» »

Iran - odštevanje

Iran - odštevanje

Temo vidijo: vsi
««
4 / 94
»»

krneki0001 ::

Darksite, ali pa če pogeldaš izrael, ki izjavlja, da bo odvrgel nuko na iran, ker tam ne marajo židov.
Sej jst tut židov ne maram, pa tut če to izjavim javno nima izrael nobene pravice na slovenijo metat nuke. Niti si je ne sme vzeti.

Kar se pa tiče vojn - bilo bi jih še mnogo manj, če nakteri nebi bili tako požrešni po zemeljskem plinu in nafti in če nebi v imenu antiteroristične vojne in bednih izgovorov napadali ostalih držav. Nekoč se je rusija borila za zemeljski plin iz afgansitana, danes jo je zamenjala amerika, ampak ker ga drugače kot čez IRAN ni nogoče pripeljat do Iraka, kjer bi ga tankali na ladje, morajo sedaj najti banalen izogovor še za napad na IRAN, ker afganistan in irak imajo že pod kontrolo - vsaj tisti del, ki ga rabijo - črpališča nafte in zemeljskega plina, za ostalo jim je pa vseeno kako in na kakšen način se civili pobijajo med sabo.


Če bi šli v razvoj alternative nafti in plinu, bi lahko Iran in podobne države prisilili da se bodo drugače obnašali že samo s tem, da nebi kupovali nafte in plina od tam doli - ampak kakor vemo, je lažje proizvest vojno, zavzet del, ki gha potrebuješ sam in potem tam čez tovorit nafto in plin v velikih količinah do ladij, ki pa to vse pripeljejo k tebi na dvorišče - pa še nove tehnologije ni treba uvajat.

poweroff ::

Folk, pa saj ne veste, kaj govorite!

Vsekakor pa je bolje da jo režimi, katerih pripadniki so verski blazneži in so v imenu boga ali vere pripravljeni storiti marsikatero bedarijo in hkrati trdijo da se holokavst ni zgodil, ter da je potrebno določene države izbristati iz obličja zemlje takšne bombe nimajo.

George W. Bush je 20. januarja letos prisegel kot 43. predsednik ZDA. Nemudoma je določil 21. januar za nacionalni dan molitve.

Glede verskih fanatikov pa si poglej samo izjave Johna Ashcrofta. John trdi, prvič, da sta orožje in oboroževanje državljanov kul (in trgovina z orožjem tudi), drugič, da za nasilje niso krivi kanoni, ampak filmi, TV serije, rap in računalniške igre, tretjič, da je treba lokalne policije podpreti, tudi ko kršijo ustavne pravice ljudi, četrtič, da je istospolnost "greh", petič, da je treba abortus prepovedati (ko je bil še guverner Missourija, je 22. januar razglasil za Dan nerojenih otrok), in šestič, da je Amerika "unikatna, večna in božja država", ki ima le enega kralja - Jezusa.

Mene verski fanatiki v Iranu motijo. Motijo me pa tudi verski fanatiki v ZDA.
sudo poweroff

Balandeque ::

V tej temi ni govora o levičarstvu, pač pa o podveji, salonskem levičarstvu. To izhaja iz podmene, da so ljudje "tam doli" srečni v svojih blatnih kočah in z norimi državniki. Gledano iz kakega udobnega fotelja zahodnega sveta. Zakaj? Ne vem. Včasih imam občutek, da bi si radi še naprej zagotovili fotografije z eksotičnih potovanj, s katerimi bi ob čaju fascinirali študentke primerjalne književnosti.
Saj "tam doli" so srečni, ampak samo zato, ker imajo premalo informacij. Srbi so volili Miloševiča, ker niso bili obveščeni, kaj dejansko se dogaja.

Saj ne gre samo za materialno bogastvo teh dežel, tisti, ki smo malo ovohali prejšnji sistem vemo, kako je živeti in ustvarjati, če ne smeš zapisati ali izreči kritične misli. To pa bi ljudem iz FDV-ja moralo bolj o živega.

Nisem desničar, sem pa prepričan, da je nekaj treba narediti. Če bi v Iraku že od začetka skupaj potegnili vsi, bi bilo danes že vsega konec. Tako so pa ZDA in GB vsi po malem nagajali - in jim še danes - in skrajneži vedo, da imajo podporo. Wannabe velesil kot so Francija, Nemčija, Rusija, Kitajska in zlasti medijev, ki se trgajo za posnetke krvavih otrok in žensk. Ko se postavi nova šola ali bolnišnica, to niti ni tako zelo zanimivo.

Mahanje z zastavicami? Tega od južnoameriških eskapad Reagana ni več. V Srbiji mahajo z zastavicami ZDA? Na Japonskem? V Franciji? Prosim razsvetlite me/se? Tisočič vprašam: kaj so v Srbiji za osvoboditev (brez odobritve OZN) zahtevale ZDA? NIč, tam dol se šopirijo EU-jevci, ki bi se takrat še deset let hodili rokovat s Slobo in podpisovat mirovne sporazume.
Mahanje z zastavicami po osvoboditvi terjajo sile, ki jih posredno podpirajo tisti, ki so apriori proti ZDA Bushu. Rusija, Kitajska, pa tudi Francija. Ta je v času iraka posredovala v Slonokoščeni obali, pa vaših Matthai, ni bilo nič na ulice. Ker Francozi niso tako ubrisani, da bi s sabo vlačili novinarje. In če česa ni pri 24ur, to ne obstaja.

Dovolj norega zahodnega voditelja bodo odnesle naslednje volitve. Kakega norega Ahmadinedžada (z njim imamo še kar srečo, človek kar razsoden in celo luciden), pač ne.

Pa še to: desničarstvo je koncipirano tako, da vsak izrablja svoje komparativne prednosti. Če torej dobro gobcaš, gobcaj. Od prisluženega plačaj davke, da se bodo tisti, ki za gobcanje niso nadarjeni, lahko streljali pri urejanju tega sveta. Kot policaji na ravni države.
Tavžentkunstlerjev, ki so bili ključavničarji, vojaki, politiki in filmske zvezde imamo dovolj iz prejšnejga sistema.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

poweroff ::

V bistvu je salonsko levičarstvo res precej nevarno. Tvoja napaka je le, da ti predpostavljaš, da smo tisti, ki desničarjem nasprotujemo salonski levičarji.

Ne. Za razliko od desničarjev smo nekateri člani AI in opozarjamo - že dolgo časa - na probleme v Iranu. Pišemo pisma in zbiramo denar za humanitarno pomoč.

Hkrati opozarjamo, da je pobijanje civilnega prebivalstva z jedrskim orožjem nesprejemljivo. Tudo osvobajanje na tak način, da se jih masovno pobija je nesprejemljivo.

Dejansko so desničarji zakuhali večino sranj na Bližnjem vzhodu. Od že omenjene operacije Ajax, do Iran-kontra, itd. Da, Ameriški desničarji so hkrati oboroževali Irak (uradno) in Iran (neuradno) v vojni med njima. Zakaj? Da bi se pobijali med sabo - po načelu kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima.


Sem pa že večkrat poudarjal, da desničarji samo gobcajo za uresničitev svojih idealov pa ne storijo nič. NE gredo v vojsko, ne gredo protestirat proti diktatorjem, nič.

V bistvu sem ti pa hvaležen, da si mi dal idejo kako bi te desničarje lahko poimenoval. poimenoval jih bom salonski desničarji. Podpirajo vojno - samo pa v vojnah ne umirajo. Osvobajajo zatirane - s pobijanjem in zatiranjem.

Tako, zdaj imamo izraz, ki v bistvo opisuje ravnanje podpornikov vojne in hegemonije - salonsko desničarstvo.
sudo poweroff

Alan Ford ::

Mater nekateri neznate razmišljat in padate na ameriške in židovske laži. poglejte si mal zgodovino in vse vam bo jasno. sam se našel dosti primerov , kjer lahko vidite , kod na tem svetu je pravi terorist.

Naj začnem kar od 2. sv vojne , vse gradivo sem najdu na netu. Opravičujem se za pravopisne napake.

*1933 Hitler požge Reichstag in obtoži komuniste , istega leta pride na oblast , (zelo podobno kot 9/11 , copycat)

*1939 Napade Poljsko in zavzame skoraj celo Evropo , v 6 letih vojne umre okoli 60 mio. ljudi po celem svetu.

*1945 Američani odvržejo atomski bombi na Hirošimo in Nagasaki - 140 000 mrtvih in še enkrat toliko smrti povezanih z radiacijo.

*1945 Američani okupirajo Nemčijo , Italijo , Japonsko .... , kjer ostanejo do danes.

*1946 židi podtaknejo bombo v britanski hotel King David 91 mrtev

*1947 Amerika zrežira volitve v Italiji

*1948 Ustanovljena država izrael, začne se preganjanje Palestincev z njihovih domov , kar traja do danes.

*1950 Američani z blagosovom UN-a pošljejo svoje vojake v Korejo , grožnja z atomskim orožjem 250 000 mrtvih.

*1953 Operacija Ajax , CIA izzove socialne nemire, zrežira državni udar, zruši demokratično izvoljenega ministrskega predsednika Mosadeka in nastavi šaha Rezo Pahlavija.

*1954 V Gvatemali bombardiranje; grožnja z atomskim orožjem; vojska priredi invazijo, ker nova vlada nacionalizira posesti ameriških korporacij; CIA s pomočjo eksilantov zruši demokratično izvoljeno levičarsko vlado Jacoba Arbenza; sledila so desetletja, v katerih je umrlo in izginilo več kot 100.000 ljudi.

*1958 Grožnja kitajski z atomskim orožjem , zaradi tajvana.

*1958 V Indoneziji CIA skuša zrušiti Sukarnovo vlado - skuje tudi serijo neuspešnih atentatov na Sukarna in lažni "erotični film", s katerim ga izsiljuje.

*1961 Amerika začne tajno vojno v Laosu proti komunistom.

*1961 CIA vodi izkracanje 1400 kubanskih izseljencev v Prašičjem zalivu , ki propade , leta 1962 kubanska kriza in grožnja SZ z atomskim orožjem.

*1963 dominikanska republika, bombardiranje; marinci se izkrcajo med volitvami, zrušijo Juana Boscha, prvega dominikanskega demokratično izvoljenega predsednika po 1924, in nastavijo proameriško vlado

*1964 Američani vstopijjo v panamo , zaradi prekopa.

*1964 Vijetnamska vojna , več kot 3 000 000 mrtvih , američani se leta 1975 umaknejo.

*1964 Ameriki v Gvajani uspe po enajstih letih zrušiti vlado preveč neodvisnega Cheddija Jagana.

*1964 CIA v Braziliji zrežira državni udar in rušenje preveč levega predsednika Goularta; formiranje "vodov smrti".

*1965 Indonezija , CIA asistira vojaškemu udaru; Sukarno pade, vstopi Suharto; v čistkah umre 1 000 000 ljudi, pretežno "komijev".

*1967 CIA v Boliviji asistira pri likvidaciji Che Guevare.

*1967 CIA in vojska zrežirata vojaški udar v Grčiji in padec liberalne vlade Georgeja Papandreouja

*1969 tajno bombardiranje v kambodži , do leta 1975 več kot 1 000 000 mrtvih.

*1973 Američani zagrozijo z atomskim orožjem zaradi napada na izrael.

*1975 Američani podvprejo napad Indonezije na Vzhodni Timor do leta 1989 več kot 200 000 mrtvih.

*1979 Američani podpirajo afganistance med vojno z SZ , do leta 1992 več kot 1 000 000 mrtvih. Podprejo Osama Bin Ladna.

*1982 Ameriški marinci izženejo PLO in podprejo falangiste; mornarica obstreljuje muslimanske in sirijske položaje.

*1986 Bombardiranje Tripolija (40 mrtvih, tudi Gadafijeva hči); režiranje atentatov na Gadafija

*1987 Američani posežejo v Iraško-Iransko vojno , postavijo se na stran Sadama Huseina , kasneje se odkrije da so podpirali tudi Irance.

*1989 Invazija na Panamo vojska zruši nacionalistično vlado in aretira Noriego, predsednika-diktatorja-dilerja; bombardiranje; več kot 3.000 mrtvih.

*1991 Prva zalivska vojna 200 000 mrtvih , kasneje blokada Iraka. Zaradi sankcij umre okoli 1 500 000 Ljudi.

*1992 Okupacija somalije , kasneje se američani povlečejo okoli 500 000 mrtvih.

*2001 napad na WTC in Pentagon pod sumljivimi okoliščinami. zastraševanje američanov in zaničevanje vseh drugačemislečih.

*2001 okupacija Afganistana , zrušitev talibanske oblasti. Kasneje se izkaže da so jih podpirali. Število mrtvih še vedno narašča.

*2003 Okupacija Iraka pod pretvezo , da se v iraku nahaja atomsko in biološko orožje. do danes niso našli še ničesar. Prevzem naftnih polj ,in kasneje likvidacija Sadama Huseina. Število žrtev - neznano.Ustanovitev taborišča Guantanamo bay na kubi , kjer držijo zapornike brez obtožnice.


No , kdo je sedaj terorist?
Become a programmer and never see the world!

jype ::

Ah. Moram glasno ugotoviti, da si nekje izgubil "zgodovino vzhodnega bloka".

Sicer kar OK, ampak za desničarje itak ni problema, ker se svet deli na dobre in slabe fante in dobri fantje enostavno ne morejo početi slabih reči.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Alan Ford ::

Zgodovina vzhodnega bloka je druga zgodba , čeprav je vse skupaj povezano. Vendar se SZ temeljila na zastraševanju in torturi lastnega ljudstva in držav , ki so bile pod njihovo kontrolo. Kakšna je sploh razlika med Stalinom in Hitlerjem? Ali pa če vprašam kakšna je razlika med Bushem-Hitlejem ali Bushem-Stalinom , verjetno si boste mislili da postavljam neumna vprašanja.
Become a programmer and never see the world!

sparklyslo ::

Akcija - Reakcija ?

poweroff ::

No, če se malo vrnemo k Iraku. Zanima me vaš komentar glede tegale:

11. januarja ponoči so so posebne Iranske enote vdrle v Avstralski konzulat v Libiji in s seboj odpeljali pet zaposlenih.


V bistvu v tretji državi vdrejo na suvereno ozemlje neke države in ugrabijo nekaj zaposlenih???!!?
sudo poweroff

Alan Ford ::

Mal čudno vprašanje
No, če se malo vrnemo k Iraku.
11. januarja ponoči so so posebne Iranske enote vdrle v Avstralski konzulat v Libiji


IRAK IRAN odloč se.
Become a programmer and never see the world!

Alan Ford ::

kaj pa praviš , da Američani vdrejo na ozemlje suverene države (v tem primeru IRAK) in tam ubijajo , ugrabljajo ,rušijo. Zakaj drugače gledate če nekaj naredijo američani ali pa če to isto naredijo iranci.
Kaj pa napad kitajske ambasade v Beogradu leta 1999. V bistvu v tretji državi napadejo na suvereno ozemlje druge države. Napaka? nebi reku.
Na TV-ju tudi drugače pokažejo če izraelci zrušijo 5 palestinskih hiš in pri tem ubijejo celo družino , ali pa če 1 palestinec ubije dva izraelca.
Become a programmer and never see the world!

Zgodovina sprememb…

Dranon ::

Verjetno je tezava v tem da vse kar vidimo interpretiramo skladno z lastnimi vrednotami.
Sej ce primitivca vprasas kaj je dobro ti odgovori da je to takrat ko mi napademo sosednjo vas, pobijemo njihove moske, posilimo zenske in zasuznjimo otroke. Slabo pa je ko sosednja vas to stori nam. Pa to velja bolj ali manj za vse.
Ergo, svet kot celota je nazalost precej barbarski.

poweroff ::

Pardon, mišljeno je bilo Iran, v obeh primerih. Skratka - pustimo sedaj ob strani kaj počnejo drugi. Zanima me vaše mnenje o tem, da je Iran (IraN) vdrl v konzulat tretje države in ugrabil pet zaposlenih.

Samo za to posamično dejanje me zanima.

Lahko se oglasijo tudi drejc, Thomas in ostali...
sudo poweroff

Dranon ::

A napeljujes na tole novico:
American Forces Storm Iranian Consulate and Arrest Staff
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle...

Kolikor jaz razumem mednarodno pravo je Iranski konzulat del Iranskega teritorija in gre za povsem isto stvar kot ce bi Americani ugrabili pet Irancev v samem Iranu. Ce Iraska vlada sumi da je konzulat le pretveza za kaksne druge dejavnosti(podpora teroristom) potem verjetno lahko osebje konzulata izzene in konzulat zapre. Americani pa si ugrabitve vsekakor nebi smeli privosciti. Verjetno zaradi situacije na terenu lahko pocnejo kar se jim zljubi. Bi rekel da je cel incident bolj packa za Iraske oblasti saj kaze kdo je v resnici(suprise, suprise) gospodar v Iraku.

Alan Ford ::

Matthai - mislim , da si se malo zmotu. Preberi si članek ali pa najdi nekoga , da ti prevede. Mislim , da je bilo glih kontra.



Last Updated: Thursday, 11 January 2007, 18:43 GMT


US Iraq raid draws Iranian anger
US forces have stormed a building in the northern Iraqi town of Irbil and seized six people said to be Iranians, prompting a diplomatic incident.

Iranian and Iraqi officials said the building was an Iranian consulate and the detainees its employees.

The US military said it was still investigating, but that the building did not have diplomatic status.

The troops raided the building at about 0300 (0001GMT), taking away computers and papers, according to local media.

AFP news agency quoted Pentagon spokesman Bryan Whitman as saying he did not know the nationality of the six but said they were "suspected of being closely tied to activities targeting Iraq and coalition forces".

"I can confirm for you through our forces there that this is not a consulate or a government building," he said.

However, Tehran said the attack violated all international conventions. It has summoned ambassadors from Switzerland, representing US interests, and Iraq.

A spokesman for Iran's foreign ministry described the raid as an attempt to sabotage Tehran's relations with Iraq. One Iranian MP said it showed America's cruelty and meanness.

The raid comes amid high Iran-US tension.

In a major speech on Wednesday, President George W Bush said the US would take a tough stance towards Iran and Syria, whom he accused of destabilising Iraq.

The US also accuses Iran of seeking nuclear arms. Iran denies both charges.

Tehran counters that US military involvement in the Middle East endangers the whole region.

Pressure

A local TV station said Kurdish security forces had taken over the building after the Americans had left.

Irbil lies in Iraq's Kurdish-controlled north, about 350km (220 miles) from the capital Baghdad. Reports say the Iranian consulate there was set up last year under an agreement with the Kurdish regional government to facilitate cross-border visits.


One Iranian news agency with a correspondent in Irbil says five US helicopters were used to land troops on the roof of the Iranian consulate.

It reports that a number of vehicles cordoned off the streets around the building, while US soldiers warned the occupants in three different languages that they should surrender or be killed.

In December, US troops detained a number of Iranians in Iraq, including two with diplomatic immunity who were later released.

Thursday's raid came as US President George W Bush unveiled his new strategy in Iraq, which included increasing troop numbers and a commitment to stop Iranian support for "our enemies in Iraq".

BBC diplomatic correspondent Jonathan Marcus says the raid could signal a ratcheting-up of pressure on the Iranians, in line with the rhetorical thrust of his speech.

Meanwhile in the Iraqi capital, five off-duty policemen were killed in an ambush in the western al-Khadra neighbourhood, hospital officials said

Security sources said another man was killed in an attack on a money changer in downtown Baghdad.

In the restive Anbar province, the US military said that one of its troops was killed on Tuesday by a roadside bombing.

Other violence was reported in Mosul, where gunmen killed a professor driving home from work, and Samarra where a suicide truck bomber attacked the mayor's house, killing three people and wounding 33, including the mayor.
Become a programmer and never see the world!

Alan Ford ::

P.S.

in kje si ti najdu Avstralski konzulat v libiji. Od kje ti ta informacija.
Become a programmer and never see the world!

MrYoda ::

Matthai, žal nima smisla - eni pač ne razumejo in niti ne poskušajo. Na tvojo "provokacijo" enostavno ne morejo odgovoriti...

"No brains -no tumors!"

Alan Ford ::

Lahko odgovorim , samo naj mi da zaneslijvo informacijo , da so Iranci vdrli v AvstralskI konzulat v Libiji , kakor sam trdi. Naj da link in ne z takimi butat vn.
Become a programmer and never see the world!

jype ::

On bi rad da komentiraš (namišljen, se razume) ekvivalenten incident, a z zamenjanimi vlogami.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Dranon ::

"Lahko odgovorim , samo naj mi da zaneslijvo informacijo , da so Iranci vdrli v AvstralskI konzulat v Libiji , kakor sam trdi. Naj da link in ne z takimi butat vn."

Taksen incident sploh ne obstaja. Link do pravega incidenta(Ameriska ugrabitev osebja Iranskega konzulata v Iraku) je v mojem postu malce visje. Matthai zeli verjetno samo opozoriti na dvojne standarde pri dojemanju taksnih in podobnih incidentov.

Alan Ford ::

A zdej je kr namišljen? Dobr naj mu bo.

Obsoju bi isto kot , da bi to naredili američani. Sigurno sem pristranski in podpiram Iran. Perzijci niso slabi ljudje in so zelo gostoljubni, kontra lahko trdijo samo tisti , ki niso bili dol in tisti ki nimajo pojma.
Become a programmer and never see the world!

Thomas ::

IMO, bi Alan Fordove texte lahko imeli za političko nastavo v Alkajdinih centrih za urjenje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

drejc ::

Lajnanje proti ameriški zunanji politiki, v Ameriki je že nekaj tako običajnega, da že sploh ni več in. Še celo filme o tem snemajo, V ameriki.

Kako pa je vice versa s tem v Iranu? Ma kdo kakšne informacije? Ve kdo kako je s pisanjem/risanjem/filmanjem proti quran-based verskim državam na zahodu?

Se prav če ma država več verskih, kot neverskih praznikov je država po definiciji verska?

0:)
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

poweroff ::

U, lej, pa res.

V bistvu so Američani ugrabili 5 zaposlenih na Iranskem veleposlaništvu v Iraku.

Hmm, le kako sem mogel to spregledati... :D >:D

Škoda, pa sem si že obetal komentarje desničarjev, da je to kar se gredo tile "musliči" pa too much. :P
sudo poweroff

Vajenc ::

Zakaj drugače gledate če nekaj naredijo američani ali pa če to isto naredijo iranci.
Jaz sem proti vojnam. Če pa že moram izbirati "velikega brata" imam raje vsiljene zahodne vrednote, kot muslimanske, ker so slednje daleč za časom. Nekdo pa bo/je vedno glavni in najmočnejši.

jype ::

Vajenc> Jaz sem proti vojnam. Če pa že moram izbirati "velikega brata" imam raje vsiljene zahodne vrednote, kot muslimanske, ker so slednje daleč za časom. Nekdo pa bo/je vedno glavni in najmočnejši.

Hecno, s tem se kar strinjam.

Zakaj bi potem podprl okupacijo Iraka, če je bilo že takrat kristalno jasno, da se bo sekularna diktatura, ki je imela dovolj elementov razsvetljenstva, spremenila v anarhijo verskih skrajnežev in da bo incident destabiliziral celotno regijo, ustvaril vrsto trajnih pogojev za nastanek in obstoj regionalnega in mednarodnega terorizma ter končno omogočil ravno verskim državam (v tem primeru pač muslimanskim), da dominirajo v regiji?

Jaz verjamem, da je Thomasu všeč, da je v Čilu Pinochet "preprečil socializem", ni mi pa jasno, zakaj se mu ne zdi fino, da je Sadam v Iraku "preprečil islamizem". Kaj šele poreče na dejstvo, da je mogoče diktatorja odstraniti na mehkejši način kot z uničenjem celotne infrastrukture precej velike in v regiji zelo pomembne države?

No, ko se bodo puhle glave malo skoncentrirale, jim bo nemara že postalo jasno, kaj je šlo narobe, žal pa to ne bo v pomoč tistim, ki so že potegnili kratko, recimo Iračanom:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/...
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/poli...

Tudi Ameriška metoda se očitno ne razlikuje bistveno od metod "manj demokratičnih držav":

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

poweroff ::

"I saw a four-year-old boy sitting beside his mother's body, which had been decapitated by the explosion. He was talking to her, asking her what had happened"

-- Saad, Humanitarian worker

Samo to me zanima, kaj občutijo salonski desničarji ko tole preberejo. A jih je sram, si želijo še več takih "osvoboditev", ali se jim morda dvigne?
sudo poweroff

_marko ::

Mathhai:

Meni se otrok zelo smili.
Smilili so se mi ljudje v Iraku(in okolici) pred okopacijo in smilijo se mi zdaj.

Statusa qua jim nikakor ne privoscim, Americanom pa ucitam nespretnost in premlao pripravljenost.

Zelim si, da bi vsi ljudje lahko ziveli v okolju v katerem je velika vecina lahko srecna.
To okolje na Zemlji je danes le v zahodni civilizaciji.
Tega okolja ni v Iraku in ga niti ni bilo. To je dejstvo.

Zelim tudi amerom, da bi jim v Iraku uspelo uspostavit to okolje.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

sparklyslo ::

Samo to me zanima, kaj občutijo salonski desničarji ko tole preberejo. A jih je sram, si želijo še več takih "osvoboditev", ali se jim morda dvigne?


Jaz se ne uvrščam med desničarje (ne maram belih ter RKC) niti med levičarje (pa tudi rdečih ter ZK in njihovih podpornikov).

Želim si, da nikjer na svetu, nobenemu otroku ne bi bilo potrebno doživljati vojnih grozot, lakote, pomanjkanja.

Lepo pa bi bilo, da bi bilo na svetu ne bi bilo veliko osebkov, ki so tako sovražno nastrojeni do drugače mislečih, da lahko izustijo takšne ogabnosti.

Vajenc ::

jype, glede Iraka. Ta glaven želi biti glaven povsod po svetu, tudi v arabiji. Še posebej pa, če zraven zavohajo še nafto. Verjetno bi Turki, Iranci, Iračani, Kitajci ..., v primeru "taglaven" želeli velik vpliv v EU, ZDA, Avstraliji ..., če ne drugače, tudi z grožnjo, vojno ... Le, da si moja domišljija predstavlja tak scenarij precej bolj krvavo in kruto, kot je sedaj v Iraku. Posamični ekscesi zavezniških sil, slej kot prej pridejo v javnost, celo video dokumentirani. Poboji kurdov, medsebojna klanja sunitov in šiitov bolj poredko. In Matthai, ali ni verjetno, da je štiriletnik umiral zaradi arabske bombe. In če je, ali misliš, da v primeru neposredovanja ZDA, suniti ne bi sežigali kurdskih otrok ... Vse variante imajo dobre in slabe strani. Dejstvo pa je, da si je in si bo amerika širila svoj vpliv in gospodarsko moč, po potrebi tudi s silo. Je pa IMO to "varneje" kot "turški vpadi".

Pšenični ::

Amerikancem mehka varianta ni odgovarjala zato ker oni na energetskih resursih najraje kr "sedijo"(v Iraku).Največja svinjarija je da država ,ki ima polna usta demokracije počne to kar počne in sicer muči ,ubija v glavnem nedlolžne civiliste ter morda tudi kakšega kot jim pravijo terorista(pa zato ne odgovarjajo,ker so pač Amerikanci) , mi bi jim lahko rekli npr. borci proti okupatorju.V imenu demokracije se izvaja neverjetno brezčutna vojna in lahko rečem da prej omenjena beseda izgublja svoj pomen.Širjenje demokracije oziroma Amerokracije se bo v Iranu skoraj sigurno zalomilo, Amerika pa sigurno ne bo več to kar je bila, tudi v vojaškem smislu-če se bo vodila vojna visoke intenzitete.Iran je obkrožen z državami ki imajo vse jedrsko orožje ,poleg tega se srečuje z grožnjo(Amerika), ki lahko ogrozi njegov obstanek,tako da je logična posledica ta ,da bo na vsak način pišel do A-bombe, v bistvu je v to prisiljen.Nasvidenje v naslednji vojni........

Daedalus ::

Dejstvo pa je, da si je in si bo amerika širila svoj vpliv in gospodarsko moč, po potrebi tudi s silo. Je pa IMO to "varneje" kot "turški vpadi".

Čisto odvisno, na keri strani "nišana" se znajdeš. Takole Zahodnocentrično - ti je ziher varno. Bližnjevzhodnocentrično - pa se s tem verjetno ne bi strinjal. Je razlika med streljati in biti ustreljen. In na to eni opozarjamo že vseskozi - ker je nekaterim pač tako lahko govoriti o nukanju "onih norcev v Iranu" al pa o "kolateralni škodi v Iraku", pri tem pa gladko pozabijo, da so tudi "oni norci" na prvem mestu - ljudje. Ki imajo lih takisto pravico do življenja, kot mi. Ne pravim, da se je vojni vedno možno izognit, mora pa IMO biti čisto zadnje sredstvo za rešitev spora. Čisto zadnje, ko nič več drugega ne zaleže. Je pa res lažje pobijat, ko nasprotnike (dejanske in ustvarjene) ponižaš na raven živali, mar ne?

Lahkomisleni pozivi k nukanju/klasičnemu bombardiranju/okupaciji, ko so še možne druge rešitve (kot se grejo eni tukaj) so pa čisto nič drugega kot neodgovorno pozivanje k zlorabi (tehnološke) premoči, ki jo trenutno premore Zahod (oziroma ZDA). Kako bi se reklo - poznajo samo argument moči, ko se pa ta ne obnese - so pa krivi vsi drugi, samo tisti, ki se grejo lahkomiselno razsuvanje vsega, kar ni po njihovem, ne. S tem, da ti gola tehnološka premoč niti od daleč ne garantira uspeha. Če kaj, lahko garantira dokaj učinkovito (masovno) pobijanje tistih, ki jih določiš za skrajneže. No ja, tud taki predlogi so že padali...kill em all, and let God sort 'em out.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

No, vidim, da nekateri še niste čisto otopeli in ste sposobni sočutja. Žal so desničarji tipa drejc in Thomas tukaj lepo tiho. Žal pričakovano.

Zelim si, da bi vsi ljudje lahko ziveli v okolju v katerem je velika vecina lahko srecna.
To okolje na Zemlji je danes le v zahodni civilizaciji.
Tega okolja ni v Iraku in ga niti ni bilo. To je dejstvo.

Da, ampak ali poznaš parletno zgodovino Iraka?

Ali veš, koliko otrok je umrlo v Basri, ker so ZDA uvedle sankcije in so preprečili uvoz zdravil in medicinskega materiala v Irak?

Seveda je bil Saddam prasec, a po drugi strani so Američani točno vedeli koga bodo sankcije najbolj prizadele. Žal so civilne žrtve za salonske desničarje nekaj povsem sprejemljivega, ko gre za njihove politične cilje. Tudi metanje nuklearnih bomb se jim zdi sprejemljivo, čeprav vemo na koga bi to imelo največje negativne posledice. A ne drejc?

In Matthai, ali ni verjetno, da je štiriletnik umiral zaradi arabske bombe.
Povsem verjetno je. Vprašanje pa je, ali bi bilo toliko terorističnih bomb tudi, če Iraka ne bi nezakonito napadli.

Dejansko so teroristični kaos v Iraku ustvarile ZDA. Oni se umaknejo v svoje utrdbe, za civilno prebivalstvo se jim pa j*be. Tudi v primeru Irana se jim zdijo civilne žrtve pač neka kolateralna škoda.

Salonsko desničarstvo se ne zmeni za civilne žrtve, dokler oni sami ne postanejo civilna žrtev teroristov.
sudo poweroff

_marko ::

->Ali veš, koliko otrok je umrlo v Basri, ker so ZDA uvedle sankcije in so preprečili uvoz zdravil in medicinskega materiala v Irak?

Ne, nevem. Niti ne poznam ozadja. Zato ne vem kaj se je dogajalo. Vredno obsojanja je pa v vsakem primeru(če je tako enostavno in res), ampak kot pravim - ne poznam podrobnosti.


->Žal so civilne žrtve za salonske desničarje nekaj povsem sprejemljivega, ko gre za njihove politične cilje.

Civilne žrtve so bile in bilo jih je ogromno. Danes jih je najbrž še več.
Če bi amerom uspelo teh žrtev nebi bilo v nekem določenem času. Lljudje bi dejansko lahko začeli z "zahodinizacijo" države in jo tako ustavarili solidno za bivanje. Kar pa pod Sadamom to definitvno ni.

Razlika med nama je, da ti praviš, da je status quo sprejemljiv. Jaz pa ne.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

WarpedGone ::

Posledice dejanj je ponavadi dokaj enostavno ocenit ali videt.

Posledice ne-dejanj je precej težje videt.

Na koncu so pa itak vsi generali.
Zbogom in hvala za vse ribe

_marko ::

->Posledice dejanj je ponavadi dokaj enostavno ocenit ali videt.

Jaz priznam, da sem jih narobe ocenil pred vojno v Iraku.
Amerom zamerim, da niso sposobni države spravit v red. Magari bi naj šlo 3x tolko vojakov tja, samo da se stvar zrihta.

Samo mi je vedno bolj jasno, da bi morali biti tam kar nekaj časa, da bi se država sama od sebe porihtala. Ampak vredno je pa vsekakor, pa ne z nas, ampak za Iračane.

Da ne kdo misli, da pa S.Koreje nebi spremenil... vse po vrsti.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Dranon ::

"Dejansko so teroristični kaos v Iraku ustvarile ZDA. Oni se umaknejo v svoje utrdbe, za civilno prebivalstvo se jim pa j*be. Tudi v primeru Irana se jim zdijo civilne žrtve pač neka kolateralna škoda."
Americanom se bo j*balo za civile dokler se jim bo to splacalo oz. dokler to ne bo prevelik problem za Americane same. v Irak so itak prisli po nafto in jih kaj drugega niti ne zanima. Naftna crpalisca bodo pa ze branili placanci z pomocjo US Army.

"Če bi amerom uspelo teh žrtev nebi bilo v nekem določenem času. Lljudje bi dejansko lahko začeli z "zahodinizacijo" države in jo tako ustavarili solidno za bivanje. Kar pa pod Sadamom to definitvno ni."
Ja ampak problem je da ljudje nocejo "zahodnizacije" drzave.

_marko ::

->Ja ampak problem je da ljudje nocejo "zahodnizacije" drzave.

Ah.. seveda hočejo postati bogatejši, imeti boljše življenske pogoje, urejeno zdravstvo, sanitaro, itd....
To si vsak želi... večino tak potreb nam narekuje biologija in ne pshilogija.


->. Tudi v primeru Irana se jim zdijo civilne žrtve pač neka kolateralna škoda."

Ja, IRAN lahko počne kar mu pade na pamet in odjebe vse mednarodne inšpektorje, ostali pa jim nič ne smejo.
A se ti ne zdi, da je morda politika IRANA krivi, ne pa ZDA.


->v Irak so itak prisli po nafto in jih kaj drugega niti ne zanima.

Daj no, ZDA vsako leto gospodarsko zrastejo več kot pa ima celoten Irak proračuna z vso nafto. A ti da to kaj mislit?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

poweroff ::

Ne zagovarjam statusa quo. Zanima me, zakaj niso izbrali takih ukrepov, ki ne bi prizadeli otrok v Basri?

Zanima me tudi, kako si nekateri drznete predlagati rešitve za Irak, če pri tem ne poznate zgodovine, interesov in ukrepov v preteklosti.
sudo poweroff

Dranon ::

"Ah.. seveda hočejo postati bogatejši, imeti boljše življenske pogoje, urejeno zdravstvo, sanitaro, itd....
To si vsak želi... večino tak potreb nam narekuje biologija in ne pshilogija."
To je seveda res. Vendar Irak ni Japonska ali pa Nemcija po koncu druge svet. vojne. Gre za ljudi z drugacnimi vrednotami, ki vse kar si zgoraj nastel zelijo doseci na drugacen nacin. Se najmanj pa z vsiljanjem njim tujih vrednot z strani Americanov.

"Daj no, ZDA vsako leto gospodarsko zrastejo več kot pa ima celoten Irak proračuna z vso nafto. A ti da to kaj mislit? "
Ja in? Sej ne da bi cutil pretirano ogorcenje zaradi Ameriskega pocetja. Realpolitika pac. Nic prijateljev ali humanost, zgolj interesi.

_marko ::

->Gre za ljudi z drugacnimi vrednotami, ki vse kar si zgoraj nastel zelijo doseci na drugacen nacin.

Prek trpičnja in strahotrepeta zaradi Sadama?!
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Azrael ::

>Ne zagovarjam statusa quo. Zanima me, zakaj niso izbrali takih ukrepov, ki ne bi prizadeli otrok v Basri?

Zahvali se ZN in 41. presedniku ZDA, ki jih je (prekleta šleva) ubogal. 1991 leta je bila odlična prilika, ampak ne. Škoda.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pšenični ::

Daj no, ZDA vsako leto gospodarsko zrastejo več kot pa ima celoten Irak proračuna z vso nafto. A ti da to kaj mislit?

Seveda, zgleda da bomo imeli zaradi tega kmal afriška poletja v Sloveniji, saj so ZDA največji onesnaževalec okolja.Gospodarsko pa zrastejo tudi na podlagi poceni energentov ,ki joh kradejo po svetu.Pa zakaj mislite so sploh te vojne.Brez nafte se ogromna mašinerija ZDA ,tako vojaška kot industrijska v trenutku ustavi, zato tudi tak bolan pohlep po tem energentu.ZDA se pri zagotavljanju te dragocene nafte ne bodo ustavile pred ničemer.Zakaj evropa pri tem podpira Ameriko, zato ker če se ustavi Ameriško gospodarstvo se bo tudi Evropsko.

Zda so Irak že skoraj povsem uničile.Žrtev bo zgleda ogromno.Odgovarjal ne bo nihče.Vojska ZDA se bo prej ali slej pomaknila na drugo interesno območje(npr. Iran) in pobijala naprej.Največja ironija je seveda ,da si sploh še upajo izdajati letna poročila o zagotavljanju človekovih pravic po svetu, ko se pa ve kaj počnejo v tistem oporišću tam na kubi, ko pa so sami slabši kot so kakšni afriški režimi iz 19. stoletja.To je višek ironije.

Torej kaj čakamo.Da bodo ZDA dobile po buči in da pri tem ne bodo gospodarsko propadle.

Dranon ::

"Prek trpičnja in strahotrepeta zaradi Sadama?!"
Seveda ne, zadeve pac niso tako crno-bele. Zelel sem le opozoriti na dejstvo da demokracije in sekularizma ljudem pac ni mogoce vsiliti.
Se manj zahodne verzije modernosti. Taksne poizkuse ljudje pac dojemajo kot posilstvo, pocutijo se ponizane in razvrednotene. Kar je pa seveda idealno za skrajneze, ki potem ponudijo instant resitve.

Azrael ::

@telbanc:

Vir za te tvoje trditve, prosim. Vem, da so itak zgrešene na celi črti, ampak zanima me odkod so. Hvala.
Nekoč je bil Slo-tech.

Dranon ::

"Torej kaj čakamo.Da bodo ZDA dobile po buči in da pri tem ne bodo gospodarsko propadle."

Americani delajo vse kar je v njihovi moci da ostanejo edina velesila na svetu. Svoje superiornosti pac niso pripravljeni deliti z nikomer. Pa tudi nic ne zgleda da bi se jim lahko kdo vojasko in ekonomsko postavil postavil po robu. Zakaj le razvijajo protiraketni scit in vojaske robote? Super je ce lahko nekoga klofnes brez strahu pred posledicami. Pa tudi Amerisko javno mnenje bo precej lazje pozrlo izgubo strojev kot pa smrt Ameriskih vojakov.

Daedalus ::

Ne, nevem. Niti ne poznam ozadja. Zato ne vem kaj se je dogajalo. Vredno obsojanja je pa v vsakem primeru(če je tako enostavno in res), ampak kot pravim - ne poznam podrobnosti.

Pol milijona.

In eni so svoj čas bili prepričani, da je bila cena upravičena.

Zahvali se ZN in 41. presedniku ZDA, ki jih je (prekleta šleva) ubogal. 1991 leta je bila odlična prilika, ampak ne.

ZN je uvedel sankcije, na zahtevo (teženje) s strani ZDA. Utemeljitev? Če dovolj izstradaš prebivalstvo, se bo le-to obrnilo proti voditelju in ga brcnilo z oblasti. Krasna taktika, kajnede? Sicer pa glede na upoštevanje ZN s strani ZDA (ki imajo itak prevladujočo moč tam in če jim kaj ne paše, vložijo ali veto ali ignorirajo VS) je situacija precej jasna. ZDA bojo pač trmarile po svoje, ne glede na morebitne posledice. ZN upoštevajo samo takrat, ko se jim kaj zatakne (kot sedaj v Iraku). Ok, naprej o sankcijah:

The United Nations economic sanctions were imposed at the urging of the U.S. to remove Saddam Hussein from power. The New York Times stated: "By making life uncomfortable for the Iraqi people, [sanctions] would eventually encourage them to remove President Saddam Hussein from power" (Seattle-Post Intelligencer August 7, 2003, archived at: [2]). In as much as the economic sanctions were designed to topple Saddam they were a failure, however the sanctions caused the death of between 400 000 and 800 000 Iraqi children (Seatlle-Post Intelligencer August 7, 2003, archived at: [3]; Hartford Courant, October 23, 2000, [4]).

Tole so si o sankcijah mislili odgovorni pri ZN:

Denis Halliday was appointed United Nations Humanitarian Coordinator in Baghdad, Iraq as of 1 September 1997, at the Assistant Secretary-General level. In October 1998 he resigned after a 34 year career with the UN in order to have the freedom to criticise the sanctions regime, saying "I don't want to administer a programme that satisfies the definition of genocide". Halliday's successor, Hans von Sponeck, subsequently also resigned in protest. Jutta Burghardt, head of the World Food Program in Iraq, followed them. According to von Sponeck, the sanctions restricted Iraqis to living on $100 each of imports per year.

Pa malo branja za tiste, ki še niso slišali za to. Jim bo mogoče malo bolj jasno, zakaj Iračani niso najbolj navdušeni nad "osvoboditelji."
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Azrael ::

>javno mnenje bo precej lazje pozrlo izgubo strojev kot pa smrt Ameriskih vojakov.

In kaj je to slabega? Če lahko pošlješ v mesarsko klanje pogrešljiv stroj, namesto v vseh pogledih dragocenega vojaka, je to lahko zate samo plus.

Tiste famozne zgodbice, ki so enim še vedno tako pri srcu, o herojih in ostalih bedakih, ki so se metali na bunkerje in bajonete, so prišle prav v SZ, kjer vojakov ni ostalih ni bilo škoda, izjeme so bili samo tovariš Stalin in nekaj njegovih podrepnikov.
Nekoč je bil Slo-tech.

Daedalus ::

In kaj je to slabega? Če lahko pošlješ v mesarsko klanje pogrešljiv stroj, namesto v vseh pogledih dragocenega vojaka, je to lahko zate samo plus.

Kaj pa če se mesarsko klanje odvija v urbanem predelu, kjer glupa mašina ne loči vojaka od civilista? Aja, ni naša izguba, stupid me.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

_Enterprise_ ::

Kaj vas je tok velik tok proti američanom?
Oni so temelj sodobnega svobodnega življenja. In če misl Iran kej težit, nej ga mau zbombandirajo in nič druzga. Sej jim bo prov. Ker je vseeno Bush bolj pameten kot Acmadinejad. On vsaj ve, da bomo vsi v demokraciji boljše živel. Ampak ne najboljše.
Bi mogl recimo tud ene par absolutističnih rešitev vzet. Ampak dobrih.

Ja, vse kar me pri američanih moti, je to, da jih je "kao" 90 % vernih. Uni so budale. Ostalih 10 % pa lepo vodi Microsoft pa to...
««
4 / 94
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

VIDEO: Nasilje v Iranu še traja: 'Če bo potrebno, bomo končali negotovost v Teheranu' (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7413729 (12935) Looooooka
»

Nova vlada - Zunanja politika (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25328417 (23153) Brane22
»

Iran - naslednja tarča zahodnih imperialistov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15540005 (37248) Mipe

Več podobnih tem