» »

RAID da ali ne?

RAID da ali ne?

getz ::

Kupujem Os. plato p5n32-E SLI PLUS, baje podpira tudi RAID, zdej pa ali se to splača tudi vpelati v sistem glede na to, da je predviden disk 320GB in pri katerem je cena dokaj znosna.
10X za odg.
>>>>>Vsi pametni so ze umrli... tudi jaz se slabse pocutim<<<<<

kixs ::

Danes skoraj ne mores kupit plate, ki ne bi imela podpore za RAID. Torej, RAID 0,1, morda se 0+1.

In kaj je sploh tvoje vprasanje?

AndrejS ::

Če misliš uporabljati RAID potrebuješ vsaj 2 diska

getz ::

V bistvu sestavljam konfuguracijo za nov komp, pa sm v dilemi al nabvit dva diska in jih dat v RAID al ne.
>>>>>Vsi pametni so ze umrli... tudi jaz se slabse pocutim<<<<<

kixs ::

Za RAID 0 se ti ne splaca. Pridobljena hitrost ni tako velika. Poleg tega je nevarnost izgube podatkov veliko vecja.

Za RAID 1 pa izgubis tocno toliko prostora na disku kolikor sta diska velika. Prednost je seveda varnost podatkov.

Kaj bos naredil je odvisno od tvojih potreb in zelja!

LP

getz ::

Ravno to me je zanimalo, če razlika v hitrosti opravičuje nakup dodatnega diska, ki ga očitno ne.
Ali obstajajo kakšni testi na to temo?
>>>>>Vsi pametni so ze umrli... tudi jaz se slabse pocutim<<<<<

kixs ::

Evo ti en test:

http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=2101

To je pa njihov zakljucek:

Final Words


If you haven't gotten the hint by now, we'll spell it out for you: there is no place, and no need for a RAID-0 array on a desktop computer. The real world performance increases are negligible at best and the reduction in reliability, thanks to a halving of the mean time between failure, makes RAID-0 far from worth it on the desktop.


There are some exceptions, especially if you are running a particular application that itself benefits considerably from a striped array, and obviously, our comments do not apply to server-class IO of any sort. But for the vast majority of desktop users and gamers alike, save your money and stay away from RAID-0.


If you do insist on getting two drives, you are much better off putting them into a RAID-1 array to have a live backup of your data. The performance hit of RAID-1 is just as negligible as the performance gains of RAID-0, but the improvement in reliability is worthwhile...unless you're extremely unlucky and both of your drives die at the exact same time.


Bottom line: RAID-0 arrays will win you just about any benchmark, but they'll deliver virtually nothing more than that for real world desktop performance. That's just the cold hard truth.

getz ::

Hvala lepa za ta test, namesto dodatnega diska bom raje šel na pivo in pico :D
>>>>>Vsi pametni so ze umrli... tudi jaz se slabse pocutim<<<<<

OChack ::

no ja mislm d abi mogu klele kdo kj napisat k ma raid postavlen, jst ga bom verjetno probov da vidm kako kj zadeva stoji, eni pravjo da super dela, je pa res da če disk crkne ni gu
tko d ani pametno preveč pomembne zadeve gor met
Int€l inside, IDIOT Outside

kixs ::

Sej za to pa obstajajo razni testi, da ti pokazejo rezultate, predno gres zapravljat denar za nekaj, kar ni nujno, da dela tako, kot ti to hoces.

Seveda pa bos najbolje ugotovil, ce bos sam probal. Ce imas vse sestavine pri roki, je to se najboljsa varijanta. Pa se naucis se kaj sproti.

lp

frudi ::

mah, slab test s še slabšim zaključkom. anandovci so že parkrat dokazali, da ne znajo testirati druga kot grafične kartice in kvečjemu še procesorje (pa še to znajo zajebat); probleme imajo predvsem s pripravo testnih scenarijev in interpretacijo rezultatov. recimo v zadnjem njihovem raid testu (2x1TB hitachija - click), so razlike v hdd intenzivnih testih več kot očitno daleč v prid raid0, pa na koncu še vedno jamrajo, da ni bistvenih razlik v realni rabi. ja kje hudiča pa pričakuješ korist od hitrejšega diska? med nalaganjem HL2 in kodiranjem mp3jev sigurno ne, ker so bottlenecki drugje. po njihovi lastni logiki tudi ni bistvene realne razlike med raptorjem in 6 let starim 30gb ibm deathstarom. skratka, ignoriraj njihove teste, ali pa se vsaj ne zanašaj na njihovo interpretacijo rezultatov...

raid0 se izkaže pri zelo hdd intenzivnih opravilih, kjer tudi večina uporabnikov dejansko zazna in kleje počasnost diskov; kopiranje/dekompresija datotek, skeniranje za virusi, inštalacija programov/iger ipd. če se dostikrat zalotiš, da živčno pogleduješ proti ide activity lučki na ohišju in ti gre na živce spremljajoče praskanje diska - potem razmisli o raid0, ker bi v večini teh situacij precej pomagal. če pa se bolj redko ukvarjaš s toliko hdd zahtevnimi operacijami, pa se dodatni strošek in potencialni problemi z gonilniki in inštalacijo OS res ne splačajo.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri disk Hitachi ali WD - SATA2

Oddelek: Kaj kupiti
121702 (1364) antonija
»

Diski SATA II

Oddelek: Strojna oprema
192571 (1894) schejk
»

vezava diskov za montažo filmov

Oddelek: Strojna oprema
111412 (1278) Tilen
»

Sestavljeni PC-ji z Intel Pentiumi 4 - tokrat na 4 GHz.

Oddelek: Novice / Procesorji
182355 (2355) Caligula
»

Prvi 400 GB disk nared (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
515157 (5157) AtaStrumf

Več podobnih tem