» »

wi-fi omrežje kot GSM

wi-fi omrežje kot GSM

dronyx ::

Imamo novo (revolucionarno) idejo.

Kot sam opažam so razne dostopne točke wi-fi čedalje bolj popularne v domačih omrežjih. Ko je teh dostopnih točk zelo veliko, je zadeva podobna kot celična tehnologija UMTS ali GSM mobilne telefonije, le da so tu dometi (namerno) zelo majhni.

In če bi sedaj vsi ti uporabniki svoja omrežja odprli po vzoru projekta SETI in bi imela vsaka takšna točka dometa recimo vsaj 100 metrov v radiju, bi imeli takoj zelo dobro pokritost terena z signalom. Če bi se potem pojavili ustrezni mobilni wi-fi telefoni, ki bi izkoriščali to tehnologijo in uporabljali IP za telefonijo, bi imeli praktično brezplačno svetovno omrežje ranga UMTS, kjer bi vsak prispeval svoj delež k delovanju s tem, da bi dal na skupno uporabo svoj wi-fi.:\

Po mojem bi bil sicer problem z roamingom, ki se pojavi, kadar se med telefoniranjem premikaš, samo za večino primerov to verjetno ne bi bil problem. Pa tudi Mobitel bi verjetno propadel šele čez nekaj let.>:D :D

OmegaBlue ::

"Mash" wifi omrežja že obstajajo, prav tako gibanja kot je FON, a pokritost ni niti približno takšna kot pri GSM omrežju.

Drugače pa wifi telefoni so tukaj že kar nekaj časa, z mojim lahko brez problema opravim SIP klic, preko WiFi ali preko GPRS(EDGE).

Torej nič novega.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

AndrejS ::

Wifi ima premajhen domet za kaj takega... z wi-max pa bi bilo drugače

dronyx ::

Seveda ni pokritosti, če pa ima večina svoje wi-fije zaščitene kot kočevski medvedi. Če bi ljudje dojeli, da s tem, ko odprejo svoje wi-fi omrežje za telefonijo, omogočijo tudi to, da sami lahko kličejo zastonj kogarkoli po svetu s takšno tehnologijo, potem verjetno bi to delovalo.

Je pa res, da imajo sedanje wi-fi naprave predvsem zaradi slabih anten majhen domet, kar pa je namerno tako.

kar se pa tiče telefonov vem, da imajo nekateri vgrajen wi-fi in se da tudi telefonirati prek interneta, samo to je eksotika, ki jo redko kdo zares uporablja. Sistem bi zaživel, ko bi bil preprost za uporabo, kot je danes GSM. In to je po mojem mnenju možno.

Sem pa sam osebno pripravljen investirati tudi 200 evrov v wi-fi anteno za na streho, ki poveča domet na radij vsaj nekaj 100 metrov, če imam potem zastonj telefonijo po celem svetu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

residual ::

bo treba še nekaj zadev rešit preden bo to zaživelo in podobno GSMu.. npr. prehod iz ene celice v drugo brez prekinitve in prevelike zakasnitve...

mogoče bo Wi-max kaj olajšal zadevo, vsaj kar se pokritosti mest tiče...

zmaki ::

> mogoče bo Wi-max kaj olajšal zadevo, vsaj kar se pokritosti mest tiče...

Wi-Max je (že zdaj) in bo (v bodoče) PLAČLJIV (podobno kot UMTS), torej pozabite na brezplačno telefonarjenje prek Wi-Maxa.

Zaradi sorazmerno majhnega števila Wi-Fi omrežij je pričakovati Wi-Fi VOIP roaming seveda nerealno, ampak ko si enkrat v dosegu katerega, ni problem se ustaviti in opraviti zastonj klic(e).

Po mojih izkušnjah je v Evropi (vključno s Slovenijo) V MESTIH vsaj 20% Wi-Fi omrežij odprtih (default nastavitve), kar s pridom izkoriščam.

icecube ::

He he.... ta ideja se je meni porodila ze dobro leto nazaj...
Zdaj pa pazi "catch": SIOL je postavljal svoje tocke po Ljubljani, vendar jih je ogromno od njih kupil Mobitel. Tako je mobitel lahko razsiril svojo ponudbo, se pripravljal na morebitno prihajajoco konkurenco in "zabremzal" sam razvoj wi-fi omrezja oz. voip telefonije.
...to je seveda moje misljenje

bluefish ::

Seveda ni pokritosti, če pa ima večina svoje wi-fije zaščitene kot kočevski medvedi.

Ne vem, kako si ti predstavljaš odprta omrežja. Ali bi bil ti tudi pripravljen odpreti wifi in ta povečati možnost vdora in kraje podatkov?

dronyx ::

Citat: Ne vem, kako si ti predstavljaš odprta omrežja. Ali bi bil ti tudi pripravljen odpreti wifi in ta povečati možnost vdora in kraje podatkov?

Wi-fi brez modifikacije standarda verjetno res ni primeren za "odprtokodno" ali lepše brezplačno alternativo GSM/UMTSu.

Prvi problem je že to, da so moči oddajnikov in ojačanja anten za wi-fi zakonsko omejena, tako da je "velikost celice" wi-fi premajhna, da bi bila zadeva praktična, vsaj kar se tiče "roaminga", ker bi bilo motenj in dodatne komunikacije zaradi signalizacije prehoda med wi-fi točkami preveč. Drugi problem je zaščita wi-fi dostopne točke. Tretji problem je, da moraš zagotoviti enako signalizacijo, kot jo imajo tudi GSM/UMTS sistemi - torej centralna evidenca, kje se nek aparat nahaja (njegov IP), signalizacija ob prehodu iz ene celice v drugo, spremljanje moči dostopnih točk v okolici... (sicer obstajajo na trgu skype wi-fi mobilni telefoni, samo predvidevam da kakšnega roaminga ne podpirajo, rešijo pa problem vodenja evidence, kje se telefon nahaja - recimo temu dinamični "DNS")

Samo danes to niso neke večje ovire, če bi se tega nekdo lotil in bi bilo standardizirano ter ne bi naletel na prevelik odpor mobilnih operaterjev. Nenazadnje, če bi dovolili večje moči in boljše antene (recimo celica radija vsaj nekaj 100 metrov) in če tak sistem postavi vsaj vsak radio-amater pri sebi na strehi imaš pokritost že zelo dobro.

Pomembno je tudi upoštevati vzorce obnašanja uporabnikov mobilne telefonije. Večina nas se večino dneva zadržuje na istem mestu (služba, dom) in od tam tudi kliče po GSMju. Zato po mojem za večino klicev ne potrebuješ 100% pokritosti in brezhibno delujočega roaminga. Poleg tega veliko večino klicev opravimo na ziste številke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Daliborg ::

Ta ideja je bila predstavljena ene 3-4 leta nazaj v ljubljani na enmu sejmu, katerega ime ne pomnim sedaj (hint:ko so prvic predstavljal oxygen bar v slo.). Imel je wifi router, 2x dlancik, in sta se s pomocjo domace izdelanih aplikaicj, obnasala kot gsm.
offtopic: Bom kar tukaj vprasal glede na to da je nekaj wi fi govora, in sicer kje lahko pogledam kje v kranju so brezplacne dostopne tocke do interneta, ali pa placljive samo zanima pa me koliko je pokrito?
Gledal sem tudi tisto FON, pa se kar nevem ce tocno razumem, se pravi moram jaz kupiti ta njihov router zato da dobim tudi od drugih katere imajo fon router dobim brezplacen dostop ali kako?

Lp.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daliborg ()

dronyx ::

Danes prodajajo wi-fi telefone, ki imajo skype že vgrajen. Če imaš recimo doma ali v službi wlan, pokličeš prek skypa in to deluje brezplačno. Ne verjamem pa, da imajo te naprave karkoli podobnega kot je roaming pri mobilni telefoniji. Torej da ko se ti giblješ, naprava avtomatično išče najmočnejšo wlan točko in se poveže nanjo.

Pri mobilni telefoniji roaming to počne v ozadju in uporabnika ne zanimajo tehnične podrobnosti. Tebi se ni potrebno ročno povezovat na najmočnejši oddajnik, prav tako se roaming izvaja tudi med pogovorom, recimo ko se pelješ po avtocesti.

WLAN ima še en problem kar se tiče uporabe v namen mobilne telefonije. Brez kakšnih posebnih metod zagotavljanja QoS so namreč odzivni časi nepredvidljivi, to pa je za "real time" aplikacije, kot je tudi telefonija, nesprejemljivo. Na internetu so dostopni članki, kjer se tudi velike firme kot so cisco in podobni s tem ukvarjajo in obstajajo za to tehnične rešitve. Za doma pa verjetno niso aktualne, ker so napram navadni wlan opremi (še) predrage.

Glede sheme brezplačnih dostopnih točk v Kranju ne vem, če obstaja. Moraš pa ločit javne brezplačne odprte wlan točke in tiste brezplačne odprte javne wlan dostopne točke, pri katerih lastniki sploh ne vedo, da so odprte in javno dostopne. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

poweroff ::

V bistvu nekaj takega že delamo: wifi.frubsd.org

Gre za OSLR protokol, oziroma mesh network. Problem je samo v tem kako doseči dovolj veliko gostoto omrežja. Ljudje, ki za projekt niso plačani so precej počasni. Vključno z mano - na mizi imam že par mesecev router, kjer je treba samo še nastaviti OSLR in ga vključiti v omrežje, pa nekako ni časa...
sudo poweroff

Daliborg ::

@Mathai ...ideja dobra ...cimvec jih mora samo se sodelovati :D

Glede Wlan-dostopnih tock mate pa prav. Sam "zegn" moram imeti da najdem neko brezplacno/javnodostopno tocko, in ravno danes mi je razlagal kolega da ko se je sprehajal mimo naselja "planina" v kranju da je kar nekaj prostodosopnih tock nasel. Pac folk ki nima zaprtih vrat ^^ . Zgleda da bom kar kupu wi-fi in se po domace receno "svercal" na racun tujih. v upanju da poganjajo p2p programe, in bom siguren da mu moj ip ne bo sumljiv. hehe >:D

Kaj pa FON ?
Lp.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

poweroff ::

FON stane 20 EUR (včasih so jih delili zastonj), se ga pa da lepo pohekat. V bistvu moraš dowgradat firmware in skozi napakov cgi-bin skripti heknit notri in si odpreti port 22 ter firewall... potem naložiš bootloader in natopreko tftp strežnika nov firmware (open-wrt).

Navodla pa najdeš na strani, ki sem jo prej omenil.

Je pa finta našega omrežja v tem, da ti NE deliš svojega interneta, pač pa samo omogočaš točko v mesh omrežju. Preko te točke se lahko priklopiš na internet, je pa ta točka lahko zaščitena z geslom.

Zdajle nima časa, lahko pa to razložom čez par dni.
sudo poweroff

dronyx ::

Včeraj slučajno vtaknem v moj PC pci wlan kartico in odkrijem, da je sosed ponudnik FON omrežja (pa to ni Lj., ampak neka vas izven Lj.). Signal soliden, hitrost tudi, samo prijava mi še ne dela. Zahteva nek mail in geslo. >:D

OmegaBlue ::

Seveda moraš biti član FON. Imaš 3 tipe Alien, Bill in Linus. Alien nima svojega FON AP in plačuje za dostop.. Bill ima po novem tudi brezplačen fon roaming po vseh FON AP in dobiva določen delež od plačil alienov, ki se priklapljajo na njegov AP. Linus je popolnoma enako samo plačan ni ;)
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

dronyx ::

Če prav razumem lahko postanem alien in plačujem nekomu xxx, da lahko prek sosedovega WLANa pridem v internet? Sucks deep.

Ga pa razumem, v čem je njegova taktika. Na vasi da v skupno rabo wlan zato, da ima lahko potem drugje brezplačen dostop do weba, pri čemer seveda ve, da gosti NIČ fonerosov.

Sem na njihovi spletni strani vtipkal moj naslov in mi takoj vrže naslov ponudnika (tako imenovanega fonerosa) in celo radij dometa oddajnika. :O

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

OmegaBlue ::

Jah alieni plačujejo FONu za dostop - pride v poštev za ljudi ki veliko potujejo saj je tako veliko ceneje kot pa recmo kak mobilni paket. Če pa planiraš na dolgi rok pa izkašlajaš 20€ za router se priajviš kot linus/bill in imaš drugje free dostop.

P.S.
FON router (lafonera) oddajajo 2 SSID oz 2 omrežji FON_x ki je fonovo omrežje in "MyPlace" ki je zasebno (brezplačno) uporabnikovo omrežje... prašaj ga za geslo?
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ojačevalnik WiFI signala: katerega izbrati? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6032741 (2580) 135063
»

WiFi na površini 1,75 hektarja - nasvet

Oddelek: Omrežja in internet
425523 (3740) Daniel
»

Ljubljana dobiva največje brezžično omrežje v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17153512 (42161) PARTyZAN
»

FON (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
917789 (3128) svejk
»

Vodafone bo v Nemčiji ponudil WiFi

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
224054 (3582) Keyser Soze

Več podobnih tem