» »

izbirni predmeti za maturo

izbirni predmeti za maturo

Athena89 ::

lp!
čez dva dni moram oddat prijavo na pripravo za maturo za naslednje leto... za izbirne predmete me najbolj mikata geografija in kemija - ma kdo kaj izkušn, če je vredu to?
pa zanima me še, kako je z višjimi nivoji - se splača vzet al ne? (recimo, če imaš oceno 4 - je vredu za višji nivo, al je to bol za une, ko majo 5 in obvladajo v nulo?:\ ) kolk je sploh razlike med osnovnim in višjim?

hvala...
Treniraj trdo, zmaguj z lahkoto!

mare_ ::

Jaz bi priporočal, da če vzameš kemijo, da vzemi še fiziko (razen seveda če si puščaš odprta vrata za družboslovne fakse in rabiš en družboslovni predmet). Če ne drugega - del snovi se prekriva in tako zaradi določenih stvari, ki se jih naučiš pri kemiji, bolje razumeš kakšno stvar pri fiziki in obratno. Pa še s poročili za fiziko je manj dela kot s tistimi za geografijo :D.

4 bi bilo verjetno čist ok za višji nivo, je pa seveda to odvisno od tega, kako strogo vaš profesor ocenjuje in kako težke teste imate.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mare_ ()

Steinkauz ::

Če ti gre kema vzemi kr kemo, jst je nism, ampak sm vzel soco in še zdej obžalujem :\
Drugače pa gefa je tut dokej kul, 20% maš skor šenkanih z poročili k jih nardiš v 2 dneh.
Višji nivo se kr splača. Jst sm vzel anglo ker vedno pišem 3 al pa 4 ne glede na kako težek je test(torej enako pišem težke in lahke teste :D ). Če ti gre mata jo tut vzemi, ker ni dost težje. Eno polo maš isto, višji pa pišejo pol še eno mal težjo.

mirage ::

Če obvladaš naravoslovje ga izberi, ker prideš skoz z dosti manj učenja. Moja izbira lani je bla fizika + kemija pa mi ni žal.
Višji nivo pa se v večini primerov splača, zaj je edino vprašanje, če si imel 4 pa je imel profesr visok nivo al ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mirage ()

bluefish ::

sicer pa lahko težavnost še spreminjaš.

Athena89 ::

nevem še, kaj bi šla študirat, zato za vsak slučaj nimam obeh naravoslovnih predmetov... pa tut nism zihr, če fiziko znam dost:) zato pač najbolj razmišljam o kemiji + geografiji... glede višjega nivoja, pa... pri matematiki sem skor ziher da grem na višjega, glede angleščine pa nevem kako bi... pa tut za pol, če si premisliš, pri matematiki pomoje ni problema, za angleščino je pa brezveze, da se neki ukvarjaš z unimi pesmimi in podobnim, če itak pol ne boš rabu za maturo, če si premisliš... pa pri angleščini se mi zdi, da mam ful premal besedišča :8)
Treniraj trdo, zmaguj z lahkoto!

JCD ::

Itak dokončno podaš višji ali nižji nivo šele nekje na sredi 4 letnika. Pa še takrat se da premislit. Men se zdi, da so sošolci aprila še spreminjali težavnost. Tko da ni panike, maš še veliko časa za spreminjanje težavnosti.:)

mare_ ::

Pesmice rabiš tako na nižjem kot na višjem nivoju.

Athena89 ::

aja, kakšna je pa pol razlika sploh pri angli med višjim in osnovnim?
Treniraj trdo, zmaguj z lahkoto!

Matek ::

AFAIK so drugi testi, pa esej je en dodaten.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

sherman ::

Tukaj imaš primere vseh treh izpitnih pol lanske mature za višjo in osnovno raven. Druga pola (slušno razumevanje) je pri obeh enaka. Pri prvi je pri bralnem razumevanju in pri slovničnem delu ena naloga drugačna, pri tretji poli pa imaš za drugi pisni sestavek literarni esej namesto pisma.

Athena89 ::

aha, hvala! bom še mal preštudirala, sam mi je pa višji nivo vedno bol ušeč :D a z geografijo na maturi ma kdo kaj izkušenj? se je velik za učit? je težko dobit vredu oceno?
Treniraj trdo, zmaguj z lahkoto!

Athena89 ::

a se lahko na kak način zajebem, če grem višji nivo? naprimer, da na višjem nivoju dobim slabšo oceno, kot bi jo na osnovnem? (naprimer, če mi ne bi šteli dodatnih nalog, bi dobila 4, ker mi jih štejejo dobim 3?) se to pogosto dogaja?
Treniraj trdo, zmaguj z lahkoto!

mare_ ::

Na višjem nivoju dobiš še točke zraven: za oceno 3 dobiš 1 točko, za štiri 2 in za pet 3, tako da imaš potem skupaj lahko 1, 2, 4, 6 ali 8 točk (odvisno od ocene). Na nižjem ne dobiš točk zraven, tako da imaš na koncu največ pet točk (dobiš toliko točk, kakršna je ocena). Tako da če na višjem pišeš 3, je isto, kot da bi na nižjem 4, če pa na višjem 4, si pa že na boljšem.

Matek ::

a se lahko na kak način zajebem, če grem višji nivo? naprimer, da na višjem nivoju dobim slabšo oceno, kot bi jo na osnovnem? (naprimer, če mi ne bi šteli dodatnih nalog, bi dobila 4, ker mi jih štejejo dobim 3?) se to pogosto dogaja?

Ja, čisto primerljivo seveda ni, če ne bi vsi šli na višji nivo. Ampak še nisem slišal za primere, ko bi folk zajebal. Saj vam najbrž profesorji dostavljajo kake stare maturitetne pole, če ne si jih pa kupi v najbližji papirnici, reši en kup tistih za višji nivo, pa boš vidla kako stvari stojijo.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Buldožer ::

Matura je lov za točkami, ki ti bodo izpolnile željo ali pa ne. Se pravi moraš gledat tudi na to kje boš dobila največ točk, ne le od katerega predmeta boš odnesla največ znanja. Žalostna resnica.

V vsakem primeru je izbira maturitetnih predmetov zelo odvisna od profesorja, ki te predmet uči in od profesorja ki te bo pripravljal na maturo(ni nujno, da je isti). Prvo kot prvo je zelo važno koliko te je učitelj, ki te je učil, naučil. Nato pa tudi moraš vedeti, da ti profesor za pripravo na maturo ne bo oteževal situacije in te zafrkaval z seminarskimi ali čem drugim, ki je velik del ocene(točk).

Sam se izbral ekonomijo(predmet sem imel štiri leta tri ali štirikrat na teden) in geografijo, z obojim se bil zadovoljen. Tudi zaradi izbire po zgoraj naštetih kriterijih.

Če misliš da, si od angleščine v srednji šoli odnesla toliko, kot bi moral povprečen dijak ali več, vzemi višji nivo. Ni veliko težji. Matematiko na višjem nivoju pa bi priporočal, le če si v njej res močna. Mogoče glede matematike nisem najbolj objektiven, saj nisem imel profesorice, ki bi kogarkoli v razredu naučila matematike na višjem nivoju.;((
Več glav več ve. No, ni nujno!

Zgodovina sprememb…

Athena89 ::

hvala vsem za pomoč... sem si zbrala zdj kemijo in geografijo.... upam, da bo vredu :)
pa matematiko in angleščino na višjem nivoju... čeprav za angleščino nisem 100% če bom pol tut maturo tut delala na višjem.
Treniraj trdo, zmaguj z lahkoto!

PaX_MaN ::

Kema je simpl, večinoma sam obkrožuješ, LOL :D Vaje so tudi lahke, ampak dolge.
Gefa je za piflarancija. Na vajah se maš fajn, pa tudi niso tako zajebane. :D
Mata na višjem nivoju ni težka, razen ustnega.Tam sem imel srečo, da sem dobil dva vprašanja, za katera sem vedel, da ziher bosta. Pa nesrečo, da sem tretje vprašanje popušil, j***** koti. :D
Angla, višji, je đabe. Pod pogojem, da ti je domače branje prebavljivo.
Materinščina je pa bolj ovbe.Spet, odvisno od tega kaj boste dobil za esej. Samo da ne bo kakšen Dogodek v mestu gogi, ali kaj podobnega, npr. Čakajoč Godota. LOL.

Dobro je, da imaš fajn profesorje, to pa tudi.

Hammer123 ::

mare_: ne bi se strinjal s tem, da je s poročili za fiziko manj dela, kot za geografijo.

mare_ ::

Hja, verjetno odvisno tudi od profesorja in načina dela. Vem, da so moji sošolci, ki imajo geografijo, še zadnji teden pred rokom za oddajo skali okoli in fotografirali ulice, risali zemljevide, delali prospekte... Jst sem se jim pa smejal :P

hamax ::

jaz sm poročila za gefo naredu v 3h urcah in dubu 19 pik.
za soco sm pa rabu ene 6h. sam še ne vem, kok bo kej pik.

Hammer123 ::

gefa: 5-6h
fiza: 3x po 5h

mchaber ::

Na maturi 2008 bodo štiri dramska dela:'(
.

PrimozR ::

Kaj ne poveš...

Sicer pa, po vsej verjetnosti zgodovina in fizika. Grem na strojni faks 8sej ne bo omejitve, ane? :D) pa bi blo verjetno vseeno, če bi vzel kemijo, a je problem v prfoksi (znam bolj malo).

Hammer123 ::

Pomoje da bo čez leto ali dve na stronem faxu že omejitev(letos 297 od 300 pod prvo željo).

PrimozR ::

Letnik 89 je AFAIK precej 'bogi', na gim KR je to ena redkih generacij (zadnje čase) brez omejitve pa še zmer so en oddelek razbili (namesto običajnih 8 nas je le 7, precej nabasanih).

BorisJ ::

Izbiro predmetov lahko spreminjas se do konca pocitnc in zacetka sole.

Priporocam pa fizo in kemo, najmanj ucenja ce stekas, in se uporabno za naravoslovne fakse, ki itak nimajo omejitve.

2pacm ::

hey!
zanima me ce kdo ve kateri dve temi sta bili na jesenskem maturitetnem roku 2010

hvala :)

bluefish ::

asitar ::

hej,

zanima me, če ima kdo kakšne vaje za maturo 2011 in sicer geografija. Obstaja ena modra knjiga (jo ima naša profesorica) vendar je nikjer v trgovinah nisem zasledila...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Maturutetni tečaj

Oddelek: Šola
153204 (2835) trancer01
»

Višja raven matematike na maturi

Oddelek: Šola
248844 (7977) Pro_moted
»

splošna matura - matematika

Oddelek: Šola
176042 (5565) Matevžk
»

Rezultati splošne mature

Oddelek: Šola
456743 (6037) Umagaan
»

Katere predmete je najbolše(najlažje) imet na maturi?

Oddelek: Šola
227362 (7050) McHusch

Več podobnih tem