» »

Alpha, beta, RC... verzije

Alpha, beta, RC... verzije

Grinnchi ::

Pozdravljeni mi zna kdo povedat razlike med temi pojmi in tudi ostalimi, pogosto uporabljenimi, ki jih nisem naštel.

Hvala

Meizu ::

Beta verzija pomeni, da je le še poskusna verzija in ni namenjena nekemu komercialnemu namenu (če gre za spletne sisteme, recimo Joomla), v igrah pa so "beta" nazivi pogosto zamenjani z DEMO. In rečeš, da maš DEMO igro, pravilno bi se pa lahko reklo, da maš Beta igro...

RC je pa Release Candidat. Čeprav nekateri pravijo, da pomeni Release Current. Pomoje je Release Candidat. Pomeni, da je eden od kandidatov za morebitno izdajo originala. Primer imaš Windows Visto. Je bila Windows Vista RC in Windows Vista RC2... Nakar je prišel original. Ampak RC in RC2 se ni spet tako sesuval, kajne?

Meizu ::

Za Alpho pa prvič čujem...:\ :8)

opeter ::

BETA in DEMO ni eno in isto. Vsaj nekoč ni bilo tako. En zelo nbanalen primer DEMA je npr.: imaš neko igra, ki v polni različici vsebuje 10 stopenj, demo različica pa vsebuje le eno stopnjo. Skratka, demo je nekako okrnjena verzija (lahko bi tudi rekli predogled) polne verzije.
Obstaja pa cel kup predverzij pred dokončno verzijo - npr. alfa (kot so to že drugi napisali), beta, celo delto sem že nekje videl.
Beta je sicer lahko že dokonča verzija, kot je bilo npr. pri Photoshopu 4.0. Beta je bila celo še stabilnejša od dokončne verzije, zato so morali naknadno izdati 4.0.1 nadgradnjo/popravek. :D

Kar se pa RC tiče, le te so uvedli v zadnjih nekaj letih (sploh pa MS).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

kixs ::

Alpha... zelo zgodnja razlicica programa v razvoju. Ni nujno, da deluje vecina funkcij, stabilnost in optimizacija ni prioriteta.
Beta... naslednja stopnja razvoja programa, funkcije so v vecini implementirane in bolj se dela na stabilnosti, optimizaciji in odpravi hroscev.

beta NI enako demo!

RC... je Release Candidat, kar pomeni, da je razvoj tako dalec, da se funkcije ne dodajajo vec, dela pa se samo na odpravi hroscev in nepravilnosti.

Bolj natancno pa na Wikipedia!

LP

Grinnchi ::

Hvala vsem za izčrpno razlago...

Mavrik ::

No, kot je bilo že omenjeno, te oznake pomenijo določene stopnje v razvoju določenega programa. Zdaj malo je problem, ker vsak razvijalec v bistvu sam določi kdaj je program v kateri fazi. Nobena izmed oznak pa ne označuje tukaj končanega programa.

Faze grejo nekako po tem vrstnem redu:

Alpha - prva v osnovi delujoča različica programa. V večini primerov ji manjka še precej načrtovanih funkcij in je tudi opazno hroščata. Za končnega uporabnika je praktično neuporabna, saj manjka preveč funkcij in je preveč hroščata.

Beta - v tej fazi je večina funkcij programa/igre že implementiranih, iščejo se večinoma samo hrošči in delajo manjši popravki. Tukaj se ponavadi program da večim testerjem, da ga temeljito preizkusijo, da se izločijo vse napake in hrošči. Za končnega uporabnika bi bil program pogojno uporaben, čeprav bi lahko naletel na kakšne kritične napake. Izraz "beta" uporabljajo sicer firme zelo različno, saj lahko pomeni vse od praktično neuporabnega programa, do praktično popolnoma končane storitve (kot recimo uporablja to Google).

RC - pogosto razvijalci te faze sploh nimajo, ampak to štejejo kot zadnji stadij beta testiranja. Tukaj je program praktično končan in nared za izdajo. Delajo se še zadnji testi za morebitne hrošče, čeprav v tej fazi ne bi več smelo biti nobenega.

Gold/release: Izraz "gold" se večinoma bolj uporablja kar se tiče iger (označuje fazo, ko je igra končana in se začnejo tiskati CDji/DVDji ter pošiljati v trgovine). Pri programski opremi se je bolj oprijel izraz "release" oz. "release to manufacture" v primeru Microsofta. To pomeni popolnoma končan produkt, ki je čist razhroščen in se je začel prodajati. Pogosto tudi dobi končno "polno" oznako verzije, kot npr. "1.0".
The truth is rarely pure and never simple.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel je Firefox 9 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
10731940 (25875) MrStein
»

Izid Windows 7 potrjen za sredino jeseni (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
7910668 (7406) techfreak :)
»

Firefox 3: Download Day 2008! (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Kiberpipa
28342112 (18106) MrStein
»

Firefox 1.5 Beta1 izšel! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
649121 (7152) christooss
»

Win XP kdaj?

Oddelek: Programska oprema
371543 (1122) andrej

Več podobnih tem