Forum » Operacijski sistemi » Linux in dva diska
Linux in dva diska
seattle ::
Nism ravno mocan na Linux podrocju.
Rad bi pomoc pri naslednjem:
Imam instalirano Caldero na celem disku. Zdej sem pa prklopu zraven se drugi disk, velik 2gb. In ga ne znam usposobit, da bi ga vidu. Najprej sm uporabu fdisk...zdej pa ne vem kako ga mountat zravn in tako naprej.
Upam da si bo kdo vzel cas zame!
Hvala!
Rad bi pomoc pri naslednjem:
Imam instalirano Caldero na celem disku. Zdej sem pa prklopu zraven se drugi disk, velik 2gb. In ga ne znam usposobit, da bi ga vidu. Najprej sm uporabu fdisk...zdej pa ne vem kako ga mountat zravn in tako naprej.
Upam da si bo kdo vzel cas zame!
Hvala!
Go Sonics!
Brane2 ::
reci "man mount" . Tam ti vse piše.
V osnovi narediš mapo v rootu, kjer bi rad videl vsebino diska.
Recimo da je to mapa /novi
reces torej:
mkdir /novi
nato ji s pomočjo chown daš željenega lastnika in grupo, s chmod pa dovoljenja dostopa.
Mislim, da vse to lahko narediš že s samim mkdir a ne vem napamet.
nato rečeš nekaj v stilu:
mount -t ext2 /dev/hdb /novi
to velja, če imaš na disk sparticioniran in sformatiran s ext2fs. Če maš kej drugega, lahko navedeš to pod opcijo -t (npr. reiserfs, pali tudi auto).
Če ti stvar dela, jo vdodaš IIRC v filetek /etc/fstab. Stvar jo bo ob bootu pregledala in zmountala ustrezne stvari sama...
To je na kratko. Veliko stvari sem spustu ( npr. če imaš LVM itd)
beri man page. v osnovi karkoli te zanima, zahtevaj MANual pages.
Ce te zanimajo podrobnosti o LILO loaderju, reces "man lilo" in hopla, pades na stran, ki ga opisuje...
zate so zanimivi
man fstab
man lilo
man mount
IIRC man hdformat
V osnovi narediš mapo v rootu, kjer bi rad videl vsebino diska.
Recimo da je to mapa /novi
reces torej:
mkdir /novi
nato ji s pomočjo chown daš željenega lastnika in grupo, s chmod pa dovoljenja dostopa.
Mislim, da vse to lahko narediš že s samim mkdir a ne vem napamet.
nato rečeš nekaj v stilu:
mount -t ext2 /dev/hdb /novi
to velja, če imaš na disk sparticioniran in sformatiran s ext2fs. Če maš kej drugega, lahko navedeš to pod opcijo -t (npr. reiserfs, pali tudi auto).
Če ti stvar dela, jo vdodaš IIRC v filetek /etc/fstab. Stvar jo bo ob bootu pregledala in zmountala ustrezne stvari sama...
To je na kratko. Veliko stvari sem spustu ( npr. če imaš LVM itd)
beri man page. v osnovi karkoli te zanima, zahtevaj MANual pages.
Ce te zanimajo podrobnosti o LILO loaderju, reces "man lilo" in hopla, pades na stran, ki ga opisuje...
zate so zanimivi
man fstab
man lilo
man mount
IIRC man hdformat
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | [Gentoo] Kernel upgrade (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 4869 (4395) | Trubadur |
» | po nedeljskem dist-upgradu.Oddelek: Operacijski sistemi | 1118 (955) | BigWhale |
» | SUSE Linux - Kako mountat disk (particijo)??Oddelek: Operacijski sistemi | 1219 (1143) | ql000 |
» | Gentoo problem (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 4525 (4050) | Senzacionale |
» | mount ntfs ?? (win2k particija v linuxu)Oddelek: Operacijski sistemi | 1534 (1242) | tico |