa ni neka jaka kvaliteta dokler komadi stanejo približno toliko kot na CD-ju (razen pač za prenosne naprave).
Life is as complicated as we make it...

Matek ::

No ja, debate o audiofilskih ušesih in resničnem pomenu kvalitete stiskanja so že stokrat prežvečene, tako da nima smisla spet debatirati o tem. IMHO je prednost lossless-a zgolj, da lahko neštetokrat pečeš in rippaš, pa ne boš izgubil, kot bi z rekompresijo MP3-jev. V studiu narejen 320 Kbps MP3 oz 256 Kbps AAC je za običajne uporabnike, tudi če imajo drago ozvočenje, odlična kvaliteta.

Sicer pa kaj si mislil s "komadi stanejo približno toliko kot na CD-ju"? V iTunes Store stane celoten album 10 dolarjev, kar se mi zdi precej ceneje od trgovinskih cen. Kje pa imajo CD-je po 7.5 evra?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Mavrik ::

Pa dodaj še dejstvo, da se redko zgodi, da so vsi komadi na albumu dobri.
The truth is rarely pure and never simple.

Pithlit ::

1. Preradpostavljam, da so komadi še vedno po $.99 (oz €.99 v evropi). Kar znese za album s 14imi komadi $13.86 (oz. €13.86). Za ta denar pa se že dobi albume v fizični obliki. Sicer brez poštnine...

2. Mavrikovo dejstvo je sicer v praksi relevantno... ampak ko primerjamo takšne storitve to dejstvo odpade. Jaz osebno imam rad celotne albume... ne vem no, ampak na stvari rad gledam kot celoto - tako kot nekateri glasbeniki (ki kar nekaj truda vložijo v celoten aranžma albuma in zato nemalokrate nekateri komadi iz albumov preprosto odpadejo), spet drugi glasbeniki uporabljajo ogromno fillerjev (se komadi na albumih ponavljajo) kar pa je glupost.

3. Matek, res je... velja pa isto kot pod točko 2. Če primerjamo CD in takšne storitve... potem primerjajmo na čim bolj enakem nivoju. Sam sicer večino glasbe preposlušam na laptopu in v avtu (tako da neke grozne kvalitete ne rabim) nekaj malega pa na mp3 playerju.

Cene komadov so tu še vedno pretirane. Sploh glede na stroške+kvaliteta.
Life is as complicated as we make it...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Napster ponovno med živimi

Oddelek: Novice / Ostale najave
234126 (3181) marS
»

Najboljši program za urejanje filmov

Oddelek: Pomoč in nasveti
75502 (5383) StratOS
»

EMI bo ponujal glasbo brez DRM-ja

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
213891 (3089) G-man
»

Foxconn P9657AA 8KS2H - P965 za skopuhe

Oddelek: Novice / Procesorji
323530 (2633) PrimozR
»

Nakup napajalnika

Oddelek: Kaj kupiti
231457 (1224) MEDENA

Več podobnih tem