Forum » Pomoč in nasveti » Problem z računalnikom ko je pregorel napajalnik.
Problem z računalnikom ko je pregorel napajalnik.
R@C@ ::
Sicer se približno spoznam na hardware samo ne vem kako rešit naslednji problemček.
Pred kratkim mi je pregorel napajalnik LC Power 550W zato sem pač kupil novega. Predenj je računalnik crknil je začel tuliti (kot sirena rešilca) ampak me ni bilo zraven (so mi povedali doma) nato se pač ni več prižgal. Ko sem zamenjal napajalnik in prižgal kišto se računalnik ne boota ampak se ugasne v isti tisočinki ko ga vklopim in še vedno tuli (sirena). resetiral sem CMOS na plati ampak ne pomaga. V manualu sem prebral, da beep code pomeni pregrevanje sistema ali da nastavitve procesorja niso pravilne (overclock), ampak če je CMOS resetiran tega ne bi smelo biti in sistem je pač mrzel pri zagonu.
Lepo prosim za kakšno idejo.
SISTEM:
Matična plošča Abit NF7-S 2.0
CPU Athlon XP2500
Grafična ATI 9600pro
pa ostalo pač DVDRW, dva diska, TV tuner...
napajalnik LC 550W 2.0 (NOV)
Pred kratkim mi je pregorel napajalnik LC Power 550W zato sem pač kupil novega. Predenj je računalnik crknil je začel tuliti (kot sirena rešilca) ampak me ni bilo zraven (so mi povedali doma) nato se pač ni več prižgal. Ko sem zamenjal napajalnik in prižgal kišto se računalnik ne boota ampak se ugasne v isti tisočinki ko ga vklopim in še vedno tuli (sirena). resetiral sem CMOS na plati ampak ne pomaga. V manualu sem prebral, da beep code pomeni pregrevanje sistema ali da nastavitve procesorja niso pravilne (overclock), ampak če je CMOS resetiran tega ne bi smelo biti in sistem je pač mrzel pri zagonu.
Lepo prosim za kakšno idejo.
SISTEM:
Matična plošča Abit NF7-S 2.0
CPU Athlon XP2500
Grafična ATI 9600pro
pa ostalo pač DVDRW, dva diska, TV tuner...
napajalnik LC 550W 2.0 (NOV)
Najneugodnejši odgovor. Ma upam da ne, čeprav če je šlo nekaj v PM je to lahko samo plata ali proc. Mah v vsakem primeru bo treba nov komp kupit, pa prodat to svinjarijo staro k je notr.
Jackal ::
Simptomi tega kar opisuješ je skoraj sigurno skurjena vsaj ena faza napajanja za procesor (2 MOSFET-a ob procesorju sta v stiku).
Lahko pa to pomeriš, če imaš na razpolago multimeter (oz. daš pomerit nekomu). Nastaviš ga na merjenje diod in pomeriš kaj kaže med 1 in 3 nogico vseh šestih MOSFETov, ki so na spodnji sliki obkroženi z modrim pravokotnikom. Na čisto spodnji sliki pa lahko vidiš kateri dve sta nogici 1 in 3 (ohišje TO 263 - levo zgoraj). Seveda pred merjenjem poberi iz plošče procesor, ram in kartice, ter odklopi napajalnik iz plošče.
Tam kjer bo multimeter piskal (oz. pokazal skoraj 0), tisti MOSFET je 99,9% zanič, ker ima prebito povezavo med vrati (gate) in izvorom (source).
Napajalnik ugasne pa v trenutku vklopa zato, ker ima vgrajeno zaščito proti kratkemu stiku. Ravno MOSFET, ki pa je ima vrata in izvor v stiku povzroči na napajalniku kratek stik in se zato ugasne.
Načeloma se to da zamenjat, samo je vprašanje če se splača. Kot prvo niti ne veš če je še kaj drugega skurjenega na plošči. Kot drugo je pa te SMD elemente, ki imajo zadnjo stran v celoti prispajkane na ploščo, zelo težko spajkat (vsaj z običajnim spajkalnikom).
Lahko pa to pomeriš, če imaš na razpolago multimeter (oz. daš pomerit nekomu). Nastaviš ga na merjenje diod in pomeriš kaj kaže med 1 in 3 nogico vseh šestih MOSFETov, ki so na spodnji sliki obkroženi z modrim pravokotnikom. Na čisto spodnji sliki pa lahko vidiš kateri dve sta nogici 1 in 3 (ohišje TO 263 - levo zgoraj). Seveda pred merjenjem poberi iz plošče procesor, ram in kartice, ter odklopi napajalnik iz plošče.
Tam kjer bo multimeter piskal (oz. pokazal skoraj 0), tisti MOSFET je 99,9% zanič, ker ima prebito povezavo med vrati (gate) in izvorom (source).
Napajalnik ugasne pa v trenutku vklopa zato, ker ima vgrajeno zaščito proti kratkemu stiku. Ravno MOSFET, ki pa je ima vrata in izvor v stiku povzroči na napajalniku kratek stik in se zato ugasne.
Načeloma se to da zamenjat, samo je vprašanje če se splača. Kot prvo niti ne veš če je še kaj drugega skurjenega na plošči. Kot drugo je pa te SMD elemente, ki imajo zadnjo stran v celoti prispajkane na ploščo, zelo težko spajkat (vsaj z običajnim spajkalnikom).
Walking the way is something completely different than imagining the way.
Najprej bi se ti rad zahvalil za trud in res požrtvovalen odgovor. Sem sprobal zadevo, vendar mi pri vseh 1-3 kombinacijah kazalec pokaže enako, se pravi cager gre do konca. Sem pa probal vse žive kombinacije in je res edina varjanta da je šla mama plata rakom žvižgat... v garanciji ni, tako da imam lep izgovor za en C2D sistem.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | kratek stik?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1668 (857) | DeeCoy |
» | Menjava kondenzatorja na plati ? (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 13103 (9873) | Pyr0Beast |
» | grafična ok, slike ni!!!???Oddelek: Pomoč in nasveti | 2529 (1949) | polde66 |
» | Epox 8RDA+ prenizek VDDOddelek: Strojna oprema | 2752 (2479) | Pyr0Beast |
» | Naredil kratek stik na maticniOddelek: Pomoč in nasveti | 1779 (1481) | Realman |