» »

Montaža filma, posnetega na DVD-videokameri

Montaža filma, posnetega na DVD-videokameri

uHi ::

Zdravo!

Odločam se za nakup digitalne videokamere. Glede načina snemanja/shranjevanja se mi še najbolj dopade sistem DVD, vendar imam en pomislek. Zanima me, kako je z montažo filmčkov in podobnim na PC-ju v tem primeru. Malo sem zaskrbljen, saj sem že na parih mestih prebral nekaj podobnega (citiram):

"However, if you want to edit your video on the PC, a tape-based camcorder should be at the top of your list due to its ability to transfer video to the PC in a format suited to editing. MPEG in all its forms is first and foremost a delivery format, which makes it less than ideal when it comes to editing on the PC." http://www.pcworld.idg.com.au/index.php...

HDD-ju se izogibam predvsem zaradi velikih kapacitet, ki jih potrebuješ na PC-ju, da stvari prenašaš, in se mi že tako ali tako moj računalnik zdi prepočasen (ga nočem še dodatno obremenjevati), miniDV-ju pa zato, ker se mi zdi DVD še vedno bolj uporaben - v primeru, da nočeš montirati filmčka, imaš spominski medij že pripravljen - ga lahko tudi kadarkoli pogledaš na DVD-predvajalniku...

Imate morda še kak drug pomislek glede DVD-videokamer?

Najlepša hvala za nasvete in priporočila!

Miha

PhotoBlaz ::

Pametno razmišljaš!

Večina ljudi ni tako redoljubnih, da bi takoj za vsakim posnetim materialom zadevo uredila, kar prinese do popolne natrpanosti posnetkov, ki jih nikoli več nobeden ne pogleda.
Ni neumna zadeva, da je posnet material takoj že na pravem mediju, naučiš se samo še snemati s pametjo, max 5s kader(še bolje 2s), max 30 minut filmček, pa četudi iz 14-dnevnega potovanja.
In imel boš avtomatsko film, ki se ga celo lotiš kdaj pogledat, pa še urejen po vrhu in to takoj ko prideš domov :)

Drugače pa imam miniDV kamero, ki se super obnese, je pa res, da rad montiram video posnetke za hobi.

Trancedeejay ::

100krat bolj pametno je imet miniDV varianto, ker je lazje z obdelavo na racunalniku. Pa tudi ce zelis imeti na DVD iz miniDV si omislis en DVD rekorder, kjer je tipka one touch dubbing in kamero priklopis, stisnes in to je to. To opcijo uporabim, ce nimam casa za montazo, oz. ni kaksen pomemben posnetek.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Konlov ::

Se pa tudi postavi vprašanje, kaj bo čez 20 let (npr otroci) bolj gledljivo.Materijal posnet na miniDV ali na DVD.
Če imaš te stvari rad, lahko obdelaš v obeh primerih in shraniš zopet na DVD ali pa preneseš nazaj na miniDV kaseto in jo shraniš.
Jaz imam npr. analogno Hi8, kar prenesem na DVD recorder.Kaj manjšega lahko tam postorim (deljenje,spajanje posnetkov.Preimenovanje in ustvarjanje poglavij)Za kaj več pa uporabljam Ulead Studio video 11.
Me pa zanima, z čim in v kakšni meri si pomagate pri ustvarjanju zgodbe:
-prehodi sem ter tja
-dodam kakšno sliko
-tu in tam (pred vsem na začetku in koncu) kakšna glasbena podlaga
-še kakšen predlog.........

uHi ::

Ok, hvala vam za mnenja...

Ampak še zdaj ne vem čisto točno - ali je možno na PC-ju obdelovati filmčke, ki jih posnameš na DVD s pomočjo DVD kamere? Ker čudno se mi zdi, da ne bi mogel tega delati... glede na to, kako bolj enostavno je npr. upravljanje s CD-ji kot pa z avdio kasetami, se mi zdi, da bi moral biti DVD medij veliko bolj priročen, ker imaš stvari verjetno razvrščene že po "poglavjih".

Ali se pač motim?
Ima že kdo izkušnje s kako DVD kamero?

Hvala!

caveman ::

možno je, zavedat pa se je treba, da se na MiniDV snema s kompresijo M-JPEG (video se shrani kot zaporedje JPEG slik), vsaka sekunda pa zavzame 3,5 MB, ura znese torej okoli 12,5 GB. kompresija M-JPEG je za urejanje zelo primerna, saj lahko režeš in prilepljaš film brez izgub na kvaliteti, (razen če spremeniš kaj znotraj posamezne slike). Video se skozi primeren program avtomatsko presname na disk (primeren za začetnike je MGI VideoWave), s katerim ga lahko potem tud presnameš nazaj na MiniDV.

DVD snema z 1 MB na sekundo, kodek MPEG-2, kar pomeni, da ob vsaki montaži in ponovnemu kodiranju v kodek MPEG-2, izgubiš na kvaliteti.

Jaz imam kamero MiniDV že več kot 5 let. ko kaj posnamem in zmontiram pa ponavadi posnamem na DVD brez kakšne kompresije, tako da lahko gor spravim dobrih 21 minut videa z hitrostjo 3,5 MB na sekundo.
To je čisto dovolj za posamezne družinske posnetke, pa še nobene izgube kvalitete ni od originala, predvajaš jih pa lahko na vsakem računalniku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: caveman ()

marS ::

Če delaš filmčke tja do 5 minut (kar je nekak že ful dolgo za YouTube oz. sploh za gledat, btw: z videom se ukvarjam že kakih 20 let pa skorajda ne prenesem več posnetka daljšega od 5 minut) ti zadostuje DVD oz. mpeg master, tut če boš še parkrat (kar se ponavad ne dogaja) rezal in sekal in izvažal. Če pa hočeš za kako profesionalno uporabo - broadband al kaj podobnega pa je skoraj nujno da imaš HD kamero.
Še vedno pa je miniDV standard, ki povsem zadostuje za vse te potrebe, daljše posnetke je veliko lažje montirat oz. urejat kot pa mpeg/DVD. Še posebej na kakem starejšem PCju. Sicer pa: vse se da naredit tudi samo z Windows Movie Makerjem - dv in mpeg formate.
Novejši in nabriti PCji in programi pa zlahka editirajo tut mpeg/DVD datoteke. Kr neki cajta sem uporabljal premiere 6 in 6.5, ki pa ima kr neki težav z mpeg datotekami. Zdej sem dobu premiere elements 3.0, mau okrnjen premiere pro, ma za moje potrebe dovolj in lahk komot montiram na prenosniku z 1giga rama mpeg datoteke brez vsakršnjega problema.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Konlov ::

Hmm? 5s kadri ali še celo 2sec. Ali ni po tem izdelek samo neko hitro menjavanje.
Jaz delam kadre najmanj caa 15sec in brez pretiranega sledenja in zumiranja.
Na kaj pa pazite pri obdelavi videa?

uHi ::

Caveman, hvala za odgovore! Verjetno se bom odločil kar za miniDV...

Imam pa še eno vprašanje... se pravi, ko preneseš enourni film na PC in ga urediš, si omenil, da obstaja možnost, da potem ta (že urejeni) filmček posnameš nazaj na miniDV... a potem ta enourni film še vedno traja eno uro, če upoštevamo, da si "odrezane" prizore nadomestil s prehodi... Ker, kot praviš, če to shraniš na DVD, lahko shraniš za največ 20 min filma...
Tako da je iz tega stališča, če želiš arhivirati daljše že urejene filme, verjetno bolj pametno tisto opcijo, ki si jo omenil, se pravi, da presnameš nazaj na miniDV in nato kamero enostavno priključiš na TV oz. DVD predvajalnik in gledaš filmčke na ta način...

Razmišljam v pravi smeri? Oprosti za zmeden način pisanja:)

damirez ::

Zdej pa še mene neki zanima. Omenil ste DvD brez izgube kvalitete. Namreč jaz imam kamero z 1mega pixel. In ko pirklopim kamero direkt na TV je slika da dol padem, ko pa posnamem na dvd pa čist taka povprečna.
A pol se da DV posnet na DvD v full kvaliteti in potem to gledat v DvD predvajalniku pa tudi če gre samo 10 min gor?
Aja pa če se da kako se to nardi?

caveman ::

uHi in damirez,

kaseta miniDV ima prostora za eno uro videa. Ti video zajameš, urediš in na koncu dobiš nek posnetek ki je dolg xx minut, tega nato prek programa posnameš na video. Če si recimo posnel s kamero 50 minut, to prenesel na računalnik in ti je po urejanju nastal 20 minut dolg izdelek, ko to preneseš na kamero, ti na kameri ostane še 40 minut prostora, kar pa lahko zapolniš naslednjič še z drugimi posnetki.

na DVD pa lahko spraviš samo 20 minut, če se odločiš da videa ne boš kompresiral (kaseta za 60 minut = 12,5 GB, DVD = 4,38 GB), prednost je v tem, da ne izgubiš kvalitete slike zaradi kompresije, slabost pri tem načinu arhiviranja je v tem, da boš te posnetke lahko gledal samo na računalniku. Razloga za to sta dva:
1: DVD playerji lahko predvajajo samo video v formatu, ki ga podpirajo kodeki nameščeni na DVD playerju (to so filmski DVD-ji (MPEG-2) in novejši tudi DivX in Xvid)
2: tudi če bi imeli nameščen kodek za predvajanje DV videa (ki ga nimajo), se ne bi vrteli dovolj hitro. Namreč 1x DVD se vrti pri 1350 KB na sekundo, to je dovolj za MPEG-2 kodek, ki zavzema do 9,8 Mbit/s. za predvajanje DV videa ki zavzema 3,5 MB na sekundo, se mora DVD vrteti z vsaj 3x (torej 4x) hitrostjo. Toda vsi DVD playerji se v glavnem vrtijo z 1x hitrostjo (je ceneje, poleg tega pa za predvajanje DVDjev ne rabijo višje hitrosti).

damirez, za tvoje prvo vprašanje pa žal nimam odgovora. Mogoče če bi bolj podrobno opisal ta problem. Sklepam pa da ta tvoja kamera snema na DVD in če gledaš sliko kamere na TV, je ta boljša, kot če nekaj posnameš na kamero in potem to kar si posnel, gledaš na TV. V tem primeru je najverjetneje kriva kompresija. Poglej s kakšno stopnjo kompresije ti kamera snema na DVD, in to stopnjo kompresije zmanjšaj (torej več Mbit/s).

Upam da sem odgovoril na vajini vprašanji.

damirez ::

Ne jest mam navadno DV kamero, in ko gledam s kamere se pravi DV format je slika ubutačna, ko pa dam na DvD se pravi v mpeg 2 format je slika DOSTI slabša. Njbrž zarad kompresije kokr ti praviš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: damirez ()

uHi ::

caveman, hvala!

morda veš še tole: ali se film posnet na DVD (DCD-kamera) v formatu AVCHD res lahko predvaja samo v predvajalnikih blu-ray? se pravi, da če navabim HD DVD kamero, ki uporablja format AVCHD in če nimam predvajalnika blu-ray, mi vsaj kar se tiče predvajanja z DVD-ja (ne preko HDMi), nič ne koristi?

tHx

caveman ::

žal se na to še ne spoznam, vendar ti odsvetujem nakup HD camere iz 3 razlogov

1. HD video ima 2,5x (720p) do 5x (1080p) večjo resolucijo kot DV, vendar vseeno zavzema enako prostora, ker uporabljajo kompresijo MPEG. Kar pomeni da pri vsakem urejanju posnetka izgubiš na kvaliteti.

2. edina prava HD resolucija 1920x1080 (1080p), žal pa tudi kamere, ki pravijo da so sposobne snemati v 1080p, v resnici snemajo le v 1440x1080.

3. za urejanje HD videa je dobro imeti 2 - 4 GB rama in najnovejši procesor.

Jaz bom raje z nakupom počakal, dokler se ne pojavi prava HD kamera, ki bo snemala z 1920x1080 progresivno in uporabljala kompresijo podobno M-JPEG (torej kompresira vsako sliko posebej). Videl sem že eno pred meseci, imela je neki hitri izmenjivi 8 GB flash, vsaka minuta videa pa je zavzela okoli 1 GB (8 GB flash so prodajali po 800 €). Tako da bom počakal da se take kamere pocenijo, ker je to veliko bolje, kot pa da snemaš na kaseto.

uHi ::

Hvala za nasvet!8-)

Caveman, še eno vprašanje - kako potem pogledaš na TV to, kar posnameš na miniDV...?
Ker, ko so bile še VHS-C kasetke, si jo lahko vstavil v večjo kaseto in to večjo nato vtaknil v videorekorder... kako je pa sedaj z miniDV? Obstaja kak podoben sistem ali ponavadi priključiš kamero kar direktno na TV?

Hvala!

caveman ::

kar direktno povežeš kamero na TV.
V Celovcu sem sicer že videl predvajalnike miniDV, na videz so podobni videorekorderjem, vendar stanejo okoli 500 € (to sem videl že pred parimi leti), tako da se to ne splača.

wooted ::

jst mam mini-dvd kamero in vse skupaj posname kot dvd-disk...posnetke lepo naložim prek sony vegasa, jih zmontiram, ustvarim prehode in brez problema in izgube kvalitete zapečem na DVD vsaj 4 mini-DVDje...na en mini DVD gre pol ure in pol ga obrneš(če maš obojestranske)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

nakup videokamere (SD proti HD)

Oddelek: Zvok in slika
203456 (3042) roCkY
»

nakup VIDEO KAMERE

Oddelek: Zvok in slika
82457 (2216) Mlchk
»

Katero kamero kupiti

Oddelek: Kaj kupiti
395076 (3915) Gwanaroth
»

AVI ALI MPG2 DILEMA??

Oddelek: Pomoč in nasveti
81116 (1024) baron21
»

Kater tip kamere kupiti?!

Oddelek: Kaj kupiti
483991 (3142) nodes

Več podobnih tem