» »

kateri 24" monitor kupiti

kateri 24" monitor kupiti

Temo vidijo: vsi
««
72 / 117
»»

Lonsarg ::

Da bi menjal monitor brez da dajensko greš na veliko večjega je metanje denarja stran.

Okapi ::

Odvisno od tega, kakšen monitor imaš, ne?

O.

krho ::

Sam sem za sestro vzel Dellovega 22" z eIPS matriko in se TN lahko skrije proti njemu.
/me sedaj čaka prenosnik s takšno matriko.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

mihco ::

Imam 22" LG l226bw (16:10, 1680x1050, TN), ki se seli k bratu. Mojim potrebam je zadostoval solidno. Vse kaj bi si zelel od naslednjega monitorja je malo vecja velikost in solidn prikaz crne ob gledanju "od spodaj". Dell U2311H verjetno bolje zadosti drugemu pogoju ampak za isti denar je na voljo HP 2510i http://www.pover-on.net/web/artikel/123... , ki pa je neprimerno vecji ampak se bojim da bom tudi pod njega moral podstavljati cd skatlico ce bom hotel pogledat kaki film iz postelje(isto pocnem sedaj da ne gledam sivin namesto crne :S)

kayrosos ::

KALIBRIRANJE MONITORJA:

Relativno preprosto in povsem brezplačno kalibriranje monitorja je dostopno s par testi na tejle spletni strani:

http://www.lagom.nl/lcd-test/

Predvsem je treba nastaviti 1.) Contrast, 2.) Black level in 3.) White saturation. Že če nastavite samo te tri vrednosti tako, da dobite dober rezultat, je stvar skorajda rešena za večino povprečnih uporabnikov.

Od kakovosti monitorja pa je odvisno, koliko sivin boste videli in koliko barvnih odtenkov je vaš monitor sposoben prikazati. Pri tem pa je treba paziti, saj morate vse teste upoštevati kompozitno: to pomeni, da morate na koncu ponovno preveriti vse tri zgornje teste in pri tem pustiti nastavitve na monitorju nespremenjene. :-) Ja, res je, včasih tako igračkanje in testiranje traja in traja in traja... ;-)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kayrosos ()

Jay... ::

Včeraj sem kupil Samsungov monitor 2443BW in zadeva sploh ne zalaufa na default resoluciji 1920x1200.
Ali ima mogoče kdo ta monitor in kako je zadevo rešil?
Skratka nakup odsvetujem, baje so problemi z EDID-om in ekran oddaja napačne podatke, ki jih gonilnik prebere kot 17" monitor, zato taka resolucija.
Ne vidim druge kot da ga odnesem nazaj in poskušam zamenjat za kaj podobnega.

Kaj menite o HP ZR24w http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

Nande ::

Kolikor je meni znano oz. kolikor sem uspel razbrati v tej temi, HP ni ravno podoben monitor...niti po karakteristikah niti po ceni...
Vsekakor je boljši in splošno priporočljiv... Če finance dopuščajo nakup... :)
Lp!

alen1 ::

Jay... je izjavil:

Včeraj sem kupil Samsungov monitor 2443BW in zadeva sploh ne zalaufa na default resoluciji 1920x1200.
Skratka nakup odsvetujem, baje so problemi z EDID-om in ekran oddaja napačne podatke, ki jih gonilnik prebere kot 17" monitor, zato taka resolucija.

Si 100%, da ti grafična kartica podpira oz. omogoča tako veliko resolucijo?

@alen1 imam sapphire 5770 1GB, ki mislim da podpira tudi večje resolucije.

xyxyxyxy ::

xyxyxyxy je izjavil:

24" monitor do max 300EUR, kateri?

xyxyxyxy je izjavil:

jinzo je izjavil:

@DrBruce
povedat bo potrebno zakaj se bo uporabljal, kak dizajn ti je navsezadnje vsec, katere priklope bi blo dobro da bi imel, zvocniki vkljuceni not?

Minimalističen dizajn, ne maram cenene svetleče plastike (videl sem par LG-jev in mi je postalo slabo), glede priklopov nisem zahteven, pač DVI, po možnosti tudi HDMI, če ima slučajno še kaj več, pa tudi ne bo narobe, lol. Zvočnikov ne potrebujem. Uporabljal se bo za klasične zadeve, igre, filmi, net.

Anyone?

pharaon ::

@Jay...
Imam isti monitor in nisem imel niti ene težave do sedaj. Resolucijo je avtomatsko nastavil win7 že ob prvem zagonu, ni bilo nobenih težav.

@pharaon hvala za info, sem ti poslal ZS
@DrBruce imaš iste zahteve kot jaz. Rabiš wide s TN matriko, odloči se le še med razmerjem 16:9 ali 16:10. Jaz sem bolj za 16:10 in sem vzel Samsunga 2443BW, je pa z njim očitno loterija. 16:9 pa imaš recimo Dell g2410

Jay... je izjavil:

O tem monitorju sem jaz v tej temi napisal že skoraj 2 strani A4 formata. Poglej prosim od strani 66 naprej. :-)

sem prebral, hvala... bom poskušal ekran najprej zamenjat za istega, če se bo pa ponovilo bom vzel pa ZR24w pa je

mblazi22 ::

@Jay
Jaz mam tudi enak monitor kot ti, pa z nastavljanjem resolucije nism imel nobenih težav. Se mi je pa zdej po dveh mescih pojavilo brenčanje, odzadi v monitorju ko zmanjsam osvetlitev. Verjetno kaj z napajalnim delom.

KOLIKO DENARJA PRIVARČUJEM NA LETO, ČE NAMESTO OBIČAJNEGA LCD ZASLONA UPORABIM ZASLON Z LCD OSVETLITVIJO, IN ČE STA ZASLONA PRIŽGANA VSE LETO, 24 UR NA DAN?

Predpostavke:
- LCD zasloni z LED osvetlitvijo porabijo približno 40% manj energije
- torej tipičen LCD zaslon brez LED osvetlite porabi 70W, z LED osvetlitvijo pa približno 50 W (važno: pomembna je razlika, kar pomeni približno 20 W, ne pa absolutna poraba)
- Povprečna cena el. energije za gospodinjstva je približno 0.06 EUR/kWh

Izračun:
- zaslon z LCD osvetlitvijo porabi na dan približno 0.5 kW/h manj el. energije kot klasičen zaslon
- zaslon z LCD osvetlitvijo porabi na leto potemtakem približno 182 kW/h el. energije manj kot klasičen zaslon
- prihranek na letni ravni je torej približno 11 EUR/leto
- ker skoraj nihče nima monitorja prižganega 24 ur na dan, ampak npr. samo 12 ur, je prihranek polovico nižji, torej okoli 5.5 EUR/leto,

SKLEP:
- na letni ravni je prihranek torej okoli 5.5 EUR, kar je enakovredno dobrim 4 litom bencina ali 3 popitim kavicam ali 2 popitima pivoma ali 1 koktejlu
- nauk zgodbe: super je, da so proizvajalci začeli izdelovati varčnejše monitorje, procesorje itd., vendar je treba biti varčen tudi drugje, kjer so prihranki bistveno višji (in onesnaževanje okolja bistveno manjše), a se tega niti ne zavedamo

...na hitro povedano pljunek v morje. Nizja poraba tako ni noben argument. Isto velja za SSD napram navadnim diskom.

Nwanko ::

mihco je izjavil:

...na hitro povedano pljunek v morje. Nizja poraba tako ni noben argument. Isto velja za SSD napram navadnim diskom.

Če ti misliš da z SSd-jem samo privarčuješ z energijo si pa krepko v zmoti.

Sideeffect ::

krho je izjavil:

Sam sem za sestro vzel Dellovega 22" z eIPS matriko in se TN lahko skrije proti njemu.
/me sedaj čaka prenosnik s takšno matriko.

Ja majstri, Dell je merilo!

Nwanko je izjavil:

mihco je izjavil:

Če ti misliš da z SSd-jem samo privarčuješ z energijo si pa krepko v zmoti.

Nisi dobro bral...prednosti je veliko, poraba energije pac ni med njimi.

MrStein ::

kayrosos je izjavil:

KOLIKO DENARJA PRIVARČUJEM NA LETO, ČE NAMESTO OBIČAJNEGA LCD ZASLONA UPORABIM ZASLON Z LCD OSVETLITVIJO

LCD osvetlitev? Misliš LED osvetlitev, kajne? ;)

Pa enota kW/h je malo mimo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

Kolega MrStein me je dobrohotno opozoril, da je v mojem prispevku tiskarski škrat. Hvala za opozorilo Mr.Stein: pri LCD osvetlitvi je bilo seveda mišljeno LED osvetlitev, pri kW/h pa seveda kWh. Spodaj je popravljena verzija:

KOLIKO DENARJA PRIVARČUJEM NA LETO, ČE NAMESTO OBIČAJNEGA LCD ZASLONA UPORABIM ZASLON Z LED OSVETLITVIJO, IN ČE STA ZASLONA PRIŽGANA VSE LETO, 24 UR NA DAN?

Predpostavke:
- LCD zasloni z LED osvetlitvijo porabijo približno 40% manj energije
- torej tipičen LCD zaslon brez LED osvetlite porabi 70W, z LED osvetlitvijo pa približno 50 W (važno: pomembna je razlika, kar pomeni približno 20 W, ne pa absolutna poraba)
- Povprečna cena el. energije za gospodinjstva je približno 0.06 EUR/kWh

Izračun:
- zaslon z LED osvetlitvijo porabi na dan približno 0.5 kWh manj el. energije kot klasičen zaslon
- zaslon z LED osvetlitvijo porabi na leto potemtakem približno 182 kWh el. energije manj kot klasičen zaslon
- prihranek na letni ravni je torej približno 11 EUR/leto
- ker skoraj nihče nima monitorja prižganega 24 ur na dan, ampak npr. samo 12 ur, je prihranek polovico nižji, torej okoli 5.5 EUR/leto,

SKLEP:
- na letni ravni je prihranek torej okoli 5.5 EUR, kar je enakovredno dobrim 4 litom bencina ali 3 popitim kavicam ali 2 popitima pivoma ali 1 koktejlu
- nauk zgodbe: super je, da so proizvajalci začeli izdelovati varčnejše monitorje, procesorje itd., vendar je treba biti varčen tudi drugje, kjer so prihranki bistveno višji (in onesnaževanje okolja bistveno manjše), a se tega niti ne zavedamo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kayrosos ()

bluefish ::

Z debato glede tehnologij, varčnosti,... nadaljujte v Vse o LCD od A-Ž .

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

zagi123 ::

Kakšen je HP zr24w, ga kdo ima? Ima nič oz. neopazno malo antirefleksivnega premaza ali je agresiven in je vse zrnato? Sprašujem, ker bi rad zamenjal 2209wa, ker je 3x preveč zrnat, pa izgleda ta še edini ok (vsi ostali non-tn imajo ogabno zanič AR coating)...

zagi123 je izjavil:

Kakšen je HP zr24w, ga kdo ima? Ima nič oz. neopazno malo antirefleksivnega premaza ali je agresiven in je vse zrnato? Sprašujem, ker bi rad zamenjal 2209wa, ker je 3x preveč zrnat, pa izgleda ta še edini ok (vsi ostali non-tn imajo ogabno zanič AR coating)...

Poglej od 66 strani naprej...

zagi123 je izjavil:

Tudi jaz sem 2209wa vrnil, pa ne samo zaradi zrnatosti, ampak tudi zaradi zelenega haloja okoli črk. Poskusil sem mnogo, mnogo različnih nastavitev, pa ni pomagalo. Poleg tega je velikost piksla na 2209wa 0.28 mm, kar sicer ni veliko več od 0.26 mm oz. 0.27 mm, vendar se to pri vsakodnevnem delu zelo pozna. Super bi bilo, če bi 22" monitorji bili v ločljivosti 1920 x 1200. Saj so, ampak jih je izredno malo.

DubleG ::

Poseduje kdo naslednja LCDja in ali priporočate nakup?

LCD 24" AOC 2434PW
zagrabi.si 204,43 EUR
ali
LCD 24" Philips 241E1SB E-Line
enaa.com 184,48EUR s 3% popustom

LP
GA-P55M-UD2,i5,12GB RAM,Radeon HD 4850,Crucial SSD 64GB,
WD 320GB,WD 5000GB,RevoDrive X2 100GB

mimogrede...pri Hermes nova d.o.o. imajo NA ZALOGI Dell U2311H za katerega je bilo receno, da je v slo cakalna doba 21dni.

Rias Gremory ::

če si lahko malo sposodim temo, me zanima če ma kdo izkušnje z tem lcdjom: http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Glede na to, da se gre za TN, nekih hudih razlik med drugimi znamkami/modeli ni pričakovati. Morda bi bilo dobro vedeti, kako pregibno je res stojalo.

Kurzweil ::

Hitro vprašanje, kaj se mi splača za 350-400EUR EUR
Cheap 23" LCD monitor s S-IPS matriko
ali 24" LED LCD monitor

Je kdo videl v praksi razliko?

Delam pretežno z grafiko in zelo redko kakšna igra tudi pade... indirektno vas vprašam še katero grafično priporočate za delo z grafiko in enkrat že prej omenjeno redko igranje iger (seveda HD/1920x1080) da bo to delalo kot se reče... kakšen napajalnik pride zraven i7 procesorja, 6Gb rama, in prej menjene kartice ki naj bo v rangu do 200EUR.

Hvala

Kurzweil je izjavil:

Hitro vprašanje, kaj se mi splača za 350-400EUR EUR
Cheap 23" LCD monitor s S-IPS matriko
ali 24" LED LCD monitor

Kakšna matrika?
Motiti se je človeško.

Ta moja napaka je precej irelavantna glede na vprašanje in razlog za to da tu sprašujem za nasvete... želim si predvsem odgovor od nekoga, ki mi bo dal kakšno objektivno razliko... hvala

LCD S-IPS proti TN LED LCD je precej jasna odločitev, ker z LED glede same matrike ne pridobiš nič.
Kar pa se tiče drugega dela posta, odpri novo temo, ker je ta namenjena izključno monitorjem.

Torej praviš, da je LED zgrešen nakup za to ceno in je neprimerljiv z S-ISP?
Kolikor razumem je LED klasičen LCD pač z boljšim "osvetljevanjem"... prikazuje lepšo črnino...

Smola je ker nikjer ampak res nikjer do sedaj nisem zasledil da bi imelo oba monitorja da bi primerjal, tisti testi na youtubu in podobno pa se mi zdijo malce za lase privlečeni že od nekdaj...

Torej ti bi si za 300EUR nabavil S-ISP glede na to da si oblikovalec? ...čeprav dobiš bolj slabega za ta denar... se opravičujem za ostale strojne nasvete pod to temo in hvala za odgovor ;)

LordTado ::

Na 3d počakaj:)

LordTado je izjavil:

Na 3d počakaj:)

Vse vredu ?

mihco je izjavil:

mimogrede...pri Hermes nova d.o.o. imajo NA ZALOGI Dell U2311H za katerega je bilo receno, da je v slo cakalna doba 21dni.

Mamljivo... Pa še test...
Ne spomnim se, če je v debati kdo že opisoval ta monitor, zato prosim za kratke informacije iz 'prve roke'. Hvala.

Lp!

Kurzweil je izjavil:

Torej praviš, da je LED zgrešen nakup za to ceno in je neprimerljiv z S-ISP?
Kolikor razumem je LED klasičen LCD pač z boljšim "osvetljevanjem"... prikazuje lepšo črnino...

Smola je ker nikjer ampak res nikjer do sedaj nisem zasledil da bi imelo oba monitorja da bi primerjal, tisti testi na youtubu in podobno pa se mi zdijo malce za lase privlečeni že od nekdaj...

Torej ti bi si za 300EUR nabavil S-ISP glede na to da si oblikovalec? ...čeprav dobiš bolj slabega za ta denar... se opravičujem za ostale strojne nasvete pod to temo in hvala za odgovor ;)

Da, če primerjamo LED TN in "navadnega" S-IPS, potem je slednji boljša izbira, ker TN matriko muči še kaj več kot le črnina.

Sam bi tako res raje izbral E-IPS, ki je sicer bližje TN, vendar se ga da precej dobro skalibrirati.

B-Stard ::

Kakšen bi bil tale za ta denar?

http://www.hofer.si/si/html/offers/58_1...

Dell U2311H me je (predvsem zaradi cene - 260EUR) resno odvrnil od nakupa 24" monitorja, ki (vsaj ko gre za IPS) stane najmanj 400EUR. Vendar pa me pred nakupom zanima par stvari, tipičnih za nepoznavalca...
Grafična kartica (v podpisu) ne podpira resolucije 1920*1080, podpira pa 1920*1200 in več... Ali to pomeni, da monitorja ne bo možno uporabljati v 'native' resoluciji, temveč samo v večji oz. manjši? Se v tem primeru nakup sploh splača?

Hvala in lp!

Skoraj vsaka grafična se da prepričat, da deluje v 1920x1080.
V dialogu ponudi samo tiste ločljivosti, ki pašejo na trenutno priklopljen monitor.
Motiti se je človeško.

MrStein je izjavil:

Skoraj vsaka grafična se da prepričat, da deluje v 1920x1080.
V dialogu ponudi samo tiste ločljivosti, ki pašejo na trenutno priklopljen monitor.

Hvala.

pirsmark ::

Nameravam kupiti monitor Samsung SyncMaster P2370HD!
Zanima me:
- kako se obnese TV tuner
- glavne pomankljivosti monitorja
- ce ma kdo kakšen boljši predlog in zakaj

Hvala za odgovore!

azeed ::

takole... dobil Dellov U2311H in sem ga poskusil skalibrirat z raznimi online pripomočki: http://www.makeuseof.com/tag/5-online-t...
a z njimi nisem bil preveč uspešen in uspešen/zadovoljen, zato sem pa našel na nekem drugem forumu nastavitve ob baje profesionalni kalibraciji za revizijo monitorja A01:

Preset Modes > Custom (RGB)

R 94
G 86
B 89

Brightness 18
Contrast 75

Menu > Display Settings > Sharpness 40

.icc nastavitvena datoteka: http://www.mediafire.com/?6ukrs8ovun7o7...

zaenkrat mi zadeva deluje kot da je slika res boljša in osebno zaenkrat nimam pripomb... bomo videli kako bo pri dolgoročni uporabi. vsekakor bi bilo lepo če je še kdo lastnik takega monitorja naj preizkusi in poroča.
You gotta say YES to another excess!!!

LordPero ::

Hm, a je sploh napovedan kak dober nov 16:10 24" ekran?

Trenutno sicer rabim na hitro kupit eno poceni 24", pa sem od TN matrik nekako dobil 2443BW, od IPS pa ZR24w (BTW, kje najceneje do njega?). Mi kdo kaj poreče na to oz. doda kakega tretjega kandidata? Pred nekaj časa sem sicer videl U2410, a na hitro bi rekel, da ni toliko (EUR) boljši od zgornjega HPja, če sploh kaj.
LordPero

kmetek ::

So morda HP ZR24W kaj izboljšali med tem časom?

Ali mi lahko priporočate 24" monitor, do 200EUR, ne za igre, predvsem za programiranje in zdrav za oči, da ne bom še bolj slep...

Razen če ni nič kvalitetnega za ta denar...

LP

kmetek ::

Ni.

Kaj pa takoj po 200EUR? :)
««
72 / 117
»»