» »

Iran - odštevanje

Iran - odštevanje

Temo vidijo: vsi
««
5 / 94
»»

jype ::

Poleg tega da vodijo Microsoft se tudi zelo hitro približujejo rekordnemu številu pobitih ljudi, ki ga za zdaj še vedno držijo združeni komunistični diktatorji.

Azrael ::

Zaenkrat glupo mašino upravlja vojak.

Ali se bo vojak zmotil ali "zmotil" in poradiral civile, obstaja možnost v obeh primerih, ali je osebno tam ali pošlje daljinsko voden stroj. IMHO je možnost za napake vseh sort manjša, če pošlje tja stroj. Vojak ne bo pod takim pritiskom, ne bo se sekiral, če so sesuli stroj najboljšega kolega itd.
Nekoč je bil Slo-tech.

nevone ::

>Samo to me zanima, kaj občutijo salonski desničarji ko tole preberejo. A jih je sram, si želijo še več takih "osvoboditev", ali se jim morda dvigne?

Kaj pa so občutili levičarji med 2. svetovno vojno, ko so jim pobijali partizane in talce? So domobranci lepo svetovali, kaj je treba delat, da ne bo žrtev. Kdo je po tvoje imel bolj prav? Domobranci(=desničarji) ali komunisti(=levičarji)?

Na kateri strani ste bili takrat in na kateri ste zdaj vsi silni levičarji?

Ste kontra Hitlerju in pro Sadamovci?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Daedalus ::

Kdo je po tvoje imel bolj prav? Domobranci(=desničarji) ali komunisti(=levičarji)?

V vsakem zgodovinskem učbeniku ti piše, kdo je imel bolj prav.

Na kateri strani ste bili takrat in na kateri ste zdaj vsi silni levičarji?

Kako vezo imam jaz (če predpostavim, da sem levičar), ki sem rojen leta gospodovega 1981, z drugo svetovno vojno? In vsi ostali, ki v njej niso nikol sodelovali, vključno s tabo? Daj nam naredi že enkrat uslugo in ne poskušaj več vlečti nekih ločnic po dogodkih, ki očitno nimajo nobene veze z sedanjim dogajanjem. Oziroma - politikanstvo se lahko greš v kaki drugi temi, hvala.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

Jah, dejansko je vprašanje. Če je bil blagoslovljen boj proti Hitlerju, zakaj ni blagoslovljen boj proti Alkajdi.

Da so "danes povsem drugi časi", je pa čista oslarija. Niso drugi časi, v tem smislu gotovo ne.

Vojna Za in Proti načinu življenja, kot ga uživamo mi, (zdaj uradno) na Zahodu.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

_marko ::

->Oziroma - politikanstvo se lahko greš v kaki drugi temi, hvala.

Mathai že cel čas počne enako, ti pa vidiš samo nevone!?
A je to zgolj ena od mnogih dvoličnosti levičarjev?!
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Daedalus ::

Jah, dejansko je vprašanje. Če je bil blagoslovljen boj proti Hitlerju, zakaj ni blagoslovljen boj proti Alkajdi.

Jaz se strinjam, da se je proti Alkajdi potrebno boriti. Razlika do nekoga drugega je samo v tem, da se ne strinjam vedno z vsemi sredstvi, ki se uporabljajo in ne z vsemi razlagami, ki se uporabljajo (ali utegnejo uporabiti). Ne verjamem recimo, da lahko z bojem proti Alkajdi upravičiš napad na Iran. Ali Irak - kar se je itak že izkazalo za zavajanje.

Da so "danes povsem drugi časi", je pa čista oslarija. Niso drugi časi, v tem smislu gotovo ne.

Hja, v smislu boja proti radikalno drugačni ideologiji, ki bi hotela prakticirati in prakticira razne svinjarije ni neke razlike. Je pa bistvena razlika v ostalih okoliščinah - recimo, nimaš več opravka z "uradnim" organiziranjem v obliki države. Popolnoma drug konec sveta, z vsemi svojimi specifikami. In popolnoma druga razmerja vpletenih. Ne moreš vlečti direktnih analogij, to je moj point.

Vojna Za in Proti načinu življenja, kot ga uživamo mi, (zdaj uradno) na Zahodu.

Če gledaš Alkajdo, pol ja. V primerih Irak/Iran pa so stave rahlo drugačne. V enem se gre za maščevalno državljansko vojno, pri drugem pa IMO predvsem za geopolitiko in vprašanje bodočega razmerja moči tam dol. Pred državljansko vojno v Iraku, je pa bila vloga spet geopolitična - kako si zagotovit prevladujočo vlogo na Bližnjem Vzhodu.

Mathai že cel čas počne enako, ti pa vidiš samo nevone!?
A je to zgolj ena od mnogih dvoličnosti levičarjev?!


Heh, ok. Bom drugič še Matthaia skurcal, da bote ja vsi srečni.

Drugo pa predvidevam da je retorično vprašanje? Ker bi se lahko resnici na ljubo ob vseh kritikah, ki letijo sem in tja, za nasprotno stran vprašal prav isto0:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

svit ::

Hm... Razmere v Iraku bi čisto lahko prevedli v dogajanje v Jugoslaviji med drugo svetovno vojno. V tem primeru so "Al Kajdovci" - partizani in Američani - Nemci. In vemo kako se je stvar končala pri nas. Z izgonom Nemcev (khm Američanov) in pobitjem domačih izdajalcev (khm iraške policije). Vmes pa se bodo klali med seboj Kurdi, Šiiti in Suniti, tako kot so se med drugo svetovno vojno klali med seboj Srbi, Hrvati in Bošnjaki. Iz te godlje pa bo zrasla državica s prisrčnim diktatorčkom, ki bo dvakrat slabši od Sadama. In celotno območje Iraka bo iz vsega srca sovražil Ameriko ter zahodne demokracije.

Good job America!

Busha in njegovo administracijo bi morali postaviti pred mednarodno sodišče za vojne zločine v Hagu in jim soditi.
Ni ideje

nevone ::

>Ne pravim, da se je vojni vedno možno izognit, mora pa IMO biti čisto zadnje sredstvo za rešitev spora. Čisto zadnje, ko nič več drugega ne zaleže.

Boš ti povedal kdaj je to? Ali pa se odloči: Vojna ne! Pod nobenim pogojem. Ker kadarkoli se boš TI odločil ZA vojno ali se odzval z vojno, jih bo milijone trdilo, da ni bilo potrebno in pametno v tistem trenutku. Ker vedno pride do navzkrižnih interesov.

Zato! Podprimo Ameriko v njenem prizadevanju za boljši svet. Tudi, kadar ne gre vse po maslu.

Amerika skrbi za to, da se znanje širi. Amerika skrbi za to, da bi bilo ljudem bolje. Ne stojimo jim na poti še mi, ki se v bistvu prištevamo mednje. Edit: Razen, če se ne.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

Pšenični ::

Zato! Podprimo Ameriko v njenem prizadevanju za boljši svet. Tudi, kadar ne gre vse po maslu.

Amerika skrbi za to, da se znanje širi. Amerika skrbi za to, da bi bilo ljudem bolje. Ne stojimo jim na poti še mi, ki se v bistvu prištevamo mednje.


Hočeš reči: podprimo Ameriko pri njenem pobijanju za nafto.Amerika skrbi da se nasilje širi.Amerika skrbi, da je ljudem slabše.
Ameriški kapitalisti že znajo poskrbeti zase.Sem še kaj pozabil.
Pa res.Zato! Podprimo Ameriko v njenem prizadevanju za boljši svet. Tudi, kadar ne gre vse po nafti........pardon maslu,heh,heh

jype ::

nevone> Kaj pa so občutili levičarji med 2. svetovno vojno, ko so jim pobijali partizane in talce?

Ne ga lomt, no. Saj Iračani občutijo isto, zato pa vsak dan streljajo na okupatorja, ne glede na to da je to izjemno tvegano. Težko rečem, da je njihova odločitev napačna, glede na to, da so ZDA tokrat v vlogi nacistov.

opeter ::

V tem primeru se strinjam z jype-om. Na žalost je v tej igri ZDA postala negativec.

Sicer bo Thomas verjetno spet rekel, da bi morale razvite, zahodne, ti. novodobno "demokratične" države podpirati ZDA v njenih prizadevanjih, ampak jaz ne vidim nobenega haseka od tega.
Če mi dajo tedensko en sod bencina frej, jih bom duševno podpiral. Vsaj je podkupljiv, mar ne? >:D
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

poweroff ::

Zahvali se ZN in 41. presedniku ZDA, ki jih je (prekleta šleva) ubogal. 1991 leta je bila odlična prilika, ampak ne. Škoda.
Ja, Bush starejši je med prvo zalivsko vojno najprej podprl upor Kurdov, potem pa jih je pustil, da jih je Saddam poklal.

V bistvu čedalje bolj razmišljam, da Američani igrajo podobno irgo kot pri Iran-kontra. Podpirajo obe strani, zato, da se nadaljuje kaos, da se vsi pobijajo med sabo in da se ne vzpostavi močna država.

sice pa vidim, da je že Daedalus dovolj utemeljil kaj se je v bližnji zgodovini Iraka dogajalo.
sudo poweroff

Vajenc ::

Matthai, sej sem rekel, če misliš, da bi zaradi neposredovanja ZDA umrlo, kaj manj iraških otrok. IMO ne, malo ste nakazali že vi z blokado humanitarcev pred vojno, pozabili pa ste, da je pod Sadamovim režimom umrlo veliko kurdskih in šiitskih otrok.

ZDA pa se obnaša bolj kot rimski imperialisti, kot pa naci iztrebljevalci. Mnogo bolj rimsko, kot HItler. Gre se mnogo bolj za ekonomijo, kot za bolane misli o super rasi in iztrebljenju ostalih.

jype ::

Vajenc> ZDA pa se obnaša bolj kot rimski imperialisti, kot pa naci iztrebljevalci. Mnogo bolj rimsko, kot HItler. Gre se mnogo bolj za ekonomijo, kot za bolane misli o super rasi in iztrebljenju ostalih.

Kolateralna škoda je pa pol milijona mrtvih. Zaradi Sadama jih niti približno toliko ni umrlo (v vseh letih njegove diktature, izvzemši iraško-iransko vojno in pomanjkanje zaradi sankcij ZN). Glede na celotno populacijo Iraka in geografsko omejitev konflikta so ZDA precej bolj učinkovite pri razseljevanju in pobijanju Iračanov, kot je bil Hitler učinkovit pri pobijanju Židov, Romov, Slovanov in podobnih manjvrednežev.

Ni treba posebej poudarjati da bo veliko večino te katastrofe plačala EU, saj Iračani trumoma derejo k nam, ker tam, kjer je zdaj "demokracija", pač niso zagotovljeni normalni pogoji za življenje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Vajenc ::

V Iraku kolateralne žrtve delajo zopet Suniti, tisti isti, ki so s plinom ubili v enem napadu 5000 kurdov (tudi 4 letne otroke). Podobnost z Hitlerjem? Me zanima koliko iraških civilov je umrlo od ameriških bomb (vrženih od američanov seveda). Pa seveda mi je obenem jasno, da Bush mlajši in starejši nista Irak napadla zaradi Kurdov, Kuvajta, orožja ..., ampak zaradi fin. apetitov. Tko pač je, le da tak napad izgleda bolj "humano", kot če bi tak scenarij izpeljali Rusi, Kitajci, Iranci, S.Korejci ...

krneki0001 ::

Matthai in _Marko ne nakladajta preveč, ker pod Sadamom ni bilo tako hudo, kot prikazujejo po TV in po medijih. Bilo je hudo za Kurde (to je sigurno), ki jih obravnavajo tako, kot so v Jugoslaviji Albance po 1980 letu. Pač jih noben ne mara in se do njih obnašajo popolnoma enako, kot smo se v jugi do albanskih prebivalcev na Kosovu. Ostali pa so se pod Sadamom mogli it Bratstvo i Jedinstvo in niso smel nič verskega praznovat ali pa javno izražat, vse ostalo pa je bilo dol normalno. Še alko si dobil v posebnih trgovinah brez problemov.
Bil sem v Iraku že leta nazaj in videl sem ogromno iraka. Ljudje odprti, ženske v mini krilcih, lahko so se šolale, lahko so imele službe, bile so lahko v vsakem poklicu in ni jim bilo treba hoditi naokoli zamaskiranih obrazov. (še celo sadamova osebna garda so bile ženske).
Vera je bila vsaka ne ravno prepovedana ampak ni se je smelo propagirat, v Bagdadu so bile prisotne sicer vse vere in celo par katoliškoh cerkva, obiskal si lahko katerokoli izmed njih, pa te ni noben grdo gledal. Hrane jim ni manjkalo, v lekarnah so bila dobavljiva vsa zdravila in zdravniki so ti zelo hitro pomagali.
Pa noben se ni ravno bal policajev in vojske - nekako tako kot v sloveniji pred letom 1980. Vsaj ko sem bil dol, ni bilo nobene prisile, vsakdo se je z mano čist odprto pogovarjal in tut policaji so se z mano čisto normalno pogovarjal.


Danes pa dol ni zdravil, oziroma so - ameriška tabletka za vsako bolezen. Ni važno, če imaš sladkorno, če te boli desn jajc, ali si se urezal ali pa imaš prehlad, boš dobil enako zdravilo, čez 2 leti pa bo novo zdravilo prišlo na police naših lekarn, pisalo bo pa da je bilo stestirano na stotisočih ljudeh.
Ko sem poslal prijatelju iz Bagdada zdravila za njegovega sina z ne ravno redko boleznijo, sem mu moral to poslati v Iran, da je potem prešvercal čez mejo, ker drugače bi mu vse zaplenili in dali uničit prav američani.
Hrane ni dovolj, če pa jo že kaj več dobijo so to pomoči iz držav, kjer praznijo stare zaloge, ki so večinoma že pretečene(a še "kao" uporabne za te ljudi). Vera je postala glavna in vsi se morajo pokoravat veri, tisti, ki se nočejo, ponavadi končajo v obcestnem jarku ali pa jih kar na ulici potolčejo verski blazneži. Če pa so na previsokem položaju, pa ponavadi izginejo ali pa dobijo bombo v pisarno. Ženske pa imajo moški spet pod komando in te morajo nositi črnino, biti zamaskirane, avtu, službi ali šoli se ne smejo približat, če pa naredijo najmanjšo napako jih pa kaznujejo na načine, ki se jih Sadam ni posluževal.


Uglavnem američani so uničili lepo državo, ljudi so obrnili proti sebi in vsem zahodu, zdej ko bo pa prišlo do kakega terorističnega napada kjerkoli, bodo pa vse drugi krivi, samo američani nič.

_marko ::

->Danes pa dol ni zdravil, oziroma so - ameriška tabletka za vsako bolezen. Ni važno, če imaš sladkorno, če te boli desn jajc, ali si se urezal ali pa imaš prehlad, boš dobil enako zdravilo, čez 2 leti pa bo novo zdravilo prišlo na police naših lekarn, pisalo bo pa da je bilo stestirano na stotisočih ljudeh.

Pa sej sam veš, da je to tako velika neumnost, da jo kar takoj pobriši. :\
Če se tebi nekaj zdi, si pač začeš zmišljevat dodatne stvari zraven...


Plus vse kar si naštel...
pa kaj ti dejansko verjameš, da so zato vse krivi američani in da je par let nazaj vse bilo zlato?!

Vsi filmi, ki prikazujejo življenje v Iraku so bili zrežirani? wtf...:\
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

_marko ::

Ta je pa najboljše...

"Ker so prišli američani, so Iraški možje okrivili žene in jih začeli kamenjat, zavijat v cunje in uspostavljat versko državo"
Biser si veš...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

nevone ::

nebivedu, sej Cigani v Ambrusu tudi niso bili nič krivi. Vaščani jih pač ne marate, pa ste jih malo pregnali, ane?

Sicer pa, kdo bi se za Kurde v Iraku sekiral. Sej se za Žide v Nemčiji za časa Hitlerja tudi ni nihče.

Glavno, da ima diktator nekoga, ki ga zatira, da je zadovoljeno njegovim mentalnim potrebam, ostalo je pa vse v najlepšem redu, ane?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

krneki0001 ::

Marko
Uglavnem američani so v večini krivi, da so ljudje zavil ženske v cunje - točno tako - če bi jih pustili pri miru, si tega noben nebi upal (sadam je take zapiral), zdej pa imajo vsa dovoljenja da to delajo - prej so moral biti tiho, zdej pa lahko verski fanatiki skačejo naokoli in delajo karkoli hočejo. Noben jih v tem ne zaustavlja.
Ravno zaradi tega "ateizma" so tudi vse ostale države v preteklosti pritiskale na irak, ampak so se ga preveč bale, da bi kej resno upale narest.


Kar se tiče pa zdravil, jih pa dol res ni nič za dobit razen ameriške pomoči, ki pa je namenjena samo višjim slojem in zaposlenim, ki delajo za američane - vsi ostali pa so primorani jemat tisto, kar dobijo in večinoma je to samo ena tabletka za vse tegobe - žalostno a resnično.
Pa recimo zdravil za sladkorno v iraku ne moreš dobiti nikjer, pri nas jih bodo začel pa u interšparih prodajat. Mislim, da se lahko nad tem zamislimo.


nevone
Ciganov iz ambrusa ne mešat v to zadevo - jih nismo mi okupiral in jim odvzel vseh pravic - so pa oni odvzemali pravice prenekaterim domačinom in domačinkam, zato se je pač zgodilo kar se je - krivi za to policijo in ostale, ki so vse pometal pod preprogo dolgo časa - tok časa dokler ni počilo. Lahko pa vprašaš malo prebivalce Šentvida, kako se njihovi mulci počutijo ko jih cigoti danes izsiljujejo v šoli(pa vpraši se zakaj ni to nič javno napisano).


Bolej en diktator, ki verske blazneže zapira, kot pa par miljonov verskih blaznežev, ki mislijo da z lahkoto odločajo o življenjih žensk.

poweroff ::

Kolateralna škoda je pa pol milijona mrtvih.
Da si bomo na jasnem o komu govorimo. Govorimo o pol milijona mrtvih iraških otrok, ki so umrli pred zadnjo iraško vojno v Iraku. Umrli so zaradi pomanjkanje zdravil in osnovnih življenskih potrebščin, kar je bilo posledica sankcij ZN.

Umrli po posredovanju ZDA sem niso všteti.

In ja, takole mislim: zaradi načina in tipa intervencij ZDA v Iraku umirajo civilisti. Mislim celo, da je ZDA v interesu, da tam vlada kaos. In da ga dopuščajo ali celo načrtno spodbujajo.
sudo poweroff

Luka Percic ::

Mislim celo, da je ZDA v interesu, da tam vlada kaos. In da ga dopuščajo ali celo načrtno spodbujajo.


Če nebi vladal kaos, bi rekli da; Lejte kako Američani zdaj služijo, gotovo so šli zaradi nafte!
Če vlada kaos, pa porečete isto kot Matthai.

Neumno sklepanje skratka, če v vsakem primeru sklepate na teorijo zarote.
Vsakemo ki je pa malo bolj razgledan, bi pa lahko bilo jasno, da se dober biznis dela v normalnih razmerah.

A niste gledali filmov, ko mafija pospravi nekaj svojih najagresivnejših članov, ker so slabi za biznis?:)

krneki0001 ::

In tako so ZDA pospravili par svojih podanikov(Afganistan, Irak in še par drugih), da lahko nemoteno črpajo nafto.

Uh napaka!

Zato da jim ne motijo biznisa oziroma da bo bolje za biznis.

Vajenc ::

IMO, so šli na Irak zaradi nafte in biznisa z orožjem ter vojaško oskrbo (vir: Moore - Fahrenheit 9/11 ;)) Če v Iraku vlada kaos je to plus za biznis z vojaško opremo in oskrbo, pa še njihovi naftarji delajo samo za svoje (ameriške) žepe. Tako, da je to kar pravi Matthai glede interesa ZDA povsem verjetno, le, da on ne ve, da bi imela tak apetit bilo katera najmočnejša država na svetu, le da katera druga ne bi pustila take medijske svobode in posledično bi kar sama nukala upornike.

poweroff ::

Luka, poglej. Zadeva je preprosta.

Kaj bi se zgodilo, če bi države na Bližnjem vzhodu živele mirno in v slogi?

Zelo verjetno bi se zaradi strateških interesov (nafte) povezale med seboj. In lahko bi tudi zaprle naftno pipico, oziroma bi denar od naftnih dobičkov investirale v tuja gospodarstva. S tem bi pridobili veliko moč in velik vpliv.

Posledično bi bil svetovni vpliv ZDA ogrožen, ne?

Kaj ni za ZDA bolje, da se te države koljejo med seboj in vse skupaj tonejo čedalje globje? Neka nova sila zato ne bo mogla nastati, vsaj dokler se bodo ukvarjali sami s seboj. Tudi globalne gospodarske grožnje te države ne predstavljajo, saj denar raje zagonijo za medsebojno uničevanje.

Zato čedalje bolj mislim, da je v ozadju premišljena taktika raznih desničarskih "think-tankov". Nemoralnost cele zgodbe je pa v tem, da umirajo nedolžni civilisti.

Hej, pobijanje "tam doli" se ne dogaja šele zadnjih par let. Prej je bilo isto. Kaj pa je počela imperialna Britanija? Kaj se je dogajalo pred in po 2WW?

Če bi "zahod" imel interes zrihtati težave Bližnjega vzhoda, bi jih v zadnjih 50 letih lahko že zrihtal.

In preden začneš bluzit nazaj, se vprašaj zakaj je japonska mafija tako nedotakljiva - ter kaj ima "zahod" s tem?
sudo poweroff

Pšenični ::

Amerikanci so kaos spodbudili, zgleda da so se od Štajerskega nemca le nekaj naučili - tudi on je delal po načelu skregaj in vladaj.Samo nerodno je to k jim zadeva mal uhaja iz rok.Ko bo irak začel razpadat bo lepo gledat kaj bo naredila Turčija, ki ima kar številčno kurdsko majnšino.Zanimivo je tudi to ,če potegnemo vzporednico z tem kar se sedaj dogaja na kosovu-Albancem še eno državo - Kurdom ,ki jih je 12x več in nimajo matične države pa nobene.tukaj se vidi tudi načelnost Evropske politike, ki tišči za Ameriško kot prešč u buče....heh,heh Kako bodo potem reagiral ,če bodo kurdi hoteli državo, ko bo (bog ne daj )Turčija v Evropi.A bo potem tud Nato ukrepal.Jaz ne vidim nobene razlike med srbskimi generali ,ki so pobijali v "stari Jugoslavji " in tem kar zdaj počnejo Amerikanci v Iraku.Samo kdo bo te modele spravil v Haag.

krneki0001 ::

Včasih se je temu reklo kolonizacija - skoraj cela evropa je imel kolonije v aziji in afriki, razen nemčije, ki je imela en majhen košček, hotela je pa več in začela vojno.
Očitno se zgodovina ponavlja in zdej je amerika v podobnem položaju - zavzema druge države in jih "civilizira" ter jim prodaja hamburgerje iz mcdonaldsa (čeprav me ime HAMBURG-er spominja na vse kaj drugega kot ameriko), ter si jemlje njihove dobrine(nafta, plin) za svoje potrebe. Še malo pa bo počilo tudi v tej osvajalni (kolonizacijaki) vojni. Vprašanje je samo kaj bo sedaj antanta in kaj sile osi (centralne sile)?

Al bo treba počakat da kakega ameriškega "prestolonaslednika" v kaki venezueli ustrelijo.

opeter ::

Ali namiguješ na kako "manjšo" svetovno vojno?

Sicer pa je beseda hamburger nemškega izvora. Mornarji so to na vlko žrli tamo gori v pomolih v Hamburgu. Podobno, kot pica (pizza, če želite) je postala sinonim moderne potrošniške družbe in hitre prehrane. Obe dve hrani sta bili nekoč zaničevalni, ker so jih jedli siromašni ljudje. Dandanes pa se iz tega dela biznis.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

svit ::

Točno tako nebivedu. Današnje dogajanje je čisto enakovredno konolizaciji, le da se stvar imenuje "izvoz demokracije" med nevedno rajo. Trenutno se gredo velike sile (ZDA, EU, Rusija, Kitajska) eno veliko razdeljevalno igro. ZDA imajo tako pod svojo perutjo Irak, Saudovo Arabijo, Afganistan in še nekaj arabskih državic. Hočejo pa kontrolirati kavkaško območje, ter države okrog kaspijskega morja, ker so ta območja bogata z energenti. Rusija ima Čečenijo, ter Sibirijo, Kitajska pa ustvarja "kolonijo" v Sudanu ter v Afriki. Skratka velika igra.

Ko bo zmanjkalo nafte, pa se bo začela tretja svetovna vojna. Tako da lahko samo upamo, da je nafte dovolj še za naslednjih 50 let, da znanstveniki pogruntajo kakšno alternativo nafti. Drugače bo apokalipsa.

Al Kajda, muslimanski fundiji, terorizem so le dimna zavesa za to igro. V bistvu je terorizem uporabljen še kot izgovor za kontroliranje lastnih državljanov, omejevanje svobode in vpeljave totalnega nadzora. Skratka deklica za vse. In čisto nič me ne bi čudilo, če bi Američani tudi sami kdaj pa kdaj podtaknili kakšno bombo v Iraku. To jim je v interesu.

Priporočam ogled filma Quiet American.
Ni ideje

poweroff ::

Mah, jaz bi rekel, da je Al-Kajda v bistvu "koristni idiot". Tako so namreč nori, da pristajajo na to igro. Če bi jim bilo kaj do zmage, bi morali ubrati drugačno taktiko: začeti vlagati v infrastrukturo, predvsem v izobrazbo in pustiti orožje ob strani.

Tako ap teroristi počnejo natanko tisto, kar si ameriška desničarska scena pravzaprav želi.
sudo poweroff

opeter ::

Kdo pa je rekel, da Al-Kaida in podobni resnično želijo zmagati? Dovolj jim je, da ves čas nažigajo na folku. Tukaj ena žrtva, pa tam druga, 10 v enem tednu, 30 v drugem itd.
Saj IRA in ETA so delale podobno. Tolko, da se ve, da niso se porazgubili in občasno pokažejo svoje zobe. Seveda realne možnosti IRA v zadnjih dveh desetletjih ni imela... so pa poskušali.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

krneki0001 ::

Matthai a ti resnično verjameš da obstaja AL kaida? To so pravljice - ameriška pravljica za strašit poštene državljane. Nobene al kaide ni, to je samo izgovor zato, da lahko kolonizirajo bližnji vzhod pa še kej drugega, brez da bi jim domači ljudje kej lahko težil. Osama bin laden je pa en starček, ki pomoje sploh ni nevaren nobenemu, ampak so ga američani izrabili za svoje cilje.

Daedalus ::

Boš ti povedal kdaj je to? Ali pa se odloči: Vojna ne! Pod nobenim pogojem. Ker kadarkoli se boš TI odločil ZA vojno ali se odzval z vojno, jih bo milijone trdilo, da ni bilo potrebno in pametno v tistem trenutku. Ker vedno pride do navzkrižnih interesov.

Heh, če češ, ti lahko tud jaz povem, ja. Je precej znano, da ko odpove diplomacija (to je poganjanja) v taki meri, da pogajanja/dogovori niso več možni, se gre v vojno. Ta druga tvoja trditev mi je čisto jasna - vedno bo kdo za in vedno kdo proti. Obstaja pa razlika, če vodiš LEGITIMNO vojno (legalnost je v MO preveč tricky biznis, pa jo bom zanemaril), al pa NELEGITIMNO vojno. Zdaj pa mi povej, prosim - ali se vojna ZDA v Iraku smatra za legitimen poseg? Oziroma - poseg v Afganistanu je užival široko mednarodno podporo. Kako to, da je Irak praktično soliranje ZDA + nekaj satelitov, ki so pa že itak večinoma obupali?

Legitimnost je važna, namreč. Ti pove, kaj si tvoji zavezniki mislijo o tebi in tvojem početju. Solirati pač ne moreš več, jebat ga. Lahko poskusiš, samo si v sodobnem svetu bolj al manj obsojen na neuspeh s takim pristopom.

Da postavim vse skup še malo drugače - S. Koreja IMO predstavlja precej bolj realno grožnjo, kot jo je Sadam kadarkoli. Pogajanja so že večkrat popolnoma zastala. Kako to, da je še niso pohopsali? IMO zgleda situacija v več ozirih precej bolj kritično, kot "pogajanja" s Sadamom, s katerimi se itak nikol ni melo namena doseči karkoli, kar bi preprečilo vojaški poseg v Iraku. Kako pol, da se še kr trudijo? Če bi gledal stališča enih tule - bi mogla že zdavnaj bit okupirana.

Zato! Podprimo Ameriko v njenem prizadevanju za boljši svet. Tudi, kadar ne gre vse po maslu.

Amerika skrbi za to, da se znanje širi. Amerika skrbi za to, da bi bilo ljudem bolje. Ne stojimo jim na poti še mi, ki se v bistvu prištevamo mednje. Edit: Razen, če se ne.


Moja malenkost pač ne stoji allmighty ZDA na poti, bodi brez skrbi. Pa tud z veseljem podprem ZDA pri tistih prizadevanjih, ki jih štejem kot legitimna. Če me pa s svojim zaključkom na podlagi izraženega nestrinjanja poskušaš potisniti med tiste, ki se po tvojem "ne prištevamo mednje" - well, pa to pove več o tvoji sposobnosti kolikor tolikor kritične debate o teh problemih, kot o meni.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

drejc ::

"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

nevone ::

>Če me pa s svojim zaključkom na podlagi izraženega nestrinjanja poskušaš potisniti med tiste, ki se po tvojem "ne prištevamo mednje"

Pravzaprav te nikamor ne skušam potisniti. Moje vprašanje je postavljeno zgolj v razmislek.

>well, pa to pove več o tvoji sposobnosti kolikor tolikor kritične debate o teh problemih, kot o meni.

Kritika kritike ni možna? Ali misliš, da če pred svoje poglede postaviš pridevnik kritično, potem pa ti ne smejo več biti predmet kritike?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

poweroff ::

Ja, jaz mislim, da Al Kajda obstaja. Njen vpliv je sicer precej napihnjen, ampak mislim, da obstaja in predstavlja realno grožnjo.

Vemp a tudi, da je Al Kajdo pomagala oborožiti in vzpostaviti ameriška politika v Afganistanu pred desetletji ter da ZDA še zdaj podpirajo nekatere skupine blizu Al Kajdi zato, da le-te izvajajo razne paravojaške akcije v Iranu. Jup, tudi v Iranu občasno poči kakšna bomba, le da o tem mediji ne poročajo. ZDA pač poiskušajo zanetiti državljansko vojno v Iranu.


Ko pa že primerjamo ZDA:Irak z nacizmom in Hitlerjem... desničarji ste trdili, da so bile akcije partizanov le nesmiselno izzivanje okupatorja, ker se je le-ta maščeval nad civilisti! Da, desničarji ste to trdili.

Tako da sedaj ne vleči takih primerjav, če ste prej imeli ravno nasprotno mnenje. In jaz ne trdim, da ne bi smeli ukrepati proti Iraku. Sploh ne. Pravim pa, da je treba najti tak način ukrepanja, da ne trpi civilno prebivalstvo. In taki ukrepi SO BILI na voljo, na to smo "mirovniki" opozarjali že pred časom.

Seveda desničarji tega niso hoteli videti. Zakaj? Ker se jim v njihovem salonu žvižga za trpljenje otrok.
sudo poweroff

poweroff ::

Posledice "osvoboditve".

Že od začetka vojne poslušamo, da bodo ZDA prinesle mir in stabilnost ljudem tam doli. Spoštovani salonski desničarji: KDAJ bo to?

Večnih obljub imajo ljudje počasi poln kufer.
sudo poweroff

Daedalus ::

Kritika kritike ni možna? Ali misliš, da če pred svoje poglede postaviš pridevnik kritično, potem pa ti ne smejo več biti predmet kritike?

Očitno se nisma razumela...jaz sem tvoj zaključek pač obravnaval kot nekritičen poziv, to je vse. Je pa kul navajti cele citate, ker takole iztrgan iz konteksta navedek rahlo spremeni pomen.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

nevone> Glavno, da ima diktator nekoga, ki ga zatira, da je zadovoljeno njegovim mentalnim potrebam, ostalo je pa vse v najlepšem redu, ane?

Zdaj pa pride "desničarsko vprašanje": a je bolje 180.000 žrtev režima ali 1.500.000 žrtev demokracije?

Mislim, da če bi se Iračanom zdelo bolje 1.500.000 žrtev demokracije, bi se Sadamu zoperstavili že prej. Ker so, podobno kot v SFRJ, ljudje (ja, velika večina Iračanov) od njegovega režima dejansko imeli pomembne koristi, je povsem razumljivo, zakaj so svojega diktatorja prenašali. Niti ni čudno to, kar se tam dogaja zdaj. Vsem je jasno, da dokler niso Angleži uvedli reda, je bil Irak še na začetku srednjega veka. Prej so sicer imeli reči, o katerih je Evropa lahko le sanjala, ampak to je vse vzel hudič, ko so pozabili, da se je treba pred barbari braniti.

No, zdaj lahko počasi že priznate "totalno zablodo" in se sprijaznite z dejstvom, da bi bil svet brez okupacije Iraka bistveno lepši kraj. Morda bi celo kdo posredoval v Darfurju, kjer se pa dejansko še vedno dogaja genocid.

Balandeque ::

Jaz sem fasciniran. Kaj res ni jasno, da se je v zgodovini vse to že dogajalo? Kot da res debatiramo s 15 letniki? Vsi smo šli čez to fazo, ampak pri dvajsetih, ko smo prebrali Churchilove spomine, smo ugotovili, da je svet sestavljen iz nacij, ti pa iz dobrih in slabih ljudi. Mirovništvo vašega - Jypetovega in Matthaijevega tipa - je po Versajskem sporazumu rodilo Hitlerja. Kar neko šopanje v prazno, posploševanje lastne pravičnosti in zavestno zaničevanje platonovih spoznanj. Človek rabi prisilo. Če ne se začne ozirati naokoli in gledati, koga bi lahko poteroriziral. Gadafi. Sadam. Samodržci, ki so na oblasti 20 let, dobivajo ideje ravno zaradi pomanjkanja prisile. Bodisi notranje (volitev) ali zunanje (močnejši sosedi). Če imajo samodržci srečo in je pod tlemi njihove države še nafta, se jih narod, brez tuje pomoči ne bo nikoli rešil, ker si lahko privoščijo sodobno vojsko in lojalno uradništvo.

Drugi probelm je ločitev religije od države. Mediji in neobremenjen šolski sistem. Mar ni kristalno jasno, da je problem Iraka, Juge, Koreje - nora religija? Problem, ki je bil odložen samo do smrti Sadama Huseina, nato pa bi izbruhnil v malo hujši obliki balkanskih vojn? Religija je problem, ki ga noče videti nihče, tudi pri nas. Ljudje, ki popevajo skozi nos in se oblačijo v krila, v Sloveniji dnevno komentirajo politično dogajnje in legitimno svetujejo ljudem, kako in kaj v življenju prav. Tudi glede otrok, ki jih nikoli ne smejo imeti. In ljudje kar verjamejo. V 21. stoletju, ko letimo v vesolje in v službi tipkamo na kompjutre, verjamejo, da je svet nastal po nareku enega bradatca, pa da je f*kat pred poroko slabo in da je verovati v recimo, sveto pločevinko mrzlega zlatoroga, smrtni greh. In se jim noben ne reži.

Ja, meni se zdi, da se razen mene in Billa Maherja nihče ne zaveda bullshita, ki ga goltamo vsakodnevno. Pa ne Američani, kot ste vsi tu prepričani. Večina američanov, ki gre po najlažji poti, sicer golta na debelo, ampak oni imajo 1000 TV programov in South Park je možen samo pri njih. Hočete nekaj primerov glupe evropske sodobne korektnosti? Moški in ženske smo enaki. Civilizacije (islam in evropska) so enkaovredne. Nosečnost je seksi. Getthefuckaway.

Po mojem, je tam dol treba ljudem dat porniče in fuzbal. American way of life, če hočete, kot smo ga injiciranega dobili tudi mi, marijaterezijanci, po prvi in nato še večjo dozo po drugi svetovni vojni. Veruj kar češ, plačaj si to sam in ne škodi drugemu. Če ne, boš kaznovan. Basta. Tako preprosto in udejanjeno v par sto členih ustave.
Kljub tej injekciji smo še danes ovce, ki jih mora država prisiliti v varčevanje za penzijo in v zavarovanje odgovornosti za avtomobilske nesreče. Zato, ker kr v nekaj verjamemo. Da nam bo priskočilo na pomoč. V tem je razlika med slovenskim in ameriškim podjetnikom. Ameriški zaupa v svojo drzno idejo, naš in avstrijski, pa v sorodnika na ministrstvu, ki mu bo zrihtal razpis. Da smo na jasnem, tudi V ZDA, ampak tam zato sedijo, da so črni. Tudi vojaki. Za vsako pizdarijo, ki jo vidimo, so obosjeni. Kdaj ste nazadnje gledali sojenje ruskemu, francoskemu vojaku? Predsedniku?

V vseh teh bantu državah je treba potolčt vojsko, ljudi izobrazit in potem bo nekako kul. Po posamezni državi traja 15-20 let, nakar ugotovijo, da je pametneje delati BDP kot war.

Zdaj pa še vprašanje: kako bi torej vi skulirali takratno Jugoslavijo. Primer je kar dober za Irak. Izobraženi ljudje, ki so že doživeli nek standard in ki jih umetno pumpajo verski voditelji. Dobro, v jugi je pumpal tudi intelekt, ampak, glavno v ozadju je bilo kristjani : pravoslavci : islam. Koliko let bi bili še pripravljeni čakat? Mar ne mislimo danes, da če bi Clinton usekla prej, bolje bi bilo?
Če bi poznali zgodovino, se ne bi čudili, da v Iraku taka, nasilna preobrazba, traja že ceeeela 4 leta. V jugi se stvari noramlizirajo šele zdaj, po 15 letih. Toliko bo trajal Irak, Iran, in Severna Koreja. Prej, ko jim bomo skupaj potolkli režime, manj navadnih ljudi bo umrlo. Žrtve pa bodo, ja.

Otroka, ki ga starši zanemarjajo in pretepajo, jim je treba odvzeti. Če se ata brani s pištolo, ga je treba pri tem upihniti. Naši salonski levičarji bi se nato oglasili: ampak dete bo potem sirota, prekleti desničarji, kako slabo mu hočejo. Ja ne bo mu najbolje, ampak, na dolgi rok bo bolje. Veste, ljudje umirjo tudi pri nas brezbveze; od prometnih nesreč, sosedskih sporov in psiholoških težav iz službe.

Nenezadnje, zahodni zavezniki so Bližnji vzhod v prejšnjem stoletju že zavzeli in to v času, ko se je že 50 let vedelo, da bo nafta strateška dobrina. In so ga vseeno predali nazaj in se umaknili nazaj domov, potem ko so naredili red. No v glavnem, z nekaj savdskimi izjemami. :D Francozi se niso od nikjer, celo Vietnam so skuhali za Američene, Rusi prav tako.

Skratka, prisežem pri bogu soncu in vodi, da tako dolgih postov od mene ne bo več.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

svit ::

Kar se tiče Juge. Vsa katastrofa je nastala zaradi neravnovesja v obrožitvi. Če si mogoče kaj spremljal dinamiko vojne na Hrvaškem oziroma v Bosni, bi opazil, da so se stvari končale, ko so vse strani dosegle neko ravnovesje. Na začetku vojne je imela Srbija ogromno premoč v orožju, organizaciji, zalogah. In so tamali tako Hrvate kot pozneje Bošnjake. Pri tem jim je še asistirala Evropa in OZN z embargom na orožje. Ko so končno Hrvati vzpostavili vojsko in Srbe pretepli v Oluji, je minilo nekaj let. Enako je bilo v Bosni. Dokler so bili Srbi vojaško močnejši je bila piz..... Ko pa so jih Američani malo stolkli in ko so se Bošnjaki povezali s Hrvati, pa se je vojna hitro končala. Rešitev za takratno Jugoslavijo bi bila odprava embarga za orožje, ker bi s tem omogočili šibkejši strani, da se lahko brani. Tako pa smo meli do zob obroženega Srba in golorokega Hrvata, Bošnjaka.

Jugoslovanske katastrofe ne bi bilo, če bi imele vse strani kolikor toliko enako orožja.
Ni ideje

Dranon ::

Zelo zanimiv post Balandeque. Vcasih sicer malce simplificiras zadeve ampak OK. Jasno je da ekstremno mirovnistvo ne ponuja nikakrsnih resitev, prej bi rekel da ustvarja nove delitve in tezave. Po drugi strani je pa jasno tudi da je pot v pekel tlakovana z dobrimi nameni in tezav clovestva na dolgi rok ni mogoce resevati z silo in prisilo. Ljudje se bodo spremenili ko bo to njim samim prioriteta. Le kako pojasnis koncept osebne svobode nekomu ki se mu le-ta zdi povsem tuj ali celo blasfemicen. Omenjas tudi sekularizacijo. Osebno mislim da je primer Turcije in Mustafe Kemala Atatürka unikaten in neponovljiv. Za vse Muslimane ki jih poznam je sam koncept zahodnega sekularizma popolnoma nenaraven in skregan z njihovimi osnovnimi vrednotami. Vecinoma(cast redkim izjemam) so ujeti v prepricanju da je osnova za vse Koran in da je Sharia absolutno nespremenljiva in cementirana v casu(tu lezi razlog zakaj npr. Saudska Arabija deluje tako srednjevesko). Vsiliti taksnim ljudem zahodne vrednote je mozno le z uporabo sile s cimer pa negiramo lastno humanost. Predvsem nam vsem manjka veliko tolerantnosti in potrpezljivosti.

poweroff ::

Ektremno mirovništvo je nekaj, kar desničarji podtaknejo vsakemu, ki se ne strinja z njimi. Če sem mnenja, da je bil NELEGITIMEN napad na Irak napaka, če nisem mirovnik. Enako velja, če sem mnenja, da je financiranje teorizma v Iranu napaka.

Zato nehajte bluzit z "obtožbami" o mirovništvu.

Zdaj pa še vprašanje: kako bi torej vi skulirali takratno Jugoslavijo.

Hja preprosto. Ti komunistični prasci so imeli jedrsko eleketrarno in so ziher hoteli razvijati jedrsko orožje. Najprej bi vrgel par nuklearnih bomb na JE Krško, potem pa še par malce bolj južno, da ne bi bil kdo za kaj prikrajšan.

Potem bi tajno financiral "protikomunistične" sile, se pravi domobrance, četnike, ustaše in mudžahide, ki bi se najprej stepli s komunisti, potem s "komunisti" na koncu pa med sabo.

Ko bi zavladal kaos pa bi poslal tja vojsko na topniške vaje, oziroma, ker Yuga nima nafte, bi državo preprosto zaprl in izstradal prebivalstvo. S tem bi namreč izstradal tudi "slabe fante". Kaj pa civilisti? Eh, jebiga, kolateralna škoda pač.


No, to bi bila desničarska rešitev problema. In če bi se udejanila, danes mi ne bi sanjali o Evropi in se prepirali o NATU, pač pa bi se tepli za tri tedne star košček kruha.
sudo poweroff

Daedalus ::

Jaz sem tud fasciniran.

Nad popreproščenim in otroško naivnim pogledom na svet, ki ga imajo nekateri. Kot bi bral poste 15 letnikov.

Ajde Balandeque, prispevaj svoj delež k preobrazbi bantu držav. Slovenski vojski manjka vojakov za mirovne misije. Izvoli.

Osebno mislim da je primer Turcije in Mustafe Kemala Atatürka unikaten in neponovljiv.

Mustafa je na veliko uporabljal silo, da je uvedel reforme. Pa mu je nekak zneslo - ker je razlika, če te tepe domači voditelj, al pa se ti Đon nafura pred bajto z Abramsom. Samo eni tega ne dojamejo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

_marko ::

Upam, da nebo preveč replik na moj post.
Ampak, a ste vi slučajno opazili, da ste v tej temi na takem nivoju, da dugače mislečim ljudem ni do tega, da bi sploh odgovarjali na vaše poste?
V tej temi vlada neka levičarska harmonija :))

Pa brez zamere.
Ni treba replicirat na post, ker itak trenutno nimam časa pisat na forum. Samo zanimivo se mi je zdelo.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

jype ::

Jaz sem predvsem opazil, da (dovolil si bom pavšalno uporabiti besedo) desničarji cepetajo pred svojimi računalniki in so jezni, ker podli Iračani na noben način nočejo biti zgodba o uspehu koalicije voljnih, ki bi odprla vrata v novo dobo, hja, jebiga, temu se ne more rečt drugače kot dobo imperializma.

Če smo mirovniki samo zato, ker se nam zdi, da so ZDA totalno zajebale zadnjih pet (Koreja, Vietnam, Izrael/Palestina, Afganistan, Irak) globalno pomembnih konfliktov in da naj se vsaj naslednjič malo dalj časa ustavijo pri planiranju, preden preskočijo na izvedbo, potem me ni nič sram te oznake.

Tudi odpornost ZDA na uporabo izkušenj iz preteklosti je impresivna. Osel gre enkrat na led in če gremo normalni ljudje kakih petkrat, so ZDA zdaj šle (in trdo padle) že vsaj petindvajsetkrat, pa še kar silijo. Seveda tistih, ki imajo od tega padanja konkretne materialne koristi to ne moti pretirano, vsi ostali se pa pustijo nategovat podolgem in počez. Če bi vsaj vedeli, kje je Irak.

nevone ::

>vsi ostali se pa pustijo nategovat podolgem in počez.

Don't underestimate the power of other human's minds.

Ne podcenjuj človeškega uma vseh ostalih ljudi. Oni nekaj pravijo, nekaj zagovarjajo, ampak istočasno tudi kalkulirajo in opazujejo naprej. They ain't so stupid as you claim they are.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

poweroff ::

To je res. Poraz republikancev kaže, da tudi ljudje v Ameriki razmišljajo z lastnimi glavami. :D
sudo poweroff

Daedalus ::

Ampak, a ste vi slučajno opazili, da ste v tej temi na takem nivoju, da dugače mislečim ljudem ni do tega, da bi sploh odgovarjali na vaše poste?

U lej, še en "argument."

V tej temi vlada neka desničarska harmonija :))


Sicer pa, ko smo že nekaj obdelovali bantu države. Vsem inštalaterjem demokracije očitno ni jasnih nekaj precej temeljnih predpostavk, ki bolj al manj veljajo za vsako človeško družbo.

Ena takih je socializacija. Recimo - zakaj (na šok zahodnocentristov) se mogoče ene ideje ne da uvozit nekam z "malo" pomoči Abramsov?

Vsaka družba se trudi skrbet za svoj obstanek in nadaljevanje. Pri tem uporablja en skrajno represiven, pa precej nujen mehanizem, ki smo ga poimenovali socializacija. Pri socializiranju človeku dobesedno v glavo vbiješ (v mladosti) neke temeljne vrednote in poglede na svet, ki jih je kasneje praktično nemogoče pobrisat. In sedaj se pojavi nekdo, iz popolnoma drugega okolja, z idejami, ki znajo biti precej tuje (ne vem, če se vse družbe na tem svetu ukvarjajo s teorijami demokracije) in nedojemljive. In tisti Nekdo ti teži, da je vse, kar si se naučil - foo. Kakšna je reakcija na to? No, verjetno ne padeš hvaležno na kolena in se hitiš zahvaljevati za Razsvetljenje, ampak hitro zaključiš, da Nekdo ogroža tvoje temeljne vrednote in se (če je potreba) z njim tudi spopadeš. Čez noč spreminjati bistvenih predpostavk neke družbe - ne moreš. Ne glede na to, kaj tupijo Voditelji z Vizijo. Pri vsem tem je tudi zanimiv odnos do "inferiornejših" ki je dostikrat odkrito šovinističen. V stilu - vam bomo mi povedali, kaj je good za vas. Me zanima, kak daleč prideš takole. Pa ko se že lih dajemo o demokraciji - vsak, ki približno pozna pot, ki jo je Zahod prehodil do demokracije, bi si moral biti na jasnem, da je s trditvijo o inštalaciji demokracije - nekaj narobe. Seveda bo zdaj kdo vrgel naprej Japonsko - no, poznamo ceno, ki jo je Japonska plačala, da je danes to, kar je. A res hočemo reprizo metanja A-bomb na civilne cilje?

Druga zanimiva reč so recimo strukture, ki jih od zunaj ne vidiš, al pa jih vidiš težko. Razmerja moči, dogovori glede delitve oblasti, neka urejenost odnosov, ki se občasno zdi samoumevna. S tem ciljam zelo na široko, tudi na odnose med državami. Pol pa se pokaže en zunanji Nekdo, ki nadvse grobo poseže v te delitve in jih hote al pa nehote sesuje. Kaj se zgodi? Eni bojo oportunisti, pa bojo sodelovali. Eni bojo pa popizdili, ker si jim odvzel moč (Irak je lep primer tega). In če na to nisi pripravljen - maš klanje. In ko maš klanje, se to običajno stopnjuje do te mere, da enih preprosto zmanjka in nato drugi (al pa tretji) vzpostavijo novo strukturo po svoji podobi. Tud nič kaj prijeten biznis.

In ko debatiramo tule o poskusih širjenja demokracije, se po večini pojavljajo skrajno popreproščene razlage, ki ignorirajo zgoraj opisane dejavnike (pa še kakega). A ni to tak, malo naivno? Namreč pričakovat, kako bo nekdo privzeto čisto navdušen nad neko, mogoče tistemu okolju tujo idejo in jo bo brez odpora ponotranjil in posvojil? Pa to da bi naredli celi narodi, generacije, države?

Ne, ne pravim (ker že kr vidim očitke), da je demokratizacija nemogoča in da se je naj ne gremo. Samo nekak dvomim v to, da je ona demokratizacija kalibra 12,7mm zgrešen projekt in da obstajajo tudi drugi načini, ki pa so, žal, dolgotrajni in nespektakularni. Kar je verjetno res škoda za Rumsfelda (ki se je hvalil z bombanjem Bagdada) in CNN...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
««
5 / 94
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

VIDEO: Nasilje v Iranu še traja: 'Če bo potrebno, bomo končali negotovost v Teheranu' (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7413741 (12947) Looooooka
»

Nova vlada - Zunanja politika (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25328446 (23182) Brane22
»

Iran - naslednja tarča zahodnih imperialistov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15540032 (37275) Mipe

Več podobnih tem