»

Boj za kontrolo nad radijskimi postajami

Techdirt - Jeff Price, šefe neodvisne in spletne glasbenodistribucijske hiše TuneCore, je objavil zanimiv blogpost o vseprisotnem podkupovanju [1] v ameriških mainstream radijskih postaj. Praksi se reče Payola in v osnovi deluje tako, da založbe preko dobro organizirane mreze posrednikov odločajo ("plačajo"), kdaj in kateri komad se bo vrtel na radijski postaji v okviru "rednega programa". Po pravilih bi morale te skladbe biti posebej označene kot reklamne oddaje, a niso (kar se skrije čez posrednike), podobno kot se često zgodi s prikritim PR-om v dnevnopolitičnih in strokovnih časopisih. Vse skupaj naj bi bilo tako zelo zelo razpaseno, da na glavnih postajah praktično ni mogoče več slišati komada, ki ga tja niso...

53 komentarjev

Založbe ne bodo poslovale s Qtraxom

Slashdot - Znotraj IT krogov je nedavno zaokrožila novica, da se je pojavilo novo podjetje, ki naj bi začelo prodajati glasbo preko interneta, kar sicer ni nobena novost, saj že poznamo iTunes, Amazon in druge. Novinec, ki sliši na ime Qtrax, je obljubljal datoteke brez DRM zaščite, prav tako pa so veselo oznanjali, da imajo podpisane pogodbe s kar štirimi mogočnimi založbami.

Tukaj so se stvari žal zalomile. Oglasile so se omenjene založbe in povedale resnico -- Qtrax nima podpisane nobene pogodbe, so sporočili iz EMI Music, Sony BMG in Warner, medtem ko so predstavniki Universal Music, ki je največja izmed četverice, povedali, da pogodba še ni podpisana, a so pogajanja v teku.

Izvorna novica.

4 komentarji

YouTube Mobile pričenja z delovanjem

vir: Gizmodo
Gizmodo - Največji ponudnik video vsebine, stran YouTube, zadnje čase širi svojo ponudbo. Najprej so se spajdašili z Appleom in prekodirali vso svojo vsebino v format h.264, ki ustreza uporabnikom Apple TV-ja, zdaj pa boste lahko tarnanje vaših čustvenih prijateljev spremljali kar z vašega mobitela. Tukaj je namreč YouTube Mobile - predelava strani, kompatibilna z XHTML in prilagojena za mobilnike (vključno s filmi v formatu 3gp).

Izvorna novica in posnetek strani v praksi.

3 komentarji

EMI velikodušno z neokrnjenimi datotekami

Ars Technica - Pred kakšnim mesecem je EMI v sodelovanju z Appleom najavil začetek prodaje glasbenih datotek brez nadležne DRM zaščite, kar je sprožilo veliko odobravanja. Očitno so v založbi s potezo zadovoljni, saj jo nameravajo razvijati še naprej. Po novem so sklenili pogodbi s še dvema podjetjema - PassAlong Networks in 7digital, ki bosta prav tako prodajali svobodno glasbo. Za razliko od Applea sta se novinca med drugim odločila, da bodo datoteke distribuirane v formatu MP3 s kar 320 kbps.

Izvorna novica.

4 komentarji

EMI bo ponujal glasbo brez DRM-ja

več strani - V sodelovanju z založbo EMI je Apple včeraj najavil, da bodo začeli v svojem iTunes Store-u ponujati glasbeno in video vsebino brez nadležnega digitalnega sistema za zaščito. Poteza je sicer delno tudi odziv omenjene založbe na Jobsov poziv glasbeni industriji, ki ga je z odprtim pismom posredoval pred kakšnim mesecem dni, a nameravajo glasbo v nezaščiteni obliki ponujati tudi izven Apple-ove trgovine, saj bi to naj, glede na raziskave, bila želja strank.

Zaenkrat bodo nezaščiteni primerki stali 30% več od zaščitenih (1,30 dolarja proti 0,99 dolarja), poleg enostavnejše uporabe pa bodo kupce poskušali pritegniti z višjo kvaliteto (svobodne pesmi bodo na voljo v formatu s 256 kbps, tiste z DRM-jem pa v 128kbps*). Lastniki obstoječih datotek bodo lahko le-te osvobodili za razliko v ceni (30 centov), vse skupaj bo mogoče naslednji mesec, ko bo EMI ponudil tudi nezaščitene video spote.

O novici nas je obvestil  [MYTiX], za kar se mu iskreno zahvaljujemo, več pa lahko izveste na

21 komentarjev

Sony daje navodila, kako zaobiti DRM

CNN - Bizarno, kot se sliši, ampak očitno so založbe pričele padati v past, ki so jo nastavile uporabnikom, da bi preprečile piratiziranje dragocenih glasbenih vsebin s CD-jev.

DRM je namreč povzročil med uporabniki iPodov veliko nezadovoljstvo, saj si le-ti ne morejo več skopirati legalno kupljenega glasbenega ploščka na svoj predvajalnik. Apple namreč nima namena dopuščati licenciranja lastne FairPlay DRM zaščite za uporabo na glasbenih zgoščenkah. Seveda pa niso jezni samo uporabniki iPodov, ampak tudi ostali kupci, ki so na lepem ugotovili, da se njihov glasbeni CD upira kopiranju. Vse to pa je privedlo do zanimivega paradoksa - namreč Sony BGM in nemalo izvajalcev je začelo ponujati uporabnikom navodila, kako zaobiti DRM! Navodila izdana s strani Sony BGM lahko najdete tukaj. Vse to pa seveda postavlja založbo v čuden položaj - ker reklamira tisto, proti čemer se bori.

14 komentarjev