» »

Samoobramba

Samoobramba

«
1
2

MihaFirst ::

Kje se na netu dobijo kvalitetni filmčki al pa napotki oziroma opisi kakih drobnih in učinkovitih trikov za (izključno) samoobrambo?

LP

OmegaBlue ::

Ti se raje vpiši v kak tečaj za samoobrambo, če že želiš kaj takšnega, učenje iz filmčkov je naravnost neumno lahko celo nevarno.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

John Abruzzi ::

Ja al si pa kup 9mm.

Barakuda1 ::

"filmčki" pridejo v poštev šele po nekaj letih treninga, ko se želiš izpopolnit v posameznih katah. Prej pa pozab in upoštevaj nasvet OmegaBlue

OmegaBlue ::

Nažalost je izvedba večine kat na filmčkih obupna ;) Kate se izpopolnjuje s treningom.

So pa uporabni za osveževanje spomina.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Johanson ::

Učenje kat je za samoobrambo neuporabno. Na borbo se lahko kvalitetno pripraviš samo s sparingom, kjer z svojim sparing partnerjem simuliraš borbo. (seveda malce kontroliraš udarce)
Če pa že hočeš filmček je pa tukaj en kratek: Bas Ruttens self defence poišči si torrent celotne verzije. (Bas Rutten je uveljavljen borec, ki se je boril tudi v UFCju, torej ni samo nek teoretik, ampak je dejansko stal v ringu)

Poldy ::

Vadba samoobrame za obrambo :D je brez pomena, saj danes (ne bom rekel kdo) napadajo v skupinah in že če sta samo dva, si verjetno nastradal. To kar vidiš v filmih, ko eden nalomi dva in več ljudi, je fantazija.

Če boš pa treniral za hobi, se pa vsekakor vpiši v kak tečaj.

OmegaBlue ::

Poldy žal se motiš, ja tisto v filmih je fantazija a za nekoga, ki je vsaj malo zverziran v kakšni borilni veščini 2 nista ravno problem.

P.S.
Tečaj samoobrambe ne spada pod borilno veščino, najboljša veščina v tem primeru je TekNaDom
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

#000000 ::

Ah za osnovno samoobrambo pride prav tud če naštudiraš par fint iz DVD-ja self defence tehnics, res je ene par zlo dobrih rešitev gor.

Da pa bi se kr borilne veščine nauču iz dvd-ja pa no go.

btw. kere kate obvladaš OB

DimmniBurek ::

Par let fitnesiraš da zgledaš ku omara, in se te bojo bali:D
There Is No Stronger Drug Than Reality

BigWhale ::

Al se pa kak mesec ne umivas, pa mas self-odor-self-defense

;>

opeter ::

Kako pa se obraniš pred mulcem, ki ti na ulici pomoli pištolo pred nos? Aja, pa "slučajno" pritisne na sprožilec?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

BigWhale ::

Easy! Se ti mas pistolo! ;>

#000000 ::

Enostavno, storiš enako kot on.

Snegec ::

Kako pa se obraniš pred mulcem, ki ti na ulici pomoli pištolo pred nos? Aja, pa "slučajno" pritisne na sprožilec?


Izogibaj se mulcev s pištolami.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

jype ::

opeter> Kako pa se obraniš pred mulcem, ki ti na ulici pomoli pištolo pred nos? Aja, pa "slučajno" pritisne na sprožilec?
#000000> Enostavno, storiš enako kot on.

Po tem je pa vse odvisno od tega, kdo hitreje quickloadne.

#000000 ::

Itak.

Mislm kako lahko sploh prideš v situacijo ko se vlečejo pištole ?? Če jo vleče mulc veš da te ne bo ustrelil, če pa te bo, te bo v nogo trebuh oz. nekam kjer ne boš tik tak gotov, tko da imaš, tud če te že ustreli še zmer čas da ga stolčeš in mu njegovo pucaljko v rit zatlačiš.

Ponavad mulci ne strelajo zarad tega ker dobro vedo kolk jih čaka recimo od 5 let naprej pa do 30, pokaž mi enga kermu se jebe kaj bo delal naslednjih 5-30 let ???? (velja za mulce in starejše)

Ponavadi mulci nimajo pravih pištol ampak plinjake, ali replike itd. uglavnem take pištole se bojita dva.

btw. imo koji pištolj viška možda ??? >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

MEDENA ::

greš v ZDA na tečaje....

;-) ::

Greš v lokal za napačne navijat parkrat pa nerabiš tečaja, imaš izkušnje:D

Tear_DR0P ::

tud če te že ustreli še zmer čas da ga stolčeš

očitno še nisi bil ustreljen, da takele govoriš
najverjetneje se tud š tepel nisi velikokrat

kot samoobramba je najboljša metoda tek na dom - vedno - mogoče včasih še udariš enkrat, pol pa raje beži
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

TOP ::

Ko sem jaz še treniral samoobrambo je učitelj vedno rekel,najbolša samoobramba je da tečeš na 100 metrov pod 10 sekundami.Tle te ziher nobeden ne ulovi.

Timmah ::

ti sam rec da je Chuck Norris tvoj prjatu pa se te bojo usi bal >:D
donde esta francesca

imagodei ::

Se moram kar strinjat s Tear_DROPom in TOPom. Drugače tudi sam že precej časa treniram karate in verjamem, da bi z naučenimi veščinami lahko tudi koga zelo elegantno onesposobil ali pa orenk poškodoval, ampak...

Treningi večine borilnih veščin so prvič daleč proč od realnosti, večinoma so sestavljeni iz učenja tehnike, deloma iz učenja kat ali form, v manjši meri pa se uči dogovorjeno in prosto borbo. To je za uporabo na cesti, ko te napadeta dva, trije napadalci, popolnoma premalo. Tudi razni fulkontakti in MMA-ji so premalo, če se trenira non stop samo simulirano varianto. Na ulici se malo kdo bori "pošteno", ponavadi se pretep začne v stoje, po 3-5 sekundah sta pa oba že na tleh. Napadalec je večkrat oborožen s palico, nožem, celo strelnim orožjem. Samoobramba je pač to, kar že ime pove - samoobramba, le to pa bi moral prakticirati le v skrajnem primeru: če te nekdo stisne v kot in ne moreš pobegnit. V vsakem drugem primeru tvegaš, da te bo napadalec močno poškodoval ali ubil. Redko kateri napadalec se bo lotil 130 kil težke mrgode, ki je ravno prikorakala iz fitnesa. Napadalci si ponavadi izberejo šibkejšo žrtev, oz. nekoga, za katerega ocenjujejo, da ga bodo lahko namlatili. To svoje prepričanje pa nemalokrat podpirajo s skritim nožem, boksarjem, pištolo...

Zato je tek kljub temu najboljša obramba.

Obramba proti nožu - realno
- Hoc est qui sumus -

MeGreat ::

Mislim, da ti prav pride samo boks, in moč prvega udarca...Tudi če jih je več, usekaš največjega in če pade se bodo najbrž razbežali.. (seveda če nimajo nožev palic itd..)Treniral sem tudi sam judo, pa moram reči da je večino tehnik zelo oddaljenih od realnosti...

BlackHole ::

tud če te že ustreli še zmer čas da ga stolčeš


Eni že rač. igre kar enačijo z real life dogodki. Kriza!:\
LP Marko

bluefish ::

kot je prikazano v goraj linkanem filmčku, so možnosti napadenega zelo majhne, če napadalec misli resno. Še posebej so pomenljive zadnje sekunde filmčka, ki prikažejo razne martial arts prvake, ki so podlegli proti nožu v pretepu na ulici.

jype ::

Po drugi strani med tistimi na koncu ni nobenega znanega šprinterja :)

imagodei ::

@MeGreat: Če obvladaš, ti prav pride vsaka stvar. Ampak moraš pa zares obvladat, tako da na treningih nonstop treniraš realne situacije, ne izmišljenih in idealiziranih. Poleg tega ti borilne veščine pridejo prav, ko te napadalec napade s topim hladnim orožjem, takoj ko pa pride v igro ostro orožje ali strelno, ti pa borilna veščina kvečjemu malenkost poviša možnosti za preživetje.

Če pa že primerjava boks s kako borilno veščino, ki uporablja noge, imajo pa slednje veliko prednost pred boksom. Pri boksu moraš napadalca spustiti na dolžino rok, kar pomeni, da si nekomu dovolil, da tudi on tebe doseže. Če uporabljaš še noge, si v absolutni prednosti, ker mora napadalec preko dveh barier. Poglej si kakšen fight iz MMA ali K1, boš videl, da so boxerji 90% reveži. Še najbolj se pa (v MMA) seveda znajdejo tisti, ki obvladajo tudi/predvsem grappler tehnike, se pravi tisti, ki obvladajo judo ali ju-jitsu. To je seveda zgolj odraz tega, da se v realnosti 95% fightov začne sicer stoje, konča pa na tleh. Tam ti karate, kung-fu, boks ali tae kwon do nič ne pomagajo.

Vsled tega torej - če že iščeš primerno borilno veščino za samoobrambo, bi jaz izbiral med kontaktnimi oz. tistimi, ki učijo vzvode ter prijeme, npr judo, ju-jitsu, aikido. Idealne b.v. pa tako ni... Na koncu je treba vedet, da nek nasilnež in emocionalni moron nima pomislekov, ko udari... Pri tem ne pomisli na svojo varnost. V njegovih možganih itak pride do kratkega stika in tak človek mlati, dokler nisi na tleh, če se mu pa čisto strga, te pa brca tudi, dokler ne končaš v kliničnem centru v komi. In naslednjič, ko bo v takšni situaciji, bo vso stvar brez slabe vesti ponovil. Normalni ljudje pa največkrat ne najdemo v sebi tistega, da bi nekoga večrat zaporedoma z vso silo tolkli v ksiht.

Tako, kot mi je rekel nekoč en stari gospod - nič ti ne pomaga moč, ali pa trening borilne veščine, če nimaš srca, da bi nekomu zobe zabil v rit, ko je treba. Z enim pravilno merjenim udarcem je vsakega fighta itak takoj konec, samo če ne izkoristiš prilike, jo bo pa napadalec - v toliko se pa strinjam s tabo, MeGreat.
- Hoc est qui sumus -

MeGreat ::

Ma vzvodov kar nekaj poznam, samo problem je ko prideš do kakšne mrgotine, zdaj pa mu ti probaj zviti roko, nogo tako da prideš do vzvoda.. nimaš šans.
Zdaj pa če začneš trenirati borilno veščino, da boš car, da boš vse prefuku, potem hitro nehaš.. Kickboks je fajn če imaš dovolj prostora za manevre, drugače pa nog ne uporabljaš kaj dosti...

imagodei ::

@ #000000: Tako bosih pa še ne... V ZDA je že standardna praksa, da se tudi 11, 12 letniki streljajo. It's all about respect. Poleg tega mulcem starejši člani prodajajo zgodbice, da se jim nič ne bo zgodilo, če bodo nekoga ustrelili, ker so še premladi. Če pa že, bodo po parih letih zunaj in seveda - če nekoga ustreliš, te bodo do smrti spoštovali...

Pri nas mogoče še ni tako in upajmo, da tudi nikoli ne bo. Dokler pa starši vzgajajo čustvene invalide, je pa govorit o nekem racionalnem razmišljanju v trenutku, ko 15 letnik potegne pištolo, popolna bedarija. Ko te preplavi adrenalin, mogoče po tem, ko te si še dve okoli kepe dobil, moraš biti pa hudo hladna oseba, da ohraniš trezno glavo in da ne potegneš orožja, ki ga nosiš pri sebi...

Močno dvomim, da se mulci odpravijo od doma z načrtom: "Danes bom pa enega fental!", ampak če že nosi nož in se zaplete v en fight, ga bo pa še potegnil, ane... In ko je nož enkrat v rokah, se vse ostalo lahko zgodi bliskovito. Ali pa varianta, da nekdo potegne pištolo... Zdaj boš pa frajer, pa ga boš izzival: "No, daj, sej ne upaš, dej, ustrel... Dej! Dej, če upaš!", oni drugi bo pa tudi frajer pred svojimi kolegi in ne bo želel izpasti chicken...

Konec koncev je pa vseeno, a gre za 12, 15, 18 ali pa 25 letnike... Pištola v rokah 12 letnika te ubije ravno tako, kot pištola v rokah 40 letnika. Tako da ne bluzi...
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

@MeGreat: Res je. Itak je bedarija trenirat karkoli zato, da boš nekoč nekdaj nekoga sfajtal. Če bi hotel biti car in nepremagljiv, bi moral trenirat več različnih stilov, poleg tega pa biti po celem telesu kita, da bi lahko tudi mrgodam zvijal roke in lomil komolce. To pa potem postane celodnevna preokupacija oz. šiht. Za tistega, ki od meča živi, se pa tako ve, da tudi od meča umre.

Športne izvedbe borilnih veščin so luštna stvar, tekme je užitek pogledat. K1, Pride, kyokushin-kai karate, WKF - luštno. Da bi pa treniral nekaj zato, ker predvidevam, da bom nekoč nekomu razbil zobe, stolkel nos, pretrgal vranico, natrgal ledvice... Beda. Res je, da če bi bilo treba, se znam braniti še kako drugače, kot samo "po kmečko" (čeprav en dober kmečki šamar ravno tako dobro zaleže, da ne bo pomote), ni pa borilna veščina nekaj, kar bi zagotavljalo preživetje na ulici. Še celo zavede te lahko, da jih fajn fašeš, ker misliš, kakšen car si.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

Ummm, edward, da odgovorim še na originalno vprašanje - kaj boš s temi filmčki je itak tvoj problem, naučil se ne boš nič.

Če si sledil moji povezavi na YouTube, boš našel tam cel kup filmov na temo samoobrambe. Drugače pa, o kateri kvaliteti govoriš? Kvaliteti slike, ali kvaliteti materiala? >:D
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

OmegaBlue@: za nekoga, ki je vsaj malo zverziran v kakni borilni veini 2 nista ravno problem.

No, upam, da tukaj govoriš iz lastnih izkušenj in da pod "malo zverziran" ocenjuješ s stališča mojstra borilne veščine.

Če gledava tradicionalne japonske/korejske borilne veščine ala Karate in Tae Kwon Do, kjer se rangira znanje po pasovih in stopnjah mojstrstsva, je dejstvo, da je vsako pačenje z borilno veščino pred rjavim/črnim pasom zelo nevarno in to za tistega, ki borilno veščino trenira. Tudi v ena na ena spopadu. Preden se lahko postavljaš z znanjem borilne veščine, se moraš precej dobro znajti. Dvigovat noge in mahat z njimi ti ne pomaga prav nič, če vedno, ko nogo dvigneš nad koleno, izgubiš ravnotežje. Tradicionalna, zkrčena, trda Shotokan borilna tehnika, ki je izvrstna za učenje in je absolutna nuja ter baza, na kateri sploh lahko gradiš, je v street fightu popolnoma neuporabna. Preden katerokoli od teh tradicionalnih veščin lahko neseš v realni svet, je treba skozi dati veliko treninga, veliko učenja in veliko proste borbe.

Na splošno za vse borilne veščine, vključno z modernejšimi izvedbami ala Ful Contact, MMA in podobno, pa velja, da je jih je potrebno najprej vsaj 3 leta intenzivno trenirati, preden lahko govorimo o kakem znanju. Aktivni trening ne pomeni, da se najstnik komaj 2x na teden za eno uro spravi k treningu, pač pa pomeni vsaj 8 ur treninga na teden, kar bi pomenilo npr. 4 x 2h ali pa 6 x 1,5 ure teden. 3 leta po toliko je absolutni minimum, da lahko govoriš o kakšnem znanju. Pri tem bi bilo treba seveda vsaj polovico treninga namenjati prosti borbi oz. čimbolj realnim situacijam. Ko priletita dva šamarja okoli kepe in si ves izgubljen, se ne moreš več sklicevati na to, da se na treningih niste tako učili. Ko pa izpljuneš prve zobe, pa vidiš, da je z mawashi-gerijem treba tudi kaj zadeti, ne samo lep udarec naredit.

Znati borilno veščino na pol je kvečjemu ovira, ker se med eventuelnim spopadom potem siliš izvajat neke trike, ki sploh niso efektivni in te spravljajo v nevarnost. Na treningu te nihče ne bo usekal na gobec, če boš z brco z nogo nesramno zgrešil in boš pri tem izgubil ravnotežje. Na ulici bo pa to hudo kaznovano.
- Hoc est qui sumus -

Daliborg ::

ok nisem vsega bral lahko ti pa dam ena uspesna nacela samoobrambe!:

1. Vsak problem je moc resiti z pogovorom
2. Noga je daljsa od roke!
3. Genitalije so se vedno najbolj obcutljiva tocka cloveka
4. Izogibaj se udarcev (prejetih in danih) v glavo
5. Vedno dopuščaj priliko da se izzid konca z pogovoram
6. Strah je tvoja slaba tocka!

Če se boš držal teh napotkov boš obdržal glavo!

Lp!
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

Barakuda1 ::

Tkole bi rekel.Še najbolj se strinjam z imagodei.

Zase (torej iz lastnih izkušenj) lahko rečem, da po 6 (šestih) letih rednega in relativno intenzivnega treninga klasičnega karateja (Shotokan) sem bil šele nekje na "začetku". Torej tam, kjer sem lahko rekel, da vsaj določene blokade in udarce izvajam intuitivno.
Rjav pas sem si prigaral, amapk dobesedno prigaral, šele po 8 (osmih) letih, mojstrskega pa tudi po 10 letih nisem uspel položiti.

V času, ko sem še sam aktivno treniral je bilo doseči že zelen pas (v tem stilu - shotocanu) kar precej težko. "Roko" nad podelitvijo pasov sta imela brata Jorga in kasneje pri nas g. Takashi.

No, ko je prišlo da relativno znanega spora med takratnimi "tradicionalisti" na eni strani in Topičem iz Zagreba (Budo-caj) pa pride kar na enkrat do inflacije pasov.

Mojstrskli nazivi (črn pas in višje) pričnejo dobivati tipčki že po relativno kratkem času treninga (ekstremen primer je celo nek mulc, ki položi mojstrski pas že po letu in dveh meseceh pri l4 letih starosti8-O - halo).

Ko pa se od Topiča loči še seperatistična "borilna smer" imenovana Yugo-caj (tipičen predstavnik v Sloveniji je Iskra iz Krškega), je pa zmeda na področju borilni veščin v bivši YU popolna.

Takrat tradicionalne borilne veščine goje le še klubi, ki goje klasičen shotocan in relativno močan klub tea-kwan-do v Karlovcu.

In kašne so bile posledice?

Pravzaprav na nek način katastrofalne. Najprej so se posledice kazale na tekmovanjih, kjer so tradicionalisti kljub formalno nižjim pasovom praviloma redno dobivali borbe proti višjim in si tako relativno lažno dvigali reating. Posledica tega je bila, da so se tudi tekmovanja pričela ločevati gleda na smer borilne veščine.
Tipčki, z absolutno premalo izkušenj in znanja, pa si prično domišljati, da so po letu ali dveh, relativno površnega treninga, "carji" - in jasno - na ulici pokasirajo batine. Prav jim je.

In še glede možnosti proti dvema ali več nasprotnikom.

Tudi po dolgoletnem treningu realno nimaš ravno velik šans zoper dva, ali celo tri nasprotnike, ki so približno enake telesne konstitucije (ali celo močnejši) in so si borbene izkušnje nabirali na "ulici".
Res pa imaš šanse, če sta nasprotnika (eventuelno tudi trije), kar precej fizično šibkejši in nimajo ravno izkušenj v pretepih.
Tko da ne prveč sanjat (brez realnih borb) kako pa ti bo "par fint" pomagalo, da boš premlato dva la pa tri ponorele napadalce.

jype ::

Barakuda1> Tko da ne prveč sanjat (brez realnih borb) kako pa ti bo "par fint" pomagalo, da boš premlato dva la pa tri ponorele napadalce.

Potrebuješ le dobre vizualne učinke. Ostalo naredi psihologija.

Če se recimo pred napadalci stopiš tako kot T-1000 je uspeh zagotovljen.

Poldy ::

Ja, če se ga boš pa že slučajno ubranil, te bo pa tožil in dosegel, da si uporabil pretiran silobran. Najbolje da ga samo sklofutaš do nezavesti...

Sem še vedno prepričan, da se 2h in več napadalcev ne ubraniš, edino če te napadeta dva lokalna klošarja, ki imata vsak po liter vina v riti.

imagodei ::

jype: Tudi to sem že doživel, sošolec je v srednji šoli pri sporu glede fuzbalskega igrišča med uro telovadbe v 3. letniku zagrozil trem mrgodam iz četrtega letnika. Kakih 5 minut se je sprehajal po igrišču gor in dol in vsakega, ki je stopil na igrišče povsem mirno ogovoril nekako takole: "Kaj? A bi jih ti tud rad fasal? Dej se pober, preden se mi utrga in vas vse skupaj namlatim ko vole... Res, fantje, ne zajebavam se, k se mi bo utrgal, boste vsi po tleh ležal. Naredte si uslugo in se poberte iz igrišča..."

Stvar je zalegla, ni bilo nobenega pretepa, na koncu smo na igrišču ostali mi, od sošolca ego je narasel, prav tako smo ga vsi gledali kot tavelikega hudca... Zakaj ga takrat niso tiste tri omare zagrabile in preteple kot norca? Kot prvo, je verjetno največji del res prispeval njegov blef, nastop. Kdo se ga bo prvi lotil? Kdo bo prvi tvegal? Nihče noče biti prvi. Kot drugo, takoj za sošolcem smo stali ostali, tako da, če bi kdo položil roko nanj, bi se tisti krhki status quo hitro podrl in bi se začel vsesplošen pretep. To smo vedeli vsi. Kot tretje, bili smo v šoli - takrat je to še nekaj pomenilo. Danes je bolj anarhija prisotna v šolah.

Kot četrto je pa treba povedat to, da so tega sošolca kmalu po tem lovili po celem mestu, poleg tega pa nas je (cel razred) en dan po šoli na poti do avtobusne postaje čakala tolpa z mulci od 10 do 20 let, nekateri so bili oboroženi s palicami... Če so imeli še kaj drugega, pa nismo izvedeli, ker smo jo zbrisali proti postaji, kolikor hitro smo le mogli.

Anyway - takšni nastopi lahko zaležejo. Navadno pa zaležejo pri normalnih ljudeh in v določenih situacijah. Če te na cesti nekdo izsili in je to ravno neprometna ulica, lahko skočiš iz avta in začneš voznika nadirat ko psa... Če boš orenk zagalamil, se ti verjetno ne bo zgodilo nič in se bo tip poklapano odpeljal. Ali pa, če bo tvojo ženo na plesišču na novoletnem praznovanju že petič pohodil isti štor, ki ga ima mal pod kapo - ga boš zagrabil za kravateljc, pa se bo verjetno hitro pobral sedet. Če te pa ob 22h v eni temni ulici obstopi 5 tipov, boš pa s T-1000 nastopom tipčke samo še dodatno razjaril.
- Hoc est qui sumus -

BigWhale ::

Jaz vem, da bi se tepel kot babaTM. Grizenje, lasanje in grabljenje za genitalne predele....

Ce ne drugega, bi si najbrz mislil, da sem psiho in bi se odstranil.

Precejkrat se pa da iz pretepa kar izgovorit. Vsaj tako kazejo izkusnje iz srednje sole in se kasneje.

Ob groznji, da te bo nekdo pretepel, ga vprasas, kam naj se postavis, da te bo lazje udaril ali pa mu svetujes, naj si slece jakno, da si je ne bo umazal.

Mene so ponavadi proglasili za malo motenega....

#000000 ::

Tear_DROP Hvala bogu da nisem bil ustreljen in upam da tud nikol ne bom, mel pa sem parkrat opravka z ljudmi ki so v rokah držal orožje in kokr vidiš sem še živ in zdrav.

Še dobr da noben napadalec ni bil star 11-12 let ker pol verjetno bi nlo dosti hujš. >:D

Dočim ko so me napadli z štango, flašam in kaj vem še čim je bil rezultat mal drugačen, šivana betica, pretres, zlomljena roka, tko da jest osebno mam rajš une s pištolam.


No kokr vidm se nam ni treba bat yugosov in hoje po mestu pozno ponoči, ker vidm, da je samo tukaj gor 35% folka ki že dolgo trenira neko veščino, ostalih cca 50% pa sicer ne trenira se pa dobro spozna na te zadeve. Kako je stanje šele po drugih forumih kjer je populacija manjša >:D

btw. Barakuda1 Kolega je polagu in položu 1 dan po 2.5 letih, in to točno pri Taki v KK emona sedanjem kaj je že dojo al neki tazga.
Tko da se da narest dosti prej, verjetno si ti mel dost drugih obveznosti, al pa nisi bil preokupiran ker pas nosiš.

Ostali pa zipa ovđe. 11-12 letniki se strelajo po ameriki in še to ne vsak dan, tisti ki mislte da se v USA kr povprek gredo strelske okršaje, nehite gledat wannabe gangsta movie.

imagodei ::

#000000 > Hvala bogu da nisem bil ustreljen in upam da tud nikol ne bom, mel pa sem parkrat opravka z ljudmi ki so v rokah držal orožje in kokr vidiš sem še živ in zdrav.

Ja, res, hvalabogu, da si še živ in zdrav. Je pa res skrajno zlovešče, med kakšno populacijo se giblješ, da si bil že kar parkrat izpostavljen orožju... Si kak varnostnik, al kaj? Ne, to ne bo, ker drugače ne bi tako pavšalno govoril o spopadih z oboroženimi ljudmi. >:D Jaz imam za sabo tudi že nekaj pretepov, večinoma iz osnovne in srednje šole, kasneje pa človek začne razmišljat z glavo... Resnih pretepov po 20 letu nisem doživel, nikdar me niso napadali z orožjem, pa živim v takšnem koncu, kjer bi me kamot lahko. Sicer je pa (mislim da) Funakoshi enkrat rekel, da povprečen človek najbrž naučenih karate veščin v svojem življenju v realni situaciji ne bi smel uporabiti več kot enkrat. Očitno močno izstopaš iz povprečja, če si se moral že pogosto braniti.

#000000 > Dočim ko so me napadli z štango, flašam in kaj vem še čim je bil rezultat mal drugačen, šivana betica, pretres, zlomljena roka, tko da jest osebno mam raj une s pištolam.

Uuuu, ti pa si pravi hudec. 8-O Rajši imaš une s pištolami. Hmnja, mogoče res tisti, ki ima pištolo v roki rajši dvakrat premisli, preden ustreli, medtem ko nekdo s kolom v roki takoj udari... Ampak, če te nekdo s kolom po glavi, ti bodo šivali betico, če te bo pa nekdo s pištolo v nogo, ti pa operacija ne uide... Sploh si pa blazno pameten, ko govoriš, kako bi ti skočil na mulca, ki bi te ustrelil v nogo... :\ Prvič, bi bil verjetno tako šokiran, da se par minut ne bi k sebi spravil... Drugič, biti ustreljen v nogo rahlo boli in če strelec stoji 3-5 metrov od tebe, se boš malo težko pognal nanj z rano v nogi. Tretič, kaj ti pomaga, če boš nekoga pretepel in mu v rit zabil pištolo, če pa ti je s strelom v nogo predrl stegenjsko arterijo - itak boš izkrvavel v roku štirih minut.:\ Ah, vraga, saj je "samo" v nogo streljal, ane?

#000000 > No kokr vidm se nam ni treba bat yugosov in hoje po mestu pozno ponoči, ker vidm, da je samo tukaj gor 35% folka ki že dolgo trenira neko veščino, ostalih cca 50% pa sicer ne trenira se pa dobro spozna na te zadeve. Kako je stanje šele po drugih forumih kjer je populacija manjša >:D

Kako je z drugimi tukaj gor, nimam pojma, sam pa Shotokan Karate treniram že več kot 10 let, s prekinitvami, zadnje 3 leta ful aktivno. Mogoče je tvoj vtis, da nas je tukaj ful veliko takih napačen in smo se v resnici v temi zbrali predvsem tisti, ki kaj pametnega o tem znamo povedat? Jaz recimo ne sodelujem v vsaki debati na tem forumu, ki me ne zanima, rad pa povem mnenje v tistih temah, ki me zanimajo ali celo kaj vem o njih. In če kdo ve več od mene, ponavadi prisluhnem in se kaj naučim, ne pa, da bi pametoval in se delal carja.

#000000 > btw. Barakuda1 Kolega je polagu in položu 1 dan po 2.5 letih, in to točno pri Taki v KK emona sedanjem kaj je že dojo al neki tazga. Tko da se da narest dosti prej, verjetno si ti mel dost drugih obveznosti, al pa nisi bil preokupiran ker pas nosiš.

Tudi takšni se najdejo. Moj znanec s karateja je tudi položil črni pas po nekako 2,5 letih. Ampak njega je karate ful zagrabil in je že od drugega meseca dalje treniral po 6 x na teden, največkrat 2 x na dan po uro in pol. In tudi že pred tem je bil aktiven športnik v dobri telesni kondiciji. Pri 14 letih je začel trenirat, pri 17 je imel črn pas. Izvedljivo, če karateju podrediš ves svoj prosti čas. Tako kot tudi v košarki ali v hokeju igrajo 16 ali 17 letni mulci med člani. Ampak trenirat nek šport 12+ ur na teden je nekaj povsem drugega, kot dvakrat na teden hodit na rekreacijo za eno uro! :\

Sploh pa - ŠE ENKRAT - sploh ni pomembno, da je nosil črni pas, ker je črni pas dobil zaradi lepe tehnike, znanja kat in ustreznega nivoja znanja dogovorjene ter proste borbe. To je pa še vedno daleč od realne situacije, kjer batine padajo z vseh strani. Bom zbrskal še kakšen filmček z YouTube, te bo mogoče prepričal, da si v hudi zmoti glede magičnih sposobnosti, ki jih po tvoje pridobiš s treningom borilne veščine.

#000000 > Ostali pa zipa ovđe. 11-12 letniki se strelajo po ameriki in še to ne vsak dan, tisti ki mislte da se v USA kr povprek gredo strelske okršaje, nehite gledat wannabe gangsta movie.

Mulce si v to zgodbo pripeljal ti. Če želiš, te lahko tudi citiram in ti osvežim spomin. In ja, se strinjam, da se 11-12 letniki ne streljajo kar vse povprek. Se pa to dogaja, OK, mogoče malo starejši (13-15 let) - lahko si na netu najdeš, koliko mlajših od 18 let čaka na smrtno kazen v ZDA. Če je pa že dolgo, od kar si gledal Bowling for Columbine, ti pa svetujem, da se ga spet lotiš pogledat, pa mi potem govori o wannabe gangsta movies :\
- Hoc est qui sumus -

#000000 ::

imagodei Pravilno si ugotovu, nisem vratar al pa kak vunbacitelj. Rajš mam une z rori ker se mi še nikol ni zgodil da bi me kdo ustrelu, dočim sem mel z štangam manj sreče, kje sem se udejstvoval da sem imel opravka z orožjem ?? Recimo leta 91 je blo en kup pijanih TO-jevcev ki so vlekli in težili z orožjem vsake 10 minut, in te smo mogl mirit in jim pobirat orožje ter jih dat pančkat, zjutraj so bli mal kregani in dobili železje nazaj, proti večeru se je zgodba ponovila. Policaji so rekli da se ne bodo ubadal z njimi če pa se bodo jih bodo vse po vrsti pozaprl, kar pa TO takrat ni bilo v interesu, zato smo mogli svoj drek sami pucat.

Uglavnem diplomacija ima veliko moč.

Zakaj sem mel dokaj dost sranja in pretepov ?? ne vem, mogoče zato ker se že od malega ne pustim zajebavat nikomur.


Aja opeter je privedu mularijo v temo ne jest. :D LP

jype ::

Edini neroden pretep, ki se mi ni zgodil, se je končal tako, da sem jaz prvi pritekel do policista.

Z njim se pa niso upali tepst, pa jih je pozval na boj.

Najboljši nasvet, ki ga lahko dam je, da imejte vedno zavezane čevlje.

nastyboy ::

Najboljše je sploh ne izzvati prepira...Če vidiš da bodo težave rajš pejt ti stran...dokler se res ne pojavijo problemi. Vsak pretep se skoraj vedno konča z vsaj lažjimi poškodbami. Če si pa stisnjen v kot...in veš da jih boš krepko dobil...pa se osredotočit na boleče točke ki jih lahko uporabi vsakdo...vendar to res le v skrajni sili.... zlomit mezinec, žoknat v oko, utrgat uhelj...takrat človeku hitr rata jasno da je boljše poklicat rešilca... al pa kej podobnega...Seveeda pa upaj sam da kdo ne bo kej tazga na teb uporabu.
Najboljš je pa it stran .... pa rečt da bosta rajš drugič šla "na pijačo" ko bo boljše volje. Česar seveda ne misliš prakticirat...

LP

JamesBond ::

Ja seveda, boš ti lomil mezinec pa trgal uhelj... :\ Ne s takimi debilnimi nasveti, da nebo kdo še res kaj takega probaval.

Tear_DR0P ::

moj post je letel predvsem na to, da je kinetična energija naboja dovolj velika, da precej boli in ti zaradi bolečine kot takšne ne boš naredil nič proti človeku ki strelja
druga stvar je ta, da zase vem, če bi nosil pištolo, bi streljal ljudi in se zaradi tega ne spuščam v ljudi z orožjem
tretje je pa to, da sem pač pretepaške izkušnje mel možnost trenirat v velenju kamor sem hodil v srednjo šolo in vedno sem raje prej bežal, kot fasal al pa plačal za gajbo pira in je kdo drug opravil the dirty job - sem sicer enkrat fasal na gobec, pa ni blo hudega in kr parkrat sem kasiral solzilec, ki pa ga uporabniki niso znal uporabljat, zato so fasal kako okrog uhov, ker sem bil besen

in pa še vedno mi je bilo žal da sem se stepel, ker ko človeku razbiješ glavo, se pač ne počutiš najbolje, če koga brcneš po štengah tud ni kul, ko pomisliš da se stvar morda ne bi končala samo z odrgninami in modricami

aja pa še dodatek - ljudje, ki se pretepajo po ulicah in barih, osebe ki s seboj tovorijo orožje, imajo v življenju zgubiti mnogo manj, kot jaz, ki sem tik pred diplomo - nekako si ne znam predstavljat občutka, ki bi ga imel, če bi po diplomi šel za par let v zapor, ker sem nekoga krepo poškodoval, pa četudi pri samoobrambi in mam občutek, da mi sama izobrazba potem nikoli več v življenju ne bi koristila

tko da fantje, pri vsakem fajtu pamet v glavo, čevle zavezat, pa tečt kolker se le da, da odnesete celo kožo - incident pa nato prijaviti policiji, konec koncev jih boste za take primere vse življenje plačevali
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

gkovac ::

@BW: LOL :D
Lahko mu pa rečeš, naj pokliče še koga, da ne boš v prazno mahal in da naj se postavijo v vrsto, da ne boš slučajno koga dvakrat namlatil :D

drugače pa je pretep vedno najslabša možna izbira in s tem, ko treniraš neko borilno veščino nikakor nisi pripravljen na pretep. Sam treniram TKD že skoraj 4 leta in kljub temu, da sem prilezel relativno visoko na "hierarhični" lestvici nisem povsem prepričan kakšna bi bila moja reakcija v primeru pretepa. Najverjetneje bi se obrnil in šel stran, ko in pa če bi pa priletel prvi udarec bi pa videl naprej... mogoče bi padel v nezavest, mogoče bi mi pa padla tema pred oči in potem sledi mlatenje >:D

Pretep na "ulici" je popolnoma drugačna zgodba, kot pa kontrolirana borba na treningih ali tekmovanjih in tudi poznavanje tistih nekaj fint samoobrambe je absolutno premalo. Udarce in zgibe bi moral trenirati vsak dan toliko časa, da ti pridejo v kri in šele potem bi lahko nekaj naredil v primeru napada. To pa pomeni, da bi moral ves svoj prosti čas posvetiti eni sami stvari, kar pa je precej težko (vsaj zame).
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Barakuda1 ::

btw. Barakuda1 Kolega je polagu in položu 1 dan po 2.5 letih, in to točno pri Taki v KK emona sedanjem kaj je že dojo al neki tazga.


Vidim, da se nismo razumeli.

Pred prihodom Takasia v Lj. sta bila glavna na sceni brata Jorga. V sloveniji pa Paradiž. Mojstrskega pasu pri Paradižu (vsaj v začetku) nisi mogel polagat.

Brata Jorga pa sta bila vse prej kot radodarna pri podelitvah pasov. Morda sta tudi namensko zadrževala pohod mladih generacij, a tako je bilo. Ne rečem, da ni tudi v tem iskati razloga za razne "pobege" v neke "nove" smeri. Tako ustanavljajo svoje klube (in jasno uvajajo tudi nove tehnike) nekdanji znani karateisti kot so bili Bilbija, pa Topič, pa Modrič in še bi jih lahko našteval.
Njihovemu zgledu slede razni "mojstri" Yugo-caja (to smer je protežirala tudi JNA, a brez vidnejši uspehov), oziroma borci tretje ali četrte kvalitetne skupine.

Ko pride na sceno v Lj. Takasi, sistem borilnih veščin praktično že poka po vseh šivih. Sprva se je upalo, da bo z njegovim prihodom ponovno zaživel tradicionalen duh borilne veščine, a se je kaj kmalu pokazalo, da so to le pobožne želje.
Sistem je že doživel popolno erozijo (kvalitetno), poleg tega pa so se stvari že do te mere skomercializirale, da poti nazaj preprosto več ni bilo.

Dobra stran teh spremeb je le to, da se ustvari mavrica različnih stilov, sam trening pa gre zmeraj bolj v smeri športa in zmeraj manj v smer borilne veščine.

Bolj ko postaja karate (v najširšem smislu) šport, bolj se tudi megli slika med karatejem kot borilno veščino in karatejem kot šporno disciplino.

A neglede na to, je velika razlika, če nekdo položi mojstrski pas po 2,5 letih ali že po 1 (enem) letu in dveh mesecih ... - pa tudi če treniraš vsak dan v tednu.

O tem, kakšne so možnosti v spopadu enega proti dvema ali več nasprotnikom, pa ostajam pri svojm stališče.

In še nasvet.

Če je le možno se izogibajte spopadu že z enim samim nasprotnikom, kajšele z večjim številom.
Če pa do njega pride, potem pač .... kar bo pa bo.

nastyboy ::

@jamesbond ... Takrat ko gre zares bi uporabil tudi to metodo... in po mojem bi jo ti tudi .. samo situacija mora biti dovolj resna... če bi šel na mene en z lato pa da bi trije žeblji ven gledali ne vem če bi ga sam prosu naj neha.. in ko bi te z njo enkrat vžgal bi videl da so take stvari lahko presneto učinkovite... sicer sem pa tako že na začetku napisal.. da če že samo zaslutiš da bojo težave da je bolje prej it... in ne čakat na težave... Te (nepoštene) metode pa so seveda samo za v skrajni sili... Kdaj pa je za nekoga kaj skrajna sila je pa drugo.Ne vem zakaj bi mogel čakati da ti nekdo zlomi par reber in zbije 3 zobe.

LP.

UNIVERZUM ::

Če se že znajdeš v situaciji kjer se res ni možno več izvleči brez boja ti priporočam.

1. Izogibaj se udarcem:P zgrešen udarec nasprotnika bolj utrudi, kot če bi zadel. Temu sledi jeza in še večje opletanje in še večja utrujenost "če si se izognil vsem udarcem".
2. Nauči se hitrega vstajanja s tal iz različnih padcev. Tako bo manjša možnost da te "zbrca".
3. Pazi se enega nasprotnika. Ta je samozavesten in skoncentriran samo nate. Več 2,3 morajo paziti,da si kak udarec ne podelijo med sabo. Če pa eden potrebuje 2 za spremstvo, pa sploh ni tko hud.
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero borilno veščino izbrati (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8021753 (17975) solatko
»

Borilne veščine specialnih enot (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
7013375 (10905) Andrej14

Potreba po samoobrambi - kateri trening bi mi biu primeren? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26151753 (46455) bluefish
»

Borilne veščine

Oddelek: Loža
4810262 (9295) amigo_no1
»

Kali - filipinska borilna veščina (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11516483 (11426) imagodei

Več podobnih tem