» »

Telekomovi kabli

Telekomovi kabli

dronyx ::

Od telefonske centrale imam hišo oddaljeno 100 metrov zračne linije, a Telekom zatrjuje, da ne morem imeti interneta doma, ker je signal prešibek oziroma imam dvojčka.:D

Dobro, pa nič, si mislim.

Potem pa pogledam na podstrešju in srce mi zaigra od veselja. Cel šop Telekomovih kablov gre čez moje podstrešje, ki pa je sedaj v kapitalizmu PRIVATNA LASTNINA. Soglasja za te kable nisem dal nikdar, pa tudi nisem vedel da to obstaja na podstrešju. Ker me zadeva moti in bom sedaj na hitro naredil adaptacijo, moram te kable odklopit.

Potem bomo pa hito videli, če je dostop v internet možen in če so še kakšne ovire. >:D

aljazh ::

Preden boš karkoli odklapljal, se pozanimaj, če nima Telekom na tvoji podstrehi kakšne služnosti ;)

Sicer si lahko zelo zelo poslabšaš finančni in še kakšen položaj.

dronyx ::

Od kje naj bi imel služnost?

Turtle ::

Si prvi in edni lastnik neprimičnine?

dronyx ::

Nepremičnino sem podedoval, kabli Telekoma so na podstrešju od nekdaj.

Sedaj imamo kapitalizem in Zakon o elektronskih komunikacijah, ki v 78. členu govori o služnosti in pogodbi. Telekom bi moral skleniti po moji logiki pogodbo, kjer bi opredelila odnos. Te pogodbe zanesljivo ni, razen če so se poslužili kakšnega umazanega trika.

Se bom pa pozanimal pri moji ekipi odvetnikov, kaj bo najbolj vzgojno, da Telekom spozna, da je za njih lažje, če na centrali preklopi dve žičke in vzpostavi Internet, kot da se zaplete v pravni spopad.>:D

dronyx ::

78. člen ZEK

Za ustanovitev služnosti mora zainteresirani operater lastniku nepremičnine predložiti predlog pogodbe.
(2) Obvezna sestavina predlagane pogodbe je določilo o višini denarnega nadomestila, ki mora biti enaka plačilu za enakovredno služnost, ki bi jo bilo mogoče doseči v običajnem poslovnem prometu glede na vrsto in obseg pravice ter lastnosti nepremičnine brez upoštevanja neobičajnih ali osebnih okoliščin.
(3) Če lastnik nepremičnine v desetih dneh po prejemu predloga pogodbe ne pristane na njeno sklenitev, lahko zainteresirani operater zahteva, da o ustanovitvi služnosti v skladu z četrtim odstavkom 75. člena tega zakona odloči pristojni upravni organ po nujnem postopku.

8-O 8-O 8-O

Saj imamo kapitalizem in NO TRESS PASS?

koyotee ::

predlagaj zastonj internet v zameno za "prilkjučene" kable :P
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: koyotee ()

Turtle ::

Pozanimaj se najprej če ni prejšni lastnik že naredil dogovorom z Telekomom....

dronyx ::

Kako naj razložim. V komunizmu nisi imel ti nobene besede. Prišli so popoldan monterji in zvečer si že imel 500 paric na podstrešju, ki za povrh še močno sevajo in lahko dobiš raka. Zato tudi ne obstaja nobenega pravnega akta z temi kabli. Sedaj je kapitalizem in Telekom, ki je recimo te kable podedoval iz komunizma, bi moral pravno zadevo urediti.

Jaz načeloma lahko zadevo poslikam, pridem na Telekom in zahtevam v pogled pogodbo. Če jo ni, začnem jasno adaptacijo in moji delavci načeloma ne bodo vedeli, za kaj so ti kabli na podstrešju. >:D

Turtle ::

seveda lahko, če ni prejšni lastnik dal soglasji, če pa je pa ne moreš nič....

TRIROG ::

pogledaš v zemljiško knjigo ker bo zaznamek če ima kdo služnost ...

Azrael ::

Za začetek, kabli so last Telekoma tudi, če so bili kupljeni s strani uporabnikov, saj se je v komunizmu, ko je bilo omrežje zgrajeno, vsa infrastruktura lepo prenesla na PTT, enako tudi možnost dostopa. Vse lepo pravno pokrito., če komu slučajno ni bilo kaj vseč, je šel malo morski oddih, spoznavati lepote otoka Goli, potem pa je bil takoj za stvar.

Sedaj je Telekom nasledil PTT in imamo kapitalizem. V kapitalizmu je lastnina sveta in ti na tuji lastnini nimaš kaj čarati. Pika.
Nekoč je bil Slo-tech.

Tero ::

Zanimiva zgodba. Se je že kaj razpletlo?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Ziga Dolhar ::

Če boš slučajno spregledal post Turtla -- nujno poglej v zemljiško knjigo. Za začetek je tamkajšnji zapis (ali nezapis) precej močnejši od pogodbe.
https://dolhar.si/

poweroff ::

Čist laično: kaj pa priposestvovanje služnosti?

Kaj pa če je služnost nastala s priposestvovanjem: če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost dvajset let, lastnik služeče stvari pa temu ni nasprotoval?
sudo poweroff

kekz ::

SPZ, 217. člen

(1) Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem, če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost v dobri veri deset let.
(2) Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem, če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost dvajset let, lastnik služeče stvari pa temu ni nasprotoval.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telekom omarica v zasebni hiši in udar strele, pomoč! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7811079 (8622) St235
»

Izbris/odstranitev služnostne poti

Oddelek: Loža
102064 (1197) Furbo
»

Ali obstaja služnost? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5221317 (12568) St235
»

Služnostna pot

Oddelek: Loža
274917 (2094) kriko07
»

Arso prek privat parcele dostopa do vremenske postaje

Oddelek: Loža
374894 (3846) Go-ahead

Več podobnih tem